Cóż, jeśli nie będzie się tego dało odpalić na linuksie to sobie odpuszczę
to wtedy raczej będzie chyba jako osobna gra no chyba że podstawke z dodatkami też ulepsza graficznie xd
Liczę na to, że przy okazji dostaniemy kolejnego patcha poprawiającego całą grę. Tak żeby teraz już domyślnie działała na dx12, żeby poprawili wydajność, zaktualizowali moda z teksturami, pozwolili przeciągnąć suwaki jeszcze bardziej w prawo.
Wiedźmin 3 to wciąż piękna gra i jeśli jeszcze z niej trochę wycisną to spokojnie wielu nowych graczy będzie mogło do niej usiąść przy okazji premiery dodatku, jak do zupełnie współcześnie wydanej gry.
W ogóle liczę na to, że będzie warto ograć jeszcze raz całą produkcję od nowa. To będzie z jakieś 200h grania!
po ostatnim update rok temu ta gra wyglądała obłędnie przy RT ultra 4K, więc te wymagania jak do Gwinta, ba nawet karciani widziałem z min. rtx 3070 wiec troche sie boje o zawartość dodatku :D
Przydałby się ten remake "jedynki", aby od samego początku rozpocząć przygodę z tą serią.
Cóż, jeśli nie będzie się tego dało odpalić na linuksie to sobie odpuszczę
Niestety obecnie linux staje się jedyną alternatywą jeśli ktoś nie chce być gościem w swoim kompie.
A dzięki inicjatywom Valve, protonowi daje się normalnie grać na linuksie.
Nie mam problemu z płaceniem za system (jeśli do tego pijesz), ale z Windowsa coraz gorzej się korzysta. I po prostu trzeba się w końcu odciąć od MS
Linux
dużo szybszy
Szczególnie jak wysypie Ci nietypowy błąd albo np. system nie widzi Ci mikrofonu. Świetna zabawa. Miałem linuxa na studiach i absolutnie gardzę tym systemem. Nie bez powodu popularne jest powiedzenie, że linux nie jest darmowy, po prostu płacisz swoim czasem.
Jak ci wysypie błąd to przywracasz system tak jak na Windowsie i to tyle. Windows to się nie sypie? Wiele razy mi się zdarzyło, po to masz punkty przywracania w systemach.
To musisz mieć jakiś dziwny ten mikrofon składany 40 lat temu w piwnicy w Afryce czy gdzieś, że go nie widzi. Dzisiaj Linux ma problemy głównie z czytnikami linii papilarnych. Drukarki, mikrofony i większość sprzętu bez problemu działa od razu po podłączeniu. No i na Windowsie, zwłaszcza 11 to pewnie nie ma takich problemów? Wielu narzekało, że im karty sieciowe nie działały po przesiadce z Win 10.
Linux aż taki idealny to nie jest.
Próbowałam PopOS - system sam się rozwalił podczas aktualizacji (program do pobierania aktualizacji scrashował sie podczas aktualizacji a po resecie system nie chciał wstać)
Teraz niby na Debianie jestem i on w większości działa...ale tak samo wykastrowany windows 10 działa.
Jedyne co do Linuxa mnie ciągnie to aspekt upodobnienia go do Win 7.
Lecz nadal wojenka "Linux vs Windows" z obu stron jest głupia . Wiele osób chce by system im po prostu działał + są przyzwyczajeni do Windowsa . A zależnie od dystrybucji to Linux może być albo "Wszystko działa" do "wiele rzeczy nie działa i trzeba szukać rozwiązań na reddicie itp by wpisać jakąś komende czy edytować pliki" (co tez na windows może się zdarzyć ale raczej rzadziej.)
Skąd ten wymógł Windows 11 i nacisk tylko na DX12?
Przecież Wiedźmin 3 na DX12 po dziś dzień to kupa i CDPR nigdy tego nie naprawił.
Windows 10 dalej jest wspierany przez MS, oraz przez firmy wydające wszelkiej maści sterowniki, a do tego nie jest takim żółwiem i tykającą bomba która potrafi uwalić cały system.
Śmierdzi to jakimś sztucznym podbijaniem wymagań, albo ponownym brakiem umiejętności w optymalizacji.
Zapewne trochę tak, zwłaszcza, że w 4k z DLSS i RT na Ultra to sobie i RTX 3080ti nie do końca radzi więc te pierwsze wymagania to też takie na styk były.
Przecież cały czas są opcję ( np. czy chce się grać DX 11 czy 12). Zwłaszcza ,że to nie jest remake tylko ewentualny upgrade graficzny. Ludzie ze słabszym sprzętem teraz mają problem ( tak należę do takich ludzi - i nie, nie mam jak sobie sprawić lepszego sprzętu). Więc już nie będę miał opcji by sobie pograć? Tak jak mówię - gdyby to był jakiś remake/remaster to był zrozumiał, ale na siłę zwiększać wymagania sprzętowe do gry sprzed 10 lat? Gdyby powiedzieli,że dalej mimo wszystko ją będą rozwijać to bym to zrozumiał, jednak w takim wypadku nie rozumiem tego ruchu. To jak mówię, niech zostawią opcje dla ludzi ze słabszym sprzętem i ulepszenia graficzne niech będą dla nowego dodatku( chociaż i tak to kontrowersyjne jednak zawsze to jakiś kompromis jak ktoś chcę pograć po prostu tak dla rozrywki i nie ciągnie go do nowych przygód).
A ograło się całego W3 na Geforce 950m, na średnich detalach, ale elegancko śmigało...

Na Boga - co to k. jest? Przestałem już czekać na tw4.
Panie Nazgul
redzi wycenili straty na 2.50 PLN.
Rozumiem że chciałeś być Pan złośliwy ale sugeruje nie korzystać z terminów których się nie rozumie. Nie można wycenić strat przed rozpoczęciem procesu sprzedaży. Co najwyżej można je oszacować. Wycena strat jest stosowana gdy strata jest już faktem i musi zostać udokumentowana. Gdy strata dotyczy jednak przyszłości i brakuje historycznych danych możemy jedynie dokonać estymacji (czyli właśnie szacowania).
edit - podkreśliłem Panu te dwa słowa dla lepszego zrozumienia.
Zajebiście, czyli jak do tej pory na mojej karcie graficznej grałem w W3 na ultra tak teraz nie spełniam nawet minimalnych i nie zagram wcale, dzięki wielkie !!!
To tak specjalnie, żeby potem powiedzieć, że wysłuchali graczy i dali możliwość grania na Win10. Zobaczycie, pewnie to jeszcze poprawią. Inaczej sporo kasy ich by ominęło.