Capilota nie uzywam wcale przwykłem już
do groka i chat gpt obie aplikacje mam na swoim telefonie
Jak masz na telefonie groka i piszesz o tym otwarcie, to jesteś albo trolem, albo socjopatą.
Miał znaleźć rozwiązanie i znalazł, gdzie problem?
spoiler start
Żartuje jakby co
spoiler stop
To jest jeden z wielu powodów dla których Windows zaczął znikać masowo tak z komputerów prywatnych, jak służbowych.
Znalazł w internecie i pasowały do kontekstu, to podaje. Taka to właśnie inteligencja - sztuczna.
Podejście dobre w generowaniu obrazków z kotami i usuwaniu wujka Janusza ze zdjęcia jak widać nie zawsze się sprawdza.
Najlepsze co można zrobić to wyłączyć to całe ejaj i wrócić do klasycznych sposobów poszukiwania informacji.
Panel sterowania nadal działa lepiej i stabilniej niż "Ustawienia". Najgorzej gdy włączasz lub wyłączasz coś w ustawieniach a to się włącza a po pewnym czasie okazuje się że nie jest. UI jest zepsute; zwłaszcza przy konfiguracji sieci bo zmiany w konfiguracji nie są powiązane ze stanem interfejsu.
A daj spokój, mi laguje od pewnego czasu na nowym laptopie gdy klikam w te menu rozwijane obok godziny gdzie jest bluetooth, wifi. Mam freeze całego komputera na 3 sekundy... Dodatkowo minęło już tyle lat a paska zadań nadal nie można ustawić ją górze czy z boku ekranu. Śmiechu warte
I gdzie jest ta "inteligencja"? Te algorytmy nie mają nic wspólnego z jakąkolwiek inteligencją a bańka pod nazwą AI to tylko reklamowa wydmuszka i wał większy od "płonącej planety"
Po pierwsze chłop miał słabego prompta. Po drugie nikt praktycznie nie używa copilota od Microsoftu, chyba że korporacje... Już lepsze jest Gemini...
1. Kiepski prompt nie usprawiedliwia absurdalnie niepoprawnej odpowiedzi (bo kontekstem jest przecież Winslop 11)
2. Domagasz się kompetentnego pytania/promptu, ale takie pytanie wymaga wiedzy w temacie a skoro masz wiedzy w temacie to po co pytać? (to znaczy poza wyrabianiem normy: pokroju 200+ pytań dziennie, narzuconej przez zarząd...)
Ps. A z jakiegoś powodu AI lepiej odpowiada na gorszej jakości pytania, takie z "zagadką" w których "trzeba się domyślać" o co chodzi autorowi mi
PPs. Swoją drogą ciekawe jest, że to jest dokładna odwrotność tego co dzieje się przy captcha'ch, które działają najlepiej jak się je rozwiązuje powoli i trochę niepoprawnie udając średnio-rozgarniętego normalsa - ostatnio nawet zostałem wysłany do radosnej twórczości ekspresjonisty kolorowego piasku, za zaznaczenie sygnalizatora na najbliższym (bezpośrednio przed samochodem) skrzyżowaniu dla "naszego" pasa ruchu tylko dlatego że ten był w cieniu... A potem się dziwić, że automaty na testach rozjeżdżają manekiny przedszkolaków.
Co do captchy, to działa ona nie tylko gdy ja wypełniasz, ale również w tle, gdy np. poruszasz się po stronie, twoje ruchy są śledzone. Duże znaczenie ma też reputacja twojego adresu IP
Btw, piszesz "winslop", czyli podejrzewam że używasz Linuxa. Z tym Linuxem czasem mam więcej problemów na studiach niż z windowsem... Niech Linux pozostanie do serwerów i pentesterów, a windows dla pozostałych
Po pierwsze słaby prompt, po drugie Copilot jest średnim ai, po trzecie chatgpt wielokrotnie też mi to robiłem nawet przy dobrych promptach. AI nie sugeruje się często rzeczywistością pisze to co mu się podoba. Miałem sytuację w której zapytany o konkretny model odkurzacza piorącego zaczął narzucać to co wydaje mu się słuszne bo w ogólnym rozumieniu AI we wszystkich urządzeniach tak się da zrobić że można rurę od odkurzacza zdemontować a w tym co mam na aktualną chwilę się tego zrobić nie da.
Testuję czatboty pod kątem udzielania informacji na temat usług firm, do których należą. Wszystkie się wykładają i nie mają pojęcia m. Gemini nie zna Google, Copilot nie zna Microsoftu. To powinny być ich wizytówki, precyzyjnie poinstruowane na temat usług własnej firmy.
Masz rację, dokładnie tak jest. Ale głównie dlatego, że chatboty są uczone z artykułów z internetu, reddita itd. niekoniecznie (o dziwo) z oficjalnej dokumentacji, stronie z faq. Dodatkowo jak korzystasz z darmowego modelu, to też nie będzie szukał głębiej informacji i się zastanawiał... Przygotowanie promptu oraz planu działania dla AI to klucz do sukcesu, uwierz mi...
Gemini i tak miażdży te wszystkie czaty GPT i inne drogi razem wzięte
Niech się cieszy że nie doradziło mu wpierniczać klej :p
I zanim ktoś się obruszy, że to nie jest właściwe porównanie - jest wiele porad IT które potrafią narobić szkód (finansowych/osobistych) które będzie trzeba odkręcać całe życie.