A kiedy to niesamowite AI wymysli lekartwo na raka?
Bo na razie poza generowniem gowna, nic do rozwoju ludzkosci sie nie przysluzylo.
Z tego co pamiętam, to podobnym "końcem gamingu jaki znamy" miało być VR, a dziś to po prostu jakaś nisza, która może jest, ma swoich fanów, ale też niczego na poważnie nie zmieniła. Mam nadzieję, że tu też tak będzie.
A kiedy to niesamowite AI wymysli lekartwo na raka?
Bo na razie poza generowniem gowna, nic do rozwoju ludzkosci sie nie przysluzylo.
Ukrywa technologia nigdy nie była i raczej nigdy nie będzie dla zwykłych ludzików jak my.
Tak dobrze ukryli te technologie ze z rozpedu ukryli tez chorego na raka Steva Jobsa, co nie szurku?
Lek na raka jest podobno od wielu, wielu lat, tylko leczenie raka, chemia i wszystko co z tym związane to biznes wart ponad 800 milionów dolarów rocznie;)
Widze ze zeszla sie golowa smietanka intelektualno-naukowa.
Nigdy nie będzie leku na raka. Twoja wiedza na ten temat jest zerowa i każdej osoby, która używa w takim kontekście "lek na raka".
Rak to ogólna nazwa na wiele chorób, które mają podłoże tak odległe od siebie, jak Ziemia i Neptun.
Nie da się stworzyć leku, który to wszystko ogarnie.
Wiele nowotworów wywoływanych jest np. przez wirusy, których nie da się ot, tak zwalczyć. Nawet pewnie nie wiesz, że nie każdy rak to nowotwór. A ludzie każdy nowotwór nazywają od razu rak.
Lepiej nie czytaj o EBV, bo zwariujesz jak się dowiesz, że 95% ludzi go ma.
Tak, AI pomaga w medycynie. Nawet dostało już Nobla, bo odkryto wszystkie struktury białek dzięki algorytmowi od Deep Mind.
Nawet dostało już Nobla, bo odkryto wszystkie struktury białek dzięki algorytmowi od Deep Mind.
Eh? Cos tam dzwoni ale nie w tym kosciele... Do dzisiaj przewidywanie struktur i interakcji pomiedzy bialkami posysa. Jest lepsze niz bylo, ale nadal moga byc kosmiczne bledy w tym co wygeneruje maszyna.
Tak jest, proszę pana, oczywiście, proszę pana, w czasie rzeczywistym, w chmurze, i pakiet bez limitów też się znajdzie. A świstak już wyszedł za dobre sprawowanie...
To ilu ludzi ma zwolnić Oracle? Czy to tylko kaczka newsmańska? :)
Jeszcze tli się światełko nadziei.
Google otwarcie przyznaje, że prototyp ma liczne ograniczenia – m.in. niedoskonałą oprawę wizualną, problemy z kontrolą postaci czy limit generacji do 60 sekund.
Z ciekawosci... co jest ograniczone do 60 sekund? Czas po jakim usuwa ten dosc prosty kod jaki wygenerowalo (a tak naprawde po poprostu zaj....lo z neta?
jaki kod? przeciez to generuje obraz. czlowieku, ty widziales w ogole zwiastun tego genie?
No to to nie ma nic wspolnego z zadna gra, tylko to wymagajacy koszmarnej mocy obliczeniowej pseudointeraktywny film.
Nie, nie ogladalem. Teraz juz tez wiem ze nie ma sensu. Myslalem ze naprawde cos fajnego.
Postęp technologiczny w tym zakresie jest szybszy niż w przypadku generowania obrazów.
Od Shmita jedzącego makaron minęło niewiele czasu, a różnica jest jak kilka generacji w gejmingu.
Tyle że to technologia, którą w pełni są w stanie wykorzystać duże firmy. Kowalski dostaje limit już na starcie.
Minie jeszcze wiele lat, zanim kowalski będzie mógł sobie lokalnie uruchomić takie Genie 3. A to o to w tym chodzi, by samemu u siebie offline takie rzeczy robić.
Dodatkowo w przyszłości moim zdaniem modele staną się bardziej dopracowane do poszczególnej rzeczy. Tak jak Genie robi wszystko, co do gry potrzebne, tak przyszłość jest w modelach, które robią pojedynczą rzecz. Osobny model do generowania ruchu, osobny, do tekstur, osobny do dźwięku, modeli itd. Wytrenowanie pojedynczego modelu do jednego tylko zadania to niewielki koszt. To jest moim zdaniem przyszłość.
Pewnie na początku pojawią się gry w których możemy sobie generować np. mini misje poboczne, niektóre postaci będą podpiete pod jakiś LML, przeciwnicy itp. Coś co nie wymaga dużych obciażeń i można lokalnie uruchomić.
https://www.youtube.com/watch?v=XlSBlBvfGVI
Absolutne moje Nie dla AI.Kiedyś nic nie będę upgrejdować w kompie,jak takie AI tam będzie wszędzie wpychane
Zdrowiej na tym wyjdę
Zagrożeniem dla gamedevu będzie AI generujące kod, tekstury i polygony, a nie jakieś światy generowane dynamicznie których nie da się łatwo odtworzyć bo za każdym razem będzie coś trochę inaczej. To będzie osoby gatunek gier. Coś jak sny. Ich też nie możemy odtworzyć 1:1 choć czasami są podobne.
Przecież normalny człowiek ma nie ma nic i być szczęśliwym. Wy macie grać w chmurze i płacić im za to abonament.
To się sprawdzi w takim np Roblox dla dzieciaków. Na bieżąco będą powstawać mapy, misje, wyzwania. Tłumy siedzą w tych grach wiele godzin dziennie. Oni wręcz potrzebują tych narzędzi AI.
Przełom nastąpi w Chinach — tam technologia rozwija się kilka razy szybciej niż w reszcie świata. Światy generowane w czasie rzeczywistym w grach wideo to przyszłość, w której granica między twórcą a graczem zacznie się zacierać. To kierunek nieunikniony i czekam na ten moment z prawdziwym utęsknieniem.
Inną kwestią jest, że tym się różnią prawdziwi artyści od odbiorców, że potrafią nazwać prostymi słowami zawiłe zagadnienia o których nawet bym nie pomyślał. AI będzie generować wg promptow, czyli każdy będzie się z czasem coraz bardziej izolował w swojej własnej bańce i formacyjnej.
Skorzystają w CHRL, generując niskim kosztem kolejny potok gier-śmieci typu Krokodyl-bombowiec, Pingwin-salami i inne promowane na tiktokach typu Brain-root (swoją drogą mega trafna nazwa na nadchodzące dużymi krokami pokolenie użytkowników)
przecież widać że to hindus stworzył na podstawie starych screenów google street maps w wy sie łapiecie.
Z tego co pamiętam, to podobnym "końcem gamingu jaki znamy" miało być VR, a dziś to po prostu jakaś nisza, która może jest, ma swoich fanów, ale też niczego na poważnie nie zmieniła. Mam nadzieję, że tu też tak będzie.
Ja myślałem że Ci co się tym zachwycają to sami nie wierzą w powodzenie takich narzędzi w niedalekiej przyszłości tylko po prostu zachwycają się tym na pokaz dla zbijania wyświetleń. Ale jak zobaczyłem jak giełda na to zareagowała to jestem w szoku. Ludzie naprawdę są tak głupi.
Niech AI generuje sobie co chcę, nie zmienia to faktu, że żadna firma AI nie generuje zysku a OpenAI upadnie w 2027 jak będą dalej tyle tracić.
Żadne AI nie zastąpi żywego człowieka i jego wyobraźni w produkcji gry , nie zastąpi developera . Gry produkowane przez AI będą tak samo puste w środku jak Elon Musk