Jak urszuIka od zielonego bvrdeIu, paktu migracyjnego i ETSów to mówi to ja jej wierzę!
Poproszą AI w jaki jeszcze sposób wmawiać ludziom, że te wszystkie kary, zakazy i ograniczenia jednak są fajne i nie rujnują im życia przez wywalenie w kosmos wzrostu cen energii, inflacji itd. xd. No i oczywiście, że zamienianie rządów szantażem finansowych tylko dlatego, że rządzi opcja, która nam się nie podoba, a nie ta którą wspieramy jest ok i 100% demokratyczne 😊.
Jak ona coś planuje, to wiadomo ze wyjdzie jedno wielkie gówno.
Ależ to jakiś potężny blamaż, jak to tak EKOLOGICZNA Unia, która rujnuje portfele ludzi idiotycznymi zakazami (of kors poza Niemcami) wydobycia węgla, normami jakości powietrza, wciskaniem pomp ciepła zamiast gazu i tym podobnymi rozporządzeniami, nagle zamierza budować centra danych ai o zużyciu około 80 do 140 MW energii, które podrożają koszty rachunków za prąd i wodę dla ludności w promieniu 100 km????? Przecież wystarczy poczytać jak "wzrasta" komfort życia ludności w USA mieszkającej po sąsiedzku z takimi centrami...
Jestem prostym budowlańcem, zwykłym inżynierkiem od architektury ale jak widzę do czego prowadzi ta polityka to jestem coraz szczęśliwszy, że nie dożyję świata opanowanego przez AI i neokomunistyczną Unię (przynajmniej na naszym kontynencie).
(zapiszę liczbowo bo widzę, że to może być potrzebne: 1.000.000.000)
Europa jak zwykle jest potęgą, ale na papierze. 10 mld z 500 to tak na oko 2%. "AI to najważniejsza technologia naszych czasów" - pewnie dlatego inwestujemy w nią takie grube środki. .
Rozumiem też, że masz ambicje by ich uczyć jak robić biznes? Jakieś osiągnięcia, którymi chciałbyś się może pochwalić? 😂
Im te centra obliczeniowe będą potrzebne głównie do optymalizacji produkcji szczepionek i ich transportu zanim zjełczeją, nakładaniu kar na amerykańskie firmy za łamanie ustalonych przez Unie praw, no i pisaniu skomplikowanych aktów prawnych i regulacji. No i relokacji przybyszów z południa, tak zrozumiałem jej słowa "Europa ma ambicję stać się pierwszym Kontynentem AI, z myślą o zaawansowanej ochronie zdrowia, nowoczesnym transporcie i wielu innych dziedzinach."
Jak ona coś planuje, to wiadomo ze wyjdzie jedno wielkie gówno.
To teraz ostudze wam emocje. Koszt jednej elektrowni atomowej to około 34 miliardy euro. Nie mamy nawet czym tego zasilić a inwestujemy w AI, w którym już jestesmy spóźnieni. PS. zakład, że ktoś te zakłady podpali?
Jak urszuIka od zielonego bvrdeIu, paktu migracyjnego i ETSów to mówi to ja jej wierzę!
Poproszą AI w jaki jeszcze sposób wmawiać ludziom, że te wszystkie kary, zakazy i ograniczenia jednak są fajne i nie rujnują im życia przez wywalenie w kosmos wzrostu cen energii, inflacji itd. xd. No i oczywiście, że zamienianie rządów szantażem finansowych tylko dlatego, że rządzi opcja, która nam się nie podoba, a nie ta którą wspieramy jest ok i 100% demokratyczne 😊.
Stary, droga do USA otwarta, zaznaj prawdziwego American Dream jak się dzieje krzywda u nas.
Myślę że jak się potkniesz o naćpanego fentanylem zombie i złamiesz rękę, po czym ubezpieczyciel ci na pełnym legalu powie że musisz zapłacić za leczenie z własnej kieszeni, co wyniesie skromne 40000$ po czym zostaniesz wywalony z pracy (bo w pięknym USA kogoś wylać to jak pierdnąć, zero ochrony, a przecież wypłata sick leave nie jest wymagana, a urlopy nie istnieją), po czym przyjdzie smutny pan i zażąda 4500$ za miesięczny wynajem jednego pokoiku w NY (plus 500$ za student loan który zaciągnąłeś 17 lat temu na bezużyteczne studia) , to szybko zatęsknisz za tym jak ci życie utrudniali w EU ;)
Ej, ale to ja pisałem że EU rujnuje życie czy Ty (zarazem sugerując że inflacja i wzrosty cen to zlokalizowany problem)? Ja tylko mówię, że jak Ci tak źle to zawsze są alternatywy, świat nigdy tak bardzo nie stał otworem.
Możesz sobie pomieszkać w miejscach gdzie tak nie tłamszą biednych obywateli i będziesz miał porównanie czy quality of life poszło w górę. Mińska raczej nie polecam.
Same wały do dymania ludzi. I oni na tym gruby hajs robią😬
Zobaczymy jak będzie quality of life kiedy wejdzie Fit For 80/90
Mam takie dziwne wrażenie, że za 30 lat, jak dworze będzie komfortowe 42C przez większość lata, o rolnictwie dzieciaki będą się uczyły z książek (albo raczej od jakiegoś nauczyciela AI) i muzeów, na świecie będą wojny o wodę pitną a nie ropę, a "inżynieruf" to będzie jeszcze więcej (bo tereny które zamieszkują setki milionów ludzi będą absolutnie niezdatne do życia - już teraz ledwo są) Felipe wejdzie na GOLa i napisze "od lat wiedzieliśmy jakie będą konsekwencje, teraz jesteśmy udupieni, czemu nikt nie próbował temu przeciwdziałać?" ;) Ale czas pokaże.
Czepianie się takich programów w czasie największego historycznego heatwave (który bije rekordy w wielu metrykach) w Europie to w ogóle szczyt ironii.
Ale tak czy siak, dość już offtopu w tym wątku (on jest na zupełnie inny temat) więc ja spadam niezależnie od tego jak powalające będą argumenty w odpowiedzi :)
Wystarczy, że wyjdzie z ue jakiś jeden kraj i to leci!
:)

Następnym razem wytęż swój nieskalany deficytem mózg i zastanów się czy jest w poście jakieś drugie dno, tym bardziej jak post jest bardzo over the top i z winking face ;)
Bo ja Ci gwarantuję że nie miał być interpretowany skrajnie literalnie, a dawać do zrozumienia że w EU wcale nie jest tak źle, nawet na tle innych cywilizowanych krajów.
Nawet AI skumało, także jak Ty wyciągnąłeś z niego "wyjedź jak się nie podoba" to cóż.
Przecież to jest kwota na waciki (w tym światku), samo USA ma targety inwestycyjne przekraczające bilion dolarów (tysiąc miliardów), tam zasugerowana przez Ursulę kwota idzie w mniej niż tydzień. Mówimy o samej infrastrukturze
Ile z tych inwestycji okaże się sensowne to dopiero wyjdzie w praniu, bo ja jeszcze firmy która zarabia na stricte AI (jako usłudze, nie mówię o producentach hardware'u bo ci mają eldorado) nie widziałem, a wszystkie z otwartymi księgami tracą kasę w horrendalnym tempie.
Nie zdziwiłbym się gdyby to że EU było wstrzemięźliwe w inwestowaniu w AI okazało się wielkim atutem, jak się okaże że zapotrzebowanie na compute jest 50x mniejsze niż przewidywano.
AI wykorzystywane w szeroko pojętej nauce i przemyśle - jestem na tak.
AI wykorzystwane do generowania slopu i wpychane wszędzie, gdzie nie jest potrzebne, na siłę oraz realne problemy ludzi powodowane przez powstawanie fabryk - jestem na nie.
The Telegraph:
This week Microsoft published a joint study with Carnegie Mellon which sought to establish how AI was impacting how people think. Their findings were extremely disturbing. The more people relied upon AI the more they switched their own brains off.
Tutaj masz rozwojową wersję pracy naukowej Your Brain on ChatGPT: Accumulation of Cognitive Debt when Using an AI Assistant for Essay Writing Task
https :// arxiv.org /pdf/2506.08872v1
autorzy:
Nataliya Kosmyna / MIT Media Lab Cambridge, MA
Eugene Hauptmann / MIT Cambridge, MA
Ye Tong Yuan / Wellesley College MA
Jessica Situ / MIT Cambridge, MA
Xian-Hao Liao / Mass. College of Art and Design (MassArt) Boston, MA
Ashly Vivian Beresnitzky / MIT Cambridge, MA
Iris Braunstein / MIT Cambridge, MA
Pattie Maes / MIT Media Lab Cambridge, MA
Nie potrafię przywołać źródła, ale w Polsce również były prowadzone badania wsród lekarzy korzystających z modelu AI do diagnozowania wyników kolonoskopii, po odebraniu im możliwości korzystania z narzędzia AI, trafność diagnoz spadła o około 30% względem okresu przed wprowadzeniem pomocnika AI.
Ursula Von der PFEIZER
Właściwie wszystko co te niewybieralne ludziki robią w tej śmiesznej już uni (a miało być tak pięknie) to nic dobrego dla ludzi.
Tak więc z tym AI tutaj to nie nastawiałbym się na nic dobrego😁🙂
Wow, 10 miliardów! A ja planuje przeznaczyc 10 zł na Porsche, życzcie mi powodzenia, na pewno sie uda.
Ależ to jakiś potężny blamaż, jak to tak EKOLOGICZNA Unia, która rujnuje portfele ludzi idiotycznymi zakazami (of kors poza Niemcami) wydobycia węgla, normami jakości powietrza, wciskaniem pomp ciepła zamiast gazu i tym podobnymi rozporządzeniami, nagle zamierza budować centra danych ai o zużyciu około 80 do 140 MW energii, które podrożają koszty rachunków za prąd i wodę dla ludności w promieniu 100 km????? Przecież wystarczy poczytać jak "wzrasta" komfort życia ludności w USA mieszkającej po sąsiedzku z takimi centrami...
Jestem prostym budowlańcem, zwykłym inżynierkiem od architektury ale jak widzę do czego prowadzi ta polityka to jestem coraz szczęśliwszy, że nie dożyję świata opanowanego przez AI i neokomunistyczną Unię (przynajmniej na naszym kontynencie).
No zaraz zaraz bo czegoś nie rozumie. Wiemy że AI pożera gigawaty energi elektrycznej i miliardy litrow wody. Juz teraz powiedziano że infrastruktura która działa już teraz rocznie odparowywuje tyle wody pitnej co zapotrzebowanie roczne dla 1.5mld ludzi na świecie. Ale nam sie wmawia że mamy nie używać prądu, nie jeździć samochodami, oszczędzać wodę bo się kończy. Coś tu się nie klei.
a to ciekawe, jednocześnie oni prowadzą narrację, że trzeba być tak proekologicznym jak to możliwe i dlatego trzeba oszczędzać wodę, prąd, emitować jak najmniej zanieczyszczenia itd., a tymczasem oni chcą wybudować tych centrów danych, które pochłaniają ogrom wody, prądu oraz wytwarzają zanieczyszczenia. To jak w końcu? Nie dla psa kiełbasa, jak coś im pasuje to sami na tym skorzystają, nawet jeśli jest to niekorzystne dla ludzi, a jak coś im nie pasuje, to chcą się tego pozbyć, mimo że to też będzie niekorzystne dla ludzi.
O czyli troska o środowisko już nie jest ważna i można wyrzucić do kosza wszystko to co się robiło przez ostatnie kilkanaście lat?