Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja Resonance: A Plague Tale LegacyWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „Sony doskonale wiedziało, że wszyscy będą wkurzeni”. PlayStation wydało bezwzględny zakaz dla pracowników po decyzji o rezygnacji z płyt

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
23.07.2026 11:27
Ohydny Czerwonodupny Pirat
😁
7
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
93
Gracz raczej autystyczny

Jak kierownictwo zobaczy odpływ graczy ku pecetom, to na zebraniach rad nadzorczych cicho nie będzie

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-07-23 11:28:52
23.07.2026 10:42
trismegistos
2
16
odpowiedz
4 odpowiedzi
trismegistos
8
Pretorianin

Ci, którzy są uzależnieni od $ony i ich gierek, pewnie się zmęczą i zaakceptują nową rzeczywistość. Natomiast rozsądny człowiek oleje ich firmę i ich konsole.

23.07.2026 11:20
6
10
odpowiedz
21 odpowiedzi
Przemek_ZS
40
Centurion

Jestem starym graczem. Gram praktycznie na wszystkim i obserwuję ten rynek od naprawdę bardzo, bardzo dawna. I z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć jedno – Sony jedzie po swoich fanach od premiery PS5 i robi to coraz bardziej bezczelnie.

Jeżeli ktoś nie chce tego widzieć, to oczywiście nie zobaczy. Ale slogan "For the Players" jest dziś chyba najbardziej obłudnym i zakłamanym hasłem w całej branży.

Sony od lat jedzie na sile swojej marki, świetnych grach ekskluzywnych i społeczności, która jest z nimi od pierwszego PlayStation. Problem w tym, że od pewnego czasu ewidentnie testują, jak daleko mogą się posunąć.

Dla mnie wszystko zaczęło się przy premierze PS5. Konsola była wypuszczona zdecydowanie za wcześnie. Brakowało funkcji, był chaos z dostępnością, pojawiały się problemy techniczne, ale trzeba było ją wydać, bo Xbox Series X był już na rynku i na starcie prezentował się po prostu lepiej. Sony najwyraźniej za wszelką cenę nie chciało powtórki z lat 2005–2006, kiedy Xbox 360 miał kilka miesięcy przewagi nad PS3 i bardzo utrudnił im start generacji.

Oczywiście gracze wszystko przełknęli.

Potem przyszły podwyżki cen gier, podwyżki PS Plus, remastery remasterów, coraz większy nacisk na cyfrową dystrybucję, a teraz całkowite porzucenie płyt. I co? Znowu liczą, że wystarczy przeczekać kilka tygodni, internet się zmęczy i wszyscy wrócą do kupowania.

Szczerze? Trudno im się dziwić. Sami ich tego nauczyliśmy. Jeżeli przez lata społeczność akceptuje kolejne antykonsumenckie decyzje, to zarząd dostaje jasny sygnał: możemy zrobić jeszcze więcej, bo i tak kupią.

I właśnie dlatego wcale mnie nie dziwi informacja, że kazali pracownikom siedzieć cicho. To pokazuje tylko jedno – doskonale wiedzieli, że reakcja graczy będzie fatalna. Gdyby naprawdę wierzyli, że robią coś dobrego dla klientów, nie musieliby wprowadzać praktycznie całkowitego zakazu wypowiadania się.

Ja osobiście mam to gdzieś. Konsole PlayStation nadal kolekcjonuję, ale głównie dla ekskluzywnych tytułów i starszych gier. Moją główną platformą był, jest i będzie PC, który pod względem możliwości, otwartości i swobody użytkownika jest dla mnie lata świetlne przed konsolami.

PS6? Pewnie kiedyś kupię. Ale wyłącznie wtedy, gdy wyjdzie jakiś naprawdę fenomenalny exclusive, którego nie będę chciał przegapić. Nie zamierzam już kupować sprzętu Sony na premierę ani nagradzać ich za coraz bardziej antykonsumenckie decyzje. Im później, tym lepiej.

23.07.2026 10:35
Bociek69
1
7
odpowiedz
Bociek69
65
Byle do Wiosny

zamierza ignorować komentarze graczy, poczekać, aż ci się zmęczą

Niestety ale to prosta i skuteczna metoda i pewnie tak bedzie :/

23.07.2026 10:35
Bociek69
1
7
odpowiedz
Bociek69
65
Byle do Wiosny

zamierza ignorować komentarze graczy, poczekać, aż ci się zmęczą

Niestety ale to prosta i skuteczna metoda i pewnie tak bedzie :/

23.07.2026 10:42
trismegistos
2
16
odpowiedz
4 odpowiedzi
trismegistos
8
Pretorianin

Ci, którzy są uzależnieni od $ony i ich gierek, pewnie się zmęczą i zaakceptują nową rzeczywistość. Natomiast rozsądny człowiek oleje ich firmę i ich konsole.

23.07.2026 11:52
2.1
3
odpowiedz
zabowy
15
Legionista

trismegistos Dokładnie tak zrobiłem. Gram tylko na PC, PS5 stoi i się kurzy. Aktualnie zastanawiam się czy sprzedać czy zostawić do grania w GT7.

23.07.2026 12:28
Gandohar
2.2
3
odpowiedz
Gandohar
38
Prymarcha

trismegistos Ale wiesz, że duża część graczy zaakceptowała tę rzeczywistość już dawno temu i dla nich nic się absolutnie nie zmieni? A spora część rozsądnych graczy nie będzie dawała yebania o głupie gierki i wojny między platforami i po prostu następnym razem kupi tego coda, czy fife cyfrowo i co najwyżej westchnie, no cóż, takie czasy i nie będzie sobie tym zawracać głowy dłużej niż 5 min, bo większość graczy to nie spoceńcy robiący internetowe krucjaty, bo producent konsoli, podjął jakąś głupią decyzję.

23.07.2026 14:21
2.3
odpowiedz
Puchy111
2
Legionista

trismegistos Tymczasem liczba preorderów GTA6 na PS5:

23.07.2026 15:00
trismegistos
2.4
2
odpowiedz
trismegistos
8
Pretorianin

Gandohar Zgadzam się z Tobą. Dla większość graczy, gry to tylko zwykła rozrywka, a nie pasja, ale ci, którzy rzadko uruchamiają konsole, też kiedyś zdadzą sobie sprawę z tego, że ktoś ich dyma. Trzeba też takie osoby uświadamiać.

23.07.2026 10:58
3
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
GarrettKradziej
2
Junior

Era tytulow ekskluzywnych jest juz dawno za nami. Jesli mam do wyboru tylko cyfrowa wersje gry to wybiore steam ktory daje mi pewnosc posiadania tytulu po zakupie nawet jesli sciagna go z platformy, do tego support steam dziala rowniez w weekend. Podlacze pada i bede mial te samo doswiadczenie z mozliwoscia modowania za pomoca kilku klilniec dzieki steam workshop.

23.07.2026 11:07
Last_Redemption
3.1
2
odpowiedz
Last_Redemption
68
Senator

GarrettKradziej Wlasnie wychodzi na to, ze do ery eksluzywnosci wracamy

23.07.2026 11:17
3.2
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

GarrettKradziej Zarówno MS jak i Sony wracają do ekskluzywności. Obecna generacja pokazał dobitnie, że brak eksów nie jest dobre.
Dlatego 3 poprzednie generacje miały masę hitów, gdzie obecne można na palcach jednej ręki policzyć, bo miały eksy. I jakimś trafem, prawie zawsze to te eksy zdobywały GOTY. Jak MS i Sony poszły w produkcje gier masowych, to skończyło się tym, że ich gry nie były konkurencyjne.

23.07.2026 11:19
duxdaro
3.3
2
odpowiedz
duxdaro
79
Konsul

Last_Redemption Era ekskluzywnosci konsolowej jak za starych czasów już nie wróci. Teraz to co najwyżej gry Sony będą ekskluzywne, a kiedyś to o grach takich firm jak choćby Capcom, Square Enix i wielu innych pecetowiec mógł pomarzyć. I dla tego warto było mieć pc + konsola. A same exy Sony od lat są z grubsza na jedno kopyto. Fabularne TPP z mniejszą (TLoU) lub większą (God of War) dozą akcji. Za mało jak dla mnie. PS5 będzie raczej moją ostatnią konsolą, głównie z tego powodu. Trzymam je jeszcze ze względu na GTAVI, ale co dalej okaże się jak R* w końcu pokaże jakiś gameplay, bo może jednak poczekam na wersję PC.

post wyedytowany przez duxdaro 2026-07-23 11:19:59
23.07.2026 11:23
Last_Redemption
3.4
odpowiedz
Last_Redemption
68
Senator

duxdaro Na taka skale to wiadomo, ze tak. Kazdy chce zarobic jak najwiecej (no chyba ze wlasnie promuje swoj sprzet) , a dzisiaj jest to wyjatkowo latwe

Na ps5 jak na razie dostalismy kontynnuacje ip gier, ktore debiutowaly na ps4, wiec sa one blizniaczo podobne

Ale.moze na ps6 doczekamy nowych ip

23.07.2026 10:59
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
PCMREpic
60
Generał

W Internecie kompletnie nie widać wkurzenia. Na portalach, kanałach czy prasie branżowej, kompletnie tego nie widać. Kto większy, zrobił artykuł o tym i tyle. Nie ma jakieś zażartej dyskusji. Na mediach Sony, też cisza. Sony mogło być jedynie zaskoczone, że tak bez większego echa to się obejdzie. Informacja jak każda inna - Internet "pobawił" się przez 2 dni i żyje kolejnymi informacjami całkiem innymi.
Jedynie portale nastawione na kliki nie na treść, raz w tygodniu coś tam skrobną o tym, cytując kogoś czy wrzucając post jakiegoś nonejma z reddita. Ale chyba słabo się już klika. Większy szum zrobiła premiera Stalkera 2 patrząc po ilości komentarzy niż likwidacja pudełek.
Gracze są zbyt zróżnicowana grupą, by zrobić szum o cokolwiek. Problem był z zebraniem podpisów pod "Stop Kilking Games"
Przy premierze PS6 o Xboxa zrobi się znowu szum na 2 tygodnie, że nie ma płyt i tyle. Nie specjalnie wpłynie to na branże a tym bardziej na kase dla MS czy Sony.

23.07.2026 12:02
4.1
1
odpowiedz
Gholume
103
Generał
23.07.2026 20:24
4.2
1
odpowiedz
Puchy111
2
Legionista

PCMREpic Jak nie widać? Każdy post Playstation na jakimkolwiek social medium jest zawalony komentarzami o płytach. Wiadomo, że to tylko bańka i w rzeczywistości nie ma to odzwierciedlenia (bo i tak większość kupuje już cyfrę), ale negatywny PR w jakimś sensie będzie się za Sony ciągnąć.

24.07.2026 10:59
4.3
odpowiedz
plolak
64
Generał

PCMREpic Mylisz się większość wybierając platformę do grania kieruje się cena i wygodą.

Dlatego konsole wygrywaly bo jeden z drugim kupił czesto w promocji zalozyl konto i miał spokój mógł się zająć tylko grami a te gry też były przyjazne zawsze działały można było kupić podczas zakupów w pudelku pożyczyć od kumpela czy wymieniać się kupić cyfrę w promocji gdyby sie nie spodobała czy znudzial odsprzedac nie martwic się o szybki internet za który tez trzeba płacić abonament a w razie potrzeby i tytułów pewnych skorzystać z ich sklepu. Produkt kompletny i przyjazny graczom.

Jak zlikwidują pudelka sytuacja juz nie będzie taka oczywista. Rynek pc tez ma swoje zalety które beda uwzględnienie i tutaj konsole beda tracić klientów jak choćby możliwość grania na laptopie połączonym pod tv i pada który zachwycaj i tak jest potrzebny w domu tetaz kupując ludzie będą uwzględniać możliwości grania w gry, tańsze gry piraty czy rożne promocje czy wspoldzielenie gier mody trainery ułatwiające granie itp.

Wbrew pozorom rynek gier jest konkurencyjny a pudełka były jednym z ważnych atutów konsol i jednym z czynników zmniejszenia się piractwa.

post wyedytowany przez plolak 2026-07-24 11:10:47
23.07.2026 11:20
6
10
odpowiedz
21 odpowiedzi
Przemek_ZS
40
Centurion

Jestem starym graczem. Gram praktycznie na wszystkim i obserwuję ten rynek od naprawdę bardzo, bardzo dawna. I z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć jedno – Sony jedzie po swoich fanach od premiery PS5 i robi to coraz bardziej bezczelnie.

Jeżeli ktoś nie chce tego widzieć, to oczywiście nie zobaczy. Ale slogan "For the Players" jest dziś chyba najbardziej obłudnym i zakłamanym hasłem w całej branży.

Sony od lat jedzie na sile swojej marki, świetnych grach ekskluzywnych i społeczności, która jest z nimi od pierwszego PlayStation. Problem w tym, że od pewnego czasu ewidentnie testują, jak daleko mogą się posunąć.

Dla mnie wszystko zaczęło się przy premierze PS5. Konsola była wypuszczona zdecydowanie za wcześnie. Brakowało funkcji, był chaos z dostępnością, pojawiały się problemy techniczne, ale trzeba było ją wydać, bo Xbox Series X był już na rynku i na starcie prezentował się po prostu lepiej. Sony najwyraźniej za wszelką cenę nie chciało powtórki z lat 2005–2006, kiedy Xbox 360 miał kilka miesięcy przewagi nad PS3 i bardzo utrudnił im start generacji.

Oczywiście gracze wszystko przełknęli.

Potem przyszły podwyżki cen gier, podwyżki PS Plus, remastery remasterów, coraz większy nacisk na cyfrową dystrybucję, a teraz całkowite porzucenie płyt. I co? Znowu liczą, że wystarczy przeczekać kilka tygodni, internet się zmęczy i wszyscy wrócą do kupowania.

Szczerze? Trudno im się dziwić. Sami ich tego nauczyliśmy. Jeżeli przez lata społeczność akceptuje kolejne antykonsumenckie decyzje, to zarząd dostaje jasny sygnał: możemy zrobić jeszcze więcej, bo i tak kupią.

I właśnie dlatego wcale mnie nie dziwi informacja, że kazali pracownikom siedzieć cicho. To pokazuje tylko jedno – doskonale wiedzieli, że reakcja graczy będzie fatalna. Gdyby naprawdę wierzyli, że robią coś dobrego dla klientów, nie musieliby wprowadzać praktycznie całkowitego zakazu wypowiadania się.

Ja osobiście mam to gdzieś. Konsole PlayStation nadal kolekcjonuję, ale głównie dla ekskluzywnych tytułów i starszych gier. Moją główną platformą był, jest i będzie PC, który pod względem możliwości, otwartości i swobody użytkownika jest dla mnie lata świetlne przed konsolami.

PS6? Pewnie kiedyś kupię. Ale wyłącznie wtedy, gdy wyjdzie jakiś naprawdę fenomenalny exclusive, którego nie będę chciał przegapić. Nie zamierzam już kupować sprzętu Sony na premierę ani nagradzać ich za coraz bardziej antykonsumenckie decyzje. Im później, tym lepiej.

23.07.2026 11:54
6.1
3
odpowiedz
zabowy
15
Legionista

Przemek_ZS Ja już skutecznie wyleczyłem się z zakupu PS6. Wolę ten hajs wpakować w kompa. Gdyby nie GT7, to swoje PS5 już dawno bym sprzedał.

23.07.2026 13:26
6.2
1
odpowiedz
aleksanderz
28
Chorąży

zabowy Gdyby nie zawyżona cena ps6, może nadal bym się nastawiał na kupno, a tak przelało czarę goryczy. Mam nadzieję że jak najwięcej ludzi odwróci się od ps tak jak dzieje się to z xboxem.

23.07.2026 13:48
6.3
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

aleksanderz A skad ty typie wiesz ile bedzie kosztowac ps6, bo jakis pismak jeden z drugim tak powiedzieli? Zaczekaj ignorancie jasnowidzu moze najpierw na jakąs zapowiedz samej konsoli. Jak mnie irytuja takie cymbaly twojego pokroju. O sprzęcie cos tam sie majaczy, a ten juz wie jaka cena i ze zawyzona. Cymbał.

23.07.2026 13:56
6.4
1
odpowiedz
aleksanderz
28
Chorąży

Jessmaker Nie wiem o co ci chodzi, zaparz sobie meliskę bo mózg ci przegrzeje. Nie tylko ram drożeje ale również podzespoły, to raz. Dwa steam machine już ma kosztować między 4500 a 5000 złoty. Trzy ps6 ma być bardziej zaawansowana od ps5. Połącz kropki.

23.07.2026 14:05
6.5
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

aleksanderz Ok, sorki za wyzwiska, ale denerwuje mnie takie zakladanie z góry. Dla mnie absurdem jest przesiadanie sie teraz na pc. Mialem zrobic to wiele lat temu, ale patrzac po tym jakie niedorobione beta wersje wychodza na premiere, ze nawet najmocniejsze konfiguracje ledwo co to uciągają, a bez takich dopalaczy jak dlss fsr to wszystko lezy i kwiczy...cdn

23.07.2026 14:08
6.6
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

aleksanderz Lub po roku oplaca sie zagrac w naprawiony tytul. To wole zostac przy konsoli i pc do multimediow. Niz wydawac 15k na kompa do grania. I tak np na ps5 pro kupilem w promocji stalkera 2 poprawionego, po dwoch latach,2 lata om to zajelo. A wczesniej ludziska sie mordowaly z tym tytulem na mocnych pc. Paranoja! Przykladow mozna mnozyc.

23.07.2026 14:10
6.7
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

aleksanderz Dlatego kupię na premiere ps6 tak czy inaczej, nawet jak bedzie kosztowac 5k, niz ladowac w absurdalne ceny komponentow pc. A tak z konsola mam spokoj na +- 7lat. Pssr jest tez rozwijany. Gry na ps5 pro wygladaja swietnie jak na ta cene. Wiec ps6 da rade. Walic drogi ram i drogie karty do pc.

23.07.2026 14:13
6.8
1
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

aleksanderz A steam machine to chyba wypuscili dla osłow ktorzy nie mają szacunku do swoich pieniedzy. 5k za cos co jest mniej wydajne niz bazowe ps5, ktore mozna nowe wyrwac za ponad 2k. Ansurd goni absurd. A ja sie przyglądam i smieje za kazdym razem.

23.07.2026 14:15
6.9
odpowiedz
1Fuss
32
Centurion

Jessmaker To sobie zostań na konsoli jak cię nie stać zamiast gadać farmazon sugerujący że wszystkie gry wychodzące na pc to na premierę buble

23.07.2026 15:06
6.10
odpowiedz
asnadasy
1
Junior

Jessmaker 5k powiadasz? Popatrz sobie po ile dziś stoi PS5 Pro. Czy to jeszcze jest "gotowanie żaby"?

23.07.2026 17:08
6.11
odpowiedz
Przemek_ZS
40
Centurion

Jessmaker Zgodzę się z Tobą w jednej kwestii – dzisiaj nikt nie zna ceny PS6, więc nikt nie może powiedzieć jej z całą pewnością. Ale patrząc na ceny podzespołów, inflację i politykę cenową Sony z ostatnich lat, raczej bardziej prawdopodobne jest to, że będzie droższa niż tańsza.

Natomiast większość ludzi patrzy tylko na cenę samej konsoli, a to dopiero początek wydatków.

Kupujesz konsolę załóżmy za ok. 5000 zł. Bardzo często od razu dochodzi drugi pad (ok. 300 zł), a prędzej czy później również dodatkowy dysk SSD, bo gry zajmują coraz więcej miejsca. To kolejne ok. 1000 zł. Mamy już około 6300 zł.

Do tego dochodzi abonament PS Plus, jeśli chcesz grać online. Załóżmy ostrożnie średnio 350 zł rocznie. Przez około 7 lat życia konsoli daje to mniej więcej 2500 zł.

Teraz gry. Załóżmy tylko jedną nową grę co dwa miesiące, czyli 6 gier rocznie. Jeśli po całkowitym przejściu na cyfrę Sony będzie dyktowało ceny w swoim sklepie, to patrząc na obecne trendy można spokojnie założyć okolice 350 zł za premierowy tytuł. To daje około 2100 zł rocznie, czyli przez 7 lat około 14 700 zł.

Podsumowując:

- konsola + drugi pad + SSD – ok. 6300 zł,
- PS Plus – ok. 2500 zł,
- gry – ok. 14 700 zł.

Łącznie wychodzi około 23,5 tys. zł przez jedną generację.

I nie piszę tego po to, żeby kogokolwiek przekonywać. Jeśli komuś odpowiada taki model, to super. To jego pieniądze i jego wybór. Chcę tylko pokazać, że konsola też kosztuje bardzo dużo – tylko płaci się za nią w ratach przez kilka lat, a nie jednorazowo.

Co do PC też się z Tobą nie zgodzę. Często słyszę, że "na premierę wszystko jest zepsute". Owszem, zdarzają się słabo przygotowane porty i nikt temu nie zaprzecza. Ale równie często gry multiplatformowe na konsolach dostają łatki wydajnościowe tygodniami lub miesiącami po premierze. To nie jest problem wyłącznie PC.

Żeby jednak być uczciwym – gry od wewnętrznych studiów Sony praktycznie zawsze są bardzo dobrze zoptymalizowane na PlayStation. God of War, Spider-Man, Ghost of Tsushima czy Horizon są tego najlepszym przykładem. Natomiast kiedy mówimy o grach multiplatformowych, sytuacja wygląda już zupełnie inaczej i konsole wcale nie są wolne od problemów z wydajnością czy konieczności późniejszego łatania.

Na swoim komputerze naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio miałem problem z nową grą. Gothic Remake działa u mnie świetnie, nowy Bond również, Assassin's Creed Black Flag Remake wygląda i działa znakomicie. Dla mnie PC od dawna przestał być platformą, na której "ciągle trzeba coś naprawiać".

No i dochodzi sama jakość grania. Dla mnie różnica jest już ogromna: wyższa jakość grafiki, więcej detali, znacznie wyższy framerate i większa swoboda konfiguracji. Nie wyobrażam sobie powrotu do grania głównie na konsoli.

Na koniec jeszcze jedno. Często krytykuje się DLSS czy Frame Generation, jakby były tylko "protezą" PC. Tylko że konsole robią dokładnie to samo. PS5 Pro wykorzystuje PSSR, a kolejne generacje również będą korzystały z rekonstrukcji obrazu i generowania klatek. To jest kierunek całej branży, a nie wyłącznie pecetów. Jeśli technologia jest dobrze zaimplementowana, efekt końcowy potrafi być naprawdę świetny.

A jeśli ktoś jest ciekawy, jak wyglądają nowe gry na mocnym PC, zacząłem wrzucać krótkie materiały z rozgrywki. Na razie są dwa filmy, ale z czasem będzie ich więcej. Zapraszam. 🙂

https://www.youtube.com/@UltimateGaming-80

23.07.2026 23:40
6.12
1
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

1Fuss Typie stac mnie na kompa i za 25k tylko NIE MA SENSU, rozumiesz. Nie ma na horyzoncie gier i obecnych ktore sklonilyby mnie na wydawanie takiej kasy na pc. I skąd to stwierdzenie, ze mnie nie stać? Widac jakim jestes ograniczonym jełopem, ze oceniasz zamoznosc kogos poprzez pryzmat kto na czym gra. A na ps5 gram w gt7 + psvr2+ fanatec dd pro+ kokpit , niebawem gta6 😄

23.07.2026 23:45
6.13
1
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

1Fuss Masz to na pc lub bedziesz miał jełopku zakompleksiony? No gta 6 bedziesz mial tam za rok lub 2 lata. I pobiegniesz do sklepu brac kompa na raty. No tak powiesz, ze na pc tez masz vr i wyscigi no ok. Ale nie masz Gt7 😉 i tak pewnie nie grales, a bedziesz tyral. Typowy zjeb. Ps5 pro z pssr oferuje niewiele gorsza jakosc od pc.Chcesz sobie przeplacac to sobie przeplacaj.

23.07.2026 23:50
6.14
1
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

1Fuss Jeszcze jedno plytki rozumku. Mam pc i to takiego na ktorym odpale niektore gry w 1440p, moze nienajnowsze tytuly,ale troche starsze owszem. A np do quake czy cs nie potrzeba potwora zakompleksiony człowieczku😉 a dla Twojej wiadomosci ps5 pro wyrwalem na po premierze w outlecie empiku za 3050zl, bo miala tylko lekko us,kodzony karton😉 no to nara wieśniaku.

23.07.2026 23:55
6.15
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

asnadasy Sledze temat. Ja swoja ps5 pro wyrwalem zaraz po premierze w Empiku w outlecie za 3050zl, bo miala tylko lekko uszkodzony karton na rogu. Zlozylo sie to wtedy z ogolną znizka 200zl na rynku na konsole sony, co razem dalo w sumie 3k. Ps5 fat sprzedalem za 1800 z grami na plytach i jest elegancko. Siedze na cyfrze od tamtego czasu i ogladam ten lament na wycofaniem nosnikow

24.07.2026 00:03
6.16
odpowiedz
Jessmaker
1
Legionista

A jeszcze jedno, od premiery ps5 pro siedze tylko na cyfrze, z abonamentem i co miesiac zakupuje kilka gier, mniejszych badz wiekszych. Moja biblioteka to juz ponad 500 tytulow, łacznie z tymi z plusa(duzo nie duzo,kazdy oceni sam)No ale za darmo nie sa, w koncu placi sie abonament.. Aa moje V8 5.0 tez lubi swoje wypić,szczegolnie jak się depnie, stac by Cie bylo? Czy do mamusi po zapomoge?😉

24.07.2026 08:11
6.17
odpowiedz
wsciekly.k09ut
1
Junior

Jessmaker Nie zesraj się

24.07.2026 09:34
6.19
1
odpowiedz
wsciekly.k09ut
1
Junior

Jessmaker Pewnie mógłbym byc Twoim ojcem dziecko, i powiem Ci ,ze masz szczęście, ze nie jestem. Bo gdybym zobaczyl jak odnosisz sie do innych to bym Ci po prostu spuścił wpierdol i wylaczyl internet.

24.07.2026 11:07
6.20
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

Przemek_ZS Konsola mnie kosztowała 2000 PLN i nie potrzebuje kolejnego SSD bo jest taka opcja jak usuniecie gry
- na PS plus wydaję rocznie 150 PLN
-gry - tutaj już różnie ale więcej jak 500 pln nie wydałem w rok , więc 10 lat daje 5000

Wyliczenia z dupy :)

24.07.2026 11:44
6.21
odpowiedz
Przemek_ZS
40
Centurion

Sebcza_k Tylko że podałeś swój sposób korzystania z konsoli, a nie koszt jej posiadania dla przeciętnego gracza.

Ja nigdzie nie napisałem, że każdy MUSI kupić drugi pad, SSD czy PS Plus. Napisałem wręcz, że wielu z tych rzeczy nie trzeba kupować od razu, ale założyłem scenariusz, z którego korzysta bardzo duża część graczy.

Ty nie kupujesz SSD? OK. Ja znam mnóstwo osób, które dokładały dysk już przy PS5, bo nie chciały co chwilę usuwać i pobierać po 100–150 GB.

Płacisz 150 zł za PS Plus? Super, ale to dlatego, że korzystasz z promocji albo kupujesz doładowania taniej. Ja liczyłem orientacyjnie cenę katalogową i to, ile realnie może kosztować usługa w kolejnych latach.

500 zł na gry rocznie? To wychodzi mniej niż dwie premierowe gry w roku. Jeśli tyle kupujesz, to oczywiście Twój koszt będzie znacznie niższy. Ale są też gracze, którzy kupują 5–10 nowych tytułów rocznie i dla nich wyliczenia będą bliższe moim niż Twoim.

Mój komentarz nie miał pokazać, ile Ty wydasz, tylko że koszt posiadania konsoli to nie jest wyłącznie cena samego pudełka. Bo bardzo często ludzie porównują tylko "PS kosztuje 5000 zł, a PC 12 000 zł", kompletnie pomijając wszystkie późniejsze wydatki.

18.08.2026 22:37
6.22
odpowiedz
1Fuss
32
Centurion

Jessmaker O kurde dopiero teraz miałem okazję przeczytać te twoje wypociny 😅
Tak się składa że mam na chacie i plejaka, Nintendo i topowego pc i farmazony że ps5pro jest niewiele gorsze mogę z miejsca między bajki włożyć, co do reszty twojej wycieczki w moją stronę to się nie będę zniżał do twojego poziomu.

post wyedytowany przez 1Fuss 2026-08-18 22:38:39
23.07.2026 11:27
😁
7
17
odpowiedz
6 odpowiedzi
93
Gracz raczej autystyczny

Jak kierownictwo zobaczy odpływ graczy ku pecetom, to na zebraniach rad nadzorczych cicho nie będzie

post wyedytowany przez Ohydny Czerwonodupny Pirat 2026-07-23 11:28:52
23.07.2026 12:45
7.1
4
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Ohydny Czerwonodupny Pirat Ja już się ku pecetowi skierowałem jak miało wyjść ps4 i kolejny xbox. Nałogowo grałem na konsoli xbox 360 ale kolejne odsłony tych konsol były już dla mnie za drogie. Teraz widzę że dobrze zrobiłem. Przynajmniej mam większy wybór jeżeli chodzi o kupowanie gier. A i tak kupuje tylko na solidnych przecenach.

23.07.2026 13:16
7.2
1
odpowiedz
PCMREpic
60
Generał

Ohydny Czerwonodupny Pirat Będą sobie przybijać piątki, że udało im się ograniczyć mocno koszty. Ci którzy pójdą na PC, na PS w większości generowali tylko stratę. Korpo jak każde inne, patrzy na stosunek zysków do strat. Widocznie różnica miedzy zyskami a stratami w wydaniach pudełkowych, nie była aż tak duża. Co najmniej co 4 użytkownik na PS, dla sony był pasożytem, generującym stratę.
Sam takim graczem jestem. Na PS2 i PS3 kupowałem wszytko niemal jako nowe. Nie grałem praktycznie na PC, wszytko niemal na PS.
Na PS4 kupiłem dwie nowe gry, reszta z rynku wtórnego. Na PS5 ani jednej nowej gry. Więc de facto dla sony przez ostatnie 13 lat, byłem tylko generatorem strat, bo korzystam z ich infrastruktury, nie wkładając ani grosza do ich kieszeni.
PS6 na pewno kupię, ale to jak wyjdzie kilka tytułów, które mnie interesują. Potem sprzedam. Gdyby PS5 nie miało płyt, to zrobiłbym tak samo. Kupił używkę teraz, ograł to czego nie ma na PC i sprzedał. Szkoda, że likwidują, bo dzięki pudełkom, granie w nowe gry było mega tanie. Na PC już tak kolorowo nie będzie.

23.07.2026 13:57
7.3
1
odpowiedz
1Fuss
32
Centurion

Ohydny Czerwonodupny Pirat No nie wiem na kompa trzeba wyrzygać konkretnie to raz a dwa to że większość z tych graczy to typowi dadgamerzy co po robocie z piwkiem w łapie lubią postukać rozwaleni na kanapie przed szkiełkiem

23.07.2026 18:54
7.4
odpowiedz
93
Gracz raczej autystyczny

1Fuss A zobaczysz ile trzeba będzie "wyrzygać" no nowe konsole. Sprzęt drożeje wszędzie. Mnie nie zdziwiłoby gdyby nowe konsole od Sony i MS chodziły po 6000 - 8000 zł

23.07.2026 20:52
7.5
odpowiedz
sabaru
39
Senator

Ohydny Czerwonodupny Pirat jakby nowe konsole miały kosztować 8000zł to nikt by tego nie kupił. To nie przejdzie już. Już teraz jest drogo, a co tu mówić dopiero o takiej cenie. 6000zł to się wydaje już absurd za konsole jeszcze bez napędu i to do tego mocno ograniczoną względem PC.

24.07.2026 07:00
7.6
odpowiedz
Runek166
10
Legionista

1Fuss Ps5Pro kosztuje już trochę i w tej cenie jakiegoś kompa da sie ogarnąć.

23.07.2026 12:51
8
4
odpowiedz
MrHybryda
11
Chorąży

Cóż, nie pozostaje nam nic innego, jak ignorować poczynania sony i omijać szerokim łukiem ich produkcje oraz sprzęt

23.07.2026 12:55
9
odpowiedz
3 odpowiedzi
sabaru
39
Senator

Zastanawiający jest fakt, że ogłoszenie o odejściu od fizycznych nośników zbiegło się w czasie z wiadomością o braku wydania GTA VI na płytach. Wygląda to na celowe porozumienie prezesów firm, mające na celu całkowite wygaszenie tego formatu. W przeszłości premiera GTA 3 wyznaczyła nowe standardy jakości i zmusiła branżę do zmiany filozofii tworzenia gier. Obecnie GTA VI może odegrać podobną rolę, ale w kwestii formy dystrybucji.

I to z tej strona należało by uderzyć. Jakby mnie ludzi kupiło GTA VI to może by to bardziej zastanowiło Sony czy naprawdę warto odchodzić od płyt.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-23 12:56:30
23.07.2026 13:09
9.1
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

sabaru dla obu firm to wiecej kasy, więc czemuby nie mieli się dogadac.

23.07.2026 14:23
9.2
odpowiedz
Puchy111
2
Legionista

sabaru Sony na pewno ma jakieś partnerstwo z Rockstarem, przecież nawet zmienili ikonkę mobilnej aplikacji na fioletową z motywem GTA :D. To nie jest przypadek, że akurat teraz robią taki ruch z dystrybucją.

23.07.2026 14:37
Darkowski93m
9.3
odpowiedz
Darkowski93m
201
Generał

sabaru Dokładnie. GTA VI to jest pierwszy i najważniejszy test. Jestem ciekaw jaki procent osób niezadowolonych z decyzji Sony skusi się na kod w pudełku. Bo coś mi się wydaje, że spory. W tym ci wszyscy youtuberzy, którzy teraz tak rzucają gromy w Sony. Ilu z nich zrezygnuje z kupna lub darmowego kodu od wydawcy? Ilu zrezygnuje z setek tysięcy wyświetleń na rzecz walki o płyty?

23.07.2026 13:03
PanDaneX
10
odpowiedz
1 odpowiedź
PanDaneX
23
Generał

ja rozumiem że nie można działać na szkodę firmy albo ujawniać niektórych rzeczy (lojalki itd) ale co ich interesuje co pracownik robi po godzinach. Jeśli sprawa jest jawna i nie podlega żadnej tajemnicy to w świetle prawa mogą wyrazić swoją opinię na forum publicznym.
Założę się że taki pracownik nie idzie do zwolnienia tylko trafia do korporacyjnej czarnej dziury i sam składa wypowiedzenie po czasie.

23.07.2026 13:24
10.1
odpowiedz
sabaru
39
Senator

PanDaneX W pewnym sensie rozumiem ten temat. W swoim czasie sam robiłem modele 3D do pewnej gry sieciowej na pewien serwer. Wystarczyło w tedy np. w czasie tworzenia pokazać choćby jedno zdjęcie takiego modelu, a później zmienić jego koncepcje to się zaczęła wojna z tego powodu. Nauczyło mnie to że pewnymi tematami przed skończeniem projektu nie warto się tym chwalić czy nawet wspominać zawczasu o tym.

23.07.2026 13:08
11
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

Jak z poważniejszymi sprawami to działa to tutaj też zadziała. Polski rząd odpiernicza takie wały że szkoda słów, zwłąszcza kurdep i jego fanatycy i jakos dalej go nie wywiezli na takczach to co ma sie stac z tematem gierek na plytach... nic

23.07.2026 13:18
12
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
getsugat
23
Centurion

Dlatego sprzeciw graczy nie może ograniczyć się do mediów społecznościowych. Muszą widzieć ten sprzeciw w tabelkach i wykresach. To jest sposób komunikacji który korporacje rozumieją najlepiej.

23.07.2026 13:21
12.1
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

getsugat pamiętaj, że pieniaczy jest pewnie 5% w skali ogółu, większość jak ja ma to gdzieś i szkoda mi życia na jakieś walki, które nic nie dadzą- jakby dały to by nie było steama, bo jak wchodził to też był ból dupy graczy że hurr durr nie ma płyty i gra przypisana do konta i nie można sprzedać

23.07.2026 18:32
12.2
1
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

Sebcza_k Tylko że na PS masz tylko 1 sklep : PS store i to on dyktuje ceny. Na PC masz samych launcherów chyba z 10 a jeszcze są kluczykownie typu G2A itp także lekko z 50 miejsc w których możesz kupić daną grę bez narzuconej 1 ceny...

23.07.2026 18:37
Felipe
😂
12.3
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

nfsfan6 A na PS dopóki będą płyty to będzie można kupić używki za grosze, albo nawet nówki jak ceny spadną, ale po co przecie cyfrufki lepsze xd.

24.07.2026 17:19
12.4
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

Felipe naprawdę uważasz że cyfrówki są lepsze?

28.07.2026 09:57
12.5
odpowiedz
jakubk258111417
5
Legionista

nfsfan6 To był sarkazm :)

23.07.2026 13:25
13
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Darek1785
12
Generał

Zawsze wiedziałem, że gdy już 10 lat temu toczyłem wojny z fanbojami Sony za czasów PS4 to stałem po dobrej stronie.
Ciężkie to były bitwy, a Sony wtedy miało dobrą prasę, było usuwanie komentarzy i bany za mówienie prawdy ale wyszło na moje z dzisiejszej perspektywy.

23.07.2026 13:32
Last_Redemption
13.1
2
odpowiedz
Last_Redemption
68
Senator

Darek1785 No tak, bo to wcale nie jest tak, ze korpo sie zmienia z czasem

EA, Acti, Ubisoft - kiedys super firmy

Ms za to zmienia sie co pol.roku xD

23.07.2026 13:59
WolfDale
13.2
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Korporacje dopasowują się do rynku, zmian a także należy pamiętać że ludzie za sterami się zmieniają i celem jak każdej innej firmy jest zarabianie. I niestety często są to zmiany na gorsze, a czasami na lepsze. Patrząc na aktualne trio Sony - Microsoft - Nintendo to najmniej zmienia się to ostatnie, ale to dlatego że tam nadal w większości u sterów siedzą ci sami ludzie. Gdyby była taka rotacja jak w Sony czy MS to pewnie Nintendo by szło podobną drogą do swoich konkurentów, a tak w ogóle wysiedli z wagonika i stworzyli własną niszę robiąc to co zawsze. Jednym się to podoba, drugim się nie podoba, trzeci jeszcze krzyczą że są anty bo są ale tu też trzeba rozgraniczyć. Bo są anty w stosunku o dbałość swojego interesu do innych podmiotów, ale że do graczy to już gruba przesada bo to w końcu oni przynoszą im zysk.

23.07.2026 13:45
14
1
odpowiedz
Syberys
1
Legionista

Sony nie wycofa się z zabicia płyt? To ja się wycofam z Sony. We wszystkich kategoriach sprzętu będę unikał Sony z PS6 na czele.

23.07.2026 14:14
15
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

Ale czemu mieliby nie widzieć że ludzie będą wkurzeni? Przecież to oczywiste, że będą.

16
odpowiedz
2 odpowiedzi
deraksiwy
2
Junior

Może i będzie odpływ graczy chodź tego wg mnie nie będzie za duży. Ludzie na steam też kupują cyfrowe wersję. Większość PC nie na już napędów. Tyle że będzie się czekać na promocję i kupowanie gier w późniejszym terminie. Patrząc na przedsprzedaż GTA 6 ludzie kupują jak oszalali w pierwszym dniu słyszałem że zarobili 38 milionów dolarów na obydwu konsolach. Więc trochę ta gowno burza z płytami jest nad wyrost

23.07.2026 14:18
16.1
2
odpowiedz
1Fuss
32
Centurion

deraksiwy Nie zapomnij że na pc masz zawsze opcję ściągnięcia pirata za darmo i dużo osób z tego korzysta

23.07.2026 18:29
16.2
odpowiedz
nfsfan6
59
Pretorianin

deraksiwy Do PC możesz podłączyć napęd zewnętrzny. Ja tak robię.

17
odpowiedz
3 odpowiedzi
pzaj
24
Legionista

To, że część graczy będzie narzekać, to może przewidzieć każdy. Nawet specjalnego powodu nie musi być. Zawsze można powód wymyśleć. A tu Sony faktycznie dało powód. Tylko nie przesadzałbym z tym, że wszystkich wkurzyli, bo zgaduję, że chyba jednak dla większości graczy nie jest to specjalnie istotne.
Ja osobiście liczę na to, że teraz Sony zostanie dojechane za to, że jest monopolistą i będzie musiało "podzielić się" możliwością sprzedaży gier cyfrowych z innymi sprzedawcami (cos na wzór tego, co jest w Steam). Argument, że mogą kupić płytę w sklepie za chwilę zniknie.

23.07.2026 16:45
17.1
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

pzaj Ale bedziesz mógł kupić w sklepie kod w pudełku, więc nie ma mowy o monopolu.

23.07.2026 18:25
17.2
odpowiedz
pzaj
24
Legionista

pioterg Możliwe, że masz rację i tak będzie. Ciekawe czy w takim razie kody do gier będą szerzej sprzedawane poza sklepem Sony (już bez pudełek - po prostu sam kod).
Popyt na pudełko z kodem też może być marny, a nie jestem pewien, czy jak nikomu nie będzie się opłacać wydawać gry/kody w pudełkach, to czy nie wróci temat monopolu. W sumie ciekawe, czy monopol dotyczy braku konkurencji, czy braku możliwości konkurowania, bo to trochę co innego.

23.07.2026 19:03
17.3
odpowiedz
pioterg
25
Chorąży

pzaj No tego nie wiemy. Ja sam lubię pudełka, o ile jest w nich płyta, puste pudełka dla mnie to absurd, chociaż cyfrą się nie brzydzę i też mam jej sporo.

23.07.2026 14:29
Shadoukira
18
3
odpowiedz
Shadoukira
123
Chill Slayer

I za takie akcje, gracze powinni po prostu pokazać takim firmom środkowy palec i pozwolić im upaść, bo to jest już jawne działanie na niekorzyść graczy. Co więcej nie gracze nawet nie powinni przyjmować żadnych przeprosin ani nic takiego.

Niech Sony czy inne szkodniki dla rynku sobie upadną i zrobią miejsce innym nowym firmom, które może w końcu zaczną dbać o gracza i zaczną robić naprawdę dobre gry. Nawet jeśli te inne firmy by nie powstały, to i tak nic straconego. Po prostu jeden rak dla branży gier mniej.

23.07.2026 15:12
19
1
odpowiedz
kamilk2
4
Junior

Jedyną opcją jest, ban dla Sony . Ja odrazu wystawił bym konsole na sprzedaż mam PC za 4 tys dolarów więc ps5 pro to dla mnie szajs. Każdy mądry człowiek wie że gra na płycie jest wieczna i zawsze twoja cyfrowa gra to gówno, wyłączają serwer gry i mówią koniec wsparcia, zostajecie z ikoną na ekranie ,, GRA NIEAKTYWNA,,

23.07.2026 15:31
20
1
odpowiedz
jakubk258111417
5
Legionista

Jeśli wszystko co gracze będą potrafili zrobić to wylewać żale i dalej będą kupować gry od Sony to tylko przyznają im rację. Jak kilka milionów dolarów się skurczy przychód Sony to może zmienią zdanie ale dobrze wszyscy wiemy, że pewnie nie odzyskamy już płyt bo ludzie a zwłaszcza fanboye nie potrafią się buntować portfelem.

23.07.2026 15:31
JezSonic91PL
21
odpowiedz
JezSonic91PL
4
Legionista

Sony tymi swoimi decyzjami tylko dolewa oliwy do ognia i jeszcze bardziej doprowadza graczy do białej gorączki i Szewskiej pasji jednocześnie. Zamiast bojkot słabnąć tylko ekaluje. Jak na to czytam to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Nie tylko gracze po 2028 roku pokażą Sony środkowy palec, zbojkotują ps6. Jak sony zauważy że nikt nie kupuje ps6 to na bank wycofa się z rynku konsolowego.

post wyedytowany przez JezSonic91PL 2026-07-23 15:32:55
23.07.2026 17:10
22
odpowiedz
Hexmufdra
1
Junior

Nie kupiłem żadnej gry na płycie od 2012 roku , odkąd mam Steam to nigdzie indziej nie kupuje

24.07.2026 00:00
WolfDale
😊
23
1
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Zabawniej będzie jak gracze zaczną ignorować PlayStation i Sony, wtedy zobaczymy kto będzie w gorszej sytuacji. Bo my mamy wybór, oni nie bardzo.

29.07.2026 03:50
24
odpowiedz
marcinr258
40
Pretorianin
29.07.2026 03:51
25
odpowiedz
marcinr258
40
Pretorianin

TO PS6 BEDZIE Z 6000 NA BANK

01.08.2026 09:15
26
odpowiedz
plolak
64
Generał

Chodzą plotki ze chcę wykorzystać decyzję Sony.
Nie byłoby to głupi pomysł zabrać cześć klientów chcących mieć większy wpływ i wybór i podbić tym swojestatystyki

"Microsoft chce wykorzystać słabość największego rywala, czyli Sony. Najnowsze przecieki sugerują, że kolejny Xbox nie porzuci płyt z grami i postawi na wsteczną kompatybilność. To może okazać się ważnym argumentem dla graczy, jeśli PlayStation 6 rzeczywiście będzie konsolą wyłącznie cyfrową."

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl