Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: RTX 5090 za ponad 20 tysięcy złotych nie odstrasza wszystkich, tymczasem reszta graczy szykuje się na kolejne podwyżki cen kart graficznych

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
30.07.2026 10:33
PanDaneX
2
6
odpowiedz
28 odpowiedzi
PanDaneX
24
Generał

kto normalny kupuje kartę za 20k? XD w sensie ja rozumiem że można srać kasą bo sam mam takich znajomych ale trzeba mieć resztki rozumu i zadać sobie pytanie "PO CO ?" . Nie wiem, te karty mi w domu posprzątają? XD Za 20k to zbuduję sobie kompa potwora i przy okazji zabiorę żonę na wakacje do Włoch XD

30.07.2026 10:23
1
1
odpowiedz
Darek1785
13
Generał

bańki AI

🤭

30.07.2026 10:33
PanDaneX
2
6
odpowiedz
28 odpowiedzi
PanDaneX
24
Generał

kto normalny kupuje kartę za 20k? XD w sensie ja rozumiem że można srać kasą bo sam mam takich znajomych ale trzeba mieć resztki rozumu i zadać sobie pytanie "PO CO ?" . Nie wiem, te karty mi w domu posprzątają? XD Za 20k to zbuduję sobie kompa potwora i przy okazji zabiorę żonę na wakacje do Włoch XD

30.07.2026 10:37
2.1
4
odpowiedz
Darek1785
13
Generał

PanDaneX

Po to aby już za rok wymienić tą kartą na rzecz RTX 6090 również za minimum 20K bo wtedy już 5090 będzie za słabe.

30.07.2026 10:40
grish_em_all
2.2
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

PanDaneX Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Kiedyś też się zastanawiałem, dlaczego ludzie wydają fortunę na top-endowe sprzęty/komponenty/akcesoria etc. Aż do momentu gdzie sam znalazłem się w uprzywilejowanej sytuacji, gdzie stać mnie było na zrealizowanie wieloletniego marzenia i zakup najdroższej zabawki w moim życiu - motocykla. Wydałem prawie 26k i od tej pory nie śmiem nikomu w portfel zaglądać, ile własnych pieniędzy wydaje i na co 🙂

30.07.2026 10:57
PanDaneX
2.3
1
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

grish_em_all nie śmiem nikomu w portfel zaglądać, ile własnych pieniędzy wydaje i na co nie zaglądam nikomu do portfela, jak chcą to niech se kupią nawet taczkę gruzu za 20k. Stwierdzam tylko tyle że karta za 20k jest bezsensownym zakupem (oczywiście zakupiona w celach rozrywkowych). To tak choćbyś grał tylko w jakieś gierki sieciowe i się zesrał że kupujesz 128 GB pamięci RAM gdzie przy topowych dobrze zrobionych produkcjach wystarczy 32 GB.

aż do momentu gdzie sam znalazłem się w uprzywilejowanej sytuacji, gdzie stać mnie było na zrealizowanie wieloletniego marzenia i zakup najdroższej zabawki w moim życiu - motocykla. Wydałem prawie 26k Nie porównuj motocykla, który jednak jest warty swojej ceny do karty, która nie jest warta swojej ceny.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-30 10:59:49
30.07.2026 11:21
mir.ko
2.4
2
odpowiedz
mir.ko
97
amd platform

PanDaneX
Za 20k to zbuduję sobie kompa potwora i przy okazji zabiorę żonę na wakacje do Włoch

Klienci GPU za 20k nie myślą przecież czy starczy im na Włochy :)
Oni te karty zamawiają blikiem, przy piwie za 10 euro w Wenecji.

30.07.2026 11:45
PanDaneX
2.5
1
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

mirko81 założę się że znajdą się osoby, które kasy nie mają i wezmą to w ratach XD

30.07.2026 11:54
grish_em_all
2.6
3
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

PanDaneX Czy coś jest warte czy nie warte swojej ceny to pojęcie względne, każdy tutaj przykłada swoją miarę. Przecież tak samo jak ja od lat marzyłem o jednośladzie, tak ktoś inny mógł marzyć o najwydajniejszej karcie na rynku - w takiej sytuacji radość z zakupu może być taka sama w obydwóch przypadkach. Chodziło mi o to, że jeżeli jak sobie sprawiłem zabawkę za 26k, to co mi do tego jeżeli ktoś inny sprawia sobie zabawkę za 20k, totalnie abstrahując od rozważań czy taki zakup jest sensowny czy nie. Bo równie dobrze ktoś mógłby mi powiedzieć, że mój zakup był bezsensowny, bo za te pieniądze mógłbym mieć przestronny rodzinny samochód, dużo bardziej praktyczny niż motocykl. Znów wszystko sprowadza się do punktu widzenia zależnego od punktu siedzenia.

30.07.2026 12:17
PanDaneX
2.7
2
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

grish_em_all sory że to powiem ale 26 za motor to stosunkowo mało (: pewnie w miarę przemyślany zakup, który posłuży ci latami i wyciągniesz z niego wszystko co się da. Od szybkiej podróży, przez zloty aż po klimatyczna przemierzanie fajnych miejsc. Zabawką można nazwać Harleya Softail Fat Boy który kupił sobie mój wujek za 120k, który stracił na wartości przy pierwszych przejechanych km. Sam kupiłem auto za 100k i mogę długo wymieniać czemu warto zainwestować w coś takiego.
Przy GPU za 20k ciężko szukać sensu. 1. Nie wygląda jakoś nadzwyczajnie 2. Nie wykorzystasz tej mocy 3. Nie spełni żadnej innej funkcji niż karta za 7-8k 4. Za 3 lata znowu będzie ogrom lepszych modeli (i to pewnie za mniej XD). 5. Nie ma funkcji podgrzewania kanapek

Czy coś jest warte czy nie warte swojej ceny to pojęcie względne nie, to nie jest pojęcie względne. Albo coś jest warte swojej ceny albo nie... przynajmniej w elektronice

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-30 12:19:30
30.07.2026 12:31
Sathorn
2.8
1
odpowiedz
Sathorn
72
Pretorianin
PLUS

PanDaneX Nie zgodzili by sie z Toba fani symulatorów. Temat rzeka, ale tak tylko napomykam.

30.07.2026 12:32
grish_em_all
2.9
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

PanDaneX sory że to powiem ale 26 za motor to stosunkowo mało (:
Jak dla kogo, w moim odczuciu to był spory wydatek :) Choć fakt, muszę przyznać otwarcie że kupiłem go dość okazyjnie, przebieg jeszcze 3-cyfrowy, ja dopiero kończyłem proces docierania silnika, a kosztował 2/3 ceny salonowej.

nie, to nie jest pojęcie względne. Albo coś jest warte swojej ceny albo nie...
A ja się nadal będę upierał że to jest względne, bo zależy od człowieka i jego perspektywy :) Weźmy kolejny przykład, w zeszłym roku pojechałem na GP Niemiec MotoGP na Sachsenring. Taka wyprawa, wliczając nocleg, dojazd, bilety na samą imprezę, wyniosła mnie kilka tysięcy zł. A po powrocie usłyszałem od kogoś że to kasa wywalona w błoto, bo co to za wycieczka jak ani nie pozwiedzałem, ani po górach nie pochodziłem, ani na plaży nie poleżałem itp. itd., a jedyne co mam z takiego wyjazdu to przeraźliwy hałas i widok motocykli jeżdżących w kółko. I zobacz, dla mnie jako fana MotoGP od dziecka, a od paru lat miłośnika motocykli ogólnie, ten wyjazd był wart każdej złotówki. A dla tej osoby nie miał żadnej wartości. W elektronice jest podobnie, ktoś kupi Macbooka za kilkanaście tysi i będzie przeszczęśliwy, a ja w życiu bym się na takiego nie zdecydował, bo to co oferuje i jego zalety (choć w pełni je rozumiem) są dla mnie nieistotne.

30.07.2026 13:25
Grifter
2.10
odpowiedz
Grifter
59
Generał

PanDaneX "Fortepiany" to stan umysłu :)

30.07.2026 14:10
PanDaneX
2.11
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

grish_em_all
A ja się nadal będę upierał że to jest względne, bo zależy od człowieka i jego perspektywy taczka gruzu za 20k nie jest warta swojej ceny i jak ktoś to kupił to albo jest debilem albo został oszukany podobnie jak w przypadku GPU z którego mocy nie skorzysta.

Weźmy kolejny przykład, w zeszłym roku pojechałem na GP Niemiec MotoGP na Sachsenring ty dalej nie rozumiesz XD. Z motoru, wyjazdu, wakacji itd coś masz. Wspomnienia, emocje i poznajesz ludzi. Wartośc dodatnia.

Przy GPU za 20k tego nie masz. Jedynie możesz się pochwalić jaki to bogaty jesteś albo głupi że dajesz się naciąć na marketingowe pierdololo. Posiadasz coś z czego realnie nigdy nie skorzystasz. Poziom sensu jak kupić butelkę łyski za 500 zł i wypić ją dolewając do szklanki 3x więcej coli niż łychy. PO CO? Żeby udawać konesera w sieci? Żeby pokazać znajomym że ci się powodzi? Albo jak byś ten swój motor kupił i trzymał w garażu żeby od czasu do czasu wrzucić zdjęcie na FB jak na nim siedzisz XD.

W elektronice jest podobnie, ktoś kupi Macbooka za kilkanaście tysi i będzie przeszczęśliwy macbook ma swoje przeznaczenie, zalety i pakiet aplikacji, jak ktoś go kupuje to z tego przynajmniej korzysta na swój sposób. Znam ludzi którzy wszystko mają z appla bo tak im wygodnie.

30.07.2026 14:18
grish_em_all
2.12
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

PanDaneX ty dalej nie rozumiesz XD. Z motoru, wyjazdu, wakacji itd coś masz. Wspomnienia, emocje i poznajesz ludzi. Wartośc dodatnia.
No jak, przecież sam stwierdziłem parę zdań później że dla mnie ten wyjazd był wart każdej złotówki :D Chciałem tylko pokazać że w tym samym momencie dla kogoś innego był jednak bezwartościowy, ze względu na inne upodobania, preferencje, jak zwał tak zwał.

macbook ma swoje przeznaczenie, zalety i pakiet aplikacji, jak ktoś go kupuje to z tego przynajmniej korzysta na swój sposób. Znam ludzi którzy wszystko mają z appla bo tak im wygodnie.
100% racji. Tyle że ja do tego grona odbiorców nie należę, więc z mojego punktu widzenia nie jest wart inwestycji, gdyż zwyczajnie bym go nie wykorzystywał.

30.07.2026 14:20
PanDaneX
2.13
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

Sathorn aktualnie nie ma na rynku symulatora, który do zwykłego grania wymagałby tak mocnej karty. Chyba że mówimy o giga pasjonatach dla których to już nie jest tylko rozrywka i jadą na 3 monitorach, 4K ultra i Pimax Crystal to faktycznie nawet ta karta za 20k może się okazać niewystarczająca. Ale to tak jak wspomniałem na początku Stwierdzam tylko tyle że karta za 20k jest bezsensownym zakupem (oczywiście zakupiona w celach rozrywkowych), uważam że jest dosyć widoczna granica między pasją a rozrywką. Przy takim GTA6 zużyłbyś max 50% mocy tej karty.

30.07.2026 14:30
tynwar
2.14
2
odpowiedz
tynwar
106
Legend

grish_em_all tylko ten motor to jest w całości za 26k + konserwacja, ale tu masz SAMĄ kartę kosztująca 20k, a komp to nie jest coś, że wystarczy włożyć samo GPU i samo wyjdzie, bo to jednak, aby nie zmarnować potencjału GPU trzeba też dołożyć całkiem mocnego procka, dobrą pamięć, odpowiednią płytę główną i jeszcze dyski. No przecież nie kupiłeś jedną część do motora za 26k, więc jak już to chociaż sprawiedliwie porównajmy. Dziś to taki komputer z takim GPU, oj panie, by kosztował nawet spokojnie ponad 30k, a nawet myślę, że i ponad 35k. Także niestety, ale taki komputer jest i tak droższy niż ten motor :P

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-30 14:34:15
30.07.2026 14:33
PanDaneX
2.15
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał
Image

grish_em_all ostatni raz już piszę bo tracę kontrolę XD To że ktoś stwierdzi że to co robisz nie ma sensu a ma bo umiesz wymienić multum powodów dla których tak jest to jest jego problem nie twój. Jeśli ktoś wsadza se patyk w oko i mówi że ma to sens to nie ma znaczenia ile razy to powie bo to i tak sensu nie ma XD. Ja rozumiem że korporacje robią wszystko żeby ludzie mieli twoje podejście ale na miłość boską nie pochwalajmy tego publiczna bo za chwilę wszystkie karty będą o 50% droższe bo I TAK TO KUPIĄ ŻEBY SPEŁNIAĆ SWOJE MARZENIA.

30.07.2026 14:41
PanDaneX
2.16
1
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał
Image

tynwar ja to tylko tutaj zostawię XD komp "do grania" za prawie 100k.

post wyedytowany przez PanDaneX 2026-07-30 14:43:38
30.07.2026 14:48
tynwar
2.17
1
odpowiedz
tynwar
106
Legend

PanDaneX no kek, jak zwykle znajdą się jelenie co i tak kupią to, mimo że mogliby kupić coś mającego 95% mocy tego sprzętu za 1/4 ceny. Ot póki jelenie dają się golić to trzeba je golić, póki jest jeszcze taka okazja :v
Ej, a w ogóle wam też nie działa opcja wstawiania gifu z golowego wyboru? Co bym nie wpisał w polu to nic się nie pojawia.

post wyedytowany przez tynwar 2026-07-30 14:48:33
30.07.2026 14:50
grish_em_all
2.18
2
odpowiedz
grish_em_all
267
Grish
MAX

PanDaneX Ło panie, ale tak już się nie gotuj, wiem że jest upał, ale bez przesady :D

I TAK TO KUPIĄ ŻEBY SPEŁNIAĆ SWOJE MARZENIA.
No i przecież ja właśnie to wałkuję od samego początku! :D Ty twierdzisz że zakup top-endowej karty jest bez sensu, ktoś inny powie że ma sens, bo to jego marzenie. Ja bym osobiście nigdy nie wydał kilkudziesięciu tysięcy na peceta, ale dla kogoś posiadanie takiego potwora może być warte wydatku. Ktoś powie że kupno motocykla jest bezsensowne bo zamiast tego można kupić porządny samochód, a dla mnie to było spełnienie marzeń. Właśnie to mam na myśli powtarzając że "warto/nie warto" jest pojęciem względnym. Bardziej po polsku nie dam rady, wybaczcie 😁

tynwar już o to pytałem w wątku technicznym, wyszukiwarka gif'ów tymczasowo wyłączona, bo Google wtyczkę za paywallem nagle schowało. Po sezonie urlopowym ma się pojawić jakaś alternatywa

post wyedytowany przez grish_em_all 2026-07-30 14:53:23
30.07.2026 14:52
PanDaneX
2.19
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

tynwar Ej, a w ogóle wam też nie działa opcja wstawiania gifu z golowego wyboru? Co bym nie wpisał w polu to nic się nie pojawia nigdy nie dawałem tu gifów

no kek, jak zwykle znajdą się jelenie co i tak kupią to, mimo że mogliby kupić coś mającego 95% mocy tego sprzętu za 1/4 ceny. szczególnie że to tylko marketing i gamingowy to on nie jest XD za 30k masz lepszy i szybszy sprzęt do gierek :D

30.07.2026 15:00
tynwar
2.20
2
odpowiedz
tynwar
106
Legend

PanDaneX a to nawet lepiej, ja nawet nie patrzyłem co jest w tym kompie, bo i tak wiedziałem, że da się ogarnąć równie dobrego za o wiele mniejszą kwotę xD.

30.07.2026 15:03
tynwar
2.21
odpowiedz
tynwar
106
Legend

grish_em_all oooo kurła, serio??? Tego się kurła nie spodziewałem. No ja nie mogę, co rusz to dowiaduję się, że google odpierdziela jakiś cyrk. Czy to ta funkcja z gifami czy to z sponsorowanym systemem wyszukiwania i zwalonym algorytmem pozycjonowania wyników wymuszającym pisanie clickbaitów itd. XDDDDDD
Dzięki za odpowiedź, teraz się wyjaśniło skąd ten brak gifów. Czyli zostaje wklejanie gifów z kompa, normalnie brak słów co odwala te google...

30.07.2026 16:07
2.22
odpowiedz
Tomson jedyny i prawdziwy
13
Legionista

PanDaneX Ona miała kosztować 10k

30.07.2026 16:19
2.23
1
odpowiedz
13
Legionista

PanDaneX Nie do końca się zgodzę. Oczywiście cena jest z kosmosu i należy nacisnąć na konsumencki bojkot w sytuacji gdy karta którą korporacja obiecała sprzedawać za 10k kosztuje dwa razy drożej.
Ale niestety to GPU ma przewagę nad drugim najlepszym taką jak nigdy w historii. Moc jak najbardziej wykorzystasz, najnowsze gry uruchamiane w 4K z Path Tracingiem i DLAA tylko na tej GPU nie zamienia się w pokaz slajdów. Czy w następnej generacji karty będą dużo lepsze? To nie jest powiedziane, skok pomiędzy bieżącą generacją a poprzednią był minimalny. Możliwe że jeszcze przez kolejne 3-4 nie będzie sensu wymieniać tej karty na lepszą bo różnica między nowa generacją będzie minimalna.

30.07.2026 17:27
2.24
odpowiedz
dbq
36
Pretorianin

PanDaneX odpalanie lokalnych llm, ale lepiej kupic raczej Claude lub GPT w najwyzszym abonamencie... Jesli do grania no coz moze ktos chce pograc full 4k+ lub 8k odpala na nizszych opcjach

post wyedytowany przez dbq 2026-07-30 17:28:31
31.07.2026 09:38
Sathorn
2.25
odpowiedz
Sathorn
72
Pretorianin
PLUS

PanDaneX Co do grania w zwykle gry to jest tu cienka granica którą omijasz - czasem ludzie graja na monitorach 4k i chcą mieć duzy framerate 240+ Nie jestem ekspertem ale mysle ze 5090 sie tu niezle wpasowuje. Kompetetywne granie ma swoje wymagania tak zgaduje - mogę się mylić.
Co do symulatora ze nie ma takiego na rynku, absolutnie sie mylisz. Ilość dodatków oraz wpływu na wyświetlanie, szczególnie przy topowych VR zestawach potrafi wycisnac ostatnie poty z symulatora. Jednak najwazniejsze jest co innego - nie wiesz pewnie tego bo to nie Twoja działka że w większości przypadków albo ludzie wybieraja 3 monitory a coraz częściej 3 telewizory 4k do symulatorów domowych. Sam właśnie jestem w trakcie zbierania kasy na 3 x 55' LG C5. Obecnie natomiast uzywam G9 Odyssey 5120x1440 - nie mam 5090, mam 4090 i jestem na krawedzi wydajności.
Nie, nie mam zamiaru zmieniac na 5090 - poczekam na 6090

31.07.2026 10:09
PanDaneX
2.26
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

Sathorn Wiesz imo przy takim ASUS Prime GeForce RTX 5080 OC 16 GB za 6k spokojnie uciągniesz wszystkie tytuły na rynku w 4k i to na wysokich czy tam ultra ustawieniach :). Sam mam bieda 4060TI i wszystkie gry z tego roku w tym Gothic czy Crimson Desert na wysoko-ultra śmigają przy natywnym DLSS... będę chciał zmieniać na RTX 4080 SUPER i to będzie przeskok o 90-120% nie mówiąc już gdybym kupił 4090 :). Także cuda jak 5090 można zostawić w szafie na lata lata lata tak myślę.

Co do symulatorów to fakt, całkowicie nie mój konik :D piszę tylko to co mi opowiadał kolega który właśnie siedzi w tym dosyć głęboko.
Ale napisałem w sumie że do zwykłego grania (w symulatory) starczy tańsza a potem dodałem że przy 3 monitorach, 4K ultra i Pimax Crystal to faktycznie nawet ta karta za 20k może się okazać niewystarczająca

Tomson jedyny i prawdziwy tak jak napisałem koledze, RTX 5080 16 GB będzie wystarczający :) i u wierz że nie będziesz go musiał zmieniać po kilku latach. Za pkt wyjścia można postawić Cyber Punka. Szacowane wykorzystanie 5080 to 95 % a w 5090 to będzie 75% jakoś. Przy GTA VI dosyć podobnie. Mówimy tu o ustawieniach ultra. I oczywiście że lepiej mieć ten zapas ale za 20k nie wygląda to opłacalnie i sensownie. Pamiętajmy też że warto zainwestować w CPU, RAM i porządne chłodzenie. Dobrze złożony sprzęt z odpowiednimi ustawieniami w BIOS może zdziałać cuda czego przykładem jest mój sprzęt :)

31.07.2026 20:43
2.27
odpowiedz
zaymoon
35
Centurion

PanDaneX Mistrzuniu ja mam RTX 5090, zdążyłem kupić przepłacając "jedynie" o 20%, a nie o 100% jak teraz. I widzę jak mi na max ustawieniach chodzą gry jak Cyberpunk 2077, Alan Wake 2, czy Indiana Jones. 4K, Ustawienia maksymalne, Path Tracing, DLAA i gra ledwo wyciąga 30 klatek, oczywiście MFG podkręca to do ponad 100 FPSów, no ale żeby MFG działało jak trzeba to musi być minimum te 30-40 klatek.

08.08.2026 16:58
PanDaneX
2.28
odpowiedz
PanDaneX
24
Generał

zaymoon wiesz, idąc tym tropem "mistrzuniu" to nigdy nie będziesz miał kompa, który spełni twoje oczekiwania. To że twórcy gier bawią się czasem w maksowanie wymagań żeby się przeganiać nie znaczy że musimy się w to bawić i gonić za kosmetycznymi zmianami, które pochłaniają całą moc.
Tak czy siak sprawdzałem Alanka na moim RTX 4070 Ti SUPER i na wszystkim wywalonym na najwyższe miałem 50 fps :) (mało ale sprzęt też nie jest super). Polecam zwrócić uwagę na procesor bo ewidentnie lecisz w hooja albo nie znasz się na budowaniu sprzętu. Aaaaaleeee spoko, korpo musi na kimś zarabiać :D

30.07.2026 10:35
tailless
3
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
tailless
9
Pretorianin

Obwinianie whale'ów trochę mija się z celem, oni zwyczajnie mają przywilej finansowy, przez który nie odczuwają problemu, a nie są jego źródłem.

tynwar
3.1
3
odpowiedz
tynwar
106
Legend

tailless a jednak gówno, bo wpływają na wszystko, pod nich ceny są podnoszone i podnoszone, więc reszta też będzie mieć ceny jak dla bogaczy. To raz, a dwa jednak dobrze byłoby mieć resztki szacunku i dumy, ale jak ktoś pozwala się dymać i opluwać to nawet mimo bogactwa też niezbyt przyjemne uczucie. Przyzwoitość nie przyzwalałaby na takie traktowanie i nakłaniałaby do zachowania godności.

30.07.2026 16:26
3.2
1
odpowiedz
13
Legionista

tynwar Ja kupiłem tą kartę kiedy kosztowała 12k, i tak przepłaciłem, bo miała kosztować 10k, no ale przebicie przez korpo ceny którą się zadeklarowało o 100% to już przegięcie totalne.

31.08.2026 22:52
3.3
odpowiedz
Eflix
29
Chorąży

tailless Nie ma sensu tłumaczyć takiej oczywistości, ludzie zawsze będą zawistnie doszukiwali się winy w tych co mają lepiej od nich. Przeglądając tiktoka widziałem komentarz pod jakimś video, że wszyscy bogaci są źli, oczywiście z 50 tys serduszek. Ludzie często mają ten problem, że są ubodzy nie tylko w portfelu ale i w głowie. Oczywiście, że tacy zawsze będą na dnie.

30.07.2026 10:46
4
odpowiedz
sabaru
39
Senator

te najdroższe karty zawsze były drogie.

30.07.2026 11:18
DocHary
5
3
odpowiedz
6 odpowiedzi
DocHary
93
Unclean One

Do przyzwoitego grania w QHD 5060 w zupełności wystarczy. Audiofile na hi-endowy sprzęt wydają 10-krotnie więcej, więc PC gaming to nadal tanie hobby jeśli nie porównujemy go do np. łucznictwa.

30.07.2026 11:21
Persecuted
5.1
2
odpowiedz
Persecuted
170
Adeptus Mechanicus
PLUS

Przeciętny miliarder też nadal jest biedny, porównując się do Elona Muska.

30.07.2026 12:03
5.2
1
odpowiedz
jonya10218687156
9
Legionista

DocHary 5060 8gb to Qhd dobry zart ... chyba ze mowa o 5060Ti 16gb to jeszcze sie zgodze

30.07.2026 13:37
DocHary
5.3
odpowiedz
DocHary
93
Unclean One

jonya10218687156 to powiedz czego oczekujesz w ramach "przyzwoitego grania". Mam w domu taki świeży komunijny konfig QHD+5060+i5+16DDR5, ale jak wspominam u starszej córki Space Marine 2 na 3060, to jakoś zamulania nie doświadczała.

post wyedytowany przez DocHary 2026-07-30 13:42:23
30.07.2026 17:30
5.4
1
odpowiedz
dbq
36
Pretorianin
Wideo

DocHary i ma Kolega racje jesli zoptymalizowana gra to spokojnie ;) Ultra performance DLSS i Unreal chodzi jak zloto. Ja odpalam ultra wide 3440x1440 na 30 klatek w swojej domowej produkcji - ustawienia Epic oczywiscie bez Generatora;)

https://www.youtube.com/watch?v=cG4i0zbMRF4 - tu jest DLAA czyli pełny res a jak sie odwroci sytuacje detale epic i ultraperformance tez smiga:) w moim open world schodze ponizej 8GB pojemnosci GPU na spokojnie z maks detalami 16kmx16km (256 km2) Full Nanite Pipeline

post wyedytowany przez dbq 2026-07-30 17:38:00
30.07.2026 17:40
5.5
odpowiedz
dbq
36
Pretorianin

jonya10218687156 Do Unreal Engine 5 spokojnie wystarcza 45 -60 klatek realnie zalezy od zageszczenia assetów i oczywiscie ich jakosci. Full Hardware Raytracing z Lumenem

post wyedytowany przez dbq 2026-07-30 17:43:24
31.07.2026 20:45
5.6
odpowiedz
zaymoon
35
Centurion

DocHary Ale z wyłączonym ray tracingiem. 5060 jest przeznaczony do 1080p.

30.07.2026 11:26
Ku'gath
6
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Ku'gath
140
Ojciec Zarazy

Byłem pewnie jednym z ostatnich co tam pod koniec 2025 kupił w miarę dobrych pieniądzach 5080 bo wyszedł za 4250 zł.

30.07.2026 12:02
6.1
odpowiedz
jonya10218687156
9
Legionista
Image

Rumcykcyk Tylko pewnie kupiles za tyle znajac zycie msi ventus albo inne gowno w dolejn polki , ja za 4tys kupilem tez w tym czase rtx 5070ti zotac amp extrim i sobie chwale nawet na podbitym oc 3200mhz +uv karta jest cicha w 4k

30.07.2026 12:13
6.2
3
odpowiedz
Cyberfan
68
Konsul

jonya10218687156 Fajnie. Stanął Ci?

30.07.2026 12:13
Ku'gath
6.3
2
odpowiedz
Ku'gath
140
Ojciec Zarazy

jonya10218687156 3 ja wiem czy gowno. Kultura pracy nawet lepsza niż mój zasłużony Aorus Master.

https://pl-store.msi.com/products/geforce-rtx-5080-16g-expert-oc

30.07.2026 11:36
7
1
odpowiedz
1 odpowiedź
?-?-?-?
161
Last Of The Wilds

Ceny wszystkiego naprawde dawno powariowały... tylko szkoda że ile by coś niekosztowało to nadal ktoś będzie zainteresowany i będzie kupował.
Dla mnie te ceny są irracjonalne, chore, i niewiem jak by mnie musiało "przycisnąć " to i tak bym nie kupił w takich kwotach, mimo że mogę mieć pieniądze. Staram sie raczej nie przepalać pieniędzy wiedząc że coś co realnie kosztuje 2 tyś, jest wystawione po cenie np 5 tyś. Warto odpuścić.

post wyedytowany przez ?-?-?-? 2026-07-30 11:36:48
30.07.2026 14:44
tynwar
7.1
1
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Lateralus o tak, niestety ceny wszystkiego faktycznie poszybowały w górę. A nie wygląda na to, żeby ceny miały w rozsądnym czasie znormalnieć. Przykre to, a na domiar złego następna generacja konsol nie będzie już mieć płyt i co z tego, że konsole będą tanie jak same gry będą koszmarnie drogie. A pc nowego nie ma sensu złożyć za takie ceny i raczej długo tak będzie. Smutne do czego to doszło, a było już tak wiele gównianych sytuacji, najpierw scalperzy i kryptogórnicy, a teraz ai i tendencja do odejścia producentów od branży gier. Mało która branża tak masakruje klientów.

30.07.2026 11:49
ArmiOfMi
8
2
odpowiedz
ArmiOfMi
105
Opiekun Przestrzeni

5090 to trochę droga inwestycja. Ale jak to kogoś narzędzie do pracy to warta każdej złotówki.

post wyedytowany przez ArmiOfMi 2026-07-30 11:51:07
30.07.2026 12:14
9
1
odpowiedz
premium168159954
34
Pretorianin

Ludzie rekompensują sobie braki umysłowe.

post wyedytowany przez premium168159954 2026-07-30 12:16:24
30.07.2026 13:35
Racja
10
1
odpowiedz
Racja
17
Generał
Image

Sama prawda o pc.

😉
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
Halabarda Geralta
35
Generał
post wyedytowany przez Halabarda Geralta 2026-07-30 14:45:19
30.07.2026 19:09
11.1
odpowiedz
drewn1any_mvp
1
Junior

Halabarda Geralta Jedno jest pewne, jeśli wyjdą superki to będą w cenach premierowych 5090 jestem wręcz tego pewny, mówię oczywiście o rtx 5080 super. No chyba że faktycznie mają zamiar wypuścić 5090 se

31.07.2026 01:23
11.2
odpowiedz
zaymoon
35
Centurion

Halabarda Geralta To jest tragiczna cena! Mi udało się kupić RTX 5090 w październiku za 12k, a i tak uważam że przepłacilem, to GPU powinno kosztować 9-10k.

30.07.2026 15:19
Felipe
😂
12
odpowiedz
2 odpowiedzi
Felipe
29
Messiah

Już widzę PCiarzy co będą się potem jarać, że mając kompa tylko z kartą za 20 tyś, a gdzie reszta rzeczy jaki jest on lepszy od konsoli za 3 tyś lol.

30.07.2026 16:28
12.1
odpowiedz
13
Legionista

Felipe Już RTX 5060 TI jest lepszy od GPU w najnowszych konsolach.

30.07.2026 18:48
tynwar
12.2
odpowiedz
tynwar
106
Legend

Tomson jedyny i prawdziwy ale wiesz, że te najnowsze konsole są trochę starsze od rtx 5060 ti? xd

30.07.2026 18:22
13
odpowiedz
2 odpowiedzi
drewn1any_mvp
1
Junior

Tych kart nie kupują gracze. Tylko scalperzy którzy mają klientów na to. Nawet firmy już tego nie chcą kupować bo są lepsze alternatywy do ai i tańsze. Poza tym x kom od premiery miał ceny wystrzelone w kosmos. Nadal te karty można złapać za 16 tysięcy jeśli ktoś bardzo chce. Wystarczy śledzić sklepy i przykładowo wyprzedaże, a ich będzie teraz coraz więcej bo karty będą leżeć 🙃.

30.07.2026 18:26
tynwar
13.1
odpowiedz
tynwar
106
Legend

drewn1any_mvp chciałbym wierzyć w to, że karty będą zalegać na półkach, naprawdę chciałbym...

30.07.2026 18:31
13.2
odpowiedz
drewn1any_mvp
1
Junior

tynwar Ależ oczywiście że będą. Nawet firmy mają swoje limity jeśli chodzi o ceny. Więc wybiorą słabsza ale tańsza alternatywe.

30.07.2026 18:28
Cyrawn
14
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Cyrawn
29
Pretorianin

Nie no fajnie jest jeszcze... tada... AMD.

Ja pogrywam we wszystko na ultra i high w 80-120 klatkach, co prawda w 2560x1440 tylko ale zupełnie wystarcza.
Do tego karta używana również w pracy projektowej i 24gb vramu robi swoje. Polecam 7900xtx .
A i jeszcze AMD wrzuciło FSR 4.1 do tych kart (od chyba listopada/grudnia także do serii 6000), także idealne na kryzys i jeszcze jakiś czas temu nie za drogie.
Ale cały komp składałem pod kątem mocnego AMD.

Nvidia mnie odrzuca, przestarzałe sterowniki i monopolistyczne ceny nawet przed kryzysem. Go go czerwoni :)))))

30.07.2026 18:34
14.1
odpowiedz
drewn1any_mvp
1
Junior

Cyrawn Prawda jest taka że kto miał kupić 5090 z graczy ten kupił na premierę ja tak zrobiłem i nie żałuję. 5090 za 11 tysięcy to po roku czasu dla kogoś nie spełniony sen. Teraz składanie pc to koszmar, albo ryzykowanie z używanym sprzętem albo konsola.

30.07.2026 18:41
Cyrawn
14.2
odpowiedz
Cyrawn
29
Pretorianin

drewn1any_mvp 11 tys za 5090 to bardzo dobra cena, ja za swoje 7900xtx dałem 4.500, chyba 2 lata temu.
Jedyne gdzie ta karta nie daje rady to path tracing , cała reszta ze zwykłym ray tracingiem ogarnia bardzo dobrze, do tego cicha i chłodna.

30.07.2026 18:51
14.3
1
odpowiedz
drewn1any_mvp
1
Junior

Cyrawn Te całe Ray traycingi to zbędny bajer z którego korzystałem z 2 razy. 7900ztx to świetna karta do natywnej rozdzielczości. Ale co kto lubi, moim zdaniem te wszystkie się bajery to takie uwstecznienie niż czysta moc z natywnej rozdzielczości.

31.07.2026 04:29
-ECA- Elite Clans Assasin
15
odpowiedz
-ECA- Elite Clans Assasin
62
Pancor Jackhammer

Po co te wszystkie drogie karty - obecnie żadna z moich nowszych gier AAA nie potrafi utrzymać stałych FPSów. Mam sprzęt przewyższający znacznie zalecane wymagania. Gram sobie na 2560x1440/ Wysokie + DLLS

Outer Worlds 2 - świetna gra, technicznie słabo
Star Wars Jedi: Ocalały - przepiękne widoki, technicznie nienajlepiej
Kingdom Come: Deliverance II - ********XD

Jakiś czas temu zmodernizowałem kompa RTX 4080, 32 RAMU, mocniejszy zasilacz, nawet szerszą obudowę - i na *** mi las?

post wyedytowany przez -ECA- Elite Clans Assasin 2026-07-31 04:36:49
31.07.2026 21:04
maciell
16
odpowiedz
maciell
144
Senator

Ta karta jest marzeniem dla ludzi co maja VR okulary i graja w symulatory samolotow, samochodow. Ja mam 5070 TI i ile godzin testow, zanizanie jakosci grafiki, podkrecania procka,ramu,grafiki poswiecilem dla akceptowalnego poziomu fps to szkoda mowic. Juz nie licze wertowania forum, sciagania innych aplikacji, testowania tych aplikacji. Bo w VR to jest duzy problem jak ci skacze fps z 72 do 20 paru.

Bo w VR nie da sie tak grac bo masz mdlosci. Ja juz jestem zaprawiony i mam tzw VR leg, ale pomimo tego jak mam duzo takich spadkow to i tak wymiekam. Ogladam na yt ludzi co maja Pimaxy 2x rozdzielczosc/2x prawie wiekszy fov niz moje q3 i odpalaja na 5090 i wszystkie suwaki na maksa.

Niestety cena za ta karte jest dla mnie zaporowa. Bo do tej karty musialbym pol kompa wymienic. Procek, pamieci juz DDR 5, zasilacz 1000W, mobo. No i oplaty za prad takiego potwora tez by byly konkretne. Bo przy VR prawie wszystko na 100%.

Ps. Ostatio lecialem na kibel grajac w Le Mans Ultimate. W single player bajka, fps 90 klatek non stop. Odpalilem VR i po 1 okrezeniu do kibla lecialem bo tak mnie zemdlilo.

ps2. Co nie zmienia faktu, ze jak ktos zagra w VR to juz nie wraca do grania w 2D. No po prostu jestes tam.

post wyedytowany przez maciell 2026-07-31 21:06:43
Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl