Komentarze do wiadomości: W 23-letniej grze MMO stało się coś niewyobrażalnego. Deweloper łamie świętą zasadę EVE Online

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
19.04.2026 11:59
Ergo
1
odpowiedz
Ergo
103
Generał

Takie rozwiązania nie są złe o ile za bardzo nie ingeruja w główny rdzeń rozgrywki, ale z drugiej strony, gra na niższych "poziomach" trochę traci.
W takim Lineage 2 to było piękne jak się walczyło o spoty na 20-30 poziomie. Gdyby wtedy dodali jakąś strefę aby chronić nowych graczy to gra dużo by na tym straciła.

Tak że takie zmiany niby spoko, ale już trochę odbierają grze tę "magię". W EVE nigdy nie grałem, ale to poczucie zagrożenia jako świeżak jest częścią gry, sprawia, że gra jest ciekawsza.

Osobiście nie lubie wszelkiej maści "ochrony" tych nowych graczy. Jeśli ktoś sięga po grę mmorpg nastawioną na pvp to według mnie powinien się liczyć z tym, że ktoś go może zabić lub utrudniać jakąś czynność. Nie wiem czy to dzisiejsi gracze są takimi pipkami, czy twórcy gier za wszelką cenę nie chcą zrazić klientów i wprowadzają do gry takie systemy które mają chronić początkujących. Gram sporo w gry online nastawione na pvp i nigdy mi nie przeszkadzało to gdy ktoś mnie zabijał chociażby w L2, WoW, czy CoD gdy się trafiło do mocnego lobby. Zazwyczaj gram i się uczę od tych lepszych, lub po prostu znajduję inne zajęcie w grze mmorpg.
Często w takich dyskusjach pada argument, że ludzie nie mają czasu na granie i że chcą sobie spokojnie pograć przez godzinkę dwie. To ja się pytam po co sięgają po takie tytuły? I czy nie mogą się dobrze bawić nawet jeśli zginą dwa trzy razy? Ja nigdy nie miałem w grach online sytuacji gdzie nie mogłem grać bo ktoś mi to uniemożliwiał, i mam wrażenie, że jest to dzisiaj mocno wyolbrzymiane. Nie wiem, psychika dzisiejszych graczy jest chyba z kartonu... Tak samo jeśli chodzi o gratyfikację w grach, muszą mieć wszystko na już, a gra ma być zrobiona tak aby mogli zdobyć wszystko czego zapragną, bez żadnych przeszkód.

19.04.2026 13:02
2
odpowiedz
Dariusz Black
2
Junior

Będąc nowym graczem straciłem 7 statków wobec piratów. I nie byłem wkurzony bowiem każda walka poprawiała mi skille i zdolności zarządzania własnym sprzętem. Ale był to efekt nie czytania chatu i mapy. Nie byłem wielce aktywnym graczem pvp ale blokada tego typu akcji jest moim zdaniem bezsensowna. Jest wystarczająco dużo przestrzeni i pomocnych graczy (tu podziękowania dla ludzi z nieistniejącego już LibraryNerdHouse) by nowi gracze mogli poczuć się swobodnie.

Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl