Czy to ma przypadkiem zwiazek z tym jak zostal zaadaptowany One Punch Man sezon 3 w ktorym studio ktore je animowalo dalo dupy po calosci przy czym narzekali na to ze to wina zachodnich widzow ktorzy nie powinni sie wypowiadac na ten temat plus rzucali oskarzeniami o piracenie Anime? Btw. Japonczycy rowniez byli tego zdania ze studio odwalilo klape przy adaptacji. Karuzela smiechu normalnie...
Hollywood i zachodnie studnia tworzące gry powinny wziąć to do siebie. Dzieło jest ważniejsze niż podlizywanie się wybranym grupom społecznym i delikatne obchodzenie się z ich uczuciami.
Pełna zgoda z nim. Kiedy jako dzieciak zainteresowałem się anime, to stało się to m.in. dlatego, że było inne od tego, co wówczas znałem z zachodniej (głównie amerykańskiej, bądźmy szczerzy) i rodzimej kultury. Zabijanie tej odmienności dla poszerzania grupy odbiorczej, choć krótkoterminowo być może opłacalne, ostatecznie staje się równią pochyłą, na której końcu znajduje się basen pełen homogenicznej, bezpłciowej papki.
A ja się tam cieszę jeśli anime robi się pod zachodnich fanów (sam tego co prawda nie zauważyłem, ale wierzę na słowo). Jako dzieciak bardzo lubiłem anime, ale teraz nie umiem się w żadne wkręcić. Właśnie dlatego, że jako zachodni odbiorca mam zupełnie inne przyzwyczajenia i to, co kiedyś wydawało mi się fajne, właśnie ten specyficzny "wschodni" sposób narracji jest dziś dla mnie nie do przejścia. Irytują mnie te ciągnące się przez pół odcinka monologi o jakichś totalnych pierdołach, ten przesadzony dramatyzm. I ta muzyka... jezusie, ta muzyka...
Dlatego dla mnie spoko trend, mam nadzieję, że będzie się rozwijał. Może znowu polubię ten format.
Mi się evangelion nie podobał. Pierwsze odcinki były klimatyczne ale potem coraz większe absurdy się działy, a finał to już w ogóle totalna abstrakcja, której bez fan-pedii nie zrozumiecie. Zupełnie jak elden ring.
Zgodzę się z nim.
Nie da się być Jack of all trades.
Trzeba robić pod konkretną grupę a nie pod wszystkich, bo tak się nie da.
Nie da się się zrobić gdy która jest dobra mieszanka wszystkich gatunków tak samo jak nie da się zrobić anime dla każdego
Wkońcu coś wartego uwagi
Ni mniej ni więcej
Między innymi dlatego klasyki do dzisiaj są lepsze niż 99,9% generycznych tworów o niczym które starają się dotrzeć do każdego odbiorcy a jednocześnie idą po najbezpieczniejszej lini produkcyjnej w której o kreatywność nawet nie licz konsumencie(o zgrozo co tu dopiero o kontrowersji tematykach tabo przekazie głębi itd mówić plaga pegi12 o niczym poprostu mało co dzisiaj jest sztuką za to prawie wszystko arcydziełem nazywane)
To były franczyzy a nie te wydmuszki dzisiejsze
Akira
Serial Experiments Lain
Evangelion
Berserk
Higurashi
Perfect Blue
Great Teacher Onizuka
Ghost in The Shell
Jin-Roh The Wolf Brigade
Monster
Shiki
Cowboy beepop
NHK
Azumanga
Nichijou
Steins gate
Clannad
Air
Kanon
Chobits
Twory od studia Ghibli zwłaszcza Hotaru no Haka jak i Sen to Chihiro no Kamikakushi
Trigun
Psycho pass
Full metal alchemist
Full metal panic
Claymore
Death note
Darker that black
Poszczególne tasiemce
School days(Strasznie nieadekwatnie hejcony tytuł przez empatycznych tytuł który zasługuje na szacunek Opowiada o realiach nieodpowiedzialnych ludziach w młodocianym wieku w tematykach partnerskich)
Mógłbym tak bez końca bo na liczniku posiadam 1460 tytułów
Jeżeli miałbym coś równie mocnego i to bez wstydu położyć koło tych i innych tytułów miałbym duży problem(chociażby Paprika ale i tu już trochę lat minęło) a z roku na rok tylko coraz gorzej(ostatnio Takopii no Genzai było naprawdę warte seansu)
Oczywiście trafią się od czasu do czasu perełki takie jak
Violet Evergarden
Koe no Katachi
Sousou no Frieren
Shingeki no Kyojin
Made in Abyss
Fumetsu no Anata e
I wiele więcej ale bądźmy szczerzy statystycznie dalej im daleko
Poprostu są prawie zawsze rozpopularyzowane bo animkowo zawitało w mainstream tak jak Darling The Franxx a o Eureka Seven już nie słyszeli czy Death Parade a o Hell Girl także nie słyszeli
Czy takie abstrakcyjne sytuacje jak dzisiejsze rekomendacje
Konosubaris parodiujace gatunek isekai?
No cóż w rekomendowanych znajdziesz same isekaie
Solo Leveling mylone z gatunkiem isekai? Witamy w 2026
Ludzie którzy nie rozróżniają pierwowzorów? Plaga
Interpretacja i dedukcja w trakcie jak i po seansie? Nawet na to nie licz Coraz rzadsze zjawisko
A może oceny wszystkiego co leci zaczynające sie od 7/10?(statystyczne minimum masakra)
Tak to działa w dwie strony autorzy jak i ich podejście którzy muszą na tym zarobić kosztem wszystkiego zarazem konsumenci których tu moda przywiała (a to właśnie do tych osób się dostosowują bo są większością)
Niestety takie mamy czasy można tylko liczyć że jeszcze gorzej nie będzie
Szkoda szczerbic kły
Via Tenor
No tak. Berserk przeciez jest zajebisty później!
Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w Twoim poście.
Człowieku ja mówię ogólnie o franczyzach i to niekoniecznie w formacie anime
Ale jak już tak szukasz dziury w całym internetowy trollu z 69 tytułami które obejrzałeś to pierwszy sezonu Berserka bije wszystko dzisiejszego własnym kurzem i tego nawet nie podważysz
Widzisz? Też tak umiem
A CGI w kontynuacji formatu TV(tak właściwie kontynuacje masz w kinówce pewnie nawet o tym nie wiesz) mnie nie obchodzi
Wiesz czemu? Bo nie oceniam książki po okładce a o jej wnętrzu
Gdybym miał się pulać tak jak ty o wszystko to srałbym się o to że nie zaadaptowali wstępu jak w mandze(tylko który tytuł jest w stu procentach odwzorowywany bądźmy poważni XD)
A to że jesteś za głupi i szukasz atencji? może to mój problem a nie twój? weź stąd zmiataj
Weeb sie zdenerwowal. Idz uzyj dezodorantu!
Stary to ty dzwonisz
Zdenerwowany? W internecie? ciekawa hipoteza
Już po chwili stwierdziłem że trollujesz XD
Oj stary ty to intelektem nie błyszczysz aczkolwiek pośmiać się mogę SKORO SZUKASZ ATENCJI
(Czyżbym o tobie napisał? zabolało? no to niech boli)
Ciężko zinterpretować że nie patrzy się priorytetowo na animacje co?(może dlatego Solo Leveling uważam za średniaczka)
Gościu nawet wysłowić się masz problem dalej niż linijka lania wody XD
PS
jak na używanie słowa weeb w kierunku innych bro coś za często te png/gify masz przygotowane XD
Po prostu smieszysz mnie z podjesciem kiedys to bylo, a teraz to nie ma niczego :)
Widzę że już urojenia wchodzą
A umiesz czytać więcej niż kilka linijek? Ponieważ tak się składa że tego nie napisałem co więcej nawet wymieniłem tytuły warte uwagi
Teraz to już mi wciskasz na siłę słowa których nie użyłem
Widzisz? Jednak głupi jesteś XD
Weź zmiataj oglądać boku no hero academy i kimetsu no yajiba bo już wiadomo jakie gusta i preferencje posiadasz(bo się jeszcze odwodnisz z wrażenia)
A mówiłem że będzie śmiesznie XXDdghjkg
Taka rada ode mnie gościu
Łykaj mniej socialmediów bo ci szkodą na łeb(pelikan niczym z przed TV)
Panie aleś daleko doczytał normalnie sam początek i wyjmujesz jedną linijkę z pod kontekstu
Jedna linijka przeważyła nad kilkudziesiecioma? w których stwierdzam że trafiają się od czasu do czasu perełki takie jak Silent Voice? I wiele innych
Ty chyba jesteś specjalny bo ja tu mówię o częstotliwości wydawania gówna a wartych uwagi tytułów
Bądźmy szczerzy niema ani jednego tytułu który przebiłby Serial Experiments Lain tematyczno podobnych z przyszłych lat
Są za to setki isekaiów o niczym które są kopią 200 poprzednich które widziało się
Rozumiem że brak argumentów a czytanie za ciężka sprawa?
Brzmisz niczym osoba która widzi tylko to co chce widzieć(dorośnij do cywilizowanej dyskusji)
Powiedz mi co ty chcesz osiągnąć? Bo ani mnie nie irytujesz(co najwyżej śmieszysz) ani w czymkolwiek o czym piszesz racji nie masz a na trolla to zbyt głupi jesteś bo cię poczułem po dwóch linijkach
Kiedyś gówna nie wychodziły przecież :)
Boli Cię dupa, bo uważasz się za konesera, a teraz anime stało się o wiele bardziej popularne wśród zwykłych ludzi, a nie weebow.
Jeżeli już to Geeków pokemonie tak na marginesie też jesteś geekiem hipokryto(tak tylko podkreślam bo się wywyższasz najwyraźniej są równi i równiejsi)
I dalej mi wkładasz w usta coś o czym nie napisałem
Wtedy były perły jak i teraz są perły różnica to częstotliwość wydawania oceanu gówna(łopatologiczniej już ci tego nie wyjaśnię)
Kali nie umieć czytać kali wiedzieć lepiej co? Kali nie widzieć a się wypowiadać i szczekać XXDddgjjj(śmieszy mnie to bo nawet zjadam ciebie stażem a się wywyższasz zarzucając mi to Czuję kompleksy)
Wyjdź z socialmediów bo pismo nie jest zero jedynkowe
Rzuć memem bo na słowa zbyt głupi weebie
Ojeju wylogował się :((
I co ja teraz pocznę?
Anyway XDddhjn
PS
To chyba ciebie pupka coś piecze Za bardzo starasz się oszukać przeznaczenie PrZyPaDeK? Słodkie to jest Widać że po ambicjach poczułeś się urażony Ta krucjata to nie zbieg okoliczności isekaiowy misiaczku XD
PS2
Jak na osobę która nie kreuje się na weeba to poraża mnie świadomość informacji twojego konta
"Ilość wypowiedzi 20739"
Faktycznie jesteś rzetelny to aż szok że jeszcze bana nie wyłapałeś uwzględniając twoją osobowość i spot na którym się znajdujemy XDDdgbn
Masz ziomeczku pewnie tobie zaimponuje bo przecież ty i twoje priorytety wiedzą najlepiej(bo jakoś tak od razu pomyślałem o tobie)
YHYMM TYLKO SIĘ UGRUNTOWUJE ŻE Z ROKU NA ROK PRODUKUJĄ CORAZ WIĘCEJ BEZWARTOŚCIOWEGO SYFU
Isekai o niczym generowany przy pomocy AI XXDsdbj
Coś jeszcze wypierdzieć chcesz?
Częstotliwość większą, bo jak pisałem wcześniej anime przeżywa renesans aktualnie i ludzie którzy nigdy nie widzieli ani jednego odcinka zaczęli je oglądać. Głównie to zasługa Netflixa i chwała mu za to. Mamy teraz naprawdę świetne czasu dla fanów anime, ale Ty tego nie zrozumiesz, bo żyjesz w swojej banieczce i pultasz się tylko o masową produkcję isekaiow.
Widzę, że spać nie mogłeś przez to :)
W pełni się zgadzam z nim. Nie da się stworzyć dobre gry, komiksy i filmy dla wszystkich. Nie da się zadowolić wszystkich.