Jaki znowu serwis po was jeździ, jestem oburzony.
Ciekawi mnie na ile poważnie MS podejdzie do swojej nowej polityki odnośnie rynku PCtowego. Nie mam wątpliwości, że tym razem nie jest to jedynie gadka-szmatka pod publikę i kolejna próba ocieplana wizerunku w oczach PCtowców. Jakby nie patrzeć, tym razem zapowiedzieli wydanie na Windowsa 10 praktycznie WSZYSTKICH swoich hitów, nie zostawiając sobie ani jednego exa! To świadczy o determinacji i prawdopodobnie jakichś poważniejszych planach względem blaszaków, a nie chwilowym kaprysie (w stylu GFWL).
Niestety, jakość PCtowych portów GoW: UE i Quantum Break, oraz ogromne problemy z Windows Store pokazują, że Microsoft - mówiąc kolokwialnie - nie ogarnia. Raczej nie wierzę, żeby stał za tym cynizm i chęć zarobienia łatwej kasy minimalnym nakładem starań. Gdyby tak było, nie pozbawialiby się wszystkich exów. To zbyt duże ryzyko, gdy na szali postawi się kapaninę zysków (Tomb Raidera z Windows Store kupiło 2% blaszakowców, a 98% kopii pochodziło ze Steama...). Moja teoria jest więc taka, że MS jest zwyczajnie oderwany od rzeczywistości i nie wie, jak (organizacyjnie) się za to wszystko zabrać. Liczne wpadki związane z XONE tylko to potwierdzają...
Obawiam się więc, że po pierwszej fali niepowodzeń (wynikającej z m.in. wysokich cen, braku edycji pudełkowych czy problemów technicznych), nastąpi fala rozczarowań, aż w końcu MS ucieknie z płaczem rzucając na odchodne: "Myśmy chcieli, tylko ci niewdzięczni PCtowcy nas odtrącili!".
Obym był złym prorokiem, bo strasznie chciałbym zobaczyć GoW 4 na moim PC. Jeżeli MS się przyłoży i zadba o wysoką jakość, to jestem nawet skłonny wykosztować się na tego nieszczęsnego Windowsa 10 i zrobić przesiadkę z niezniszczalnej "Siódemki".
Nie tu chodzi o coś innego, nie o sprzedaż Xboxów. MS widzi jaką kasę trzepie steam i chce go prędzej czy później zastąpić, mając jedną małą przewagę czyli sklep wbudowany w system. Ciężkie zadanie, ale starają się o swój kawałek tortu.
Większość konsolowców ma w dupie czy ich ulubiona gra wyjdzie na PC czy nie a Xboxów sprzedało się całkiem sporo, szybciej się sprzedaje niż PS3/X360 w analogicznym okresie od premiery.
ms zawsze jesk klika kroków za konkuręcją,
walczyli o przeglądarke przegapili internet
walczyli dx by możńa było grać tylko na windowsie, przegapili sklepy i handel,
oni tak mają
póxniej głupio kase wydają jak np na mincrafta a ostatnio na linked,
jena teraz ms myślę że zauważył, iż są ludzie którzy wolą grać na konsoli, ze względu na prostotę i dlatego robią xboxa jako pc do grania, dla leni, którzy chcą siąść na kanapie i włączyć grę, dlatego ich konsole zamieniają sie w pc na których można odpalić gry ze starszych generacji.
W przeciwieństwie do sony robi to świetnie, wystarczy płyta z x360 by pograć na xone.
M$ dostał trochę po pupsku za swoje wymysły przed premią Xbonera i coś czuje, że na dobre im to wyszło. Zaczęli bardzo mocno słuchać społeczności graczy i swoich klientów. Te wszystkie zapowiedzi są tym, czego oczekują gracze - od pierdółek w dashboardzie czy usługach Live po mocną konsole 4k czy granie na różnych urządzeniach.
Nie oszukujmy się, zobaczcie jak to działa w przypadku systemów mobilnych i zakupów w analogicznych sklepach.
Nie zapominajmy że PC był ZAWSZE platformą M$. Wiem, że cisną Windows 10 ale to raczej zrozumiałe. Unifikacja tego wszystkiego jest po prostu ewolucją.
Tak sluchaja graczy ze wszystkie EXY lecą na PC , XBOX to juz tylko przeszlosc i nic wiecej , zedna nowa konsola im nie pomoze .
Keep on dreaming ;) Widzę że ból dupy fangejów $ony wylewa się na forum :)
rozumiem ze te 60fps i 4k na nowej konsoli microshitu bedzie osiagniete na sprzecie co najmniej z gtx1080 w sli??? bo teraz sam 1080 ma problem z 4k i 30fps w wiesku
Świene zagranie MS cały hejt związany z nową generacją przelał się na Sony i PS NEO Świetne posuniecie
I bardzo dobrze, $ony spoczeło na laurach to niech teraz oni się postarają, w końcu nie dla kasy tylko 4 The Players; )
Gdyby ta wsteczna kompatybilność dotyczyła też X360 i pierwszego Xboxa to by było super, jedna konsola do wszystkich gier M$ kazałaby się poważnie zastanowić nad zakupem takiego sprzętu.
Kurcze, a na mnie ta konferencja w ogóle wrażenia nie zrobiła. Właściwie to w nic nie chciałbym jakoś szczególnie zagrać z tego materiału. Gry o emo-ludziach czyli Scalebound to w ogóle bym się brzydził. Dead Rising też nie ma klimatu. W Gyrosy 4 można by było zagrać, ale bez szczególnej potrzeby.
Co do Projektu Skorpion nie jestem nastawiony tak pozytywnie. Zapowiedź Xbone S miałaby w pełni pozytywny oddźwięk, choć ten już będzie mocniejszy od Xbox One (m.in. obsłuży HDR).
Sam Phil Spencer mówił, iż M$ nie przygotowuje nowej konsoli... cóż... a jednak! Choć nie pokazali nic konkretnego.
Podejrzewam, że ich zapewnienia co do pełnej kompatybilności również mogą się nie spełnić (zresztą sporo się pojawia o tym informacji/plotek ostatnio)
W moim odczuciu Sony specjalnie nie zabrało na targi PS Neo, by nie zaczynać dyskusji o dzieleniu graczy (dyskusyjna jest też kwestia daty premiery) i.. wygrało na tym.