Komentarze do wiadomości: „W tydzień mogę mieć 40 prototypów, a po trzech tygodniach faktycznie wypuszczam grę”. Szef CD Projekt RED mówi o grach w 100% tworzonych przez AI

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
22.06.2026 12:33
TheSkrilex
1
odpowiedz
TheSkrilex
120
Generał
Image

Rozmawiałem z osobą, która założyła studio i powiedziała mi: „Prowadzę studio oparte głównie na AI. W tydzień mogę mieć 40 prototypów, za dwa tygodnie mogę mieć pięć gier, które uznam za najlepsze, a po trzech tygodniach faktycznie wypuszczam grę”.

I kto to niby kupi?

22.06.2026 13:00
1.1
odpowiedz
L0nger93
2
Legionista

TheSkrilex Jak będzie fajne i cena będzie proporcjonalna do kosztu zrobienia to dlaczego ktoś miałby nie kupić? Albo po prostu zagrać, bo przy takim koszcie przejście na inny model zarobkowy, ktory ma free to play jest nieporównywalnie łatwiejsze, niż w przypadkach gdzie płacisz wielu devom i wydawcom przez lata grube hajsy.

22.06.2026 12:42
2
1
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
18
Generał

Zabawne jak unikają tematu ostatniego samo zaorania i próbują narzucić (ponownie) inny temat do dyskusji.
Ci wszyscy CEO, CFO i inni w tej firmie to partia odklejeńców która żyje w sobie bańce gdzie liżą się po-wiadomo-czym i tańczą jak im zagrają zakamuflowani akcjonariusze, którzy kontrolują ich jak marionetki.

22.06.2026 12:58
Korposzczurek
3
odpowiedz
Korposzczurek
52
Konsul

jeśli przejdzie przez filtr na steam taka AI gierka to zawsze jest szansa, że kupi ją crap skład za 1000 i wydawca wyjdzie na swoje, ot sposób na zycie.

22.06.2026 13:33
4
odpowiedz
JakisChlop
20
Centurion

To niech sobie tworzą za pomocą AI, ale jeszcze ktoś potem musi to kupić. Sklepy będą zalane syfem, nikt nie będzie tego kupował, platformy będą musiały jakoś zareagować na takie coś. $ony swego czasu sprzątało niskiej jakości gierki. Cóż, może w niedalekiej przyszłości notka w stylu "Zero AI" będzie dawała twórcom boost do sprzedaży 🤣

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl