Komentarze do wiadomości: „Steam Machine jest lepsze od 70% PC graczy” zdaniem inżynierów Valve; odpowiedź dały ankiety Steama

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
17.11.2025 10:36
1
odpowiedz
marioking
87
Konsul

Jak zawsze kwestia ceny.... 2999 to bedzie kasztan... 1999 juz lepiej chociaz też na skraju tego co sobie mozna alternatywnie ogarnąć...no moze nie tak małe i nie na najanowszych ddr5 ale one wiosny nie czynia i ich zaleta w pc to upradowalnośc/perpektywicznośc nowszej konstrukcji co w tym wypadku nie zachodzi. A steam OS jest open i mozna wrzucic na każdy sprzet to raczej bez atutu ceny zainteresuje tylko noobów co chca sobie wstawic ładną skrzynke do niedzielnego popykania w indyki.

Niestety bardziej prawdopodoba jest ta pierwsza wycena.

post wyedytowany przez marioking 2025-11-17 10:45:07
17.11.2025 10:48
amfa24
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
amfa24
89
Konsul

Premium VIP

Ankiet steam bym nie brał jako podstawę do składania sprzętu, bo masa ludzi nie bierze w nich udziału. Osobiście zawsze klikam nie w tej ankiecie od zawsze. Nie interesuje mnie to co mają inni gracze a co mam wiem sam.

17.11.2025 11:04
2.1
marioking
87
Konsul

Myslisz że Twoje zdanie jest istotne by zaistniec w steam survery, niezła igrnorancja :P Ta ankieta to jest tylko jako dodatkowo input że możesz sie uzewnetrznic... używając steam automatycznie zgadzasz sie na steam survey :PPPP I jesteś w tych statysykack :D

17.11.2025 11:20
2.2
robertoV
19
Generał

Tak jak marioking napisał, używasz steam = jesteś graczem = jesteś w ankiecie czy tego chce czy nie i to jest bardzo wiarygodna informacja dla valve odnośnie czego tak naprawdę gracze potrzebują.

17.11.2025 10:49
Felipe
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Felipe
20
Marked of Kane

Wsm. bym się nie zdziwił. Kiedyś widziałem, ale chyba nie na GOLu jakieś badanie kto ma jaki sprzęt (chociaż chyba to było tylko w USA) i większość to miała PC czy konsole dość stare np. PS3 czy XBOX360, a udział najnowszej generacji był dość mały. Ostatecznie się okazało, że jak ktoś miał już PS4 czy XONE to był dość "wysoko", a co dopiero mówić o takich konsolach next genowych :v.

17.11.2025 11:15
Herr Pietrus
3.1
Herr Pietrus
237
Jestę Grifterę

Kto w takim razie kupuje te wszystkie gry AAA w milionach sztuk? Na PC grają w 1024x768 na starym monitorze Samsunga, z ustawieniami ultra-low?
Z machines celują tylko w niedzielnych ultra-casuali grających w same piksel-artowe indyki, które ruszą nawet na smart lodówce?

Nie chcę robić tragedii ze specyfikacji tego sprzętu, ale to przesadne wybielanie Valve jeśli chodzi o oferowaną specyfikację jest śmieszne.

OK, nie znamy ceny, i może faktycznie mają ten specyficzny target i policzyli sobie, że im się to ekonomicznie zepnie, może to maksimum kosztów, jakie mogą ponieść na początek, ale GabeCube jaki jest, każdy widzi.

To, że potwory pokroju 5090 (które powinno się podłączać bezpośrednio do instalacji trójfazowej i dołączać SMR w pakiecie) to patologia, niczego nie zmienia. Można przestrzelić w obydwie strony.

I żeby nie było, ja pomysłowi Valve kibicuję, ale mam duże obawy, co z tego wyjdzie.

Choć dobry PR potrafi sprzedać wszystko.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2025-11-17 11:15:46
17.11.2025 11:30
4
odpowiedz
1 odpowiedź
robertoV
19
Generał

I teraz wystarczy wydać HL3 zoptymalizowany pod GabeCube'a a te 70% będzie chciało kupić :D

17.11.2025 11:45
prawdziwy
4.1
prawdziwy
32
Konsul

Steam Machine. nie GabeCube.

17.11.2025 12:07
quark
5
1
odpowiedz
1 odpowiedź
quark
78
Generał

Ten cytat obiega cały internet jako niby potwierdzenie że Steam Machine jest wystarczająco mocny, a jeśli chwilę się zastanowić i przyjrzeć się dokładnie danym to wynika z tego stwierdzenia, że to jest sprzęt na poziomie mid-enda sprzed kilku lat.
Do tych 70% zalicza się przecież nie sprzęt kupiony w roku 2026, tylko wszystkie kompy, które użytkownicy kupili nawet i 10 lat wstecz, w tym różnorakie układy laptopowe, zintegrowane, GTXy 1000 i inne przeciętniaki, więc to żadna zaleta że NOWY KOMPUTER jest lepszy od nich.
To czy komuś taka wydajność odpowiada, to inna sprawa, ale budowanie narracji że jest to jakiś mocarny sprzęt bo pokonuje szroty kupione 10 lat temu jest błędne.

17.11.2025 12:22
5.1
marioking
87
Konsul

Zwykła manipulacja danymi... bo steam odpalaja pro gracze i niedzielni pykajacy w gry pokroju pansjansa na lapkach... i wiadomo jakich jest wiecej... czy to atut dla steam machine. NIekoniecznie bo na czym ktoś odpala nie koniecznie znaczy ze kupi to bo nie zawsze potrzebuje mocniejszego sprzętu. A szczególnie jeśli cena nie bedzie konkurencyjna... ale to jest dla nich i tak jakis pewny zysk, bo jakby nie było mowa o prawie 4 letnim techu... dla amd peewnie utylizacja elektro-smieci. rx7xxx to juz wymiataja w sklepach... nie mowiac że samo AMD strzeliło wtope ze ta generacja juz jest wygaszana we wsparciu.

post wyedytowany przez marioking 2025-11-17 12:26:09
17.11.2025 12:37
6
odpowiedz
Akatoyaa
4
Legionista

Do grania w 1080p w zupełności wystarczy, i w to ta konsola celuje (4k przy użyciu FSR performance czyli z 1080p, konsole robią to od zawsze i nikt nie narzeka)

Złożyłem w tym roku z 2pc z ryzen 5500 I Rx7600 8gb 16gb RAM i 1tb m.2 SSD, za jakieś 2400zł, I nowe gierki śmigają bez problemu w 1080p.

Co prawda konsola używa prawdopodobnie podkręconego rx7600m więc będzie troszkę słabsze niż pecetowy 7600 OC, ale liczę na to że sterowniki zoptymalizowane dokładnie pod zamkniętą konfigurację usprawnią wydajność (jak jest w przypadku konsoli)

Wszystko zależy tylko od ceny, ale obstawiam że będzie to ok 3000zł, bo mniej więcej za tyle chodzą prebuild z ryzen 5 i rx7600

17.11.2025 12:40
HETRIX22
7
odpowiedz
HETRIX22
215
PLEBS

Bardziej mnie ciekawi, że tak rzadko mówi się o kompatybilności gier na steamOS. Tam z tego co wiem nie działa 1/3 gier nierzadko kultowe gry AAA. Czy gracze są gotowi poświęcić część gier w imię posiadania niby-konsoli pc? Według mnie nie chociaż wolałbym się mylić. Wciąż wydaje mi się to zabawką dla entuzjastów, a nie realną konkurencją konsol.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl