Na steamie pisze że Unknown Worlds Entertainment samo wydaje S2.
Na łowcachgier znajduje się info o kolejnych 2 darmowych grach na Epicu
Devil's Island (PC) za darmo (do 16 maja)
Lost in the Hole (PC) za darmo (do 17 maja)
Może to ich zmotywuje żeby zatrudnić więcej ludzi i żeby przyspieszyć pracę nad grą. Chociaż kogo ja chce oszukać… Trzeba mieć nadzieję, że po prostu jej nie porzucą :p
Gra odniosła ogromny sukces krytyczny i finansowy, więc zgaduję, że już nie jest woke, choć tak straszono przed premierą ;].
Wszystkim tym większym wydawcom sie w dupach poprzewracało. Masakra jakaś po prostu.
Wlasnie zwróciłem uwagę na ładna grafikę i ciekawa tematykę (podwodny świat). Niemniej brak fabuły i survivalowy charakter gry mnie zniechęciły do tytułu.
SirToth które nie grały w subnauticę 2 skoro twierdzi że gra nie ma fabuły. Błysnął intelektem. Gra oczywiście ma fabułę i każdy kto zagrał w nią to wie.
Ta gra ma fabuła, ale nie prowadzi Cię za rączkę przez całą grę w wersji early access (za wyjątkiem prologu). Jest opcjonalna. Działa na zasadzie Dark Souls. Gra oferuje Ci całkowity wolność i możesz zdecydować, co chcesz robić w pierwszej kolejność.
Jesteś rozbitkiem, który przeżył/przeżyła katastrofę statku kosmiczny na nieznanym planecie (po raz kolejny...). Teraz musisz się dowiedzieć, co się stało z mieszkańcami „zaginionej kolonii”, którzy przepadli bez słowa, mimo że mieli solidna i stabilna baza naukowa, a teraz wszystko jest w ruinie. Masz do pomocy "bot SI", który podpowiada Ci, co masz robić i od czasu do czasu podaje Ci informacji, gdzie szukać zaginione koloniści, a to pcha Cię do przodu fabuły. Za każdym razem, kiedy odnajdziesz "cel", to za 1-3 dni bot podaje Ci kolejny cel do szukanie (choć bywa to różne, bo to loteria). W grze są mnóstwo dzienniki do znalezienie, więc jest co czytać. Bardzo dużo do czytanie. W grze są mnóstwo niespodzianki. Jedyna przeszkoda to brak odpowiednie wyposażenie, więc musisz zbierać odpowiednie surowce i coś tworzyć. Druga przeszkoda to brak większości schematy do tworzenie, więc musisz znaleźć i zdobyć. Później będziesz wiedział, co masz dalej robić. Więc to nie jest błądzenie bez celu, bo jest co odkrywać i zapewniam Cię, że nie będziesz się nudził. Gra ma całkiem interesujący tło fabularny. Przy okazji, uważaj na niebezpieczne potwory gdzieś w oceanie. Zdecydowanie to polecam. ;)
Przy okazji, masz spolszczenie do Subnautica 2:
https://steamcommunity.com/app/1962700/discussions/0/844006002571394091/
albo
https://www.nexusmods.com/subnautica2/mods/70
Miłej przygody!
Dzięki Panowie za dodatkowe informacje. Przedyskutowałem temat już na reddit i z grubsza historia wygląda tak jak opisał to powyżej Maciell. Fabuły sensu stricto nie ma (chodzi mi o taką jak np. w Bioshock czy jakimkolwiek innym fps typu Wolf), jest za to lore dające tło fabularne. Przynajmniej tak uważa większość wypowiadających się. 115 PLN nie jest dużo, ale EA mnie odstrasza i survivalowy charakter gry. Tak czy inaczej dziekuje za odpowiedzi. Zwyczajnie myślałem - po grafice - że gra ma inny charakter.