(zapiszę liczbowo bo widzę, że to może być potrzebne: 1.000.000.000)
Im te centra obliczeniowe będą potrzebne głównie do optymalizacji produkcji szczepionek i ich transportu zanim zjełczeją, nakładaniu kar na amerykańskie firmy za łamanie ustalonych przez Unie praw, no i pisaniu skomplikowanych aktów prawnych i regulacji. No i relokacji przybyszów z południa, tak zrozumiałem jej słowa "Europa ma ambicję stać się pierwszym Kontynentem AI, z myślą o zaawansowanej ochronie zdrowia, nowoczesnym transporcie i wielu innych dziedzinach."
To teraz ostudze wam emocje. Koszt jednej elektrowni atomowej to około 34 miliardy euro. Nie mamy nawet czym tego zasilić a inwestujemy w AI, w którym już jestesmy spóźnieni. PS. zakład, że ktoś te zakłady podpali?
Jak urszuIka od zielonego bvrdeIu, paktu migracyjnego i ETSów to mówi to ja jej wierzę!
Poproszą AI w jaki jeszcze sposób wmawiać ludziom, że te wszystkie kary, zakazy i ograniczenia jednak są fajne i nie rujnują im życia przez wywalenie w kosmos wzrostu cen energii, inflacji itd. xd. No i oczywiście, że zamienianie rządów szantażem finansowych tylko dlatego, że rządzi opcja, która nam się nie podoba, a nie ta którą wspieramy jest ok i 100% demokratyczne 😊.
Przecież to jest kwota na waciki (w tym światku), samo USA ma targety inwestycyjne przekraczające bilion dolarów (tysiąc miliardów), tam zasugerowana przez Ursulę kwota idzie w mniej niż tydzień. Mówimy o samej infrastrukturze
Ile z tych inwestycji okaże się sensowne to dopiero wyjdzie w praniu, bo ja jeszcze firmy która zarabia na stricte AI (jako usłudze, nie mówię o producentach hardware'u bo ci mają eldorado) nie widziałem, a wszystkie z otwartymi księgami tracą kasę w horrendalnym tempie.
Nie zdziwiłbym się gdyby to że EU było wstrzemięźliwe w inwestowaniu w AI okazało się wielkim atutem, jak się okaże że zapotrzebowanie na compute jest 50x mniejsze niż przewidywano.