Piłkarski GOL 2026Gry lipca 2026Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 roku
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: StarCraft 2 otrzymał aktualizację, która wstrząsnęła fundamentami kultowej strategii

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
29.05.2026 14:34
1
7
odpowiedz
Procne
94
Generał

a, tylko zmiana balansu w multi, nic dla kampanii

29.05.2026 14:34
1
7
odpowiedz
Procne
94
Generał

a, tylko zmiana balansu w multi, nic dla kampanii

29.05.2026 19:19
tynwar
1.1
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Procne haha wiedziałem, że chodzi tylko o multi, no to już wyjaśnione, nie ma co czytać artykułu. Dzięki :).

29.05.2026 15:26
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Radek100382
6
Chorąży

Kamapania jest skończona nikt to nie gra nie ma nowych misji nie ma jak ich ngrać bo akotrzy głosowi nie żyją albo są emeryturze nie chce im współpracować już.

29.05.2026 16:28
Mówca Umarłych
2.1
4
odpowiedz
Mówca Umarłych
145
Pan Milczącego Królestwa

Radek100382 Ja gram. Co jakiś (dłuższy) czas wracam do gry i przechodzę wszystkie trzy kampanie.

Choć wciąż dobrze się bawię to chętnie przyjąłbym jakiś obszerny dodatek fabularny albo nową odsłonę.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-05-29 16:29:54
29.05.2026 19:27
tynwar
2.2
1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

Radek100382 to, że ty nie grasz nie znaczy, że wszyscy inni też.

30.05.2026 07:26
2.3
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

Mówca Umarłych Polecam Mass Recall, można cały SC1 przejść jako kampania SC2 ;)
Do tego z tego co pamiętam to było kilka całkiem dobrze zrobionych kampanii fanowskich.

post wyedytowany przez Felo74 2026-05-30 07:27:04
29.05.2026 16:22
3
1
odpowiedz
7 odpowiedzi
premium219623
24
Chorąży

SC2 to wielka lipa w porównaniu do części pierwszej. Nawet zestarzał się gorzej (i graficznie, i pod względem grywalności).

29.05.2026 16:42
3.1
1
odpowiedz
lukaszb25811141720
17
Chorąży

premium219623 Może nie wielka lipa ale lipna gra .mam więcej szacunku do 1 części niż do drugiej .w którą zagrałem i prawie zapomnial m

29.05.2026 17:55
3.2
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

premium219623 Czy ja wiem? Mi się chce wracać zarówno do jedynki, jak i dwójki.
Chociaż fabuła w jedynce jest lepiej napisana.

29.05.2026 19:26
tynwar
3.3
odpowiedz
tynwar
104
Legend

premium219623 może nie wygląda najlepiej, ale graficznie to wciąż tak samo wygląda jak w momencie premiery. Kwestia podejścia, starzenie się grafiki to tylko stan umysłu. Można z powodzeniem zagrać w wiele starych gier bez upiększania grafiki, po prostu grafika nie jest tak ważna jak rozgrywka. Nawet super realistyczna grafika nie pomoże jeśli gra jest słaba i nudna, w końcu to tylko drugorzędna rzecz. Dlatego mimo wszystko wiele starych gier wciąż całkiem solidnie bawić, mimo niedzisiejszej grafiki, a może bawić nawet jeszcze lepiej gdy upiększyć grafikę.

29.05.2026 19:33
3.4
odpowiedz
premium219623
24
Chorąży

tynwar zgadzam się, w jedynkę gram do dzisiaj :) zarówno kampania, rewelacyjny multi, jak humor i muzyka wryły mi się w psychę na stałe. Przy dwójce tego nie doświadczyłem

29.05.2026 23:39
3.5
odpowiedz
Procne
94
Generał

premium219623 A mnie dwójka się bardzo podobała, głównie ze względu na kampanię. Choć fabuła słabiutka, to gameployowo sztos. Każda misja ma jakiś swój myk, nie jest tylko nudnym "zbuduj bazę i broń się aż zbudujesz armię by rozjechać przeciwnika" z jedynki. Do tego meta-ulepszenia między misjami, opcjonalne cele, pewna dowolność w wyborze misji, co sprawia, że można przechodzić kampanię na kilka sposobów.

30.05.2026 07:53
LuckyLuke SPY
3.6
odpowiedz
LuckyLuke SPY
96
Pretorianin

premium219623 Wings of Liberty było bardzo dobre, potem było coraz gorzej (paradoksalnie, obok WoL najlepiej wspominam dodatek z Novą).

30.05.2026 17:53
3.7
odpowiedz
Gosen
180
Generał

premium219623 Za bardzo ruszają w podstawach SC2. Na początku było spoko, ale jak przyśpieszyli tempo dając więcej robotników na start to dla mnie skończyła się przygoda z grą. SC1 od lat jest niezmienione, to jak szachy, ludzie się nauczą i mogą grać do końca życia, a jeśli zasady są tak często zmieniane to ciężko aby się zakorzeniło, gdy trzeba się uczyć od nowa wszystkiego. Ogólnie cały plan wydawania SC2, 200x3, a potem naplucie w twarz tym co kupili i zrobienie z tego f2p było słabe. Graficznie też zbyt plastikowe, wolę styl graficzny SC1. Jedynie quality of life w dwójce im wyszło, bo Brood War ma zbyt dużo manualnego zarządzania.

29.05.2026 17:08
4
odpowiedz
skocznyrugbista
1
Junior

Stalkery, najdroższe i najsłabsze. Niby kontrują wikingki ale viking sobie ze stalkerem radzi. Żmij nie powinien móc przyciągać jednostek masywnych bo są one masywne lol. Właściwe oprócz stalkerow protos nie ma nic dobrego naziemnego co może atakować w powietrze. Marines i hydry są lepsze i tańsze. Blinkiem uciekać i liczyć na cud

29.05.2026 17:09
5
odpowiedz
skocznyrugbista
1
Junior

Zapraszam na green acress z modem ZTS 4. Codziennie wieczorem

post wyedytowany przez skocznyrugbista 2026-05-29 17:10:05
29.05.2026 17:54
6
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
katai-iwa
72
Legend

12 robotników nie było czasem w Legacy of the Void, a nie w Heart of the Swarm?
A co do aktualizacji, typowy blizz, który wspiera długo swoje starsze gierki. Liczę że to jakaś zapowiedź nowej gry w tej serii.

29.05.2026 19:40
tynwar
6.1
odpowiedz
tynwar
104
Legend

katai-iwa z nową grą to może być bardzo ciężko. Zresztą spójrzmy prawdzie w oczy, czy warcraft doczekał się 4 części? Identycznie starcraft nie doczekał się 3 i to już bardzo długi czas minął od tych gier. A jakby mieli zapowiedzieć i wydać za parę lat, to SC 3 byłby chyba po co najmniej 17 latach, może nawet 20 latach od wydania ostatniej gry czyli SC 2 wings of liberty, a warcraft już ponad 25, a nawet 30. Czyli jednym słowem to są już co najmniej kilka generacji po ostatnich grach, a nawet już całe jedno nowe pokolenie. A jak skończył się warcraft 3 reforged? No słabo, aczkolwiek dziwne, że i tak udało im się wydać przyzwoite odświeżenia wc 1 i 2. Do tego jeśli warcraft cokolwiek nowego dostał, to tylko takie rumble co jest mobilką.
A zresztą, przecież ta aktualizacja jest tylko aktualizacją, ot większą, ale nic ponadto. Bo prawda jest taka, że ta gra już od dawna jest zrobiona i gotowa i trzeba było tylko znać silnik tej gry i umieć grzebać w kodzie. A szczerze to z tego co widzę z artykułu, to niestety, ale chyba ogromna większość zmian to są przede wszystkim większe zmiany w logice kodu, a reszta to już prawdziwe zmiany, choć niezbyt duże i też dość nieliczne. To niestety nie wystarczy do zrobienia dobrego RTS, sama umiejętności zmiany logiki kodu to w tworzeniu gier jest naprawdę niewiele.

Więc ostatecznie z punktu widzenia biznesu dla kogo miałyby być te gry? Jak już zdążyło się pojawić jedno zupełnie nowe i dorosłe pokolenie co tylko świadczy o upływie ogromu czasu i tym samym sporo ludzi mogło zapomnieć o tych grach, a nowe pokolenie nie zna tych serii? Już nawet nie wspominając o tym jak gatunek rts stał się na tyle niszowy, że dobre i duże gry rts to teraz naprawdę rzadkość. Niestety, ale trzeba przyznać, że to dla nich jest ogromne ryzyko.

post wyedytowany przez tynwar 2026-05-29 19:45:30
30.05.2026 11:23
6.2
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

tynwar Warcraft ma WoWa, który żyje prawie 22 lata, Starcraft ma tylko 2 strategie i uwalonego Ghost.
Inna kwestia że są plotki, że Blizz coś kombinuje ze Starcraftem, zobaczymy czy serio coś ujawnią.

30.05.2026 15:08
tynwar
6.3
odpowiedz
tynwar
104
Legend

katai-iwa nie zrozumiałeś. Myślisz, że dlaczego nie wydali nowego pełnoprawnego warcrafta albo starcrafta? Bo po tylu latach już nie potrafią tworzyć dobrego rts'a. O to mi chodziło. Zaś ten wow to już co innego, bo oni cały czas rozwijają tę grę, więc wiedzą jak tworzyć tego typu gry. Ale tyle lat nie tworzyli żadnego rtsa, to nie dziwne, że teraz unikają rtsów, oni po prostu celowo nie chcą ryzykować tym, że projekt ich całkiem przerośnie. Doskonale o tym wiedzą. Nie dlatego, że mają wow, chociaż to jest przyczyna, ale to jest tylko mało istotna przyczyna jeśli chodzi o tworzenie nowych rtsów.

Dlatego jeśli chodzi o starcraft, to mogą i sobie w tym dłubać, ale na rtsa bezpośrednią kontynuację starcraft nie ma co w ogóle liczyć, to może tylko być osobna seria, która będzie osadzona w tym samym uniwersum. Np. jakiś shooter. A równie dobrze też może być coś nieciekawego jak np. warcraft rumble, czyli jest możliwość, że to tylko mobilka, diablo i warcraft mają mobilki tylko starcraft jeszcze nie dostał nowej mobilki, to czemu nie? O to mi chodziło, tak więc jeśli chodzi o rtsy to raczej nie ma na co liczyć, bo czegoś takiego raczej nie doczekamy się od blizzarda.

post wyedytowany przez tynwar 2026-05-30 15:14:58
30.05.2026 17:41
6.4
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

tynwar Nowego Warcrafta jako strategii nie wydali, bo mają WoWa, przecież jeszcze wtedy mieli dobry zespół, który ogarniał strategie, czego przykładem jest właśnie Starcrat 2. Nie wypuścili, bo hajs gruby kosili na MMO.
Dla mnie daliby radę zrobić nowego, porządnego RTS, tylko nie chcą z prostego powodu, nie sprzeda się w dzisiejszych czasach. Wiec pewnie dlatego kombinują, co zrobić ze Starcarftem.
Chyba że M$ im nakaże zrobić nową strategię w tym świecie.

30.05.2026 18:37
tynwar
6.5
odpowiedz
tynwar
104
Legend

katai-iwa tylko, że chodzi o teraźniejszość lub niedaleką przeszłość oraz czy byliby w stanie coś zrobić, tak to nieważne, że wow, po prostu od jakiegoś czasu już nie są w stanie wydać dobrego rtsa. Potrafili zrobić sc 2, no ale to już było aż 16 lat temu, ewentualnie jeszcze ostatni dodatek co wyszedł 10 lat temu i od tego czasu kompletnie nic nowego związanego z rtsami nie zrobili. A ta aktualizacja to tak ogólnie patrząc to jest przede wszystkim zmiana logiki istniejącego już kodu, z czego wiele to po prostu zmiana wartości.

Owszem, wtedy nie wydawali nowego warcrafta, bo mieli już wowa. Jednak w tej dyskusji chodziło mi o coś innego. Przede wszystkim ja wyjaśniałem dlaczego nie zrobią już nowego, ale porządnego rtsa i nie miałem na myśli, że nie zrobili nowego warcrafta, tylko o to, że jakby właśnie teraz mieli zrobić, to nie zrobią dobrego rtsa jak dawniej. Dlatego wow nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo nawet jakby tego wowa już nie było od 10 lat, to bez tego i tak nie byliby w stanie zrobić kolejnego świetnego rts. To miałem na myśli, wow nie jest tu przyczyną, dla którego nie robią nowych rtsów, oni po prostu już nie wiedzą jak robić dobrego rts i tu wow nie ma nic do rzeczy. Owszem, dawno temu wow był przyczyną, dla którego nie powstał nowy warcraft, ale nie o tym mówiłem, tylko o tym czy mogliby teraz zrobić warcraft 4 i o tym mówiłem.

post wyedytowany przez tynwar 2026-05-30 18:39:12
30.05.2026 07:52
7
odpowiedz
2 odpowiedzi
boy3
150
Legend

Co wy chcecie zmieniać w kampanii SC 2? LOL

Przecież ona jest idealna, a balans multi w sc 2 nie jest idealny i do poprawy

post wyedytowany przez boy3 2026-05-30 10:15:23
30.05.2026 09:43
7.1
1
odpowiedz
Procne
94
Generał

boy3 Te hasła "w zasadzie nowa gra" i "Starcraft 3" rozbudziły nadzieję, że może dodali jakieś nowe scenariusze dla pojedynczego gracza, może jakąś kampania jak ta z Novą, albo dodali dodatkowy poziom trudności. Albo nowy tryb gry w kampanii, jak np. kampania reversed w SC1. Nie wiem, po prostu coś nowego, innego.

30.05.2026 13:54
7.2
odpowiedz
Peregrino82
6
Centurion

Procne Dokładnie, zwłaszcza widząc stwierdzenie o StarCraft 3. Rozumiem, że znaczące zmiany balansu mogą być istotne dla graczy mających zacięcie sportowe, ale już niekoniecznie dla zwykłego gracza singleplayer. Należałoby na początku artykułu (a w idealnym świecie w tytule bądź leadzie) umieścić informację, że zmiany dotyczą głównie balansu rozgrywki multiplayer. Tak, z szacunku dla czasu czytelnika..
Ostatnio zacząłem zwracać większą uwagę na autorów tekstów i gdy widzę nazwisko p. Kleszyka to zazwyczaj sobie odpuszczam. Pan Błażewicz też często produkuje artykuły, które rozmijają się z moimi oczekiwaniami sprzed lektury.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl