Komentarze do wiadomości: „Szczerze mówiąc, jesteśmy absolutnie oszołomieni”. Twórcy RPG inspirowanego serią Gothic stawiają sprawę jasno: Knight’s Path to nie „Kingdom Come: Deliverance TPP”

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
22.01.2026 22:46
baltazar1908
1
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Będzie fajna gra ale jeszcze sporo czasu do premiery.

23.01.2026 04:08
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Yogme-ush_NPC
1
Junior
Wideo

[link]

Przecież ta gra to drewno. Po co takie cos pokazywać kiedy tak naprawdę nie ma się co pokazać? Głosy AI mnie rozkładają na łopatki.

23.01.2026 16:36
Draugnimir
2.1
1
Draugnimir
153
Mały diplodok

GRYOnline.plRedakcja

To jest gameplay z dema sprzed ponad dwóch lat.

25.01.2026 04:18
2.1
Yogme-ush_NPC
1
Junior

Draugnimir Ok rzeczywiście. Zmyliło mnie to ze film wrzucony 3 dni temu na YouTube. Dzięki za info.

23.01.2026 04:19
👍
3
1
odpowiedz
Nomis
80
Pretorianin

Ma ta gra moją uwagę, skoro system walki ma być wzorowany na Sekiro ( czyli więcej bloków/parowań a mniej uników) i jeszcze wzorują się na Gothicu ( nie wiem w jakim stopniu) to mi wystarcza by trzymać za nią kciuki : )

23.01.2026 11:46
Razorevski
4
7
odpowiedz
6 odpowiedzi
Razorevski
5
Legionista

Miejmy nadzieję w takim razie że nie okażą się bandą sprzedajnych oszustów jak Daniel Vavra i Warhorse. To jak kłamali przed premierą że zależy im na zgodności historycznej a nie nowoczesnej propagandzie... a po premierze okazało się że propaganda jest(Niezabijalny arogancki murzyn-muzułmanin, Hans/Jan przerobiony na geja, dzielnica Żydowska istniejąca tylko po to aby pokazać złych wrednych Chrześcijan chcących zrobić pogrom... pomimo że taka dzielnica nawet nie istniała w roku akcji gry), a w Czeskim wywiadzie "twardziel" Vavra sam przyznał się że się bał że straci pracę jeżeli nie zatrudni "konsultantów"(Nie historycznych, tylko konsultantów którzy upewnią się że nic w grze nie urazi żadnej "chronionej grupy" i będzie poprawne politycznie).

W każdym razie póki co Knight's Path wygląda obiecująco, a deweloperzy obiecali na Twitterze brak propagandy... oby to była prawda.

23.01.2026 12:35
barto528
4.1
7
barto528
65
Green Bastard

Razorevski nie wiem jak rozmawiałeś z Jane Ptaszkiem ale u mnie jest hetero seksualny tak jak Henryk. No ale mam pewną teorię o krypto gejach i nie mam dobrych wiadomości dla ciebie

23.01.2026 14:52
4.2
6
Assassinek06
119
Konsul

Razorevski W domu wszyscy zdrowi?

24.01.2026 18:59
4.3
3
DontGoICantDoThisOnMyOwn
3
Legionista
Image

Razorevski Taki obraz twój

24.01.2026 22:31
4.4
Winiar12341
4
Legionista

Razorevski Miałem kupić grę, ale teraz widzę, że spiracenie będzie odpowiednią formą protestu.

25.01.2026 16:47
4.5
2
prd
45
Pretorianin

Razorevski rozbiło to Twoją kruchą psychike i kompas moralny? Często szukasz i oglądasz całujących się panów aby na pewno upewnić się, że ci się to nie podoba?

30.01.2026 23:31
Razorevski
4.6
1
Razorevski
5
Legionista

Ciekawe że nikt z odpowiadających nie potrafił odnieść się do moich faktycznych oskarżeń, a tylko przeszli do "Geje są opcjonalni lol co ci to przeszkadza musisz sam być gej hehe" które jest typową obroną żałosnych aktywistów udających że nie wiedzą w czym problem(A jeżeli naprawdę nie wiedzą, to już tylko świadczy o ich własnym braku inteligencji) i tępawych dickriderów Daniela Vavry nie mogących się pogodzić z tym że jest oszustem.

25.01.2026 14:05
Damianut_
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Damianut_
3
Junior

Panie Redaktorze, na czym polega mocna inspiracja serią Gothic? Przeczytałem pana dwa artykuły o tej grze ze stycznia i napisał pan:
- "niczym w Gothicu, na początku przygody Alryk ma być totalnym żółtodziobem, jeśli chodzi o władanie bronią"
- "twórcy przypomnieli też o mocnych naleciałościach z serii Gothic, jeśli chodzi o poczucie progresji – a zwłaszcza to, jakim orężem i zbroją może dysponować bohater – oraz projekt świata."

Cecha podana w pierwszym cytacie nie jest unikalna dla Gothica. To powszechne, że w grach zaczyna się od bycia niewyszkolonym.

A z drugiego cytatu nie wynika, na czym polega podobieństwo w progresji, ekwipunku i projekcie świata.

25.01.2026 15:10
vanBolko
5.1
2
vanBolko
65
Konsul
Wideo

Twórca osobiście wielokrotnie mówił o serii Gothic jako głównej inspiracji dla swojej gry, jak choćby w tym wywiadzie dla AVV Gaming; https://www.youtube.com/watch?v=8ILjeiisNoY

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl