Komentarze do wiadomości: Wiele recenzji, jeden werdykt: Heroes of Might and Magic: Olden Era zachwyca już teraz, idealnie łącząc kultowe elementy strategicznej serii z nowościami

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
28.04.2026 23:00
hardcoholic
1
4
odpowiedz
hardcoholic
162
Generał

To ja sie pozachwycam tak za dwa lata, jak bedzie gotowe. Najlepiej w pakiecie z dodatkowymi zamkami, mapami i kampania :]

post wyedytowany przez hardcoholic 2026-04-28 23:44:30
29.04.2026 02:48
Drzesaru
1.1
3
odpowiedz
Drzesaru
85
Konsul

hardcoholic Ja tak samo. Nie mam ochoty bawić się we wczesny dostęp. Poczekam na pełną premierę.

29.04.2026 21:16
1.2
odpowiedz
dobaczenko
69
Konsul

hardcoholic O ile w ogóle. Też przestały mnie ekscytować "premiery" we wczesnym dostępie.

29.04.2026 03:16
2
1
odpowiedz
Kapelusznik
50
Centurion

Grałem, grafika prześliczna

29.04.2026 06:58
Kik0zTV
3
3
odpowiedz
14 odpowiedzi
Kik0zTV
96
Konsul

Kiedy ten pompowany balonik od dwóch lat w końcu pęknie? Tydzień po premierze czy miesiąc po? Najlepsze jest to nostalgiczne bingo: trochę z „trójki”, coś z „piątki”, dźwięki z „dwójki”, jeszcze brakuje, żeby ktoś dorzucił piksele z „jedynki” i mamy pełny zestaw wspomnień zamiast świeżej tożsamości. A nowe mechaniki? Brzmią świetnie, dopóki nie okaże się, że balans leży, a multiplayer po tygodniu świeci pustkami.

Ale jasne, recenzenci już zachwyceni, bo czuć ducha serii. Pytanie tylko, czy za miesiąc gracze też będą go czuć, czy raczej ducha rozczarowania po opadnięciu hype’u.

29.04.2026 07:25
3.1
1
odpowiedz
Felo74
137
Konsul

Kik0zTV A co nie mogą być zachwyceni, może im się to po prostu podoba? Ja akurat odbiłem się od tej serii po części 5, więc cieszy mnie, że to powrót do korzeni.
Oczywiście ea nie kupuje i czekam na premierę, a nawet na recenzję zwykłych użytkowników.
A jeżeli to będzie faktycznie gniot albo średniak, a ludzi kupią na podstawie sztucznie pompowanych recenzji (jeżeli tak jest) to ich własna wina.

29.04.2026 10:01
3.2
odpowiedz
Gosen
179
Generał

Kik0zTV dzisiaj to recenzenci zachwycają się byle gównem, hype nowości. O tej grze nikt za kilka lat nie będzie pamiętał, H3 nie pokona, stylem artystycznym odstraszy wielu graczy, a tych co nie to wymęczy. Early Access powinien być za darmo jako opłata za beta testy, a ta bezczelna polityka testowania gry za paywallem widzę że się ma dobrze.

29.04.2026 10:36
Sarafan
3.3
1
odpowiedz
Sarafan
43
Konsul

Gosen 
Gdyby nie ten znienawidzony przez Ciebie Early Access to nie powstałoby wiele bardzo dobrych gier. W niektórych przypadkach był on trampoliną do sfinansowania pełnej wersji, a w praktycznie każdym przypadku pozwolił ulepszyć finalną wersję na podstawie uwag graczy. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania gier w EA.

29.04.2026 11:13
3.4
odpowiedz
Felo74
137
Konsul

Gosen Z zasady po DayZ wyleczyłem się z kupowania ea, ale imo nie można wrzucać wszystkiego do jednego wora.
ea potrafi mieć ogromne zalety nie tylko w celu fixowania bugów ale też zbierania opinii graczy oraz rozwoju gry w symbiozie z nimi. Oczywiście nie zawsze tak jest ale możliwość taka istnieje i chwała tym twórcom którzy tak robią.
Akurat tutaj zdaje się, że właśnie ea zastosowano słusznie bo od jakiegoś czasu słychać zachwyty nie tylko recenzentów ale samych graczy, że wprowadzone zmiany do frakcji idą w dobrym kierunku a zrobiono je właśnie po sygnale od graczy.

29.04.2026 11:36
Kwisatz_Haderach
3.5
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Brzmią świetnie, dopóki nie okaże się, że balans leży
Ale my nie rozmawiamy o trojce.

29.04.2026 12:18
Herr Pietrus
3.6
odpowiedz
Herr Pietrus
244
Jestę Grifterę

Nostalgiczne bingo wzbogacone o nowe mechaniki? Brzmi doskonale, może właśnie dlatego się podoba? Sam nie ufam obecnie recenzjom, ale grałem w demo i jeśli od tego czasu poprawiali grę, zamiast zepsuć, to ma szansę na spory sukces.

29.04.2026 12:43
3.7
odpowiedz
Rebe1
13
Legionista

Sarafan ale produkt jest promowany w obecnej jego formie. Tytuł tego konkretnego art. też wskazuje zachwyt niemalże jakby to był kompletny tytuł, a on co najwyżej jest grywalny (fakt, że nawet przyjemnie). Tu jest celowe wprowadzanie w błąd: on WCHODZI w publiczny early access na Steam. Dla napaleńców, chcących za własne pieniądze być beta testerami - jasne. Marka jest jednak tak dobrze znana, że zabawa w półśrodki jest kompletnie zbyteczna. Wyjdzie pełna wersja, zobaczy się jak to działa i będzie można pomyśleć na zakupem.

29.04.2026 12:53
3.8
1
odpowiedz
Rebe1
13
Legionista

Gosen polityka wciskania płatnych beta testów nie tylko ma się dobrze - ba, jest wręcz broniona (patrz wyżej) :/ W dzisiejszych czasach coraz rzadziej można zagrać w pełnoprawny, kompletny produkt "na premierę".

29.04.2026 13:26
Sarafan
3.9
1
odpowiedz
Sarafan
43
Konsul

Rebe1 
"Wyjdzie pełna wersja, zobaczy się jak to działa i będzie można pomyśleć na zakupem."

Przy czym trzeba się liczyć z tym, że cena pełnej wersji będzie raczej wyższa a nie niższa niż w przypadku EA. Nie zawsze EA jest uzasadniony, ale w przypadku nowych Heroesów uważam to za dobry krok. Jest to o tyle istotne, że twórcy chcą (oprócz single playera) mocno postawić na rozgrywki sieciowe. W takim przypadku wewnętrzne testy nie zawsze prowadzą do dobrej optymalizacji balansu. Tutaj opinie graczy są kluczowe. Ale jak już pisałem, nikt nikogo nie zmusza do kupowania gry w EA. Można poczekać i zapłacić drożej, albo poczekać jeszcze dłużej i kupić grę podczas promocji.

29.04.2026 13:52
3.10
odpowiedz
Inquerion
55
Generał

Kik0zTV  Z miesiąc po premierze EA. Teraz jesteśmy w fazie agrewsywnego marketingu, będą na grę wszędzie naganiać.
Oczywiście w trakcie EA usłyszysz wiele tekstów typu "to tylko EA", "na premierę będzie 10/10!" etc.

29.04.2026 18:49
Kik0zTV
3.11
odpowiedz
Kik0zTV
96
Konsul

Kwisatz_Haderach

Po twoim ostatnim fikołku średnio mam ochotę wchodzić z tobą w jakąkolwiek dysputę próbującą udawać tą z wyższych lotów.

29.04.2026 20:24
Kwisatz_Haderach
3.12
1
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
26
GIT GUD or die trying

Biorac pod uwage ze nie odpisales nikomu, to nie jestes zainteresowany zadna dyskusja (ani tutaj, ani tam). Zreszta tutaj taki sam virtue signaling jak w tamtym watku.

Ci recenzenci przynajmniej grali. Ty pierdzielisz ztetryczale glupoty i zabraniasz innym sie dobrze bawic w grze video.

NIe wiem z czym maja problemy recenzenci, ale ludzie tacy jak ty maja na pewno problemy z zaakceptowaniem cudzej opinii. Co jest bardzo destrukcyjne dla naszego spoleczenstwa. Jakbys jeszcze chcial zebym ci cos wyjasnil, to nie wahaj sie znowu nikomu nie odpisac panie zainteresowany dyskusja.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-04-29 20:31:42
29.04.2026 21:18
3.13
odpowiedz
dobaczenko
69
Konsul

Sarafan W praktycznie każdym przypadku to EA ciągnie się latami, i rzadko dowozi obietnice. Są wyjątki, jasne, są też gry które nie powstałyby inaczej, ale generalnie to jest bagno a nie cudowny środek.

30.04.2026 11:27
Sarafan
3.14
odpowiedz
Sarafan
43
Konsul

dobaczenko 
Nikt nie mówi, że to jakiś cudowny środek. To po prostu forma dofinansowania i szansa dopracowania gry. Moim zdaniem to w sumie jest lepsze niż wszelkie Kickstartery, bo w przypadku EA gracze chociaż coś od razu dostają.

post wyedytowany przez Sarafan 2026-04-30 11:28:19
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl