Technologia CRT przez wiele lat po powstaniu LCD biła je na głowę i nawet teraz wygrywa.
A tyle się tego wyrzuciło na śmietnik, dzisiaj bym schował do piwnicy.
Jedyne minusy CRT to tak naprawdę waga, rozmiar i pobór prądu. Technologicznie są nie do zabicia względem jakości.
To one miały wpływ też na to jak się odbierało gry w młodości i czemu dziś dziwnie się na nie patrzy.
Teraz masz proceduralnie generowany slop na UE5 przez co wyszstko wygląda tak samo. Niby fotorealistycznie, ale nudno.
Ale jajcarskie wiadomości. No sorki ale nie, widać gołym okiem że to przestarzała tandeta. Bardzo dobrze że CRT-ki zostały wycofane. To, że coś tam wygląda lekko lepiej to jeszcze nic nie oznacza, a ja swych pieniędzy, nawet małych, wydawać na byle co zamiaru nie mam.
Pamiętam jak zmieniłem dawno temu CRT na LCD to największą różnicą była dużo gorsza czerń na tym płaskim oraz to że mimo że rozdzielczość była lepsza to widać było każdy piksel ale za to nie bolały oczy po paru godzinach użytkowania i były jakoś mniej awaryjne
Jednym słowem LCD jest dużo lepszy do biura i czytania ale jak coś ma się ruszać to kineskopowe robiły to lepiej i chyba do dzisiaj robią
Kurde, muszę z piwnicy przytaszczyć moją 17 flat od samsunga i sprawdzić (piwnica z super warunkami do przechowywania nawet takiego sprzętu). Miała rozdzielczość 1600x1200, nigdy z niej nie korzystałem bo wszystko było takie malutkie, max 1200x1024. W sumie jest jak nówka, nie wiem ile prądu pochłaniała, ale ma jakiś certyfikat energy safe. Sprzedać się nie opłacało, bo wtedy wszyscy się rzucili na te plaskate, szkoda było oddawać za półdarmo.
Niepopularna opinia, ale właśnie dlatego dobrze grało mi się w zremasterowane Heores 3 HD Edition, bo tam skala została zachowana, a grafika została bardzo zauważalnie ulepszona. Było wręcz zabawne w tym 2015 r. jak gracze narzekali na "pasy" w czasie walk w remasterze, które zamykały ekran bitwy w proporcjach 4:3, podczas gdy z modem wyświetlało się malutkie okienko walki na środku ekranu. Kiedyś dużo grałem w H3 zanim w ogóle pojawiły się dodatki, więc ich brak mi aż tak nie doskwierał.
Dziś i tak liczy się chyba tylko mod + HotA.
No właśnie, szkoda, że ta wersja nie zawierała tych dodatków, no ale mimo wszystko jeśli chodzi o kampanię to jeszcze spoko, bo wtedy fajnie to wygląda. No ale jednak tylko podstawka, więc na resztę kampanii znowu wszystko będzie niestety rozmazane. No ale tyle dobrego, że podstawkę można przechodzić na legnitnym FHD.
A to mod + HotA to w sensie, że mod o nazwie "+ HotA", z plusem w nazwie?
Największym problemem CRT współcześnie jest ich teraźniejszy stan techniczny, większość będzie wymagała wymiany kondensatorów, znalezienie kogoś co to zrobi jest już coraz trudniejsze niestety, no chyba że trafimy sztukę po hobbiście który sobie dłubie :P
Kondensatory to ja lubię wymieniać. Sprzęt w którym znalazłem ich najwięcej to był BOHM MD800 gdzie z 200 ich wymieniłem na nichicon i Panasonic :D. Ja tam lubię je wymieniać. Przyjemna sprawa. Jak ktoś potrzebuje to zapraszam xD
A co do tanich kineskopów, nie bez powodu LCD szybko zadomowiły się w budżetowych monitorach. To profesjonalne kineskopy wygrywały z LCD i jeszcze długo były produkowane a nie budżetowe które szybko zniknęły z rynnku.
Via Tenor
Jedyne minusy CRT to tak naprawdę waga, rozmiar i pobór prądu
Największą wadą to wypalanie gałek ocznych i po godzinie już się nie raz miało dość monitora CRT. Telewizor to trochę co innego bo przeważnie od niego siedziało się daleko i mimo dobrze mi znanych zalet kineskopów nie zamieniłbym współczesnych technologii na tego wypalacza. Przy cienkich ekranach mogę się dobre kilka godzin cieszyć rozrywką czy pracując bez odczuwania zmęczenia ekranem czego nie można powiedzieć o kineskopach.
Pamiętam pierwsze płaskie ekrany, to one faktycznie były kiepskie i na dodatek bardzo drogie. Ale kiedy technologia stała się przystępna cenowo, a zarazem poprawiła mankamenty przez co obraz stał się bardziej niż akceptowalny to z otwartymi rękoma wpuściłem je do swojego świata. Teraz jakbym miał się skusić to tylko na telewizor CRT do starszych konsol pokroju PS2-Xbox-GCN, ale monitor do komputera nie ma opcji.
No skoro mało siedziałeś to może tego nie odczułeś, a także może i miałeś znacznie droższy kineskop który miał bardzo wysokie odświeżanie przez co też mniej męczyły oczy niż te podstawowe. Ja mimo nostalgii i świadomości że CRT naprawdę sporo potrafią jednak zostanę przy moich kiepskich IPS dzięki którym mogę godzinami się bawić i pracować.
Natomiast jak kiedyś najdzie mnie chęć na jakieś PS2 to wtedy jakiś 21" kineskop może i wleci, ale różnica jest taka że siedzi się od niego przeważnie znacznie dalej więc się mniej odczuwa jego działanie.
A dlaczego uważasz, że siedziałbym cały czas tylko przy CRT? Przecież pisałem, że używałbym tylko do starych gier. Rozsądek naprawdę się przydaje, to oczywiste że CRT dobre jest tylko do starych gier, tak samo nie będę przecież cały czas grał w nie o czym już wcześniej wspomniałem. No litości, nie będę przecież spędzał całe dnie na graniu w stare gry na CRT, nie mam aż tyle czasu. Oczywiste jest też, że kineskop raczej nie był za drogi, przecież już ci napisałem, że komputer był używany nie tylko przeze mnie, ale również 2 braci, co już powinno mówić o tym, że raczej w grę wchodziła oszczędność. Naprawdę tego nie odczuwałem, bo nie dlatego, że CRT był lepszy, a dlatego, że nie siedziałem przy nim non stop jak ty, tylko tyle, to proste.
Nie sądziłem, że takich oczywistości muszę tłumaczyć. No sory, ale to oczywiste, że jak całymi dniami siedzisz przy CRT to oczy się męczą, bo jakżeby inaczej miałoby być. A ty jeszcze masz tyle czasu, żeby grać ciągle, że CRT mógłby tobie zmęczyć oczy? Jak mówiłem, że bym chciał pograć w stare gry na CRT to nie miałem na myśli spędzania całych dni przed CRT. Naprawdę wystarczyło trochę rozsądku.
Podziwiam że z mojego jednego zdania które skierowałem do Ciebie raczej z chęci rozwinięcia tematu bo skąd mam niby wiedzieć o budżetowym ekranie skoro korzystali także bracia? To nie jest żaden warunek że nie można mieć czegoś lepszego z czego korzysta cała rodzina. Łatwiej kupić coś jednego lepszego niż trzy drogie monitory.
Ale spoko Panie oczywisty, nie odpisuj więcej pod moimi postami skoro tak mają wyglądać Twoje odpowiedzi w kierunku mojej osoby, bo nie było ani grama złośliwości z mojej strony w Twoim kierunku.
W sumie miałem coś jeszcze napisać, ale jednak wszystko co chciałem napisałem w poprzednim poście. Lecz to już nie mój problem co sobie implikujesz w swoim mózgu, ale nie pisz więcej pod moimi postami - miłego wieczoru...
Oczy powiedziały nie.
Już po tygodniu miałem ostre zapalenie spojówek... Okazało się, że ekran za jasny, odświeżanie nie wiem jakim cudem spadło na 60Hz... i jednak skupiając się na literach oko bardziej dostawało w kość niż podczas grania. ZzDłuższe 8nterwały mrugania i bardziej przesychało.
Od tamtego czasu min to 100Hz i kolorystyka na ciepłą. LCD dopiero w 2012 kupiłem też topowy 24" a i tak dopiero na OLED niejako zaakceptowałem płaski ekran. Do dzisiaj LCD mi nie podchodzi zwłaszcza pod retro lub skalowany obraz. CRT ma swoją magię i taka AMIGA nie wygląda nigdzie tak super jak na dedykowanym 14" CRT lub nawet TV CRT 25".
I wszyscy takie zdjęcia i filmiki oglądamy na monitorach LCD gdzie wydaje się nam że widzimy pełną różnicę jak to wygląda w realu.