Komentarze do wiadomości: Twórcy Crimson Desert odpowiedzieli na zarzuty o wykorzystanie grafik wygenerowanych przez AI

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
22.03.2026 17:16
Bociek69
2
20
odpowiedz
13 odpowiedzi
Bociek69
62
Byle do Wiosny

zostały nieumyślnie uwzględnione w finalnej wersji gry.

Tiaaa jasne. Gdyby nie negatywny odzew graczy to by menadzerki wszystkie grafiki by chcialy wygenrowac w AI zeby kase zaoszczedzic.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-03-22 17:18:23
22.03.2026 20:08
Kwiliniosz
6
11
odpowiedz
Kwiliniosz
83
Generał

Niby spoko, że przyznali się (nie mieli wyjścia) i przeprosili, ale to cały czas jest gotowanie żaby. Oby nam, graczom, nagonka na bezmyślne ejaj w grach nigdy się nie znudziła.

22.03.2026 17:23
kamikadze
3
5
odpowiedz
18 odpowiedzi
kamikadze
3
Centurion

AI to narzędzie, które ułatwia wiele rzeczy. Pomijam kwestie etyczne i tego, że była uczona na grafikach ukradzionych z sieci. Ale pomijając ten fakt, który trzeba będzie jakoś rozwiązać, to jeżeli przy pomocy AI zrobi się ładną grafikę, która sama się broni, to czemu nie?

Kiedyś:

Angielscy robotnicy tekstylni niszczyli krosna mechaniczne, obawiając się, że nowe technologie odbiorą im pracę i obniżą jakość produktów.

Początki transportu kolejowego budziły lęk, że ludzkie ciało nie wytrzyma prędkości powyżej 30-40 km/h, a szybkie przemieszczanie się spowoduje choroby psychiczne.

Opór wobec szczepień (XIX/XX wiek): Wprowadzanie obowiązkowych szczepień, np. przeciw ospie, wywoływało silne protesty społeczne i strach przed ingerencją w organizm. (tutaj o ironio historia zatoczyła koło)

Ludzie bali się, że kable telefoniczne przyciągają pioruny lub... złe duchy.

Argumentowano, że oświetlone ulice zniszczą poczucie wstydu, ułatwią działanie przestępcom i sprawią, że ludzie przestaną spać, co doprowadzi do zbiorowego wycieńczenia organizmów.

post wyedytowany przez kamikadze 2026-03-22 17:24:02
22.03.2026 16:55
1
3
odpowiedz
WindMorro
15
Pretorianin

I teraz, wyobrażacie sobie, żeby taki CD Projekt albo Warhorse wydawały grę z obrazkami AI, albo tłumaczenia na inne języki robione przez AI? Przepaść w jakości jak stąd do księżyca

22.03.2026 17:13
1.1
1
odpowiedz
NightGeisha
10
Generał

Nie widzę nic złego w wykorzystaniu ai do wygenerowania grafik, które znalazły się w tej grze. Jednak tłumaczenie na polski z użyciem NMT (Neural Machine Translation) - jak tymczasem widać - nie wyszło zbyt dobrze. Niemniej problem ten można łatwo ominąć, wystarczy grac w wersje angielską.

22.03.2026 20:29
1.2
1
odpowiedz
Darek12346
48
Centurion

NightGeisha Pochwalasz kradzież? Czyli nie obrazisz się jak wyniosę ci coś z domu?

22.03.2026 20:36
1.3
odpowiedz
Paprykarz
52
Pretorianin

Darek12346 tak pochwalam, i co teraz?

22.03.2026 21:17
1.4
1
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

WindMorro Ale CDP wykorzystało AI w CP2077 co prawda do innych celów niz grafika ale nikt o to piany nie robi. Nawet nie ma o tym wzmianki na Steam i nikogo to nie obchodzi. Jak robią to z głową, to gracza kompletnie nie obchodzi czy coś zostało stworzone przez AI czy człowieka - liczy się jakość tej pracy.

23.03.2026 07:57
1.5
1
odpowiedz
WindMorro
15
Pretorianin

W CP77 używano AI do pracy koncepcyjnej, nic nie trafiło do gry, to chyba dość zasadnicza różnica? AI slop mogę sobie wygenerować sam, więc czemu mam za to płacić w grze?

23.03.2026 19:18
1.6
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

WindMorro Bzdura. W CD2077 użyto AI i jest ono w finalnej wersji gry i nie ma o tym żadnej wzmianki nigdzie na steam czy innym sklepie. Użyto narzędzia od ElevenLabs, by stworzyć voice acting do gry. Dialogi jednej z postaci są wygenerowane przez AI.

22.03.2026 17:16
Bociek69
2
20
odpowiedz
13 odpowiedzi
Bociek69
62
Byle do Wiosny

zostały nieumyślnie uwzględnione w finalnej wersji gry.

Tiaaa jasne. Gdyby nie negatywny odzew graczy to by menadzerki wszystkie grafiki by chcialy wygenrowac w AI zeby kase zaoszczedzic.

post wyedytowany przez Bociek69 2026-03-22 17:18:23
22.03.2026 18:25
ReveAnge
2.1
1
odpowiedz
ReveAnge
54
Pretorianin

Jasne ,lepiej żeby zawyżali koszty odbijając to sobie później w cenie gry. Założę się że 99% graczy w ślepym teście by nie zauważyło która grafika jest stworzona przez człowieka a która przez AI.

22.03.2026 20:05
Kwiliniosz
2.2
8
odpowiedz
Kwiliniosz
83
Generał

ReveAnge Chcesz powiedzieć, że gdyby nie używali ejaj to cena byłaby niższa niż 69,99$? Standardowe dla branży 69,99$? Możesz nie robić z ladacznicy z logiki?

22.03.2026 21:53
Khebeln!
2.3
1
odpowiedz
Khebeln!
21
Chorąży

Kwiliniosz Dokladnie. Albo by bylo minej content etc. AI jest zawsze uzywane przy wersji prototypowerj teraz czy ci sie to podoba czy nie.

22.03.2026 22:40
2.4
odpowiedz
kaagular
97
Generał

Kwiliniosz To teraz powiedz mi czy gra nie byłaby droższa gdyby programiści programowali tą grę na taśmach jak 40 lat temu. Dzięki optymalizacji kosztów dostaje się więcej za mniej. Tak działa świat. Trzymam kciuki za AI, chociaż jeszcze daleka droga do tego, żeby solo deweloper dzięki AI mógł robić to co dziś spore studia. Ale tak właśnie na szczęście będzie.

23.03.2026 06:16
Edziek
👎
2.5
4
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

ReveAnge ale pierd@lisz. 
Już wolę płacić więcej za grę, ale mieć pewność że obrazy i sztukę tworzy człowiek.
Typowy przykład osoby która za odrobinę zaoszczędzonej kasy wyrzeknie się wszelkich wartości.

23.03.2026 06:20
Edziek
😂
2.6
3
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

Khebeln! To jest to samo stwierdzenie co:
-Ej kupujmy grę tej korpo, to będzie miała kasę na rozwój kolejnej gry w tym uniwersum!

23.03.2026 08:23
2.7
2
odpowiedz
user5580790643
7
Centurion

kaagular gdzie dostajemy dokładnie więcej za mniej? Z tego co widać gołym okiem gry kosztują więcej i są kopiami kopii. Lecą tasmowo dla zysków. Widać, że propaganda AI już zrobiła spustoszenie w twojej głowie. Wałkuje się, że AI ma minimalizować koszty, ale produkcji, nie produktu końcowego dla klienta.

23.03.2026 08:32
2.8
odpowiedz
Armaden
16
Legionista

Edziek  wolę Ai w obrazach niż powtarzające się, od niechcenia machnięte  na szybko obrazy przez najtańszego dostępnego artystę tylko po to żeby stworzył coś co wtopi się w wystrój pomieszczenia. Gry które mają w miarę liniową fabułę mogą sobie pozwolić na piękne lokacje, takie gry typu mmo nie. Jedyny ich błąd jest taki że nie skontrolowali jakości wygenerowanych grafik. 

Chcesz wspierać artystów to idź na wystawę sztuki a nie chcesz płacić więcej za jakieś gowno.

23.03.2026 08:58
2.9
odpowiedz
ddeo
85
Centurion

Edziek Rozumiem że masz podobne podejście do gospodarki i nie kupujesz niczego made in china bo tańsze, tylko wspierasz lokalnych przedsiębiorców i firmy które nie wykorzystują taniej siły roboczej. :) Oczywiście przy każdym zakupie wszystko weryfikujesz, a jeśli jakiś element zakupionego produktu, np telefonu jest made in china to zaskarżasz firmę i prowadzisz na ten temat dyskusje w internecie. :)

23.03.2026 09:11
Edziek
2.10
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

ddeo dokładnie tak.
Staram się z reguły weryfikować zakupy.
Nie zawsze mi się to udaje ze zwykłego ludzkiego lenistwa, ale w przewadze kupuję rzeczy sprawdzone.
Musisz zadać sobie pytanie czy chcesz produkty bardzo tanie ale kiepskiej jakości i wątpliwej produkcji czy zabulisz trochę więcej ale masz większą pewność że nie robią cię w ch@ja.
Ja nie chcę AI w takim wydaniu w jakim zaprezentowała niedawno Nvidia bo uważam że to bardzo kiepska jakość i deformacja pierwotnych założeń przy tworzeniu modelu postaci.
Z telefonami jest większy problem bo Amerykanie to idioci i pozwolili przez lata kopiować większość swojej technologii przez Chiny (bo mieli taką samą mentalność jak ty, czyli taniej xD), ale w sumie nie wiem czemu poruszyłeś ten temat bo jest on ekstremalny i mało związany ze sztuką i jej degradacją przez obecną AI.

post wyedytowany przez Edziek 2026-03-23 09:16:27
23.03.2026 09:49
2.11
odpowiedz
ddeo
85
Centurion

Edziek A kiedy napisałem że JA wybieram taniej? Zrozumiałeś mnie źle. Śmieję się oglądając całą tą nagonkę na AI, a można to porównać właśnie do takich typowych zakupów od chińczyka, gdzie podejrzewam sporo osób krzyczących na AI w sieci nawet nie weryfikuje skąd kupuje produkty codziennego użytku i w jakich warunkach ludzie tworzą te produkty. Widocznie akurat w Twoim wypadku nie trafiłem, ale ile jest takich osób które narzekają teraz na AI bo po prostu to jest modne? Ludzie chcą lepszych, większych gier, ale oburzają się na crunch, albo wykorzystanie AI, albo na wysokie ceny (akurat nie ty), to ja się pytam gdzie tutaj jest logika, bo mam wrażenie że tłum szaleje i nie żyje w rzeczywistości. Miałem okazję porozmawiać też z osobami zajmującymi się dzisiaj tworzeniem efektów specjalnych, albo modeli 3d również w gamedev i wszyscy z którymi rozmawiałem w większym lub mniejszym stopniu wykorzystują dziś AI, ponieważ inaczej zostaliby w tyle. Przez to że firmy korzystają z outsourcing albo homeoffice to nie są w stanie zweryfikować kto w jakim stopniu korzysta z AI. Kwestią jest jak bardzo wykorzysta się to narzędzie. Można manualnie siedzieć 2 tyg i modelować, a można użyć AI i wygenerować coś podstawowego co poprawić trzeba manualnie w jeden dzień, a równie popularne 3d scan w dużym stopniu wyręcza artystów analogicznie jak AI a nikt na to nie narzeka. DLSS 5 to już głębszy temat

23.03.2026 10:42
Edziek
2.12
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

ddeo no dobra tak czy inaczej obecna technologia AI Nvidii zassysa i nie zanosi się ma szybką poprawę bo AI nie rozumie zbytnio co tworzy.
Jeszcze rozumiem jakieś tam drzewka czy kafelek na ulicy, ale twarz bohaterów no musi być unikatowa. Nie może być generycznym slopem do cholery

23.03.2026 14:45
ReveAnge
2.13
odpowiedz
ReveAnge
54
Pretorianin

Kto napisał że dzięki AI gry będą tańsze? Nie będą. Ale dzięki temu że ludzie będą robić to, co może za nich zrobić AI będzie pretekst do ciągłego podnoszenia cen. Nadal twierdzę że 99% graczy by nie dostrzegło różnicy między grafiką zrobioną przez AI a tą zrobioną przez człowieka.

22.03.2026 17:23
kamikadze
3
5
odpowiedz
18 odpowiedzi
kamikadze
3
Centurion

AI to narzędzie, które ułatwia wiele rzeczy. Pomijam kwestie etyczne i tego, że była uczona na grafikach ukradzionych z sieci. Ale pomijając ten fakt, który trzeba będzie jakoś rozwiązać, to jeżeli przy pomocy AI zrobi się ładną grafikę, która sama się broni, to czemu nie?

Kiedyś:

Angielscy robotnicy tekstylni niszczyli krosna mechaniczne, obawiając się, że nowe technologie odbiorą im pracę i obniżą jakość produktów.

Początki transportu kolejowego budziły lęk, że ludzkie ciało nie wytrzyma prędkości powyżej 30-40 km/h, a szybkie przemieszczanie się spowoduje choroby psychiczne.

Opór wobec szczepień (XIX/XX wiek): Wprowadzanie obowiązkowych szczepień, np. przeciw ospie, wywoływało silne protesty społeczne i strach przed ingerencją w organizm. (tutaj o ironio historia zatoczyła koło)

Ludzie bali się, że kable telefoniczne przyciągają pioruny lub... złe duchy.

Argumentowano, że oświetlone ulice zniszczą poczucie wstydu, ułatwią działanie przestępcom i sprawią, że ludzie przestaną spać, co doprowadzi do zbiorowego wycieńczenia organizmów.

post wyedytowany przez kamikadze 2026-03-22 17:24:02
22.03.2026 18:55
3.1
17
odpowiedz
redfield
11
Legionista

kamikadze jeżeli sam nie widzisz różnicy między irracjonalnymi lękami niewykształconego pospólstwa żyjącego 130–220 lat temu a tym jakie obawy pojawiają się wśród wyedukowanych ludzi w 2026 roku to może popytaj chata gpt

22.03.2026 19:02
3.2
7
odpowiedz
Tasdeadman
70
Generał

kamikadze Cały problem leży właśnie w tym, że AI plagiatuje. Może jak sobie zrobią model oparty wyłącznie o bazę otwartych grafik zaakceptowanych przez jej twórców, ale dopóki AI jest trenowane na cudzej pracy, jego stosowanie i monetyzacja jest haniebna.
Gdyby nie to, ja nie widzę problemu w stosowaniu AI do tworzenia unikatowej zawartości. Lepsze to niż gry w których jest 5 grafik na krzyż bo nikomu się nie chciało malować pierdyliarda obrazów na potrzeby dodatków których większość nie zauważy.

22.03.2026 19:47
kamikadze
3.3
2
odpowiedz
kamikadze
3
Centurion

Tasdeadman wydaje mi się, że zgadzamy się w 100%. Ja również nie pochwalam kradzieży czyjejś twórczości. Ogólnie jestem za maksymalnymi regulacjami i opodatkowaniem BigTechów które tworzą modele i narzędzia AI.

Ja siebie uważam za pospólstwo redfield wcale nie lepsze niż to z XX/XIX wieku. Też mam obawy, ale używam jak każdego innego narzędzia, do pracy i w życiu codziennym. Myślę, że w przyszłości AI będzie zmniejszać zapotrzebowanie na pracowników w niektórych branżach i zwiększy rotacje i potrzebę przekwalifikowania.

Ale tu i teraz irytuje mnie ten hejt na korzystanie z AI. Np. na tworzenie grafik. I mimo swoich obaw, staram się robić co mogę, żeby nie wypaść z obiegu. Żeby potem nie płakać, że AI zabrało mi pracę, kiedy faktycznie stanie się to trendem a nie przedwczesną zbiorową histerią.

Racjonalną postawą w takiej sytuacji, to jest przysiąść na czterech literach i uczyć się nowych narzędzi. Dziękuję za Twoją wiadomość. Wydaje mi się, że nasze stanowiska nie są zupełnie przeciwstawne i mamy wiele wspólnego.

Miłej reszty weekendu ;)

post wyedytowany przez kamikadze 2026-03-22 19:55:12
22.03.2026 20:15
3.4
odpowiedz
redfield
11
Legionista

kamikadze Jak jesteś dobry to nie wypadniesz z obiegu, dobry grafik/artysta poradzi sobie bez AI, AI nie poradzi sobie bez grafika.

Wiem, że AI nas zaleje, ludzie pokroju  Jensena Huanga zarobią na tym krocie, wielu programistów, grafików, projektantów straci pracę. Co dalej? Rynek nie tworzy nic nowego, wszystkie gry pod względem mechanik i aspektów wizualnych to tylko kalka, kalki tego co już było. LLM nie wymyśli nic nowego (spodziewam się że wiesz jak działają te modele). Co dalej? Część odbiorców, czyli graczy będzie zmęczona tą powtarzalnością. Kto wróci do łask? Prawdziwi twórcy.

Może potem cykl się powtórzy, może kiedyś będziemy dysponować prawdziwą sztuczną inteligencją a nie algorytmem przewidującym najbardziej prawdopodobny następny token (imponującym algorytmem, mającym swoje zastosowanie ale na pewno nie w takim zakresie jak sobie śnią CEO).

22.03.2026 20:27
3.5
6
odpowiedz
Procne
92
Generał

kamikadze 
I tak było - odbierały im pracę, obniżały jakość produktów i życia robotników. I dzięki takim robotnikom mamy teraz takie rzeczy jak emerytura, służba zdrowia czy kodeks pracy.

Problem nie jest w postępie technologicznym, a w tym, że z tego postępu korzystają bogaci, kosztem reszty społeczeństwa

22.03.2026 21:31
Link
3.6
1
odpowiedz
Link
36
Senator

kamikadze
Nie uważam narzędzie AI za złe. Martwię się tylko, że te narzędzie AI doprowadzi twórcy gier do lenistwa i zaniedbywanie.

Odkąd pojawiło się DLSS i Frame Generation, to coraz więcej gry mają skopane optymalizacji, że nie da się grać bez DLSS i FG. Nawet na RTX 4070 dla Alan Wake 2 na 1440p, choć wygląda bardzo piękne.

Wystarczy popatrzeć na cudo Death Stranding 1-2, oraz Red Dead Redemption 2, a potem popatrzeć na Crimson Desert. Ta gra bez RT + RR jest niegrywalna, bo nie ma dopracowane cieni i światło. Za dużo źle zrobione elementy gry. No, za dużo "skopiowane" obrazy za pomocą narzędzie AI, a nie zostały stworzone przez twórcy na własne siły.

Nie uważam narzędzie AI za złe, ale niestety za bardzo rozpieszcza niektóre twórcy i poszli na łatwiznę, a to minus. Crimson Desert to niezła gra, ale dało się zrobić dużo lepiej.

Prawda?

22.03.2026 21:37
3.7
odpowiedz
damianyk
162
Nośnik Treblinek

Procne Raczej maszyny zmusiły dotychczasowych manufaktorów do podnoszenia kwalifikacji i nauki obsługi takich maszyn. Powszechne stosowanie maszyn stworzyło całą paletę nowych zawodów, dodatkowo obniżyło koszty produkcji czyniąc produkty dostępnymi dla szerszego grona odbiorców. Wbrew temu co piszesz jakość podniosła się, dzięki powtarzalności produkcji. 
Emerytura i kodeks pracy to wynik zupełnie innych mechanizmów, którym maszyny przysłużyły się, podnosząc ogólny poziom życia.
Nie wierzę, że ktoś w XXI wieku będzie jeszcze podważał znaczenie postępu technologicznego.

22.03.2026 21:43
Iselor
3.8
odpowiedz
Iselor
48
Senator

że AI plagiatuje

No nie xd

22.03.2026 21:45
Mówca Umarłych
3.9
1
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

redfield W XXI wieku mamy plagę ludzi wyedukowanych (ponad ich inteligencję i realną potrzebę).
Niczego to jednak nie zmieniło w pojmowaniu świata, mam wrażenie, że ludzie stają się jako gatunek jednak głupsi.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-03-22 23:20:11
22.03.2026 21:54
Khebeln!
3.10
1
odpowiedz
Khebeln!
21
Chorąży

redfield Ty zakladasz ze ludzie sa duzo bardziej inteligentni niz wtedy. W wielu sprawach sa jeszcze glupsi.

22.03.2026 22:48
3.11
odpowiedz
kaagular
97
Generał

Procne Znaczy się sugerujesz, że robotnik w 17 wieku miał lepiej niż robotnik w 2026 roku? No i pytanie czy należy porównywać robotnika do robotnika bo o ile w 2026 roku faktycznie są robotnicy to w 17 wieku byli "bezrobotni", a nie robotnicy. Mówiąc konkretniej było mięso armatnie. Więcej maszyn, technologii to efektywniejsza produkcja, Większa produkcja to więcej dóbr, więcej dóbr to wyższy komfort życia. AI (chociaż nie takie jakim jest obecnie) wyniesie to na nowy poziom i nie będzie w tym nic nowego. Szkoda, że tego nie dożyję.

22.03.2026 22:59
3.12
5
odpowiedz
Procne
92
Generał

kaagular Nie wiem skąd takę implikację wyciągnąłeś. Nie, sugeruję, że rzemieślnik w 17 wieku, posiadający swój warsztat, miał lepiej niż robotnik zasuwający 12h dziennie w fabryce jakiegoś magnata na przełomie 19 i 20 wieku. Ale dzięki protestom, a potem groźbie krwawej rewolucji komunistycznej, na rządach państw zachodnich zostały wymuszone zmiany socjalne. Dzięki czemu żyje nam się teraz znacznie lepiej niż wtedy. I AI przysłuży się ludzkości wtedy, i tylko wtedy, jeśli znowu uda się wymusić na rządach i właścicielach AI przepisy służące również zwykłym ludziom. Jak na razie się to nie dzieje.

damianyk Nie, obsługa maszyn wymagała znacznie miejszych kwalifikacji niż praca rzemieślnicza. Dlatego w fabrykach mogły pracować dzieci. Jak już mówiłem, nie chodzi o sam postęp technologiczny, a o to, że zyski z niego są skupione przede wszystkich w rękach właścicieli tych technologii

post wyedytowany przez Procne 2026-03-23 01:32:57
23.03.2026 05:12
3.13
odpowiedz
lukaszb25811141720
16
Chorąży

redfield intelektualista się pojawił  za 100 lat będą się z ciebie śmiać jak z pospólstwa kiedyś .narcyz

23.03.2026 07:08
3.14
2
odpowiedz
ShiroAnk
1
Junior

kamikadze Porównywanie zastępowania człowieka w polu kreatywnym do zabobonnego strachu przed postępem i zastępowania pracy fizycznej... 
To tylko pokazuje, że nie za bardzo wiesz o czym mówisz.

23.03.2026 08:39
3.15
1
odpowiedz
user5580790643
7
Centurion

redfield "Zło nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone siłami dobra."

23.03.2026 09:21
3.16
odpowiedz
redfield
11
Legionista

lukaszb25811141720 a czy ja się śmieje lub w inny negatywny sposób odnoszę do warstwy społecznej jaką kiedyś było pospólstwo? Czemu uważasz, że używam terminu pospólstwo w znaczeniu potocznym, pogardliwym? Plebs, pospólstwo, patrycjat to nazwy warstw społecznych ludzi żyjących we wspomnianym XIX wieku.

23.03.2026 09:39
Edziek
3.17
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

Jeżeli będą ładne grafiki to nie ma problemu.
Na razie niestety nie ma szans na coś ładnego i z "duszą".

23.03.2026 10:14
kamikadze
3.18
1
odpowiedz
kamikadze
3
Centurion

ShiroAnk już to wyjaśniłem, ale powtórzę. To dwie różne rzeczy. Ja tutaj krytykuję odrzucanie narzędzi AI teraz a nie to co może potencjalnie się wydarzyć w przyszłości. Przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi. Jestem za regulacjami, jestem za opodatkowaniem BigTechów itd.

Chodzi mi o samo korzystanie z AI, to są już całkiem dobre narzędzia i jak ktoś wykonuje jakąś pracę kreatywną, to bez używania tych narzędzi będzie mu trudno.

A to czego my jako społeczeństwo powinniśmy się domagać na poziomie rządów to jest osobna kwestia. I tutaj podzielam obawy ogółu.

22.03.2026 18:22
ReveAnge
4
2
odpowiedz
9 odpowiedzi
ReveAnge
54
Pretorianin

Wielka afera o nic. Serio myślicie że w grach każdy krzaczek, drzewko czy domek jest ręcznie rysowany kredkami na papierze przez grafika? Robi to program graficzny. Jest to niemal AI. Teraz gdy AI przyspiesza i usprawnia ten proceder to mamy wielkie oburzenia. AI może z powodzeniem wykonywać mniej znaczące pracy przy tworzeniu gier pozwalając twórcom skupić się na tym co najważniejsze.

22.03.2026 19:12
4.1
11
odpowiedz
Akuzativ1994
31
Konsul

ReveAnge 
"Robi to program graficzny. Jest to niemal AI"

xD

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-03-22 19:12:53
22.03.2026 20:32
4.2
2
odpowiedz
Darek12346
48
Centurion

ReveAnge Jesteś aż takim idiotą? Skoro nie znasz się jak coś działa to nie bierz udziału w dyskusji.

22.03.2026 21:38
Link
4.3
2
odpowiedz
Link
36
Senator

ReveAnge
Jak patrzę na piękny las w grze Kingdom Come 1-2 oraz krajobraz Red Dead Redemption 1-2, to mocno wątpię.

22.03.2026 21:51
Mówca Umarłych
4.4
3
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

Ludzie się oburzają na AI, a nie rusza ich w ogóle, stosowane od lat, generowanie proceduralne albo generatory liczb losowych (RNG).

W np. silniku Unreal są wbudowane narzędzia pozwalające błyskawiczne wygenerować teren, roślinność i rozłożenie obiektów, a w samej branży jest sporo innych narzędzi do generowania obiektów i przestrzeni.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-03-22 23:21:40
22.03.2026 23:38
VoidCosmonaut
4.5
4
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Mówca Umarłych I co z tego? W takich grach generator to tylko układ mapy i rozmieszczenie RĘCZNIE zaprojektowanych elementów.

22.03.2026 23:51
Mówca Umarłych
4.6
1
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

VoidCosmonaut
I co z tego?
No właśnie nic. Tak samo jak te obrazki wokół których jest ta cała drama.

23.03.2026 06:42
Edziek
4.7
4
odpowiedz
Edziek
14
Pretorianin

Mówca Umarłych ale co ty porównujesz?
Losowe generowanie szablonów stworzonych przez człowieka, a nakładanie filtra przez AI, które kompletnie nie ma pojęcia co tworzy to dwie różne rzeczy.

23.03.2026 14:52
ReveAnge
4.8
odpowiedz
ReveAnge
54
Pretorianin

Sami fachowcy od AI. Marnujecie się tu, chłopcy. Branża czeka na takich ekspertów. Brać kredki, blok rysunkowy i ruszać z tworzeniem gier.

24.03.2026 21:42
4.9
odpowiedz
Akuzativ1994
31
Konsul

Kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz i robisz teraz urwę z logiki gadaniem o jakimś rysowaniu na kartce grafik we współczesnych grach, żeby byle jak podeprzeć swój wywód. Dorosłego człowieka od gówniarza odróżnia przede wszystkim to, że umie przyznać się do gafy, ty widocznie jeszcze nie dorosłeś. Także, tak jest, tupnij nóżką i świat będzie wyglądał tak jak chcesz!

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-03-24 21:43:50
22.03.2026 19:21
5
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
MH-Kage
26
Pretorianin

Robicie z tej sytuacji takie wielkie halo, jakby to był pierwszy tego typu przypadek. A przecież w takich Expedition 33 i The Alters, też znaleziono grafiki wygenerowane przez AI i nawet twórcy w ten sam sposób się tłumaczyli.

post wyedytowany przez MH-Kage 2026-03-22 19:21:22
22.03.2026 20:30
5.1
2
odpowiedz
Darek12346
48
Centurion

MH-Kage Expeditions 33 zostało wyrzucone z konkursu na grę roku.

22.03.2026 21:41
5.2
1
odpowiedz
AS WYWIADU!!!@
32
Chorąży

Darek12346 i prawidłowo, aczkolwiek szkoda, że tylko z Indie Game Awards wyrzucono, bo z The Game Awards, BAFTA i Golden Joysticka E33 powinna również odpaść i oddać zdobyte nagrody.
Najlepsze jest to, że gracze w ogóle się nie połapali, dopóki twórcy nie przyznali się do użycia generatywnej sztucznej inteligencji w trakcie produkcji gry (pomijając fakt, że przy zgłoszeniu tytułu przedstawiciel Sandfall Interactive miał zadeklarować, że żadne elementy wygenerowane przez AI nie zostały użyte w Clair Obscur: Expedition 33, co pokazało, że oszukano zarówno organizatorów jak i graczy).
Natomiast hipokryzja graczy, którzy nie chcą AI w grach, a jednocześnie nie mają nic przeciwko grafice wygenerowanej w AI w E33 i pokazuje, jak mocno bronią tej gry już dobitnie pokazuje, że recenzjom graczy na serwisach Metacritic i Opencritic nie powinno się absolutnie ufać. Już recenzje dziennikarzy są bardziej wiarygodne.

22.03.2026 20:08
Kwiliniosz
6
11
odpowiedz
Kwiliniosz
83
Generał

Niby spoko, że przyznali się (nie mieli wyjścia) i przeprosili, ale to cały czas jest gotowanie żaby. Oby nam, graczom, nagonka na bezmyślne ejaj w grach nigdy się nie znudziła.

22.03.2026 20:49
baltazar1908
7
2
odpowiedz
1 odpowiedź
baltazar1908
47
Generał

Marketing okazał sie kupą, ale kasa poplyneła, żałuje że kupiłem i to bardzo.

22.03.2026 21:14
7.1
odpowiedz
wojtek750
75
Pretorianin

Zwrócić nie możesz?

22.03.2026 21:14
8
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
PCMREpic
55
Generał

E tam, to celowy zabieg. Nie da się niechcący stworzyć tak fatalnych grafik. Nawet najprostsze modele robią to lepiej. 
Chyba że osoby, które miały to wykonać były takimi partaczami, że nawet to zrypali. 
Nic złego w tym nie ma, że wykorzystali AI do takich grafik. Mogli to po prostu zrobić dobrze. 
Dla odbiorcy nie ma to kompletnie znaczenia, czy te obrazy byłby zrobione przez AI, czy nie jeżeli miałby jakość dostosowaną do reszty produktu.

22.03.2026 22:16
Kwiliniosz
8.1
odpowiedz
Kwiliniosz
83
Generał

PCMREpic Gra była tworzona jakieś 7 lat. Tak ciężko uwierzyć, że wygenerowali te grafiki gdy ejaj było jeszcze upośledzone (tzn. gdy jeszcze kiepsko radziło sobie z generowaniem grafik) i nikt się tym nie zainteresował aż do premiery?

post wyedytowany przez Kwiliniosz 2026-03-22 22:17:23
22.03.2026 22:52
8.2
odpowiedz
PCMREpic
55
Generał

Kwiliniosz A co w tym dziwnego, że nikt na to uwagi nie zwrócił?
W takim Stafildzie na samym początku w pierwszej lokacji zapomnieli wgrać tekstury normalnej rozdzielczości, tylko dali jakieś testowe i też nikt tego nie zauważył. Chyba nawet do tej pory tego nie poprawili. Ta gra jest zbyt wielka, by dało się każdy element dopilnować.

22.03.2026 22:39
9
1
odpowiedz
@smartboygod
27
Pretorianin

A ja napisałem sobie program, który mi generuje podłogi do mojej Indie gierki.

22.03.2026 23:18
VoidCosmonaut
10
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

Co oni myśleli? Że nikt nie zauważy? Buahaha. Przeprosiny niech se wsadzą :)

23.03.2026 06:38
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
11
odpowiedz
Illuminackiretpalianinnajezdzcazdalekiegokosmosu
73
Generał

Ja nie mam zarzutów, odwalcie się.

23.03.2026 06:39
12
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Sebcza_k
43
Konsul

nie zesrajcie się....wielkie mi halo

23.03.2026 07:40
Kik0zTV
12.1
1
odpowiedz
Kik0zTV
95
Konsul

Sebcza_k oj chyba za późno. Graczy już zdążyli zdefekować, bo ktoś korzysta z AI, które zostało stworzone aby z niego korzystać xD

23.03.2026 07:11
13
odpowiedz
jako8436703776
2
Centurion

Jak ktoś sobie na takie obrazki chcę patrzeć to niech idzie do muzeum a nie czepia w grze. 
Gram od dwóch dni i jak dla mnie 8,5 na 10

23.03.2026 07:39
Kik0zTV
14
2
odpowiedz
Kik0zTV
95
Konsul

Ah ci gracze i te ich stany lękowe xD za chwilę będą wszędzie widzieli prace stworzone przez AI. A wtedy to z piwnicy nie wyjdą chyba przez rok.Jednak Bobrek miał racje co do graczy…

23.03.2026 07:54
wytrawny_troll
15
odpowiedz
wytrawny_troll
97
Generał

Ja pierdziele trzy koślawe pikczery w giereczce i gównoburza na dziesięć stron. Istna kraina buhahaha.

23.03.2026 08:27
Wronski
16
odpowiedz
Wronski
39
Senator

Prawie im umknelo to ze uzyli AI jako grafiki, ciekawe co jeszcze odwalili w tej grze

23.03.2026 08:51
17
1
odpowiedz
1 odpowiedź
user5580790643
7
Centurion

"Zło nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone siłami dobra."

23.03.2026 14:56
ReveAnge
17.1
odpowiedz
ReveAnge
54
Pretorianin

a piszesz to w jakim celu?

23.03.2026 09:18
18
odpowiedz
Colidace
80
Pretorianin

Miejmy nadzieję że w przyszłości nic nie będzie tworzył człowiek, zapłacę więcej za twórczość nad którą nikt sie nie namęczył.

23.03.2026 15:04
Black Widow
19
odpowiedz
Black Widow
28
Chorąży

Wszystkie firmy będą korzystać z AI. Czy to CDPR czy EA, czy Bethesda. Każdy pracownik (w tym graficy, programisci, level desingerzy, pisarze, tłumacze) z tego korzysta. Wszelkiego rodzaju tworcy tam wchodzą i kopiują. Bo łatwiej i szybciej.

23.03.2026 18:41
Wrzesień
👍
20
odpowiedz
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Nieszczerze, ale przynajmniej przeprosili. Z tego miejsca chciałbym w imieniu swoim i innych świadomych graczy podziękować tym cichym bohaterom, którzy stoją na straży porządku, monitorując sytuację i wyłapując podobne przypadki. Robicie bardzo dobrą i bardzo ważną robotę, chłopaki.

27.03.2026 21:54
21
odpowiedz
hallack
26
Chorąży

Jak to przeprosili - za co niby?

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl