Słabo się ogólnie prezentuje ten sprzęt jak za taką cenę, lepiej już skleić kompa albo kupić konsole
Oooo, widać już zaczeły się clickbajty. Jeden krótki wątek, a trudno napisać, że włącz/wyłącz i urządzenie działa. Jedynie skalperzy mogą mieć z tym problem, reszta ma sprzęt w swoich zakupach i gwarancję/wsparcie.
Koledze szwagra mojego wujka to się spaliło Ps5 jak tylko z pudełka wyjął. Serio mówię.
Oooo, widać już zaczeły się clickbajty. Jeden krótki wątek, a trudno napisać, że włącz/wyłącz i urządzenie działa. Jedynie skalperzy mogą mieć z tym problem, reszta ma sprzęt w swoich zakupach i gwarancję/wsparcie.
Słabo się ogólnie prezentuje ten sprzęt jak za taką cenę, lepiej już skleić kompa albo kupić konsole
A konsole mają 2 razy droższe gry i płatny online więc zwróci się dość szybko taki sm.
Podstawowe PS5 kosztuje 3000zł mniej i nadal masz dostęp do masy gier pudełkowych w niskich cenach - więc kolejny argument leży i kwiczy.
Konsole się nie spinają finansowo zupełnie.
A wracając do sm to PC z CEC do salonu. Wiec jeśli nie chcesz siedzieć w pokoju przy biurku z dala od rodziny to SM jest spoko opcją.
Ostatnie 40 lat grania nauczyło mnie że w 9 na 10 przypadków jak kupujesz kompa to kupujesz go praktycznie nowego w całości. Zmieniasz grafe to i procka a to już pewnie nowy socket na płycie, więc i ram o wysokim taktowaniu kupujesz. Zasilacz dobierasz nowy do konfiguracji więc co ci zostaje.. obudowa?
Nie widze potrzeby bezrefleksyjnego, fanatycznego udowadniania wyższości jednego rozwiązana nad innym. Raczej powinniśmy się cieszyć że pojawiają się nowe alternatywy i mamy większą różnorodność. Pozdrawiam:)
Ale skupiając się na meritum, przynajesz sam że SM może mieć swoja grupę odbiorców i że są alternatywy dał tych których dla których ten produkt nie spełnia oczekiwań. Tylko szkoda że treść twojej wypowiedzi inicjującej ta wymianę poglądów była taka kategoryczna.
Do każdego PC, a co za tym idzie do każdej karty graficznej jesteś w stanie dodać tę funkcje.
Są adaptery za kilka centów, które się podpina między kartę, a TV i już mamy CEC.
Adapter nie wpływa na jakość i imput lag, kosztuje grosze i można go podpiąć pod każde urządzenie mające HDMI. Więc z każdego dosłownie PCeta zrobisz, sprzęt z funkcją CEC.
Chyba, że korzystam z jakiejś technologii kosmicznej :D
Ba, nawet mogę to zrobić z drugiego końca świata :D
Masz przecież w biosie użyć opcji Wake Up USB - tylko musisz mieć podpięty adapter bluetooch pod konkretne USB. Wtedy wciśniecie jakiegokolwiek przycisku na kontrolerze, który jest pod to konkretne USB podpięte, uruchomi PC. Nie z każdym padem działa i nie każda płyta ma taką opcje która oprócz radiowego działa też z BT.
Masz też moduły pod WIFI na ESP32, gdzie możesz sobie skopiować dany przycisk z pada.
Ja osobiście korzystam ze starej technologii, bo dawno to robiłem. Płytka ESP32 z funkcją BT, podpięta pod piny Power na płycie. Pad podpięty pod ESP32. Program w ESP32 odczytuje dany przycisk z pada od Xboxa. Daje napięcie na piny Power w PC, a te uruchamiają PC. Dzięki Home Asistance, mogę też go uruchomić przez Wifi np. telefonem, albo po prostu powiedzieć do asystenta "uruchom komputer w salonie". Są gotowe adaptery oparte na tym rozwiązaniu jak ktoś nie potrafi sam tego ogarnąć.
Komputer ma za ścianą w salonie - osobne małe pomieszczenie na sprzęt, więc nawet nie mam w ogóle kontaktu z tym komputerem jak gram.
Klasyczne PC mają jedynie problem z oprogramowaniem, by zrobić z nich pełnoprawną konsole. Dlatego mocno licze, że system od Steam, to rozwiąże. Obecne rozwiązania często powodują problemy. Sam mam zainstalowany Win 10 z AtalsOS i Playnite, ale nadal nie da się w 100% korzystać z PC przy pomocy tylko samego pada. To jest największy minus zrobienia z PC - konsoli.
Ty przypisujesz subiektywne wartość do wydajności sprzętu, a ja przypisuje wartość do rozmiarów i doświadczenia konsolowego.
Obiektywnie można powiedzieć że są się poskładać sprzęt który będzie bardziej wydajny za porównywalne pieniądze.
Reszta, przypisana wartość do tej wydajności i wrażenie czy warto czy nie to twoje subiektywne uczucie i one jest dla ciebie prawda, ale nie jest prawdą uniwersalna.
Trochę widzę tu syndrom głównego bohatera z twojej strony. :)
Jakie 200zł? Adapter do CEC kosztuje 5$ na ali, a EPS32 z BT 1$.
Nawet jeśli by to kosztowało 200, to nadal jest to lepsze rozwiązanie, niż przepłacanie za SM, bo doliczając do 200 nadal złożymy o wiele wydajniejszy sprzęt.
Więc temat trzeba zakończyć, bo Ty i tak będziesz coś zaraz psiał, że ale ale ale ale.
Dzięki
Ja nie próbuje nikogo przekonać, mówię tylko że są ludzie którym ten sprzęt odpowiada, tobie nie musi.
Dla mnie np. te autorskie rozwiązanie CEC które pozwala np. na sterowanie głośnością amplitunera za pomoca pada etc. I taki szczegóły które podnoszą mi wartość sprzętu.
Poskładany mini pc za 4,3k będzie wydajniejszy ale nie będzie miał tych bajerów. :)

myszka klawiatura po wirless , pady od xboxa podłączasz i masz super konsole:))
Czas pokaże czy to tylko kropla w morzu jakiegoś małego odsetka wadliwych egzemplarzy. Gorzej jak będzie to plaga jak w przypadku pierwszych X360, wtedy wyjdzie na jaw że na czymś mocno cięli koszty.
Steam Deck był bardzo dopracowanym sprzętem, zobaczymy jak do tego cudeńka się przyłożyli.
No i po raz kolejny pytam, a nie otrzymuję odpowiedzi od wieszczy forumowych. Gdzie jest ten Half-Life 3 który miał sprzedawać ten sprzęt?
Konsolowi gracze, modle się za wasze zdrowie każdego dnia.... Żartuje, cierpicie na własne życzenie i dopłacacie za to ha ha
Ludzie zamówili konsole dostali Air Fryer.
Koledze szwagra mojego wujka to się spaliło Ps5 jak tylko z pudełka wyjął. Serio mówię.
Od początku gejmingu pecetowego mówi się "stop gotowcom", a tu w 2026 wychodzi gotowiec na którego gracze się rzucają, bo uwaga oferuje mały rozmiar :D Nie dość, że gracze na PC zamiast grać w gry, to grają w Steam, to jeszcze teraz będą grać w rozmiar :D
Ten sprzęt nie ma najmniejszego sensu, bo w tej samej kwocie złożymy lepszy sprzęt. Jedyną zaletą jest (może) system, bo takiego na rynku PC brakuje. Systemu, który w 100% obsłużymy padem.
Sam mam złożonego PC pod TV, a na nim AtlasOS z nakładką Playnite, ale nadal pod spodem działa klasyczny Windows 10, więc czasami potrzeba użyć klawiatury i myszy. Niestety dostępne oprogramowania, które pozwalają na sterowanie myszą przy pomocy pada czy wpisywania w okienka za jego pomocą, na windowsie, nie sprawdzają się.
Jak wyjdzie ten system z SM do pobrania, to chętnie przetestuje i może zmienie na niego.
Ma złożonego PC, który podpięty jest pod TV. Korzystam z niego jak z konsoli.
Jedyne co SM może mieć spoko, to system, tyle że ten będzie można sobie wgrać na każdy inny PC. Sam czekam na SM, bo może dać w końcu dobry system, który zrobi z każdego PC pełnoprawną konsole. Korzystanie z PC - granie w klasyczny sposób czyli biurko i fotel, to mega niewygodne rozwiązanie. Wolę się rozłożyć na kanapie i grać wygodnie. Tak też gram od wielu lat.
Więc płacimy więcej za mniej czyli klasyczne przepłacanie za gotowca.
Płacić kilka razy więcej tylko po to, by mieć mniejszą puszkę :D
Valve powinien wydac 2 wersje Steam Machine. Slaba czyli obecna do gier max 1080p 30-60 fps i wersje pro 2-3 razy mocniejsza z wieksza iloscia ram i moca obliczeniowa dla gier 2160p 60fps.
Mogliby tez pozwolic innym producentom robic wlasne wersje takich komputerow ze Steam OS.
Wtedy bylaby wieksza szansa na zdetronizowanie Windows jako platformy do gier.
czekam teraz na ruch Epic, ktory powinien wydac wlasny komputer z Epic OS. Im wieksza konkurencja tym lepiej dla graczy.
Byłemu współlokatorowi kuzyna bratanka mojego ojca zsiadlo sie mleko dwa dni po zakupie StimMaszin.
Przypadek? Tak.
Udzielam firmie Webedia GryOnlajn Korporejszyn praw do ekranizacji tej historii.
Może i steam machine jest słaby i drogi, ale się psuję
Biorąc pod uwagę ile sie czeka w kolejce na SM to śmiało można przypuszczać, że nawet samo Valve nie spodziewa się dużego popytu.
Wolę PC i nie interesuje mnie mały rozmiar obudowy i niesłyszalne chłodzenie. Dla mnie jest zawsze liczyła się tylko wydajność w każdym innym kosztem
Niestety Valve chyba za późno wypuściło ten sprzęt, może gdyby nie szaleństwo cenowe odnośnie RAM, czy dysków twardych to cenowo byłoby opłacalne.
To nawiązanie to nie przypadkiem ma korzenie w bsod? Rrod było też tylko nawiązaniem do bsod.