W morde jeża mam nadzieje że będzie to dobry remake i otworzy drogę do remake Gothica 2 i Noc Kruka a potem Gothica 3, 4 a potem nowa część i nowe pomysły i nowe kontynenty ze świata Gothica!
Włócznie uuuu, coś nowego. Cieszy że walka różnym rodzajem oręża będzie wyglądać inaczej trochę tego brakowało w oryginale.
Naprawili największe bolączki, AI działa lepiej i teraz NPC atakują np. wroga w obozie, reagują na kradzież i broń, bestie mogą się bić między sobą. Animacje walki są bardziej dynamiczne i ogólnie walka jest płynniejsza. Jak na grę AA to zrobili spory postęp i chociaż jakimś ogromnym fanem gothica nie jestem to kupię na premierę, oby połatali resztę błędów w trakcie. Pewnie gra będzie na 8/10.
No i tak właśnie powinien wyglądać remake. Jako dzieciak grający w Gothica i inne podobne gry, które wyszły w tamtych czasach zawsze pragnąłem nieco bardziej realistycznego systemu walki. Teraz będę mógł tego doświadczyć.

Pod koniec filmu widzimy sławną scene zwabienia potwora do Starego Obozu, w której, tym razem, strażnicy go atakują. Alkimia najwyraźniej sugeruje że z systemami AI w grze jest wszystko dobrze, a ten jaszczur z rozgrywki HandOfBlood po prostu musiał zapłacić strażnikom za ochrone.
Mam wrażenie, że wygląda to delikatnie lepiej niż na poprzednich gameplayach. Zarówno jeśli chodzi o grafikę, gdzie nie mamy tak agresywnego kontrastu, jak i walkę gdzie wydaje się to wszystko bardziej responsywne.
"Co ważne, w Gothic Remake nie znajdziemy paska wytrzymałości. Twórcy zrezygnowali z tego rozwiązania, ponieważ nie było go w pierwszych dwóch odsłonach serii."
Chwała im za to, stamina to taki irytujący wkurwiacz który tylko do jakiś super survivali pasuje, na plus.
Wygląda to lepiej niż to co widzieliśmy ostatnio. No nic, zobaczymy jak to finalnie się im uda. Osobiście ciągle trzymam kciuki za tego Gothica Remake, nawet jeśli są sygnały, że mogą być problemy i bugi (zwłaszcza na premierę).
Został równo tydzień do premiery, aby to się udało, bo bardzo chętnie zobaczyłbym Gothica 2 Remake i później nawet Gothica 3 Remake, którego pewnie trzeba by było przerobić najmocniej.
Od 11:44 wygląda to jak gra AAA z najwyższej półki w niektórych momentach.
Wygląda kozacko i zapowiada sie kozacko.Oby nie bylo wiekszych błędow na premiere.Czy ja dobrze widziałem ze trol miota w Beziego goblinem?:)Mam na koncie wiele przejsc czesci 1,2,3 do tego mody i nigdy nie grałem pod magie, remake bedzie pierwszy.
Troll który rzuca goblinem to chyba nawiązanie do tego co wyciętego z oryginalnego Gothic i gra też dostała taką figurkę gdzie właśnie troll rzuca goblinem, a w zasadzie go trzyma do rzutu więc tutaj do dodali.
OK, to teraz jedno zasadnicze pytanie - czy gra będzie (znacznie) większa niz oryginał?
Sam grałem tylko w Risena i gdy oglądam ten film, to mam wrażenie, że:
- oryginał był większy niż Risen
- (z jakiegoś powodu) remake będzie jeszcze większy?
No bo np. nie wyobrażam sonie, gdzie i kiedy w Risenie miałbym intensywnie używać magii, rozwijać nią i się nią cieszyć. Tam świat był strasznie malutki, fabułą skondensowana, ogólnie przynajmniej po latach pamiętam to tak, że jedna zdobycz czy awans starczały na jedno zadanie.
Po obejrzeniu tego filmu można natomiast odnieść wrażenie, że okazji do walki będzie więcej, okazji do używania magii będzie więcej, eksploracji i używania zwojów będzie więcej...
Ciekawe,
No a walka wygląda w sumie dosyć zgrabnie (fakt, to chyba dalej gothiclike :))
Troche to nawet zaskakujące. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, ale zapowiadała się jedna wielka 💩, tymczasem kto wie, kto wie...
Orginalny gothic był dużo mniejszy niż Risen 1 :P
W morde jeża mam nadzieje że będzie to dobry remake i otworzy drogę do remake Gothica 2 i Noc Kruka a potem Gothica 3, 4 a potem nowa część i nowe pomysły i nowe kontynenty ze świata Gothica!
Wygląda to całkiem przyzwoicie. Myślę, że jak połatają to za kilka miesięcy to będzie z tego dobre AA.
Co mi nie pasuje:
- niektóre gęby koślawe
- zamulone gobliny, w oryginale były szybkie
- niepotrzebne efekty wiatro-smug
- przeciwnicy nie mają żadnego ragdolla, zawsze upadają w ten sam sposób, co nieco razi...z drugiej strony jeśli twórcy tak sobie radzą z tym silnikiem to może i lepiej, bo mogłyby się cuda dziać z ragdollami xD
Via Tenor
Panowie to się dzieje, mamy to ! :DDD Polska gurom, preorder można składać w ciemno i lecimy :DDD
Mnie też kupili ostatnim materiałem i w piątek wysupłam z sakiewki należne bryłki - chociażby po to, żeby pochodzić po Starym (teraz bardziej nowym chyba) Obozie do "old camp theme" i przypomnieć sobie te uczucie bycia najniższym pomiotem w łańcuchu pokarmowym Kolonii.
Co do tych walk z bossami, pytanie czy gothic tego potrzebuje? :/
Te wymienione kreatury jasne że spokojnie można uznać za bossy, tylko że tam odwiedzało się je w przypadku jakiś zadań, a mi chodziło po prostu o bossy którzy są na normalnej mapie i sobie tam stoją samopas xd Chociaż takie kroniki myrtany arcolos miały różne zlecenia na wyjątkowe potwory, tylko one się pojawiały jak przeczytało się list gończy