Komentarze do wiadomości: W polskim RPG The Blood of Dawnwalker samodzielnie zbudujesz własną koncepcję tego, jak chcesz ukończyć grę i osiągnąć główny cel

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
01.06.2026 13:57
Wronski
1
3
odpowiedz
Wronski
39
Senator

Mam wrazenie ze co wychodzi RPG to za kazdym razem jest to samo "przejdz gre po swojemu, dokonaj unialnych wyborow, bla bla bla".

01.06.2026 14:23
1.1
3
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
17
Generał

Wronski ROLE PLAYING game ;-)

01.06.2026 15:29
1.2
odpowiedz
PawloxXx
71
Pretorianin

LokalnyRzezimieszek ROLE PLAYING game, tylko często kończy się na obietnicach ;) Tak jak z "niezależnym tętniącym życiem światem", a potem kończy się na tym, że NPCe chodzą do pracy i do domu o wyznaczonych godzinach. Niech ktoś zrobi świat który ciągle ewoluuje, to byłoby ciekawe - zmieniające się lokacje, powstające nowe budynki, inne burzone.

01.06.2026 16:08
Wronski
1.3
odpowiedz
Wronski
39
Senator

Od razu na mysl o takim systemie przychodzi mi ta gra od Olgi Tokarczuk XD

01.06.2026 14:18
2
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Assassinek06
121
Generał

Czy oni właśnie powiedzieli, że gra jest praktycznie pozbawiona głównego wątku fabularnego? Masz jedno zadanie - uratować rodzinę a reszta to wątki poboczne? To się nazywa przyoszczędzić na scenarzystach. ;)

01.06.2026 15:01
2.1
1
odpowiedz
Pan_Bondi
1
Legionista

Assassinek06 Rozumiem, że to jest napisane z przymrużeniem oka, ale ten komentarz jest trochę bez sensu. W sensie... Nadal masz w tej grze wątki fabularne, ktoś je musiał napisać.

01.06.2026 16:08
Szlugi12
2.2
1
odpowiedz
Szlugi12
132
BABYMETAL

Assassinek06 To brzmi jak z Gothic 3, odnajdź wieże Xardasa xD

post wyedytowany przez Szlugi12 2026-06-01 16:08:46
01.06.2026 18:07
2.3
odpowiedz
Assassinek06
121
Generał

Pan_Bondi Tylko to są wypełniacze. Nawet nie mogą ich za bardzo powiązać, bo masz ograniczony czas i dłuższe wątki musiałbyś przerywać przed końcem jakby ci czasu zaczęło brakować.

01.06.2026 18:40
2.4
odpowiedz
Pan_Bondi
1
Legionista

Assassinek06 Może tak być, ale nie wynika to z samego ograniczenia czasu. Z informacji przekazanych przez twórców, limit czasowy będzie czymś w rodzaju tur a nie ciągle płynącego licznika, zatem racjonalnym rozwiązaniem z strony twórców będzie ograniczenie możliwości rozpoczęcia dłuższych wątków do kilku pierwszych dni/nocy i da się to sygnalizować w dialogach lub wprost w UI.

01.06.2026 14:23
sonn
3
2
odpowiedz
sonn
95
Lubię gry!
Image

XD wiadomo co wyjdzie z tego wszystkiego

01.06.2026 14:44
Persecuted
4
odpowiedz
Persecuted
166
Adeptus Mechanicus

Nie brzmi to przesadnie zachęcająco, ale kto wie, może okaże się fajnie zrealizowane.

01.06.2026 15:14
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Pan_Bondi
1
Legionista

To nie jest ani pozytywna ani negatywna informacja. W każdym razie mam wrażenie, że ludzie się czepiają o semantykę. Jeżeli gra jest tworzona od początku z taką intencją, to wiadomo, że podział na misje główne i pobocznej jest rozmyty. To tak jakby w ME 2 od razu po prologu mieć możliwość ruszenia przez przekaźnik Omega bez zbierania załogi. Tam też poza tym nie było innego głównego celu.

01.06.2026 15:43
Persecuted
5.1
1
odpowiedz
Persecuted
166
Adeptus Mechanicus

Mi to bardziej brzmi na strukturę znaną z gier Shadow of Mordor i Shadow of War. Czyli musisz obalić "złego bossa" czekającego na końcu ścieżki, ale po drodze do niego jest wielu mniejszych i większych oficerów, których możesz pokonać, żeby ułatwić sobie ostateczną konfrontację (przy czym pobicie niektórych fabuła wymusza, innych pozwala całkiem pominąć). Nie jest to bynajmniej pozytywne skojarzenie, bo SoM i SoW są bardzo fajne systemowo i sprawdzają się idealnie jako sandboxy, ale fabularnie wypadają dosyć kiepsko. Głównie dlatego, że mając całkowicie nieliniową i mocno opcjonalną strukturę opowieści, zwyczajnie nie da się zaprojektować skomplikowanej i wielopoziomowej narracji, bo do tego scenarzyści muszą mieć pewność, co wydarzyło się wcześniej (tzn. co gracz zrobił, bo musiał zrobić, zmuszony tokiem opowieści). To po prostu zbyt wiele zmiennych, od których realistycznie nie da się tworzyć rozgałęzień, bo tego żadne studio nie byłoby w stanie ogarnąć.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-06-01 15:47:57
01.06.2026 16:02
5.2
odpowiedz
Pan_Bondi
1
Legionista

Rozumiem, są to zasadne obawy. Kwestia implementacji. Myślę, że pewnie to będzie na zasadzie coś w stylu kilku ważniejszych wątków które w jakimś stopniu będą się wykluczać/łączyć (pewnie wokół postaci z tego fabularnego zwiastuna) i ileś tam wątków które nie będą tak aż znaczące. Możliwości jest sporo, np. debuffy finalnego bossa za pokonywanie przydupasów, którzy mogą mieć własne ciekawe wątki.

01.06.2026 16:44
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
damian_gracz
6
Legionista

Nie rozumiem dlaczego wydawcy sami spojlerują historie. Dlaczego sam nie mogłem poznać o czym jest gra i co jest jej celem?
Dla ludzi jak ja którzy czerpią frajde z odkrywania wszystkiego sami to naprawde mocno zepsuliście mi zabawe z odkrywania tego wszystkiego (nawet jeśli to wszystko wychodzi w ciągu pierwszej godziny fabuły to to i tak jest OGROMNY SPOJLER którego nie chce znać)
A dla ludzi którzy mają gdzieś takie spojlery fabularne to ta informacja że celem jest dotarcie do zamku żeby uratować rodzine nic nie wnosi. Przecież to kompletnie nieistotna informacja która nie sprawi że ktoś pomyśli "zamek, rodzina, to będzie świetna gra, kupuje". To jest kompletenie niepotrzebny spojler fabuły który niezdecydowanych nie zachęci do kupna gry. Po co to robić? nie rozumiem.

01.06.2026 16:51
Persecuted
6.1
2
odpowiedz
Persecuted
166
Adeptus Mechanicus

A dla ludzi którzy mają gdzieś takie spojlery fabularne to ta informacja że celem jest dotarcie do zamku żeby uratować rodzine nic nie wnosi.

Przeciwnie, to wiele mówi o strukturze samej gry i mnie np. zniechęca do zakupu. Wcześniej rozważałem zakup na premierę, teraz będę czekać na recenzje i obniżki ceny.

01.06.2026 17:05
6.2
1
odpowiedz
damian_gracz
6
Legionista

Persecuted całkowicie się zgadzam. Mnie też to zniechęciło. To brzmi jak jakiś tani shooter klasy b a nie dobregy erpeg.

"główne zadanie: dostać się do zamku, w którym uwięziono rodzinę głównego bohatera, Coena, rozprawić się z porywaczami i bezpiecznie sprowadzić ich do domu. Masz na to 30 dni i 30 nocy"

Za cholere nie rozumiem jak pan Tomaszkiewicz mógł uznać że ten opis jest dobrą promocją gry...

01.06.2026 17:02
baltazar1908
7
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Czyli przyszłość nie jest z góry ustalona, dlatego lubię RPG bo to ty decydujesz jak to wszystko będzie wyglądało.

01.06.2026 17:39
Marder
8
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Marder
274
Senator

To będzie chyba najkrótszy RPG w jaki grałem. Od razu ruszam do zamku, odnajduję rodzinę, wybijam wszystkich po drodze a potem żyli długo i szczęśliwie :)

01.06.2026 18:45
8.1
odpowiedz
Pan_Bondi
1
Legionista

Marder Właśnie, to jest bardzo ciekawe pytanie jak twórcy do tego podejdą. Czy będzie się dało przejść grę chłopem w samych gaciach na pierwszym poziomie, który po prologu od razu uda się od zamku czy w praktyce będzie to niemożliwe bez zdobycia itemu lub jakiegoś poziomu etc. Konflikt pomiędzy mechanizmami rozgrywki a immersją.

02.06.2026 12:07
Marder
8.2
odpowiedz
Marder
274
Senator

Pan_Bondi Zakładam że jakieś mechanizmy blokujące będą typu żeby wejść do zamku to trzeba powiedzieć magiczne zaklęcie, które zna jakiś jasnowidz na Czarciej Skale ale gdzie jest owa skała wie tylko stary jednokoki czarodziej którego już od wieków nikt nie widział w prowincji itd. 😁
W przeciwnym razie to cała gra będzie tak śmieszna jak to co napisałm wcześniej.

post wyedytowany przez Marder 2026-06-02 12:08:53
03.06.2026 14:31
8.3
odpowiedz
@smartboygod
26
Pretorianin

Marder Dobre, genialne by to było wbijasz w gaciach jak wieśniak albo robisz perki i kupujesz zbroje ale stopniowo.

01.06.2026 18:11
Mortalking
9
odpowiedz
Mortalking
140
Senator

Zastanawiam się czy gra sprzeda się w kilku milionowy nakładzie. Bo z tego co już o grze twórcy powiedzieli/pokazali jest na to ogromny potencjał.

02.06.2026 08:21
10
1
odpowiedz
WerterPL
124
Konsul
Image

Przed premierą 90% gier

02.06.2026 08:23
WeCreateWorlds
11
odpowiedz
WeCreateWorlds
13
Konsul

Trochę to brzmi jak slogan marketingowy, bo tak jak ktoś napisał wcześniej - takie rzeczy to obiecują w każdym RPG.

Jeszcze większą rewolucje w tym zakresie obiecuje Ken Levine, w którego Judasie NPC mają zapamiętywać każdy wybór i reagować potem w zależności od tego co zrobiliśmy czy powiedzieliśmy.

W praktyce tego typu rozwiązania nie sprowadzają się do żadnych sieci neuronowych, tylko do zapisania wartości wybranej konkretnie opcji drzewka dialogowego i potem wybrania innej na bazie mechanizmu warunkowego "if".

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-06-02 08:24:20
02.06.2026 12:20
Herr Pietrus
12
odpowiedz
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

Jedna główna ścieżka fabularna z odpowiednią dramaturgią i zwrotami akcji to oczywiście ogromny atut każdej gry, zwłaszcza RPG, ale pamiętając zadania poboczne z Wiedźmina nie powiedziałbym, że sandbox ze zbiorem etiud vel krótkich, ale bardzo dobrych historii nie może się obronić.

Poza tym taka struktura ma o wiele większy potencjał do ponownego przejścia niż oferowanie graczowi wyłącznie innego zakończenia albo fragmentu historii niczym w Wiedźminie 2, nie wspominając o jakichś pętlach rodem z rogali czy gier w stylu Deathloop.

Razem z limitem "tur" brzmi to niepokojąco, ale osobiście dopuszczam możliwość, że całość się sprawdzi, może nawet bardziej niż obecnie ktokolwiek się spodziewa.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-06-02 12:22:08
03.06.2026 12:40
cycu2003
13
odpowiedz
cycu2003
261
Legend

Może czegoś nie rozumiem ale to w takim razie jest (znienawidzona przeze mnie) gra na czas? Jak minie tych 30 dni i nocy to koniec gry? 🤔 Muszę się spieszyć? Może i nie jest to mało ale wolałbym nie mieć bata nad głową 😐
Edit. Ok, poczytałem parę newsów i to się będzie uruchamiało tylko podczas główniejszych questów. Ale dalej, dla mnie, zbędna rzecz

post wyedytowany przez cycu2003 2026-06-03 15:26:07
Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl