- Masowe zwolnienia
- wciskanie na siłę AI
- wszechobecne DEI
- na koniec sprzedanie się Chińczykom
Czym jeszcze ta firma się sk..wi?
W zasadzie to AI było na długo przed problemami Ubisoftu. Ubisoft to jeden z pionierów technologii generatywnej sztucznej inteligencji w grach(lata przed bańką AI). Za nimi już lata pracy, po których uzyskali jako taki efekt (gry od ładnych kilku lat z tego korzystają- większość tych nowych assasynów). Przy czym Ubisoft nie zwalniał przy okazji pracowników. Raczej panował przerost zatrudnienia, bo te ogromne światy wygenerowane z pomocą AI trzeba było jakoś sensownie zapełnić. Problem tylko w tym, że treści produkowane przez to rozwinięte AI, po czym poprawiane przez człowieka zdają się byc lepsze niż twory ludzi odpowiedzialnych za fabuły i misje w tych grach... Bo generatywność tych rzeczy jest na równie dużym poziomie, jak gdyby tym też sie zajmowała AI. A AI tam chyba głównie do tworzenia mapy służyła.
Co do DEI to nie wypowiem się, niewiele wiem jak to wyglądało,bo trochę w interesie Ubi było trzymanie się tego, że DEI jest częścią strategii firmy. A to ze względu na brudy jakie tam wyszły na pracowników wyższego szczebla w Ubisofcie...
Co do zwolnień, to nie wiem kogo zwolnili, ale no ta firma mocno spuchła. Tam pracowało w szczycie zatrudnienia 20tyś ludzi... Nie wiem czy to nie był już trochę przerost zatrudnienia. Robili niby dużo gier i mieli dużo studiów, ale konkurencja ma dużo niższe zatrudnienie.
Sprzedanie się częściowo Tencentowi też nastąpiło dośc dawno. Ten ostatni ruch ze sprzedażą marek był trochę dziwny, no ale oni wycyckali trochę z tych marek, nie wiem czy one miały aż tak duży potencjał... A firma była mocno pod kreską, bo bez zastanowienia w przeszłości rozszerzali działalność przez co koszty mocno rosły. Nie są w tym odosobnieni, Emracer i kilku innych podobnie sie przejechało na "tanich kredytach" które przestały być tanie. A niewiarygodny sukces, jaki miał zapewnić płynnośc finansową nie nastąpił.
Ubisoft jest flagowym przykładem dlaczego duży Twórcy gier nie koniecznie powinni iść w generatywną sztuczną inteligencje... Bo to wcale nie obniża kosztów produkcji...
Już Microsoft mimo ostrego przeinwestowania w AI ma sensowniejsze oszczedności w GameDevie, bo obcieli budżety na marketing gier... Co prawda pare produkcji przez to oberwało... Pytanie ,czy jakby wydali 2 tyle na promocje, to czy by to wpłyneło na sprzedaż...
Ciekawe pawel skąd to wszystko wiesz jak tworzą mapy i do czego wykorzystują AI...
Z ich własnych przechwałek kilka ładnych lat temu... Że większość roboty robi generatywna generacja(to był oficjalne wiadomości, że to dizęki temu światy Assasyna są takie gigantyczne). Zdaje się na którymś etapie była też w assasynie jedna misja opisana jako AI misja... To była zdaje się Odyseja... Ale to sie pojawiło długo po premierze.
Przy okazji teraz jak tego szukałem, to do dialogów też chcieli wykorzystywać modele językowe, ale dopiero w tym roku.
Jak dobrze poszukasz w internecie, to to znajdziesz, mi się nie chce, bo jestem już leniwy. Tylko nie szukaj tego pod kategoriami AI tego, bo wtedy nikt tego tak nie opisywał... Ale ta technologia od nich miała wszelkie tego cechy...
Wszcechobecne DEI właśnie straszne bo to jeden z czynników które orają nie tylko tą firmę. Super narzędzie do przyjmowania później wszystkiego za bezcen ;) Araby i Chińczycy klaskaja uszami jak widzą co robią zachodnie firmy, same sobie ;)
Czyli chcą przebić dno, już ich gry to kopiuj wklej i AI tylko to pogłębi.
AI i Indie, najgorzej, że to ludzie związani z IT często są ich konsumentami, a fala zwolnień na pewno im nie pomoże w "sukcesach"
Nie no przecież wszystko gra, zarobili prawie 800 baniek, a że koszta przewyższają zyski to cóż.
Akcje UBI, które lecą w dół, sprzedać ogromnej części firmy chińczykom, teraz masowe zwolnienia by "zaciskać pasa" ale to ale przecież ci źli "ludolodzy" się mylili, zabawniejsze od tego tamtego są tylko komentarze osób (w wątku o prawie 800 milionach przychodu), które udowodniły, że czytać ze zrozumieniem nie potrafią, nie mając pojęcia o różnicy między przychodem a dochodem, żyjąc we własnych bańkach nadal próbują udowodnić, że białe jest czarne XD
Każda ich gra ma listę płac przewijającą się 10 minut. Skoro więc masz na stanie więcej kierowników niż programistów to ciężko żeby budżet się spinał.
No to jest jedna z wielu rzeczy, przez którą UBI się stacza, ale mi tego tłumaczyć nie musisz.
Niech zgadnę. Gości od woke i DEI nie zwolnili tylko zwolnili tych starych doświadczonych co znają się na robocie, a zostawili "juniorków"? :)
UBISOFT myślał że on taki mondry i co nie tylko. UBISOFT myślał że skoro zjadł wszystkie rozumy to jon jest najmundrzejszy. UBISOFT zapomniał że jedząc rozumy jeden trzeba zostawić sobie.
Tymczasem Ubisoft wraca do gry! Francuzi zamykają usta krytykom i odnoszą wielki sukces ktoś tutaj kłamie https://www.ppe.pl/news/390275/ubisoft-wraca-do-gry-francuzi-zamykaja-usta-krytykom-i-odnosza-wielki-sukces.html