Komentarze do wiadomości: Wczoraj premiera, a dziś rozbity bank. Nowa gra survivalowa z otwartym światem odniosła gigantyczny sukces i tylko wydawca Subnautica 2 może kręcić nosem

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
15.05.2026 17:55
1
odpowiedz
Kamook
139
Generał

Na steamie pisze że Unknown Worlds Entertainment samo wydaje S2.

15.05.2026 19:10
Crazy_Bambino
1.1
odpowiedz
Crazy_Bambino
52
Pretorianin

Kamook Gdzieś słyszałem że sam Krafton tak sobie to wymyślił, by gracze nie odgrywali się na grze ze względu na wydawcę, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

15.05.2026 17:58
2
odpowiedz
Rosomakx
30
Chorąży

Na łowcachgier znajduje się info o kolejnych 2 darmowych grach na Epicu
Devil's Island (PC) za darmo (do 16 maja)
 Lost in the Hole (PC) za darmo (do 17 maja)

16.05.2026 07:30
3
odpowiedz
Probitas
14
Centurion

Może to ich zmotywuje żeby zatrudnić więcej ludzi i żeby przyspieszyć pracę nad grą. Chociaż kogo ja chce oszukać… Trzeba mieć nadzieję, że po prostu jej nie porzucą :p

16.05.2026 11:27
Persecuted
4
odpowiedz
Persecuted
167
Adeptus Mechanicus

Gra odniosła ogromny sukces krytyczny i finansowy, więc zgaduję, że już nie jest woke, choć tak straszono przed premierą ;].

16.05.2026 12:21
5
odpowiedz
noobmer
67
Senator

Wszystkim tym większym wydawcom sie w dupach poprzewracało. Masakra jakaś po prostu.

16.05.2026 12:33
6
odpowiedz
7 odpowiedzi
ORP Kaczynski
24
Pretorianin

A czy ta gra ma jakaś fabule?

16.05.2026 12:35
6.1
odpowiedz
SirToth
67
Centurion

ORP Kaczynski nie ma, respisz sie skaczesz do wody i pływasz wokół respa, kto zrobi więcej okrążeń jedzie na olimpiade, nie kupuj

16.05.2026 12:46
6.2
odpowiedz
ORP Kaczynski
24
Pretorianin

Cool, dzięki za odp.

16.05.2026 13:00
maciell
6.3
1
odpowiedz
maciell
141
Senator

ORP Kaczynski Jakas jest. No, ale narazie jest szczatkowa. Nie jest tak, ze przejdziesz od poczatku do konca fabule. Sa wiadomosci nagrane przez innych rozbitkow. No, ale na ten moment gra ma przed soba 2-3 lata rozwoju wiec duzo rzeczy brakuje. W koncu to EA, a nie wydanie pelnej gry. Kupujac trzeba brac to pod uwage. Co nie zmienia faktu, ze ja juz kilka godzin spedzilem w grze. Graficznie gra jest przepiekna. Duzo wiecej zyje pod woda niz w poprzednich czesciach.

16.05.2026 13:20
6.4
odpowiedz
ORP Kaczynski
24
Pretorianin

Wlasnie zwróciłem uwagę na ładna grafikę i ciekawa tematykę (podwodny świat). Niemniej brak fabuły i survivalowy charakter gry mnie zniechęciły do tytułu.

16.05.2026 14:49
6.5
1
odpowiedz
nfsfan6
56
Pretorianin

ORP Kaczynski Nie słuchaj takich osób jak 
SirToth które nie grały w subnauticę 2 skoro twierdzi że gra nie ma fabuły. Błysnął intelektem. Gra oczywiście ma fabułę i każdy kto zagrał w nią to wie.

17.05.2026 00:40
Link
6.6
odpowiedz
Link
37
Senator

ORP Kaczynski  Nie czytaj, co pisał SirToth, bo on nie grał i udaje "kogoś mądrego". To co pisał, to kompletnie bzdura.

Ta gra ma fabuła, ale nie prowadzi Cię za rączkę przez całą grę w wersji early access (za wyjątkiem prologu). Jest opcjonalna. Działa na zasadzie Dark Souls. Gra oferuje Ci całkowity wolność i możesz zdecydować, co chcesz robić w pierwszej kolejność.

Jesteś rozbitkiem, który przeżył/przeżyła katastrofę statku kosmiczny na nieznanym planecie (po raz kolejny...). Teraz musisz się dowiedzieć, co się stało z mieszkańcami „zaginionej kolonii”, którzy przepadli bez słowa, mimo że mieli solidna i stabilna baza naukowa, a teraz wszystko jest w ruinie. Masz do pomocy "bot SI", który podpowiada Ci, co masz robić i od czasu do czasu podaje Ci informacji, gdzie szukać zaginione koloniści, a to pcha Cię do przodu fabuły. Za każdym razem, kiedy odnajdziesz "cel", to za 1-3 dni bot podaje Ci kolejny cel do szukanie (choć bywa to różne, bo to loteria). W grze są mnóstwo dzienniki do znalezienie, więc jest co czytać. Bardzo dużo do czytanie. W grze są mnóstwo niespodzianki. Jedyna przeszkoda to brak odpowiednie wyposażenie, więc musisz zbierać odpowiednie surowce i coś tworzyć. Druga przeszkoda to brak większości schematy do tworzenie, więc musisz znaleźć i zdobyć. Później będziesz wiedział, co masz dalej robić. Więc to nie jest błądzenie bez celu, bo jest co odkrywać i zapewniam Cię, że nie będziesz się nudził. Gra ma całkiem interesujący tło fabularny. Przy okazji, uważaj na niebezpieczne potwory gdzieś w oceanie. Zdecydowanie to polecam. ;)

Przy okazji, masz spolszczenie do Subnautica 2:
https://steamcommunity.com/app/1962700/discussions/0/844006002571394091/
albo
https://www.nexusmods.com/subnautica2/mods/70

Miłej przygody!

post wyedytowany przez Link 2026-05-17 12:01:55
18.05.2026 21:07
👍
6.7
odpowiedz
ORP Kaczynski
24
Pretorianin

Dzięki Panowie za dodatkowe informacje. Przedyskutowałem temat już na reddit i z grubsza historia wygląda tak jak opisał to powyżej Maciell. Fabuły sensu stricto nie ma (chodzi mi o taką jak np. w Bioshock czy jakimkolwiek innym fps typu Wolf), jest za to lore dające tło fabularne. Przynajmniej tak uważa większość wypowiadających się. 115 PLN nie jest dużo, ale EA mnie odstrasza i survivalowy charakter gry. Tak czy inaczej dziekuje za odpowiedzi. Zwyczajnie myślałem - po grafice - że gra ma inny charakter.

post wyedytowany przez ORP Kaczynski 2026-05-18 21:14:07
Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl