Wszystko zależy od nas graczy i dużych firm. Problem jest skomplikowany, bo w pierwszej kolejności jest potrzebna dobrze zrealizowana informacja o tym czy daną rzecz generował program, czy tworzył człowiek i w jakim zakresie. Dopiero wtedy możemy przejść do kolejnego etapu decyzyjności tzn "Co wolą wybrać gracze?" lub "Co bardziej doceniają gracze?". Na koniec pozostaje trzeci komponent tej układanki - budowanie świadomości graczy z czym wiąże się spłaszczenie/umniejszenie roli twórców w naszej cywilizacji.
Ta grupa do której sam się zaliczam, jak odbierze się nam sens tworzenia to większość z nas straci sens życia. Mozę dla niektórych z Was brzmi to jakby hiperbolizował, ale jedną z największych radości mojego życia jest to, że mogę tworzyć i że są ludzie którzy doceniają mają twórczość.
Więc mocno rezonuje z tym co jest w tekście. Wyzwanie jest skomplikowane i głos tej dwójki jest mocno pocieszający, ale fajnie by było usłyszeć to od większej ilości twórców.
Dalej mnie bawi to ze ludzie nie wiedza jak korzystac z AI. Nie, nie wystarczy wpisac prompt i bezmyslnie zrobic kopiuj wklej, co jest powszechne. I dlatego mamy co mamy.
Odpowiedz mi na pytanie czy taki ChatGPT potrafi sam myśleć? Czy tylko wykonuje bezmyślne polecenia wydawane przez użytkowników?
Ci twórcy na każdy temat się teraz będą wypowiadali? już jak widzę, że autorzy Clair Obscur coś tam, to już mnie na wymioty bierze.
To są aktualni mesjasze branży gier, podobnie jak CDPR kiedyś XD
Wiemy jak się to skończyło.
Mesjasze branży gier, dobre sobie.
To nie moje słowa, ale jak wejdziesz na Twittera albo Reddita to znajdziesz mnóstwo ludzi, którzy zachowują się jakby ta gra to było drugie nadejście Jezusa i nic lepszego nie powstanie już nigdy XD
Osobiście AI widziałbym w grach jedynie w formie dodatkowych, realistycznych mechanik np. NPC z którym można sensownie porozmawiać, symulacja fizyki i ewentualnie wykorzystanie jej by to gracz mógł sobie wygenerować obiekt który mógłby działać tak jak powinien i być przydatny w rozgrywce. W tworzeniu gry AI powinno pomagać w obrębie kodu, inspiracji, wyszukiwaniu i naprawie błędów, optymalizacji i innych monotonnych czynności które nie są uznawane za przyjemne i kreatywne.
I bardzo dobrze
Coś czuję,że tą grę dadzą w Świątecznym rozdawnictwie Epica.Zobaczycie
??
SI można przecież wykorzystać w słusznej sprawie, np. w dialogach z NPC lub pomiędzy nimi.