Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Todd Howard zachwyca się technologią The Elder Scrolls 6 i Fallout 5. Fani cieszą się, że to nie Unreal Engine, ale i tak mają spore obawy

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
20.07.2026 15:09
Gęgętator
3
31
odpowiedz
14 odpowiedzi
Gęgętator
2
Chorąży

Już się nie mogę doczekać ekranów ładowania, przestarzałej grafiki, przedpotopowej mimiki oraz tragicznej optymalizacji z dodatkiem masy bugów xD

Też mnie cieszy fakt, że to będzie ich silnik, a nie UE5/6, bo chętnie obejrzę porównania z innymi autorskimi silnikami, jak Rage, Anvil, RE Engine, Decima, Santa Monica Engine itd. żeby zobaczyć jak zestarzeją się te słowa "Nie mam słów, by wyrazić uznanie dla naszego zespołu technicznego. To po prostu niesamowite. Nasi projektanci proszą o tak wiele szalonych rzeczy, a nasz zespół techniczny zawsze znajduje sposób, by to zrealizować." xD

A ta wypowiedź "Myślę, że to właśnie definiuje nasze gry – dają one poczucie, że wszystko jest możliwe." utwierdza mnie tylko w przekonaniu, jak jakościowy będzie TES 6.

It just works.

20.07.2026 16:06
5
10
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Najważniejsze że będą ekrany wczytywania.

20.07.2026 16:19
6
8
odpowiedz
fetoor
0
Junior

Ekrany ładowania, drewniane, nieruchome, npc-towe kłody i pierdyliard śmieci do zebrania zamiast animacji mimiki twarzy lub choćby drgnięcia gałek ocznych, bo na +- 15° nie ma co liczyć, musieliby się wygrzebać z lat 90tych. Jak Todd się czymś zachwyca to znak, że należy przejść na drugą stronę ulicy i minąć to dużym łukiem.

20.07.2026 14:56
2
6
odpowiedz
1 odpowiedź
krzysztofk260267
7
Chorąży

Tod sie zachwyca to znaczy ze będzie bubel pamiętamy ze przed starfieldem był oszołomiony a to jest większa skala od zachwyty

20.07.2026 14:54
Dead Men
1
3
odpowiedz
Dead Men
199
Senator

tak samo jak i technologią starfielda a jak już wyszedł ten potworek to pokazał jakim łajnem jest CE 2.

20.07.2026 14:56
2
6
odpowiedz
1 odpowiedź
krzysztofk260267
7
Chorąży

Tod sie zachwyca to znaczy ze będzie bubel pamiętamy ze przed starfieldem był oszołomiony a to jest większa skala od zachwyty

20.07.2026 15:45
Dead Men
2.1
3
odpowiedz
Dead Men
199
Senator

krzysztofk260267 todd kłamczuszek

20.07.2026 15:09
Gęgętator
3
31
odpowiedz
14 odpowiedzi
Gęgętator
2
Chorąży

Już się nie mogę doczekać ekranów ładowania, przestarzałej grafiki, przedpotopowej mimiki oraz tragicznej optymalizacji z dodatkiem masy bugów xD

Też mnie cieszy fakt, że to będzie ich silnik, a nie UE5/6, bo chętnie obejrzę porównania z innymi autorskimi silnikami, jak Rage, Anvil, RE Engine, Decima, Santa Monica Engine itd. żeby zobaczyć jak zestarzeją się te słowa "Nie mam słów, by wyrazić uznanie dla naszego zespołu technicznego. To po prostu niesamowite. Nasi projektanci proszą o tak wiele szalonych rzeczy, a nasz zespół techniczny zawsze znajduje sposób, by to zrealizować." xD

A ta wypowiedź "Myślę, że to właśnie definiuje nasze gry – dają one poczucie, że wszystko jest możliwe." utwierdza mnie tylko w przekonaniu, jak jakościowy będzie TES 6.

It just works.

20.07.2026 15:27
3.1
3
odpowiedz
MasterBaitER
0
Legionista

Gęgętator Toksyczne slowa od maluczkiego czlowieka ktory nigdy nic nie stworzyl ... mama musi byc z ciebie dumna .

20.07.2026 16:21
Gęgętator
3.2
22
odpowiedz
Gęgętator
2
Chorąży

MasterBaitER Sam jesteś toksyczny, zamiast odnieść się do tekstu, to obrażasz mnie i dodatkowo stwierdzasz, że nic nigdy nie stworzyłem w ogóle mnie nie znając, gratuluje mózgu.
Z ciebie na pewno jest dumna widząc, że przed znakami interpunkcyjny stawiasz spacje.

Todd Howard wielokrotnie składał olbrzymie obietnice, które później nie pokrywały się z rzeczywistością, więc to oczywiste, że jestem sceptyczny i śmieszą mnie jego kolejne wielkie słowa, czego to oni nie robią.

To co napisałem w pierwszym akapicie, to dosłownie każda ich gra w pigułce, więc na jakiej podstawie można wierzyć, że teraz będzie inaczej?

20.07.2026 16:44
3.3
1
odpowiedz
sp4wnersiak
22
Centurion

Gęgętator Ale gościu ma rację. Sam nigdy niczego nie stworzyłeś, a pieprzysz trzy po trzy xD Koniec końców będziesz taki, że polecisz z wywieszonym jęzorem i sam kupisz obie gry xD

20.07.2026 17:11
Gęgętator
3.4
9
odpowiedz
Gęgętator
2
Chorąży

sp4wnersiak Dawaj białko, że nic nie stworzyłem i przy okazji pochwal się co ty "stworzyłeś".

Skoro pieprze trzy po trzy, to dawaj argumenty dlaczego, co z "ekranów ładowania, przestarzałej grafiki, przedpotopowej mimiki oraz tragicznej optymalizacji z dodatkiem masy bugów" nie pasuje do Starfielda?

I nie, nie kupie ich nowych gier.

20.07.2026 17:51
Araneus357
3.5
odpowiedz
Araneus357
66
Hellwalker

Gęgętator Starfield akurat w wielu momentach wygląda po prostu dobrze/bardzo dobrze, chociaż nie wybitnie. Najgorzej to wyglądają mordy postaci lub samo New Atlantis, które wygląda jak miasto z gry na 7 generację konsol. Do tego Starfield to akurat pierwsza gra Beci, która możną bez żalu ogrywać bez modów i nie jest poważnie zbugowana. Co ciekawe, przez godzinę ogrywania Cyberpunka 2077 po 3 latach łatek spotkałem więcej błędów niż przez 100h w Starfieldzie. Z resztą zarzutów natomiast się zgadzam i uważam je za karygodne.

20.07.2026 18:12
3.6
1
odpowiedz
Eflix
27
Chorąży

Gęgętator Ludzi twojego pokroju to raczej nigdy żadna gra nie zadowoli ;)

20.07.2026 18:55
3.7
2
odpowiedz
jako8
4
Pretorianin

MasterBaitER
Spadaj dziadu!!

20.07.2026 19:11
biont
3.8
3
odpowiedz
biont
20
Legionista

Gęgętator Jacyś zaślepieni fani się zebrali. Albo są po prostu bardzo młodzi i nie śledzą Bethesdy od tyłu lat.
Co do komenatzra to zgadzam się. komentarz fajny satyryczny, z przekasem rzuconym w Toda. Należy mu się za te wszystkie lata, bo na pewno na kredyt zaufania to nie zasługują te jego złote usta. 😅

20.07.2026 20:59
3.9
2
odpowiedz
connorx
1
Junior

Araneus357 Gdzie on dobrze wygląda? Starfield wygląda jak gra na PS4. Grafika to wierzchołek góry lodowej problemów starfielda

20.07.2026 21:20
3.10
odpowiedz
Przemek_ZS
39
Centurion

Gęgętator Internet od ponad 15 lat regularnie ogłasza, że gry Bethesdy są przestarzałe, pełne bugów i technologicznie zacofane. A potem te same „tragiczne” gry żyją przez kolejną dekadę, dostają tysiące modów i nadal mają ogromne społeczności, podczas gdy wiele technicznych arcydzieł zostało już dawno zapomnianych.

Tak, Bethesda ma swoje problemy i nikt rozsądny temu nie zaprzecza. Ale trochę zabawne jest porównywanie ich RPG do silników napędzających znacznie bardziej oskryptowane i mniej interaktywne światy, a potem sprowadzanie całej dyskusji do „hehe, loadingi i mimika”.

Żaden z wymienionych przez Ciebie silników nie oferuje dokładnie tego samego połączenia: ogromnych otwartych światów, persystencji przedmiotów, bardzo rozbudowanego moddingu i swobody działania gracza. Nie oznacza to, że Rage, Decima czy RE Engine są gorsze – one po prostu zostały stworzone z myślą o trochę innych doświadczeniach.

Jeżeli Creation Engine jest aż tak beznadziejny, to dziwne, że przez ponad 20 lat praktycznie nikomu nie udało się stworzyć drugiego Skyrima czy Fallouta z podobną skalą swobody i żywotnością społeczności.

No i najważniejsze – nikt Ci przecież nie każe w te gry grać. Jeśli już teraz jesteś przekonany, że dostaniesz „przedpotopową grafikę i masę bugów”, to po prostu je omiń i zagraj w coś, co bardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom, zamiast po raz kolejny powtarzać to samo „It just works”.

20.07.2026 22:08
3.11
1
odpowiedz
WindMorro
17
Pretorianin

MasterBaitER Jak ci się spruje auto, to nie narzekaj - mogłeś sobie sam wyprodukować lepsze xD idąc twoją ułomną logiką

20.07.2026 22:51
3.12
1
odpowiedz
victim2077
4
Legionista

Gęgętator Gdyby nie mody i twórczość fanów (do której Bethesda chce się przyssać jak pijawka lub inny kleszcz za sprawą Creations) taki Skyrim czy Fallout 4 byłyby zapomniane i zakopane jakiś miesiąc po premierze. Jak dla mnie każda nowa gra Bethesda to krok wstecz za Morrowinda. Jeszcze Obliviona (oryginalnego) mogę trochę bronić jako dobrej gry, tak wszystkiego później już niezbyt. Fallout 3 - przez istnienie arcydzieł RPG Fallouty 1 i 2, tak gra jest jak kupa, którą trochę mapa ratuje;
Skyrim... nie rozumiem jakim cudem dostał tyle nagród i ciągle żyje, przecież jak to jest RPG to Far Cry 3+ też są RPGami.
Fallout 4 jak wyżej tylko bez nagród i również mapa trochę mu pomaga.
Starfield... Jeden plus tej gry, jest to, że większość graczy w końcu przejrzała na oczy.

20.07.2026 23:12
Gęgętator
3.13
odpowiedz
Gęgętator
2
Chorąży

Przemek_ZS I od 15 lat internet ma rację. Bethesda doskonale sobie zdaje sprawę z jedynej zalety ich silnika, czyli że jest przyjazny do modowania i że moderzy "naprawią". Bez tego, ich gry byłyby martwe, co pokazuje Oblivion Remaster. Nawet Starfield, który jest tym samym co poprzednie gry i nagle mało kto w to gra, pomimo bycia 10 grą na nexusmods, bo jest nowym IP. Po prostu Skyrim i Fallouty wyszły dawno i obrosły kultem dzięki moderom.

Życzę im jak najlepiej, oby TES 6 okazał się dobry, bo to mój ulubiony typ gier, ale nie jestem głupi żeby wierzyć w takie bajki, zwłaszcza, że go zapowiedzieli 8 lat temu.

I najważniejsze, TES 6, to nie Skyrim, do którego na start wgrasz 1k modów, no chyba że po kilku latach xD, bo to akurat pewne, że ta gra będzie modowana na potęgę

20.07.2026 23:35
Gęgętator
3.14
odpowiedz
Gęgętator
2
Chorąży

victim2077 Właśnie Remaster Obliviona idealnie pokazał ile są warte ich gry bez modów.

Starfield otworzył ludziom oczy, choć wydaje mi się, że i tak będzie chwilowa amnezja, mega HYPE i gra się sprzeda, bo to TES xD

A jaka ta gra będzie finalnie, to już nie mogę się doczekać.

20.07.2026 15:34
4
odpowiedz
1 odpowiedź
MasterBaitER
0
Legionista

Ja gram w Fallout 4 czesto , i to nie w najnowsza wersje/reedycje , i po 10 latach mam momety ze potrafie stanac przed jakas lokacja i podziwiac co Bethesda stworzyla , gra naprawde potrafi byc piekna , a specyfika post apokaliptycznego swiata sprawia ze Fallout 4 jest evergreenem , Fallout 5 od Bethesdy jest jedyna gra ktora kupie w ciemno , bo Tood mnie nigdy nie zawiodl.

20.07.2026 18:51
py5znym4g
4.1
1
odpowiedz
py5znym4g
0
Legionista

Pani od polskiego zawiodła.

20.07.2026 16:06
5
10
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Najważniejsze że będą ekrany wczytywania.

20.07.2026 16:19
6
8
odpowiedz
fetoor
0
Junior

Ekrany ładowania, drewniane, nieruchome, npc-towe kłody i pierdyliard śmieci do zebrania zamiast animacji mimiki twarzy lub choćby drgnięcia gałek ocznych, bo na +- 15° nie ma co liczyć, musieliby się wygrzebać z lat 90tych. Jak Todd się czymś zachwyca to znak, że należy przejść na drugą stronę ulicy i minąć to dużym łukiem.

20.07.2026 16:25
NOWAHUTANACZASIE
7
5
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
28
Generał

Ależ to będzie śliczny niewypał:)
Bethesda - mistrzowie średniaków, którzy wydali swoje ''hity'' kiedy po prostu nie miały żadnej konkurencji, no i były wtedy nowością: otwarte światy RPG etc
Oni nie potrafią robić dobrych gier😁

20.07.2026 18:05
baltazar1908
8
odpowiedz
baltazar1908
47
Senator

Znowu gadka o wiatrakach, jeszcze nic nie istnieje ale już jest płacz że jest do dupy, chore.

20.07.2026 18:06
DexteR_66
9
6
odpowiedz
3 odpowiedzi
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

Już Todzik zachwycał się Starfieldem i wiemy co z tego wyszło. Temu chłopu nie można w nic wierzyć, on nawet jak mówi dzień dobry, to kłamie.

20.07.2026 19:05
NOWAHUTANACZASIE
9.1
2
odpowiedz
NOWAHUTANACZASIE
28
Generał

DexteR_66 to jak tusk z kaczyńskim 😅😜

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-07-20 19:06:07
20.07.2026 19:08
DexteR_66
9.2
odpowiedz
DexteR_66
21
Dawnwalker

Premium VIP

NOWAHUTANACZASIE Prawda 😂

20.07.2026 23:10
9.3
odpowiedz
Cyberfan
66
Konsul

NOWAHUTANACZASIE Trzeba nie rozumieć ludzi, pomijając już o polityce jako takiej, by wrzucać Tuska i Kaczyńskiego do jednego worka.

20.07.2026 18:22
Cyrawn
10
odpowiedz
Cyrawn
27
Pretorianin

Napiszę tak, gdyby nie zabójstwo modów i bałagan związany z wprowadzeniem płatnych creation modów to bym się cieszył.
A tak, będzie jak przy Starfieldzie, fajne mody np autorstwa Kinggatha będą płatne (Do Starfielda ok 150zł) a reszta będzie się ratować Nexusem , na którym też przydaje się subskrypcja o ile nie zamierzamy ściągać dużych modów parę godzin.
Unreal engine nie jest złem, no ale może zobaczymy troszkę więcej info o TES VI bo coś się ruszyło w Bethesdzie.

20.07.2026 18:40
Persecuted
11
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Strasznie mnie wkurza ten argument, że "silnik jest łatwy w modowaniu" albo, że "zapewnia fizyczność wszystkich obiektów". Serio? To są elementy za które warto przehandlować grę, która wygląda i działa dobrze, nie zasypując przy tym gracza ekranami doczytywania? Jak ludziom tak bardzo zależy na tworzeniu własnego contentu, to mogą skorzystać z Unreal Engine czy Unity, zamiast płacić 300 zł, żeby móc pobawić się narzędziami od Bethesdy.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-07-20 21:01:46
20.07.2026 22:50
11.1
2
odpowiedz
Salah ad-Din
20
Chorąży

Persecuted No i zamiast zmodyfikować sobie już istniejącą grę bo dodając fajne w moim mniemaniu zbroje czy zadania muszę tylko odtworzyć samodzielnie grę z nowym elementem liczac na to że mi tego nie każą zamknąć xd

20.07.2026 22:54
Persecuted
11.2
odpowiedz
Persecuted
168
Adeptus Mechanicus

Salah ad-Din A nie lepiej dostać po prostu dobrą grę, do której nie musisz nic dodawać?

21.07.2026 00:10
11.3
odpowiedz
Sousibo
9
Legionista

Persecuted To nie do końca tak. Np. Skyrim swoje długie życie zawdzięcza między innymi niezliczonym modyfikacjom, często radykalnie zmieniającymi grę. Ograniczenie modowania sprawi, że gracze będą w większym stopniu zależni od twórców, a jako, że taki TESVI zapewne będzie grą na długie lata to mogłoby się to skończyć dziesiątkami płatnych DLC.

20.07.2026 18:43
12
2
odpowiedz
Szto91
24
Centurion

Nie wierze w zadne slowo tego klamcy

20.07.2026 20:02
13
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Jarosław
3
Junior

Jak zwykle komentarze ludzi nie mających pojęcia o tym co komentują. Gry Bethesdy są tak wyjątkowe i popularne m.in. dzięki wykorzystywanej technologii. Krajobrazy w Starfieldzie wyglądają świetnie, nawet starsze gry wyglądają nadal bardzo dobrze i przyjemnie się na nie patrzy. Kuje w oczy pewna sztywność animacji i mimika NPC ale biorąc pod uwagę skalę gry, jest to raczej niewielka niedogodność. Silnik, jak każde narzędzie, ma swoje ograniczenia i specyfikę. Do tego działa przy zainstalowanych kilkuset modach.

PS. To jest strasznie jak gracze (w PL szczególnie :P ) to w tak dużym stopniu toksyczni, zakompleksieni ludzie co widać m.in. po sekcji komentarzy. Idźcie na siłownie, poobijajcie sobie mordy razem z kolegami, zróbcie coś męskiego :P

21.07.2026 00:01
Hocum
13.1
odpowiedz
Hocum
28
Legionista

Jarosław ??? Kuje w oczy pewna sztywność animacji i mimika NPC ale biorąc pod uwagę skalę gry - pewna sztywność !!, skalę !!
co ma piernik do wiatraka - Wiesiek 3, Cyberpunk, Red Dead Redemption 2 tu widać dopracowanie. Mniejsze możliwości modowania lub prawie żadne (RDR2) ale efekt o niebo lepszy.
Grałem w wszystkie falouty - jak zobaczyłem 3 czy 4 i 76 to mi kurw...a przeszło. poczekałem dwa lata, dodałem masę modów i zagrałem.
Skyrim czy Oblivion generyczna nuda a nie skala. Starfield na początku porażka i dramat - trzech lat potrzebowali na łatanie zeby sie dało do tego usiąść. F76 taki zajebisty ze go do wędlin w DE za darmo dodawali. Swoja wersje dostałem w jakimś bonusie za free.
Tod zawsze gada jakie to wszystko będzie zajebiste itp, robi z ludzi kretynów. Na nieszczęście, są jeszcze tacy debile na tym świecie. Nie ufam w żadne słowo tego nadętego kłamcy. Jak przypomni mi sie jak wmawiał ludziom, ze tak właśnie chca aby wyglądał F3. To mnie jeszcze teraz krew zalewa. I wmawianie ze ci co krytykują to sie nie znają albo hejterzy.
Ted ma ego chyba tylko ciut mniejsze od Pomarańczowego.
Tak dobra ta beth ze najlepsza cześć z F3 i F4 to F:NV. Dlaczego bo to nie oni go zrobili.
Jeba...c Toda złotoustego

20.07.2026 22:17
Angemona
14
odpowiedz
Angemona
100
Generał

Chłop ma strach u tyłka, bo jak gra nie wypali to go Asha wytnie.

20.07.2026 23:47
WolfDale
15
odpowiedz
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Tadzik ostatnio mocno aktywny się stał, pewnie Asia go ciągle miotła po dupie tłucze i chłopak nie ma chwili wytchnienia.

A tak całkiem serio przyszłość pokaże jaka jest prawda, chociaż ostatnimi czasy Todd Howard zaczyna mocno przypominać innego kłamczuszka jakim jest Peter Molyneux.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl