Co to za podstarzały brzydki facet? Myślałem ze główną bohaterka będzie Cirilla ?
Ta gra nie wyjedzie wcześniej jak w 2028. Pewnie już na kolejną generację. Albo skończy na obecnej jak cyberpunk na ps4.
Na podstawie jakich przesłanek się tak modlisz ? Plany CDPR widać po tym, jakie sobie ustalają cele finansowe...
CP2077 wyszedł jaki wyszedł, głównie dla spięcia celu finansowego, za który zarząd dostał premię liczoną w milionach...
W4, W5 będzie popychany przez te cele w równym stopniu. Nikt nie powiedział, że W4 będzie tak długi jak W3 z dodatkami...
Rok 2027 jest nierealny skoro jedyne co pokazali to tech demo a sama gra była wtedy w powijakach. Nie skończą tego prędko. Jeśli skala jest GTA vi to nie bądź naiwny. 2028. Cele to sobie mogą składać dla udziałowców i preorderowcow :D
Ale brońcie ich. Nic się nie nauczyliście.
"Kiedy zaczynaliśmy tę współpracę, mieliśmy bardzo ambitne cele. Zawsze tworzyliśmy gry z myślą o PC, a potem próbowaliśmy je skalować w dół - i to sprawiało nam w przeszłości sporo problemów. Dlatego tym razem postanowiliśmy podejść do projektu od drugiej strony i skupić się przede wszystkim na wersji konsolowej."
Preprodukcja trwała ~30 miesięcy, licząc nawet grudzień 2027 jako premierę pełna produkcja trwałaby około ~36 miesięcy. Łącznie - byłoby około pięć i pół roku. KCD2 tworzono sześć lat, Yotei wraz z preprodukcją cztery, Elden pięć. Choć pełna produkcja Cyberpunka, z całym jego chaosem i problemami zarządczymi, to cztery lata (i brakowało roku). Czy te 5,5 łącznego developmentu Wiedźmina jest aż tak nierealne? Może, biorąc pod uwagę ich poprzednie problemy i brak profesjonalizmu przy dwóch poprzednich grach. Niekoniecznie, biorąc pod uwagę zmiany w studiu + priorytet na PS5 i współpracę z Epikiem. Nie postawiłbym pieniędzy na żadną z opcji, ale nie ma sensu złowieszczyć w ciemno. A jak wyjdzie na kolejną generację to też dobrze.
Jak lubię KCD i KCD2, to do otwartego świata mam pewne zastrzeżenia, zwłaszcza w kontekście umiejscowienia hubów. Rataje w jedynce były umieszczone w narożniku mapy, co sztucznie wydłużało podróże. Na pierwszej mapie dwójki Troskowice leżały z grubsza pośrodku, więc pół biedy, ale Kutna Hora to znów jedna część mapy. I pewnie, sekretów czy mniejszych lokacji było mnóstwo, większość ciekawa, a jednak nie był to na tyle wyróżniający element obydwu gier, by był z tego zysk. Prawdę mówiąc pod tym względem bardziej mi chyba jednak odpowiadał Wiedźmin 3 i Cyberpunk, ale i one nie były wolne od was.
Drugą sprawa - Glatz, jak wynika z tego resume, nie zajmował się otwartym światem w KCD1 i 2. Pytanie czym będzie się w praktyce zajmował jako "open world designer", czy bardziej fabułą (czyli tym czym większość czasu w Warhorse) czy tworzeniem otoczenia (lead level designerem był ledwie rok)?
No i ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz - czy to nie jest nieco późno jak na open world designera do Wiedźmina 4? Tytułu gry przy jakiej pracuje nie podano, nie chciałbym wyciągać pochopnych wniosków ani też nie wysyłam go do Bostonu, ale wykorzystanie tytułu kolejnej gry Cedepów to lekkie nadużycie :))
Co to za podstarzały brzydki facet? Myślałem ze główną bohaterka będzie Cirilla ?
Via Tenor
Cirilla mogła również, wynikiem czarów i magii, transmutować swoją kobiecość... w widmowego susiaka;)
https://www.nexusmods.com/witcher3/mods/9745?tab=description
czwórki na pewno Cirilla. A tu mod jak Geralt osobiście odwiedza Cyntrię, sciągnąłem wczoraj polecam.
Ta gra to prank, Ciri poświęciła życie żeby powstrzymać Białe Zimno. Następnej koniunkcji sfer sie doczekamy prędzej niż tej gry.
Mnie martwi, czy to nie wpłynie na KCD3. Domyślam się, że ci doświadczeni developerzy doszli do ściany zarobków, CDPRed ma większe możliwości i im zaproponował lepsze zarobki. Gdyby to była 1 osoba, no to mogła się znudzić, mieć konflikt albo chciała się przenieść do innego kraju. Ale sukcesywane odchodzenie leadów może zwiastować problemy w Warhorse. A jako wielkiego fana serii, to mnie niepokoi. Niby Chińczycy mieli się nie wtrącać kreatywnie, ale finansowo może stawiają jakieś granice? Strzelam.
Coś mi się zdaje, że i tak będzie wielka klapa tak jak KCD 2... Wielki rozmach, promowanie, technologia i grafika, ale w tych grach najważniejsze jest przecież fabuła. Sapkowski jest jaki jest - kasa musi się zgadzać - ale jest też świetnym pisarzem i fantastą. Jak ten tworek nie jest oparty na żadnej książce to chyba nikogo nie porwie...
Przecież żaden poprzedni Wiedźmin nie był oparty bezpośrednio na Sapkowskim, ewentualnie na całej liście dzieł, nie będących nawet Fantasy... Ciężko powiedzieć, jak dobry będzie W4, bo ciężko będzie przebić W3, ale CDPR do tej pory dowoził fabularnie...
Bez dobrego gameplayu typu piaskownica to jakoś nie widzę tego aby gracze dużo wytrzymali grając Ciri no chyba, że gra nie będzie zbyt długa, a fabuła od początku do końca będzie z najwyższej półki.
CDPR sie nie przestaje wzmacniać od roku co jakiś czas artykuły tylko o tym kto kolejny nowy dołączył.