Mnie zawsze bolał właśnie fakt, że wszyscy, szczególnie twórcy gier i innych treści odeszli od tradycyjnych forum na tego discorda. Zawsze lubiłem tradycyjne fora - uporządkowane tematy, komentarze dotyczące konkretnego tematu i w tym konkretnym temacie.. a tak wszystko przeniosło się na ten discord, którego do dziś nie mogę strawić i z którego do dziś nie korzystam, bo zawsze odnosiłem wrażenie, że jest tam jakiś jeden wielki bałagan przez formę, w jakiej discord jest prowadzony. Discord zgromadził wokół siebie wszystko i wszystkich i bum - wyciskajcie nam więcej swoich mocno prywatnych danych, a jak nie to nara. Obrzydliwa zagrywka pod klasyczną przykrywką dbania o dobro ludu.
Nie wiem ale wydaje mi się że jest to dobra decyzja bo małolaty powinni skupiać się na czymś innym aniżeli serfowaniu po social mediach bo discord choć jest rozpowszechniony w mniejszym zakresie aniżeli X (twitter)- facebook -instagram to ogarnia tematy takie same co powyższe.
Ja osobiście Instagrama nie mam podobnie jak i Facebooka to wiem co się dzieje na X (twitter) bo go mam prawie 16 lat i spora cześć tego co jest tam umieszczane nie jest przeznaczona dla młodszych odbiorców.
Nie wiem ale wydaje mi się że jest to dobra decyzja
Założeniem było pozyskać dla chin jak najwięcej danych identyfikacyjnych a ochrona młodych to tylko wymówka. Jakby chcieli to weryfikacja polegałaby na tym, że jak płacisz kartą to jesteś pełnoletni, a jak korzystasz z karty rodziców to już wina rodziców, niech się nie bawią w wychowywanie dzieci, to rola rodziców.
Widzę że dalej nie rozumiecie o co w tym chodzi. Jeże weryfikacja wieku kiedyś wejdzie na X to chcąc zobaczyć wszystkie treści lub w ogóle móc korzystać z tego portalu będziesz musiał podać swoje prawdziwe dane. Np. skan dowodu osobistego, skan swojej twarzy czy nawet po przez podanie swojej karty kredytowej. Gdzieś czytałem że sposobów na weryfikacje wieku jest 7. Zależne co kto sobie ustali. Największe obawy budzi to że te dane mogą wyciec. Tam niby piszą że one po weryfikacji wieku są zaraz usuwane ale czort ich tam wie. Te dane też nie będą sprawdzane, na np. Polskich serwisach ale zagranicznych. I właśnie to budzi największe obawy, a nie to że 10 latek nie będzie mógł korzystać z YT, X czy innych tego typu portali.