No to może będzie można wrócić, o ile po przeniesieniu na nową wersję silnika znowu nie spartolili więcej niż naprawili.
Nie, nie będzie, gry na dzisiejszych silnikach zawsze będą miały jakieś mniejsze lub większe błędy zwłaszcza te z otwartym światem.
To A Life jest już znośne, da się grać?
Czy do poziomu a life z pierwez do stalkera daleko?
A-LIfe to już chyba nie naprawią:)
i fajnie jakby się okazało, że ten dodatek jest lepszy niż podstawka, która był strasznie rozwleczona, znacznie mniej klimatyczna niż poprzedniczki. Właściwe dwójka to dobra gra, najsłabszy Stalker 🔥
Od premiery A-Life jest cały czas dopracowywane, poprawiane.
Stalker 2 to gra z wielkim otwartym światem, bez loadingów na UE5 więc trudniej takie coś zrobić, większa gęstość NPC, potworów oraz mnogość zachowania = gorsza wydajność gry. Aktualna bańka A-Life to +200M.
Oczywiście nadal są bugi.
W oryginalnej "trylogii" A-Life też nie było jakieś wybitne, ratowało je to że mieliśmy mniejszy świat podzielony na etapy z mniejszą ilością NPC, potworów, większość NPC stała i nic nie robiła całą grę, także no ;)
Ludzie wczytali sobie do swych pustych kopuł scenariusz sprzed prawie dwóch lat i tak powtarzają go w kółko nie wiedząc i nie mając pojęcia o niczym XD
Jeszcze tego brakuje żebym teraz patch cycle śledził dla każdej gry sp bo może naprawią.
I tak ważniejsze dla mnie jest to, aby dodatek był po prostu lepszą grą niż jest dwójka:)
A ten nadchodzący patch to ostatni dzwonek na naprawę tego.
No właśnie jestem w trakcie ogrywania podstawki i nie wiem czy się wstrzymać, czy czekać. Nie jestem do końca przekonany, że na start 2.0 gra będzie działać prawidłowo.
Warto przypomnieć że wasz zachwalany wiedźminek 3 też posiada chore skopane mechaniki jak tragiczna płotka która blokuje się na drzewach a przywołać ją to istna masakra praktycznIE zawsze trzeba podbiec no chyba że to wyjątkowo otwarta przestrzeń jak np łąka nie mówiąc o bagnach gdzie są dołki i jak gerwant biegnie to non stop w nie wpada i się blokuje i zgadnijcie trzeba skoczyć żeby biec dalej
Będzie grane. Podstawka bardzo mi się podobała. Prawdziwy fan service dla fanów oryginalnej trylogii. Tak samo będzie pewnie z dodatkiem. Szkoda, że nie podali na razie ceny. Mam nadzieję, że nie będzie zaporowa.
"Bez tajemnic"? To gdzie w takim razie jest lista zmian i poprawek, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji poza tym przeniesieniem gry na nowszą wersję UE? Dlaczego dajecie takie kłamliwe tytuły artykułów??
Notabene: przeniesienie gry na UE 5.5.4 miało być zrobione już rok temu według "roadmapy 2025" (z której ostatecznie zrobiono może połowę rzeczy, z czego część w stylu pana Wiesia z Blok Ekipy).
Ja osobiście na pewno tego dodatku nie kupię. Po tym, co GSC odwaliło na premierę już nigdy więcej nie zobaczą moich pieniędzy. I żadne łzawe pitolenie o "trudach tworzenia gry w czasie wojny" tu nie podziała.
Jak Stalker wyszedł i był nie działającym badziewiem, gracze byli okłamywani przez twórców oraz nie jest naprawiona do dziś to git git wiecie heheh to STALKER normalka. A jak Ubisoft czy inny wydawca wyda gre niedorobioną z nawet mniejszymi problemami to krucjaty są organizowane :D
Nie no spoko, dobrze że grasz i jak daje Ci to frajdę. Jeden lubi to drugi Ubisoft jak ja, czy Fallouta. np.
Dla mnie Stalker to crap, świetny pomysł i gówniane wykonanie uratowane w PL lektorem. Gra to jak ktoś wpsomniał tutaj symulator żarcia kiełbasy i picia flaszki, nic więcej. W Fallout masz przynajmnniej lore ciekawe, jakieś notatki a tutaj nie masz nic. Od wchodzisz do gruzowiska bierzesz konserwe i tyle.
Dlatego jak napisałem cytując UV. "Gra jest tak dobra ile jej wybaczysz", ja Stalkerowi nic nie wybaczam i to dla mnie crap :D
to twoj pierwszy stalker?
Nie - i między innymi dlatego dałem się Ukraińcom bezczelnie oszukać. Dobrze pamiętam jak wyglądały pierwsze części, jak były zabugowane (może poza CoP, ale ogrywałem go długo po premierze) - sam wielokrotnie witałem się z parszywym BugTrapem po wywaleniu do pulpitu. Ale pamiętam też, że wszystkie podstawowe mechaniki były zawarte na starcie, gra była kompletna - miała działający A-Life, noktowizory, lornetki, a wiele wiele innych rzeczy działało poprawnie (np. mieliśmy rzeczywisty podział na frakcje, a latarka świeciła nieco dalej niż na odległość siknięcia).
GSC stworzyło bardzo fajne i mega klimatyczne uniwersum, podtrzymywane potem przy życiu przez moderów i autorów licznych książek osadzonych w stalkerskim świecie. Jeden z najlepszych współczesnych polskich pisarzy fantasy - Michał Gołkowski - zaczynał przecież od tłumaczenia ukraińskich książek z tego uniwersum, a jego pierwsza własna książka też była w nim osadzona. Wsiąkłem w to od razu.
Miałem nadzieję że GSC dostarczy godnego następcę - tym bardziej że ich wydawcą jest MS który wtedy obficie sypnął kasą, mieli bogatą bazę assetów z modów do pierwszych części, mieli ogromną rzeszę fanów - wystarczyło tego nie spartolić.
A oni bezczelnie oszukali graczy. Dostarczyli niedorobiony i niekompletny produkt - coś, co mogłoby być wczesną betą, a nie pełnoprawną grą sprzedawaną za niemałe pieniądze. Jeśli akceptujecie takie postępowanie producentów i uważacie je za normalne - to źle robicie i sami kręcicie bat na własne zady.
Dlatego dodatku nie kupię. Oni i tak finansowo będą do przodu, dostali od MS górę kapuchy - ale nie będę się do tego dokładał.
A to dlatego, że przez masę gier poprzeczka została zwyczajnie zawieszona dużo wyżej niż kiedyś.
Był jakiś tam standard, który ostatnimi laty generalnie leży w większości tytułów, i ludzie mają pełne prawo narzekać na syf jaki im się próbuje wcisnąć, nie ma tu znaczenia czy to Stalker czy nie.
Uważam po prostu, że hejt jaki się wylał, a nawet dalej się leje jak widać, na Redów za tę grę jest niewspółmierny do tego co CP2077 sobą prezentuje. Prócz komentarzy na temat wersji na poprzednie generacje, za tą Redzi powinni zostać odstrzeleni...
Chyba sciągnę z powrotem odkąd przeszedłem w styczniu zeszłego roku leży na steam nie grałem wcale, bo marketing przerósł jakość zdecydowanie.
Gra jest niezła, momentami świetna, tymczasem robię pauzę i czekam na wersję 2.0. Czas gdzieś na wakacje pojechać w końcu.
Może to już będzie czas by kupić Stalker 2? Czy dodatek będzie rozszerzał świat gry i będzie można w niego grać przechodząc główny wątek? Czy też będzie uruchamiamy z menu jako osobna przygoda? :)
Raczej podziękuję :D 3 razy próbowałem przejść ten symulator chodzenia po niczym, jedzenia kiełbasy i picia wódki (tak, gry nie pozwalały mi przejść błędy XD).
Mega się cieszę że ogrywałem to na game pass, bo kupno tego byłoby wyrzuceniem pieniędzy w błoto... no cóż, poczekam jeszcze kilka lat i pogram jak cena spadnie do ceny wódki i kiełbasy XD