Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: To miało nigdy nie ujrzeć światła dziennego. Zapomniane nagranie ujawnia, że Xbox był niedawno przeciwny pozbawianiu graczy gier na płytach

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
04.07.2026 06:56
1
22
odpowiedz
rybka5
29
Centurion

Xbox ma najlepszą okazję w historii aby się odbić ale wiadomo że z tego nie skorzystają. Po ostatnich informacjach dla mnie to koniec mojej ponad 20 letniej przygody z konsolami. Jak to się pisze... PC master race.

04.07.2026 09:00
2
5
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Już po kilku dniach się pogodziłem z decyzją sony. Niech robią sobie co chcą. Nie muszę grać na ich konsolach. To ja decyduje co robię z moim czasem i pieniędzmi a nie oni. To też nie tak, że się spodziewałem jeszcze czegoś dobrego po sony i xboxie.

04.07.2026 06:56
1
22
odpowiedz
rybka5
29
Centurion

Xbox ma najlepszą okazję w historii aby się odbić ale wiadomo że z tego nie skorzystają. Po ostatnich informacjach dla mnie to koniec mojej ponad 20 letniej przygody z konsolami. Jak to się pisze... PC master race.

04.07.2026 07:45
1.1
7
odpowiedz
kamix51
5
Legionista

rybka5 Dokładnie tak, i też myśle że nie skorzystają bo chciwość wygra. Ale chciwość się zawsze mści.

04.07.2026 08:30
ivelios666
1.2
3
odpowiedz
ivelios666
18
Chorąży

rybka5 +1

04.07.2026 10:20
1.3
8
odpowiedz
ArnoldBoczeQ
5
Legionista

rybka5 Przecież PC od dawien dawna nie ma plyt ty hipokryto

04.07.2026 11:07
Majkel91
1.4
9
odpowiedz
Majkel91
1
Legionista

ArnoldBoczeQ Ale chociaż się nie przepłaca za gry w cyfrze

04.07.2026 12:10
MrPawlo112
1.5
9
odpowiedz
MrPawlo112
69
Pretorianin

ArnoldBoczeQ Ale masz wybór, Steam, GOG, Epic, EA Play, Ubi, Zatoka a $0ny po styczniu 2028?

04.07.2026 12:16
WolfDale
1.6
9
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

ArnoldBoczeQ Oczywiście że nie ma, ale za to nie jesteś zależny od jednego sklepu cyfrowego i nie musisz płacić abonamentu żeby grać po sieci. Do tego masz jeszcze GOG gdzie są gry bez zabezpieczeń czy inne sklepy choćby z muzyką i filmami które również możesz sobie zachować lokalnie.

04.07.2026 12:29
1.7
2
odpowiedz
victim2077
5
Legionista

WolfDale Co za wybór: konsole jeden cię posuwa gigantycznym drąglem; PC: możesz sobie wybrać kto cię będzie posuwał troszkę mniejszym drągalem.
Wybieram nie być posuwanym i porzucam współczesne granie. Mega Drive, SNES, pierwsze, drugie PlayStation, Saturn, PC do +/-2005... Życia mi braknie na te świetne platformy.

04.07.2026 12:59
WolfDale
1.8
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

victim2077 Życia jak życia, bardziej martwiłbym się o fundusze na gry które jako retro są bardzo drogie. A po tym co aktualnie dzieje się na rynku będą jeszcze droższe.

04.07.2026 13:29
IsyGold
1.9
2
odpowiedz
IsyGold
13
Chorąży

WolfDale Dokładnie tak!
Mnie dziwi, że tak mało osób zwraca uwagę na to, że GOG, poprzez instalki offline, właściwie niszczy konkurencję!
Przecież to (no, ktoś mi niedawno wytknął "elektroniczne prepperstwo") zawszy był, a teraz to już w ogóle, właściwie tzw. "game changer". To w pewnym senesie współczesne "wersje pudełkowe".
Myślę, że więcej developerów powinno skierować swoje zainteresowanie w kierunku GOG, aby zyskać w dłuższej perspektywie.

04.07.2026 13:42
1.10
1
odpowiedz
gharou
33
Chorąży

rybka5 Przy obecnych cenach sprzętu, PC master race nabiera nowego wymiaru. Naprawdę niewielu będzie sobie mogło pozwolić na ten luksus. A że coraz więcej wskazuje na to, że to nie warunki rynkowe, a tworzenie się karteli stoi za takim stanem rzeczy, to nie ma co oczekiwać zmian. Tymczsem dystopijne korpo-molochy coraz głośniej przebąkują o wynajmowaniu mocy w centrach obliczeniowych, żeby sobie pograć w gierki. Kropki jakoś tak same się ze sobą łączą.

04.07.2026 23:03
1.11
odpowiedz
Tasdeadman
73
Generał

IsyGold Bo GOG mało kogo obchodzi. To jest piękna historyjka ale jako sklep nie jest poważnym graczem. Baza klientów jest mała i dość przypadkowa, premier czy ogólnie dużych gier to tam tyle co kot napłakał. A deweloperzy nie wiem czemu chcieliby być żywotnie zainteresowanie funkcją, która nie mieści się w żadnym z ich interesów. Nie wiem czemu firmy ładujące miliony w licencje na zabezpieczenia miałyby chcieć ładować się w interes zdejmujący zabezpieczenia i jeszcze robiący instalki offline, co by się piraci nie musieli napracować.
W dłuższej perspektywie opłaca się działać wyłącznie ze Steamem, przekonały się o tym wszystkie firmy - i to nie małe - które próbowały zrobić własny sklep i przegrały walkę o własne gry z Valve.

05.07.2026 02:27
VoidCosmonaut
1.12
odpowiedz
VoidCosmonaut
9
Pretorianin

victim2077 Ale z Ciebie hipster!

05.07.2026 11:53
1.13
odpowiedz
Jerry_D
85
Senator

IsyGold Devi nie skierują uwagi, jak nie będzie na to popytu. Trzeba im przy każdej interesującej premierze dupę truć "A będzie na GOG-u? A kiedy planujecie na GOG-a?", żeby wiedzieli, że jest zapotrzebowanie. No i oczywiście musi być odpowiednio dużo ludzi chętnych nagrodzić prokonsumencką decyzję zakupem.

A właśnie z tym jest największy problem. To już nie te czasy, co 30 lat temu, że się grało w jedną grę do oporu, czy po kilkanaście razy katowało tę samą jedną misję z jakiegoś dema, bo nic więcej nie było. Teraz to jest taśmociąg z większą podażą niż popytem. Ludzie pograją raz (o ile w ogóle, bo częściej wcale nie kończą) i przeskakują do następnego, nigdy nie planując do popr4zedniego wrócić. Konsumpcjonizm pełną gębą, więc jak sobie wyobrażasz, że nagle tłumy zaczną się przejmować kwestią własności i czy za 10-15 lat jakąś grę odpalą? A jak się nie przejmują, to nie będzie mas wybierających GOG-a, ani tym bardziej trujących dupę devom.

Ja nieraz wypytuję o wydanie na GOG-u, a jak już zapytałem i później wydadzą, to pilnuję, żeby kupić i pokazać, że to nie tylko żebranina o wersję gogowską, żeby żebrać, ale że idą za tym konkretne zakupy. Tylko ja jestem jeden i znam dosłownie garstkę ludzi, która robi podobnie. Sami rynku nie zmienimy. 🤷

04.07.2026 09:00
2
5
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Już po kilku dniach się pogodziłem z decyzją sony. Niech robią sobie co chcą. Nie muszę grać na ich konsolach. To ja decyduje co robię z moim czasem i pieniędzmi a nie oni. To też nie tak, że się spodziewałem jeszcze czegoś dobrego po sony i xboxie.

04.07.2026 10:51
Majkel91
4
3
odpowiedz
Majkel91
1
Legionista

Czyli ostatecznie przesiadka na peceta to chociaż za gry w cyfrze się nie będzie przepłacało

04.07.2026 11:07
5
3
odpowiedz
Alien89
13
Chorąży

Ale w zasadzie ze strony MS jeszcze nie było ani słowa na ten temat tylko czyste spekulacje jako by niby decyzja Sony miała definiować sytuację na wszystkich konsolach. Jeszcze nie jest wiadomo czy nowy Xbox dostanie napęd i czy Xbox wycofa się również z wydań fizycznych. Jedno co wiadomo to że pracują nad konwersją wydań fizycznych na digital zapewne ze względu na to, że w obecnej generacji jednak najwięcej zostało zakupionych XSS, który był konsolą 100% digital. Z mojego punktu widzenia jakby pozostawili graczom wybór dając wersje konsoli z napędem i bez pozostając przy wydawaniu fizycznych wydań mogliby trochę na rynku namieszać po decyzji Sony, które wypielo się ewidentnie na posiadaczy płyt z PS już nie pierwszy raz (kto miał np PS3 wie o czym mówię). Sony nie zapowiada się by dało możliwość nawet konwersji starych fizyków na cyfrę, bo oni jednak wolą by gracze chcąc zagrać w grę na nowej konsoli kupili grę kolejny raz 😅 For the Players!

post wyedytowany przez Alien89 2026-07-04 11:11:36
04.07.2026 12:36
quark
6
2
odpowiedz
1 odpowiedź
quark
87
Generał

Jeśli ktokolwiek podąża takim tokiem rozumowania:
Sony rezygnuje z płyt - żegnamy się, Microsoft zostaje przy płytach - przesiadam się na Xboxa.

No to nie wiem jak delikatnie określić osobę, która w taki sposób podejmuje decyzje.

Przypomnijcie sobie ogłoszenie Xboxa One i PS4, wtedy to Microsoft chciał ubić rynek wtórny i był tym złym, Sony tym dobrym, teraz rolę się odwracają i nagle Microsoft to ten wielki dobry, który nigdy by nas nie wyrolował. Spoiler alert. TAK SAMO WYROLUJE WAS PRZY PIERWSZEJ MOŻLIWEJ OKAZJI.

post wyedytowany przez quark 2026-07-04 12:37:46
04.07.2026 13:07
WolfDale
6.1
3
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

quark Oczywiście że wyroluje, ale klienci którzy będą tak skakać z kwiatka na kwiatek mogą się przyczynić do tego że przedłużą życie pudełek. Wtedy MS musiał zaprzestać swojej praktyki chcąc istnieć, teraz Sony może być w podobnej sytuacji i w przyszłości zrewidować swoje plany.

04.07.2026 12:43
7
2
odpowiedz
jako8
5
Pretorianin

Fuck you $ony

04.07.2026 15:20
Angemona
8
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Angemona
101
Generał

Wcale bym się nie zdziwiła gdyb w tym momencie intensywnie myśleli w MS co robić. Nawet gdyby nie uwzględnili w projekcie czytnika płyt, to przy pecetowej konstrukcji obsługa napędów zewnętrznych nie jest wielką filozofią. Do tego jeśli planują przypisywanie licencji do konta, to czytnik mógłby być podłączany raz kiedyś.

04.07.2026 23:28
WolfDale
8.1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Angemona Nawet w przypadku konsol nie jest to żadna filozofia, bo wszystko ustawia się oprogramowaniem. To tak jak u schyłku życia zezwolili na obsługę dysków czy pamięci przenośnych na USB jako dysk tak samo można zrobić z konsolami. Nie jest to żaden wyczyn aby dać użytkownikowi używać napędu jakiego chce.

Też podejrzewam że teraz grubo myślą co im się opłaci, iść razem z Sony na rzeź na której ogólnie przegrają jeszcze bardziej czy zrobić to co Sony przy PS4 i zaorać ich. Sam jestem ciekaw jak się MS do tego odniesie, aczkolwiek i tak mają jakiś plus bo chociaż teoretycznie opracowują przeniesienie fizyków na cyfrę. Więc nawet jeśli konsola by nie miała napędu to tym bardziej musieliby dać klientom możliwość wykorzystania własnych napędów BD na USB.

Mają okazję stać się bohaterami i przedłużyć życie pudełek, bo wtedy Sony raczej będzie musiało się z tego wycofać i początek 2028 roku to nie przypadek tylko czas na zmianę decyzji oraz opracowanie nowej strategii.

post wyedytowany przez WolfDale 2026-07-04 23:29:03
04.07.2026 16:43
9
1
odpowiedz
AdrianGie
46
Centurion

XBOX musisz!

04.07.2026 17:28
10
1
odpowiedz
katai-iwa
73
Legend

M$ ma szansę się odbić, ale wątpię że skorzystają, skoro sami chcą pójść całkowicie w cyfrę.

05.07.2026 08:51
11
1
odpowiedz
FSB znowu nadaje
50
Generał

Microsoft to jeszcze wcześniej niż Sony chciało się pozbyć płyt ale wycofali się z tego rakiem gdy Sony się jeszcze wahało nad tą opcją.

05.07.2026 12:33
Krypta76
12
odpowiedz
Krypta76
70
Generał

Na PC darmowy online + key za grosze można kupić po premierze.

05.07.2026 23:27
13
1
odpowiedz
TobiAlex
228
Legend

Hahaha, jaki płacz januszów biznesu...

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl