A niech sobie plagiatują. Dla graczy najważniejsze powinno być czy dobrze będzie się grało.
Gdyby porównywać każdą postać w zbroi i "szalu", z dużym mieczem, wyszłoby, że i twórcy Elder Ring splagiatowali innych. Szukanie dziury w całym.
Tym bardziej, że twórcy ER inspirowali się w znacznym stopniu Berserkiem nie tylko przy kreacji postaci ale i całego świata (również w ich pozostałych soulsach), sami o tym nieraz wspominali. To jest taka hipokryzja tych psycho fanbojów co teraz mają z tym problem, bo ktoś śmie się inspirować grami FS.
Soulsowcy to jedni z największych hejterów w świecie gier przekonani o cudowności swojej ukochanej firmy FS. Prawda jest taka że wszystkie te soulsy to takie drewno że większość ludzi się odbija od tych nieintuicyjnych gier. Nie przez trudność tylko dlatego, że nie każdy lubi kopać się z koniem :P
Nie żeby coś, ale sam Elden Ring sprzedał się w prawie 30 miliona kopii, także z tą większością to bym się tak nie rozpędzał. ^^
Tak jak sam pisał dzl, Elden Ring, Dark Souls i inne gry typu soulslike (np. Hollow Knight) zdobyli popularności nie bez powodu.
nieintuicyjnych gier
Eee? Ja nie mam problem z tym i nie narzekam. Wiele elementy w grze są po to, by gracz sam odkryje i musi sam analizować i zrozumieć. Na tym polega uroku gry. W razie problemów, to masz Wikipedia dla gry tak jak za dawnych, dobrych czasów (tam masz mnóstwo opisy i poradniki).
Chyba tylko Ty i niektórzy macie problemów do tego typu gry.
Nie żeby coś, ale sam Elden Ring sprzedał się w prawie 30 miliona kopii, także z tą większością to bym się tak nie rozpędzał. ^^
Ale sprzedał się właśnie dlatego bo twórcy wyciągnęli kołek z tyłka o obniżyli (zmienili) trudność może nie samej gry ale wielu mechanik i systemów,dzięki czemu gra stała się bardziej przystępna dla zwykłych graczy. ER w porównaniu do pozostały soulsów od Fromsoftware jest o wiele łatwiejszy.
To była pierwsza ich gra gdzie nie miałeś korytarzowej rozgrywki, gdzie nie musiałeś isć jak po sznurku tylko mogłeś sobie odpuścić dane bossy, by potem wrócić do nich jak będziesz silniejszy, itp.
Via Tenor
Czepianie się na siłę.
Oskarżają gry o użycie AI, oskarżają wszystkie gry o plagiatu, oskarżają gry o dyskryminowanie kobiety (brak kobiety i czarni w grze) i tak dalej... Co za czasy... Internet to zaprawdę bardzo toksyczny świat.
Jak przeglądam sobie twittera i różne rzeczy mi tam wpadają, również z LOTF2. Odnoszę takie wrażenie, że przez to w kogo z LOTF2 celuje Tymiński to pewne osobniki się uruchomiły i za wszelką cenę próbują dyskredytować LOTF2 na każdym kroku.
A co do tych oskarżeń o plagiat to widziałem niby te porównania i są one dosłownie wyciągnięte wiadomo skąd...
A tak swoją drogą, to też do pierwszego LOTF podchodziłem jak pies do jeża, ale gram sobie, w sumie robię drugie przejście gry i bardzo pozytywnie jestem zaskoczony bo gra się świetnie, choć wiem, że na premierę było z tym nie za ciekawie z tego co ludzie mówili. Na promce polecam sobie sprawdzić.
I dobrze że oskarżenia zostały oddalone poza tym ten płaczek co oskarżał widać mało czyta i nie za dużo wie.
Bawi mnie to psychofanowskie pitolenie, przecież twórcy od FromSoftware inspirowali się w bardzo dużym stopniu Berserkiem o czym sami niejednokrotnie wspominali ale broń boże ktoś zrobi cos podobnego, inspirując się grami FromSoftware, banda hipokrytów.
To tak jak fanboje zarzucali palworld skopiowanie stworków od nintendo zapominając, że samo nintendo je skopiowało z Dragon Questa, jak wyglądał akt oskarżenia i o jakie bzdury nintendo oskarżył palworld to sobie poszukajcie sami, mała podpowiedź nie oskarżył ich o wygląd stworków XD
Z tą postacią to już czepialstwo. Takie projekty - concept arty - potrafią powstawać z dużym wyprzedzeniem w czasie produkcji gry.
Zwłaszcza jak gry są w podobnych klimatach, to może się zdarzyć, że jedna z wielu różnych postaci, może przypominać jakąś z tej drugiej gry.
Inna sprawa, że bardziej szanuje twórców Wiedźmina (którego wielkim fanem nie jestem), że stworzyli coś swojego zamiast być kolejnym soulslikiem jak CI (nadal pamiętam jak jeden z twórców był tak zapatrzony w Dark Soulsy, że Wiedźmina 2 chciał pokierować w tą stronę, na szczęście później odszedł ze studia).
Pigmej w dupę hejterom. Lords of the fallen 2023 był świetny, i mam nadzieję że nachodząca część też taka będzie.