zostały nieumyślnie uwzględnione w finalnej wersji gry.
Tiaaa jasne. Gdyby nie negatywny odzew graczy to by menadzerki wszystkie grafiki by chcialy wygenrowac w AI zeby kase zaoszczedzic.
Niby spoko, że przyznali się (nie mieli wyjścia) i przeprosili, ale to cały czas jest gotowanie żaby. Oby nam, graczom, nagonka na bezmyślne ejaj w grach nigdy się nie znudziła.
AI to narzędzie, które ułatwia wiele rzeczy. Pomijam kwestie etyczne i tego, że była uczona na grafikach ukradzionych z sieci. Ale pomijając ten fakt, który trzeba będzie jakoś rozwiązać, to jeżeli przy pomocy AI zrobi się ładną grafikę, która sama się broni, to czemu nie?
Kiedyś:
Angielscy robotnicy tekstylni niszczyli krosna mechaniczne, obawiając się, że nowe technologie odbiorą im pracę i obniżą jakość produktów.
Początki transportu kolejowego budziły lęk, że ludzkie ciało nie wytrzyma prędkości powyżej 30-40 km/h, a szybkie przemieszczanie się spowoduje choroby psychiczne.
Opór wobec szczepień (XIX/XX wiek): Wprowadzanie obowiązkowych szczepień, np. przeciw ospie, wywoływało silne protesty społeczne i strach przed ingerencją w organizm. (tutaj o ironio historia zatoczyła koło)
Ludzie bali się, że kable telefoniczne przyciągają pioruny lub... złe duchy.
Argumentowano, że oświetlone ulice zniszczą poczucie wstydu, ułatwią działanie przestępcom i sprawią, że ludzie przestaną spać, co doprowadzi do zbiorowego wycieńczenia organizmów.
I teraz, wyobrażacie sobie, żeby taki CD Projekt albo Warhorse wydawały grę z obrazkami AI, albo tłumaczenia na inne języki robione przez AI? Przepaść w jakości jak stąd do księżyca
Nie widzę nic złego w wykorzystaniu ai do wygenerowania grafik, które znalazły się w tej grze. Jednak tłumaczenie na polski z użyciem NMT (Neural Machine Translation) - jak tymczasem widać - nie wyszło zbyt dobrze. Niemniej problem ten można łatwo ominąć, wystarczy grac w wersje angielską.
W CP77 używano AI do pracy koncepcyjnej, nic nie trafiło do gry, to chyba dość zasadnicza różnica? AI slop mogę sobie wygenerować sam, więc czemu mam za to płacić w grze?
zostały nieumyślnie uwzględnione w finalnej wersji gry.
Tiaaa jasne. Gdyby nie negatywny odzew graczy to by menadzerki wszystkie grafiki by chcialy wygenrowac w AI zeby kase zaoszczedzic.
Jasne ,lepiej żeby zawyżali koszty odbijając to sobie później w cenie gry. Założę się że 99% graczy w ślepym teście by nie zauważyło która grafika jest stworzona przez człowieka a która przez AI.
Chcesz wspierać artystów to idź na wystawę sztuki a nie chcesz płacić więcej za jakieś gowno.
Staram się z reguły weryfikować zakupy.
Nie zawsze mi się to udaje ze zwykłego ludzkiego lenistwa, ale w przewadze kupuję rzeczy sprawdzone.
Musisz zadać sobie pytanie czy chcesz produkty bardzo tanie ale kiepskiej jakości i wątpliwej produkcji czy zabulisz trochę więcej ale masz większą pewność że nie robią cię w ch@ja.
Ja nie chcę AI w takim wydaniu w jakim zaprezentowała niedawno Nvidia bo uważam że to bardzo kiepska jakość i deformacja pierwotnych założeń przy tworzeniu modelu postaci.
Z telefonami jest większy problem bo Amerykanie to idioci i pozwolili przez lata kopiować większość swojej technologii przez Chiny (bo mieli taką samą mentalność jak ty, czyli taniej xD), ale w sumie nie wiem czemu poruszyłeś ten temat bo jest on ekstremalny i mało związany ze sztuką i jej degradacją przez obecną AI.
Jeszcze rozumiem jakieś tam drzewka czy kafelek na ulicy, ale twarz bohaterów no musi być unikatowa. Nie może być generycznym slopem do cholery
Kto napisał że dzięki AI gry będą tańsze? Nie będą. Ale dzięki temu że ludzie będą robić to, co może za nich zrobić AI będzie pretekst do ciągłego podnoszenia cen. Nadal twierdzę że 99% graczy by nie dostrzegło różnicy między grafiką zrobioną przez AI a tą zrobioną przez człowieka.
AI to narzędzie, które ułatwia wiele rzeczy. Pomijam kwestie etyczne i tego, że była uczona na grafikach ukradzionych z sieci. Ale pomijając ten fakt, który trzeba będzie jakoś rozwiązać, to jeżeli przy pomocy AI zrobi się ładną grafikę, która sama się broni, to czemu nie?
Kiedyś:
Angielscy robotnicy tekstylni niszczyli krosna mechaniczne, obawiając się, że nowe technologie odbiorą im pracę i obniżą jakość produktów.
Początki transportu kolejowego budziły lęk, że ludzkie ciało nie wytrzyma prędkości powyżej 30-40 km/h, a szybkie przemieszczanie się spowoduje choroby psychiczne.
Opór wobec szczepień (XIX/XX wiek): Wprowadzanie obowiązkowych szczepień, np. przeciw ospie, wywoływało silne protesty społeczne i strach przed ingerencją w organizm. (tutaj o ironio historia zatoczyła koło)
Ludzie bali się, że kable telefoniczne przyciągają pioruny lub... złe duchy.
Argumentowano, że oświetlone ulice zniszczą poczucie wstydu, ułatwią działanie przestępcom i sprawią, że ludzie przestaną spać, co doprowadzi do zbiorowego wycieńczenia organizmów.
Gdyby nie to, ja nie widzę problemu w stosowaniu AI do tworzenia unikatowej zawartości. Lepsze to niż gry w których jest 5 grafik na krzyż bo nikomu się nie chciało malować pierdyliarda obrazów na potrzeby dodatków których większość nie zauważy.
Ja siebie uważam za pospólstwo
Ale tu i teraz irytuje mnie ten hejt na korzystanie z AI. Np. na tworzenie grafik. I mimo swoich obaw, staram się robić co mogę, żeby nie wypaść z obiegu. Żeby potem nie płakać, że AI zabrało mi pracę, kiedy faktycznie stanie się to trendem a nie przedwczesną zbiorową histerią.
Racjonalną postawą w takiej sytuacji, to jest przysiąść na czterech literach i uczyć się nowych narzędzi. Dziękuję za Twoją wiadomość. Wydaje mi się, że nasze stanowiska nie są zupełnie przeciwstawne i mamy wiele wspólnego.
Miłej reszty weekendu ;)
Wiem, że AI nas zaleje, ludzie pokroju Jensena Huanga zarobią na tym krocie, wielu programistów, grafików, projektantów straci pracę. Co dalej? Rynek nie tworzy nic nowego, wszystkie gry pod względem mechanik i aspektów wizualnych to tylko kalka, kalki tego co już było. LLM nie wymyśli nic nowego (spodziewam się że wiesz jak działają te modele). Co dalej? Część odbiorców, czyli graczy będzie zmęczona tą powtarzalnością. Kto wróci do łask? Prawdziwi twórcy.
Może potem cykl się powtórzy, może kiedyś będziemy dysponować prawdziwą sztuczną inteligencją a nie algorytmem przewidującym najbardziej prawdopodobny następny token (imponującym algorytmem, mającym swoje zastosowanie ale na pewno nie w takim zakresie jak sobie śnią CEO).
I tak było - odbierały im pracę, obniżały jakość produktów i życia robotników. I dzięki takim robotnikom mamy teraz takie rzeczy jak emerytura, służba zdrowia czy kodeks pracy.
Problem nie jest w postępie technologicznym, a w tym, że z tego postępu korzystają bogaci, kosztem reszty społeczeństwa
Nie uważam narzędzie AI za złe. Martwię się tylko, że te narzędzie AI doprowadzi twórcy gier do lenistwa i zaniedbywanie.
Odkąd pojawiło się DLSS i Frame Generation, to coraz więcej gry mają skopane optymalizacji, że nie da się grać bez DLSS i FG. Nawet na RTX 4070 dla Alan Wake 2 na 1440p, choć wygląda bardzo piękne.
Wystarczy popatrzeć na cudo Death Stranding 1-2, oraz Red Dead Redemption 2, a potem popatrzeć na Crimson Desert. Ta gra bez RT + RR jest niegrywalna, bo nie ma dopracowane cieni i światło. Za dużo źle zrobione elementy gry. No, za dużo "skopiowane" obrazy za pomocą narzędzie AI, a nie zostały stworzone przez twórcy na własne siły.
Nie uważam narzędzie AI za złe, ale niestety za bardzo rozpieszcza niektóre twórcy i poszli na łatwiznę, a to minus. Crimson Desert to niezła gra, ale dało się zrobić dużo lepiej.
Prawda?
Emerytura i kodeks pracy to wynik zupełnie innych mechanizmów, którym maszyny przysłużyły się, podnosząc ogólny poziom życia.
Nie wierzę, że ktoś w XXI wieku będzie jeszcze podważał znaczenie postępu technologicznego.
Niczego to jednak nie zmieniło w pojmowaniu świata, mam wrażenie, że ludzie stają się jako gatunek jednak głupsi.
Jeżeli będą ładne grafiki to nie ma problemu.
Na razie niestety nie ma szans na coś ładnego i z "duszą".
Chodzi mi o samo korzystanie z AI, to są już całkiem dobre narzędzia i jak ktoś wykonuje jakąś pracę kreatywną, to bez używania tych narzędzi będzie mu trudno.
A to czego my jako społeczeństwo powinniśmy się domagać na poziomie rządów to jest osobna kwestia. I tutaj podzielam obawy ogółu.
Wielka afera o nic. Serio myślicie że w grach każdy krzaczek, drzewko czy domek jest ręcznie rysowany kredkami na papierze przez grafika? Robi to program graficzny. Jest to niemal AI. Teraz gdy AI przyspiesza i usprawnia ten proceder to mamy wielkie oburzenia. AI może z powodzeniem wykonywać mniej znaczące pracy przy tworzeniu gier pozwalając twórcom skupić się na tym co najważniejsze.
"Robi to program graficzny. Jest to niemal AI"
xD
Ludzie się oburzają na AI, a nie rusza ich w ogóle, stosowane od lat, generowanie proceduralne albo generatory liczb losowych (RNG).
W np. silniku Unreal są wbudowane narzędzia pozwalające błyskawiczne wygenerować teren, roślinność i rozłożenie obiektów, a w samej branży jest sporo innych narzędzi do generowania obiektów i przestrzeni.
I co z tego?
No właśnie nic. Tak samo jak te obrazki wokół których jest ta cała drama.
Losowe generowanie szablonów stworzonych przez człowieka, a nakładanie filtra przez AI, które kompletnie nie ma pojęcia co tworzy to dwie różne rzeczy.
Sami fachowcy od AI. Marnujecie się tu, chłopcy. Branża czeka na takich ekspertów. Brać kredki, blok rysunkowy i ruszać z tworzeniem gier.
Kompletnie nie masz pojęcia o czym mówisz i robisz teraz urwę z logiki gadaniem o jakimś rysowaniu na kartce grafik we współczesnych grach, żeby byle jak podeprzeć swój wywód. Dorosłego człowieka od gówniarza odróżnia przede wszystkim to, że umie przyznać się do gafy, ty widocznie jeszcze nie dorosłeś. Także, tak jest, tupnij nóżką i świat będzie wyglądał tak jak chcesz!
Robicie z tej sytuacji takie wielkie halo, jakby to był pierwszy tego typu przypadek. A przecież w takich Expedition 33 i The Alters, też znaleziono grafiki wygenerowane przez AI i nawet twórcy w ten sam sposób się tłumaczyli.
Najlepsze jest to, że gracze w ogóle się nie połapali, dopóki twórcy nie przyznali się do użycia generatywnej sztucznej inteligencji w trakcie produkcji gry (pomijając fakt, że przy zgłoszeniu tytułu przedstawiciel Sandfall Interactive miał zadeklarować, że żadne elementy wygenerowane przez AI nie zostały użyte w Clair Obscur: Expedition 33, co pokazało, że oszukano zarówno organizatorów jak i graczy).
Natomiast hipokryzja graczy, którzy nie chcą AI w grach, a jednocześnie nie mają nic przeciwko grafice wygenerowanej w AI w E33 i pokazuje, jak mocno bronią tej gry już dobitnie pokazuje, że recenzjom graczy na serwisach Metacritic i Opencritic nie powinno się absolutnie ufać. Już recenzje dziennikarzy są bardziej wiarygodne.
Niby spoko, że przyznali się (nie mieli wyjścia) i przeprosili, ale to cały czas jest gotowanie żaby. Oby nam, graczom, nagonka na bezmyślne ejaj w grach nigdy się nie znudziła.
E tam, to celowy zabieg. Nie da się niechcący stworzyć tak fatalnych grafik. Nawet najprostsze modele robią to lepiej.
Chyba że osoby, które miały to wykonać były takimi partaczami, że nawet to zrypali.
Nic złego w tym nie ma, że wykorzystali AI do takich grafik. Mogli to po prostu zrobić dobrze.
Dla odbiorcy nie ma to kompletnie znaczenia, czy te obrazy byłby zrobione przez AI, czy nie jeżeli miałby jakość dostosowaną do reszty produktu.
W takim Stafildzie na samym początku w pierwszej lokacji zapomnieli wgrać tekstury normalnej rozdzielczości, tylko dali jakieś testowe i też nikt tego nie zauważył. Chyba nawet do tej pory tego nie poprawili. Ta gra jest zbyt wielka, by dało się każdy element dopilnować.
A ja napisałem sobie program, który mi generuje podłogi do mojej Indie gierki.
Jak ktoś sobie na takie obrazki chcę patrzeć to niech idzie do muzeum a nie czepia w grze.
Gram od dwóch dni i jak dla mnie 8,5 na 10
Ah ci gracze i te ich stany lękowe xD za chwilę będą wszędzie widzieli prace stworzone przez AI. A wtedy to z piwnicy nie wyjdą chyba przez rok.Jednak Bobrek miał racje co do graczy…
Ja pierdziele trzy koślawe pikczery w giereczce i gównoburza na dziesięć stron. Istna kraina buhahaha.
Prawie im umknelo to ze uzyli AI jako grafiki, ciekawe co jeszcze odwalili w tej grze
"Zło nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone siłami dobra."
Miejmy nadzieję że w przyszłości nic nie będzie tworzył człowiek, zapłacę więcej za twórczość nad którą nikt sie nie namęczył.
Wszystkie firmy będą korzystać z AI. Czy to CDPR czy EA, czy Bethesda. Każdy pracownik (w tym graficy, programisci, level desingerzy, pisarze, tłumacze) z tego korzysta. Wszelkiego rodzaju tworcy tam wchodzą i kopiują. Bo łatwiej i szybciej.
Nieszczerze, ale przynajmniej przeprosili. Z tego miejsca chciałbym w imieniu swoim i innych świadomych graczy podziękować tym cichym bohaterom, którzy stoją na straży porządku, monitorując sytuację i wyłapując podobne przypadki. Robicie bardzo dobrą i bardzo ważną robotę, chłopaki.