Komentarze do opinii: Te tytuły rozpoznacie tylko jeśli pamiętacie czasy dyskietek 3,5''. Moje ulubione gry z lat 90. - od świetnej do fantastycznej

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
08.05.2026 17:24
Sarafan
1
6
odpowiedz
Sarafan
43
Konsul

Ech, czasy gdy każda gra była dla nas czymś nowym i niepowtarzalnym. U mnie to zestawienie wyglądałoby nieco inaczej, ale to nie zmienia faktu, że propozycje są zacne. :) Do części z nich na pewno kiedyś wrócę.

08.05.2026 20:34
2
odpowiedz
5 odpowiedzi
Stichowaty
16
Legionista

To były czasy kiedy braki w grafice, rozgrywce i wszystkim innym nadrabiała wyobraźnia. W ferie zimowe zamiast czytać Krzyżaków cichaczem ogrywaliśmy Ultimę, ze słownikiem w rękach, bo żaden wtedy nie znał angielskiego. Wtedy każda gra w jaką mieliśmy okazję grać była dla nas hitem roku.

08.05.2026 23:01
Grifter
2.1
1
odpowiedz
Grifter
56
Generał

Stichowaty Ograj kiedyś 'Xenogears'. Pamiętam, że miałem szóstkę na maturze z angielskiego (2002), a ogrywając grę, wertowałem słownik (choć to czasem nic nie dało, bo takich słów nie znalazłem) - nie tylko zostało to zapisane staroangielskim (mniejsza z tym, tak było w Finalach czy Vagrant Story), ale tam pojawiały się słowa wręcz dla mnie nieznane. Nic dziwnego - skoro to była gra traktująca o filozofii Nietzschego z dość trudnymi wyrazami rodem z "Tako Rzecze Zaratustra" - lata później Xenosaga epka 3, dostała taki podtytuł). To była zdecydowanie najtrudniejsza przeprawa w moim życiu. 

Jeśli zrozumiecie przynajmniej 80% w Xenogears to zrozumiecie już w grach wszystko. Nawet ogrywając Disco Elysium!

09.05.2026 20:02
Snow64
2.2
odpowiedz
Snow64
19
Chorąży

Grifter A i tak wersja amerykańska, bo w Europie żaden wydawca nie był na tyle odważny by ją wydać po kontrowersjach jakie wzbudziła w USA, była nieco ocenzurowana względem wersji japońskiej.  Sam mam ją na liście gier do zagrania, nawet mam konto PSN na USA, by sobie ją bez problemu kupić na PS3, ale z jakiegoś powodu jeszcze tego nie zrobiłem.

09.05.2026 21:29
hopkins
2.3
odpowiedz
hopkins
237
Zaczarowany

To były czasy kiedy braki w grafice, rozgrywce i wszystkim innym nadrabiała wyobraźnia.
Teraz nie mozesz tak robic? :)
Jakie braki w grafice? Wtedy o wiele czesciej sie robilo "WOW!" na grafike.

09.05.2026 22:57
2.4
odpowiedz
Stichowaty
16
Legionista

Grifter Xenogears ominęło mnie. Możliwe, że przez to że rodzinne strony omijało prawie wszystko, a ratował nas kuzyn z Warszawy, który czasem przywoził gry. "Tako Rzecze Zaratustra" z takimi wypowiedziami w dłuższych zdaniach do tej pory miewam problemy. Na ogół staro mowę w grze idzie ogarnąć jeśli z 70% tekstu jest w aktualnym języku i jeśli są napisy.
Xenogears zainteresowało mnie, co jakiś czas ogrywam tytuły, które mnie ominęły, także ten trafił na listę do ogrania.

09.05.2026 23:17
2.5
odpowiedz
Stichowaty
16
Legionista

hopkins Nie wiem kiedy przestałem działać wyobraźnią na obraz w grach, a raczej kiedy moja wyobraźnia się rozleniwiła. Zawsze grywalność i historia była dla mnie na pierwszym miejscu, grafika była potrzebna żeby wiedzieć co się dzieje i móc reagować. Pierwsze WOW na grafikę miałem dopiero w 1997 przy GTA 1, przesiadłem się na Voodoo 1, skok jakości obrazu był tak duży, że czułem się jakby ktoś przetarł przede mną zaparowaną szybę. Drugi WOW był w 2004 kiedy wyszedł DOOM 3, szczęka opadła mi kiedy okazało się, że w grze są interaktywne ekrany z wyrazistym tekstem, że da się to kliknąć, przewijać itd. Później już nigdy nie doświadczyłem opadu szczęki z powodu grafiki. Wodotryski ekranowe spowszedniały.

08.05.2026 23:30
WolfDale
😢
3
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Bardzo fajna lista oraz materiał, ale do jasnej Anielki gdzie jest Prince of Persia?

08.05.2026 23:30
baltazar1908
4
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Szkoda że w tym zestawieniu  nie ma microprose soccer czy 5 a side, trochę się w obie te gry walczyło.

09.05.2026 12:41
5
odpowiedz
Fawkulce
3
Chorąży

Super

09.05.2026 20:09
Yuri Lowell
6
odpowiedz
Yuri Lowell
51
Brave Vesperia

Zacna lista.

09.05.2026 21:21
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
sthoss
61
Centurion

Nie wiem czemu nieodżałowany Kazimierz Kaczor. On nadal żyje i może dalej pogrywa w jakieś gierki

09.05.2026 21:50
DM
7.1
odpowiedz
DM
237
AFO Neptune

GRYOnline.plTeam

Ups, rzeczywiście, z Kowalewskim pomyliłem...

09.05.2026 23:03
WolfDale
😜
7.2
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

I wydali wyrok, strach otwierać wiadomości... Z tego co się orientuje to Pan Kazimierz ma już grubo ponad 80 lat.

09.05.2026 23:22
kalevatar
7.3
1
odpowiedz
kalevatar
54
Pretorianin

GRYOnline.plRedakcja

Pan Kaczor przestał być nieodżałowany, jako że pogłoski o jego śmierci okazały się przesadzone.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl