Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Ubisoft skasował remake, ale GOG dotrzymał obietnicy. Prince of Persia: Piaski Czasu z wielkim pakietem poprawek i promocją

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
19.08.2026 10:57
1
1
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

Gdyby tylko jeszcze język polski od Cenegi dali.

19.08.2026 20:56
GrzechuGrek
1.1
3
odpowiedz
GrzechuGrek
64
Konsul

katai-iwa Jakby to było takie proste to idę o zakład, że dawno gra byłaby po polsku.

20.08.2026 10:17
1.2
1
odpowiedz
katai-iwa
74
Legend

GrzechuGrek owszem, wszystko rozbija się o prawa do konkretnych wersji językowych

20.08.2026 16:39
Link
1.3
odpowiedz
Link
40
Senator

GrzechuGrek Zakładam, że Cenega żądali od GOG o wiele za dużo pieniędzy.

21.08.2026 11:17
GrzechuGrek
1.4
1
odpowiedz
GrzechuGrek
64
Konsul

Link Możliwe. Ale często jest też tak, że po prostu nie można znaleźć ani namierzyć kogoś, kto te prawa do tego spolszczenia posiada.

21.08.2026 12:07
Link
1.5
odpowiedz
Link
40
Senator

GrzechuGrek Wtedy jedynie, co mogą zrobić, to poczekać, aż prawa do spolszczenia ulega przeterminowana (po upływie 70 lat od śmierci twórcy) i nikt nie odnowi. W tym wypadku nie doczekamy się oficjalne spolszczenie za naszym życiem.

Wtedy jedyna nadzieja to moderzy, co potrafią wyjmować spolszczenie z gry i dodadzą do gry w aktualnej wersji.

Muszę przyznać, że jest do dupy, kiedy różne elementy w grze są podzielone na wiele licencji, co należą do różnych osób. To bez sensu. Uważam, że gra powinno być potraktowany jako całość, a muzyki, głosy i języki nie mogą być potraktowane jako oddzielne licencji, bo to dla mnie głupie. Ale jak widzę, ludzie bardzo lubią skomplikować życie innymi w imię kapitalizmu.

post wyedytowany przez Link 2026-08-21 12:16:11
21.08.2026 18:17
GrzechuGrek
1.6
1
odpowiedz
GrzechuGrek
64
Konsul

Link Wtedy jedynie, co mogą zrobić, to poczekać, aż prawa do spolszczenia ulega przeterminowana (po upływie 70 lat od śmierci twórcy) i nikt nie odnowi. W tym wypadku nie doczekamy się oficjalne spolszczenie za naszym życiem.
M.in dlatego ja jestem za poważnymi zmianami i uaktualnieniami w ustawach o prawach autorskich.
Np. jestem za tym, aby okres ochrony praw autorskich do oprogramowania wynosił 30 lat, z możliwością wielokrotnego przedłużania ich o kolejne 10 lat, przez twórcę/twórców. A także byłbym za mocnym ograniczeniem czasowym możliwości sprzedawania/przekazywania praw autorskich osobom trzecim.
Wiesz, żeby nie było tak, że prawa do danego programu/utworu/czegokolwiek posiada ktoś, kto nie ma nic wspólnego ze stworzeniem danego dzieła, podczas gdy kości twórcy/twórców już bardzo dawno temu rozsypały się w proch. Nie powinno być żadnej zgody na pasożytnictwo na danym dziele bądź produkcji.

Wtedy jedyna nadzieja to moderzy, co potrafią wyjmować spolszczenie z gry i dodadzą do gry w aktualnej wersji.
... albo po prostu zrobić spolszczenie od nowa...
Tak, to najczęściej wygląda na jedyne wyjście.

Co do trzeciego akapitu, to jak najbardziej masz rację.
No ale kapitalizm nigdy nie oznaczał wolnego rynku, tylko żądzę zysku(bądź jego perspektywy) za wszelką cenę, bez oglądania się na kwestie logiczne, zdroworozsądkowe czy moralne... i nie raz wręcz po trupach!

22.08.2026 16:55
Link
1.7
odpowiedz
Link
40
Senator

GrzechuGrek ... albo po prostu zrobić spolszczenie od nowa...
Wiesz, że jest to bardzo czasochłonne zajęcie? Jak długo musimy czekać na spolszczenie dla Final Fantasy VII Rebirth?

Dlatego łatwiej jest wyciąć gotowe spolszczenie z gry od Cenega, wprowadzić kilku poprawki i dodać do gry w aktualnej wersji. To zaoszczędzi mnóstwo czasu.

Miłego grania!

19.08.2026 11:38
WolfDale
😍
2
1
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

I to jest świetna wiadomość, ostatni raz grałem w tą część może 8-10 lat temu i już wtedy musiałem kombinować z niektórymi ustawieniami głównie graficznymi. Bo tak gdzie były błyski, to gdy się na to spojrzało to ekran robił się cały jasny. A ta odsłona ma fantastyczną baśniową otoczkę, więc z przyjemnością wypróbuję odświeżoną technicznie wersję.

19.08.2026 12:04
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
marcinl2581114
5
Junior

Wolałabym nową wersje open word w trzeciej osobie niz odgrzewany kotlet

20.08.2026 14:37
tynwar
3.1
3
odpowiedz
tynwar
106
Legend

marcinl2581114 nikt nie będzie ci dawać tego co akurat chcesz. Życie to nie bajka :P.

20.08.2026 16:48
Link
3.2
4
odpowiedz
Link
40
Senator

marcinl2581114 Przecież GOG nie tworzą nowych gier, tylko ratują starych gier od zapomnienia. Wykonali kawał dobrej roboty.

Narzekasz się na siłę.

20.08.2026 21:29
tynwar
3.3
1
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Link dokładnie, już nie wspominając o tym, że na własną rękę ulepszają gry, a nawet przywracają język polski jak np. rayman 2.

19.08.2026 12:05
4
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
boy3
152
Legend
MAX

Szkoda ze nie ma polskiego języka dodanego, ale ja wrzucałem spolszczenie do gry i elegancko działało, więc jak wystarczy poszukac 😉

19.08.2026 12:32
KoweK
4.1
odpowiedz
KoweK
165
Stalker

boy3 użyłeś spolszczenia z wersji płytowej czy jakieś nieoficjalne z neta?

19.08.2026 22:54
4.2
odpowiedz
boy3
152
Legend
MAX

xKoweKx [stalker.pl] Nieoficjalne z neta, niestety nie wrzucę linka bo dawno go znalazłem i nie pamiętam jaka to była strona :/

post wyedytowany przez boy3 2026-08-19 22:54:32
19.08.2026 14:41
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
Erdath
3
Legionista

A natywną obsługę nowych kontrolerów też dodali, czy wciąż jesteśmy zmuszeni odprawiać jakieś pierwotne modły do ducha maszyny, by gra "skumała" nasz kontroler Xbox?
Kolega pytał.

19.08.2026 14:50
WolfDale
5.1
odpowiedz
WolfDale
110
~sv_cheats 1

Erdath To jak Kolega tu przyjdzie i zapyta to mu odpowiemy.

19.08.2026 15:11
5.2
odpowiedz
Jerry_D
86
Senator

Erdath
181 GOG v2 (18 August 2026)
Implemented a lightweight wrapper to resolve modern hardware incompatibilities.
Added native widescreen and ultrawide support for all modern resolutions and aspect ratios.
Implemented camera scaling that automatically adjusts the field of view (FOV) based on monitor aspect ratio.
Added a multi-monitor mouse lock option to confine the cursor to the game window.
Added an FPS limiter to lock the frame rate to a chosen value.
Introduced a lightweight, real-time in-game overlay (press F11 to open, ESC to close) for instant adjustments to FPS limits and FOV multipliers.
Locked the main menu to its original 4:3 bounds to preserve hard-coded UI assets.
Capped the manual FOV slider at roughly 110% on ultrawide displays to prevent engine stretching and graphical glitches.
Verified stability.
Verfiied controller support.

19.08.2026 17:01
5.3
odpowiedz
Erdath
3
Legionista

Jerry_D Dziękuję. 🙂
To świetna wiadomość. Chyba odpalę sobie PoPa by zobaczyć jak to wszystko działa.

19.08.2026 15:48
6
odpowiedz
MH-Kage
30
Pretorianin

Wcześniej na promocjach ta gra była za 8 zł, więc trochę średnia ta ''okazja''

19.08.2026 16:01
MrPawlo112
7
odpowiedz
MrPawlo112
70
Pretorianin

Jak jesteśmy w temacie to jak wymusić na PoP (2008) aby prawidłowo wykrywał pada od dualsence?

20.08.2026 14:39
tynwar
8
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
tynwar
106
Legend

mimo wszystko szkoda, że remake kiepsko się skończył. Chciałem nie tylko zagrać w uwspółcześnionego sands of time, ale też z napisami, a oryginał niestety napisów nie ma co dla mnie niedosłyszącego jest sporym problemem.

20.08.2026 16:38
Link
8.1
odpowiedz
Link
40
Senator

tynwar Brak napisy też mnie boli.

Też życzę Ci dużo zdrowia i odzyskanie słuchu gdzieś w niedaleko przyszłość. Nie jesteś sam.

20.08.2026 16:51
Morgana
8.2
odpowiedz
Morgana
145
EDGElord
PLUS

tynwar Ten dziwny trend gier z PS1 i PS2 z niedodawaniem napisów albo domyślnym ich wyłączeniem zawsze mnie wkurzał. W sensie nie ma to żadnej zalety, a było to dosyć powszechne - np. w grach Naughty Dog z tego okresu. O ile ten mój inglisz ze słuchania jest całkiem niezły to jednak (jeśli mam taką opcję) to zawsze wolę mieć pod ręką też napisy.

post wyedytowany przez Morgana 2026-08-20 16:53:31
20.08.2026 21:22
tynwar
8.3
1
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Link Dzięki, też życzę ci dużo zdrowia i być może potencjalnie możliwej całkowitej naprawy słuchu w przyszłości.

20.08.2026 21:28
tynwar
8.4
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Morgana no, moje słuchanie tu nawet z polskiego nie jest najlepsze, nierzadko zdarza się, że gubię trochę słów. Przykładowo rayman 3, cudaczny przykład jak sequel gry z napisami, nie dostał napisów. Również niefortunny przykład, w którym postacie często bełkoczą wystawiając próbę zrozumienia dialogu do granic możliwości. Tam naprawdę nie zrozumiałem połowy dialogów. A co dopiero mówić o angielskim, tu już zrozumiałość spada mocno, że już nie wspomnę o szumie podczas dialogu kiedy zrozumiałość mowy dramatycznie spada.
A ten rayman 3 niestety nie był też wyjątkiem w takiej sytuacji, kolejna gra również ubisoftu bez napisu mimo prequela z napisami to the two throne. Mimo, że warrior within miał napisy, to kolejna część the two throne już nie. Więc tak, zaiste dziwny trend.

21.08.2026 11:27
8.5
odpowiedz
Felipesku
85
Generał

tynwar Poszukaj i zainstaluj sobie jakieś AI co z mowy pokazuje tekst.

21.08.2026 23:07
tynwar
8.6
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Felipesku no w sumie dobry pomysł, tylko jak bardzo zawodny może być? Bo niestety dużo też zależy od szumu i wymowy postaci. W takim raymanie 3 ai raczej by nie poradził za dobrze ze względu na często bełkotliwą wymowę postaci, a jeśli nawet postacie normalnie mówią, to jeszcze zostaje dźwięk z tła, szum w tle potrafi skutecznie utrudnić w rozpoznawaniu mowy, np. dźwięk otoczenia, gwar, różne hałasy, nawet muzyka.

21.08.2026 23:15
8.7
odpowiedz
Felipesku
85
Generał

tynwar Jak nie spróbujesz kilu to nie będziesz wiedzieć jakie są rezultaty... Ogólnie YouTube CC to są napisy generowane w locie przez AI...

22.08.2026 10:57
9
odpowiedz
Benekchlebek
40
Senator

Jak zwykle to gracze ratują tą firme przed całkowitą kaputulacją

Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl