Komentarze RPG które lubię i ogrywam

Forum Top-listy
Dodaj komentarz
10.04.2026 08:23
Kasrkin
1
odpowiedz
Kasrkin
16
Generał

Wszyscy robią to i ja również machnąłęm listę, było to cięższe niż się spodziewałem. Trochę o logice rozmieszczenia. Tylko 3 poziomy, więcej chyba nie ma sensu. Wrzucałem edycje odświeżone, o ile są i nie są kompletnie skopane. Jeśli dodatki prezentują bardzo różne poziomy, są dodane do listy osobno - patrz dodatki do drugich Pillarsów. Jeśli dodatków jest dużo i są to w zasadzie bardziej DLC niż rozszerzenia, raczej ich nie dodawałem osobno żeby nie zaśmiecać listy.

S-ka jest już zamknięta, ale w A i B może się coś pojawić jak mi się przypomni.

10.04.2026 08:42
Iselor
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Iselor
47
Senator

Moje kochane Icewindy, Pillarsy i Wrath of Righteous na szczycie. To wystarczy bym się uśmiechnął i postawił piwo.

EDIT: Z brakujących brakuje mi kochanego Diablo I i II a także Vampire the Masquarade Bloodlines ale nikt nie jest doskonały,

post wyedytowany przez Iselor 2026-04-10 08:43:23
10.04.2026 08:46
Kasrkin
2.1
Kasrkin
16
Generał

Diablo I i II

Jedynka raczej nie, nad dwójką długo się zastanawiałem, bo spędziłem przy niej kilka dobrych lat. Niby to jednak H'n'S, ale z drugiej strony jest Wiedźmin i Mass Effecty... Dobra, dodane. Z dodatkiem, bo jednak "gołe" D2 nie było aż tak dobre jak to z rozszerzeniem.

Vampire the Masquarade Bloodlines

Ominęło mnie na premierę, zagrałem dużo później i nie zassało.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-04-10 08:48:28
10.04.2026 08:52
Iselor
2.2
Iselor
47
Senator

Byłes za młody na pierwsze Diablo ? Ja się na tym wychowałem, od tego zacząłem przygodę z cRPG i fantastyką jako taką :)

szkoda że ci Wampir nie podszedł ale rozumiem, ma specyficzny klimat, na tej zasadzie ja się odbijam od wszystkich Falloutów (z wyjątkiem New Vega) i Deus ex: szanuję bardzo i wiem że to arcydzieła ale nie mój klimat kompletnie.

post wyedytowany przez Iselor 2026-04-10 08:52:53
10.04.2026 09:01
Kasrkin
2.3
Kasrkin
16
Generał

Byłes za młody na pierwsze Diablo ?

Nie xD Już w '97 miałem kompa, ale dalej byłem dzieckiem i po prostu dostęp do gier był mocno ograniczony - pod względem kasy jak i fizycznych sklepów. Z wujkiem ciupałem wtedy w Quake'a, ale nie był za bardzo w gatunku RPG, więc przygodę z gatunkiem zacząłem dopiero później.

10.04.2026 08:51
elathir
3
odpowiedz
1 odpowiedź
elathir
120
Czymże jest nuda?

Jak zwykle, człowiek coś by tam pozmieniał pod swój gust (standardowo wiedźmin i cyberpunk sporo wyżej, gry bethesdy sporo niżej i mass effecty ciut niżej), ale zauważyłem trzy rzeczy, którym przyklaskuję obiema rękoma:

Nie tylko ja wyżej cenię drugą część KOTORa niż pierwszą. W dyskusjach odnoszę wrażenie, że więcej lubi woli pierwszą ale jak patrzę na te listy to jednak częściej to druga jest wyżej. W mojej ocenie zasłużenie.

Ludzie doceniają ICWD2, na którego niegdyś było sporo narzekania. A dla mnie był to pod względem realizacji walki (nie tylko same mechaniki, ale tez projekt starć) najlepszy RPG do czasu DoS (fabularnie średnio ale starcia Larian zrobił świetne, w zasadzie jedyna duża zaleta pierwszego DoS, do tego z każdą kolejną ich gra coraz lepsze). Po drodze było wiele świetnych gier RPG ale żadna przez lata nie dawała tak fajnego wyzwania taktycznego jak ICWD2.

Oraz Arcanum wysoko na liście, dla mnie pomimo bugów to S tier, ale mam do tej gry sentyment. Ta gra zdecydowanie zasługuje by ją docenić i to jest mój wymarzony kandydat pod solidny remake.

post wyedytowany przez elathir 2026-04-10 08:52:35
10.04.2026 08:57
Kasrkin
3.1
Kasrkin
16
Generał

Nie tylko ja wyżej cenię drugą część KOTORa niż pierwszą. W dyskusjach odnoszę wrażenie, że więcej lubi woli pierwszą ale jak patrzę na te listy to jednak częściej to druga jest wyżej. W mojej ocenie zasłużenie.

Gry niby podobne, ale jednak różne i widać wyraźnie którą część robił Obsidian, a którą Bioware. Jedynka na pewno wyróżniała się sławnym plot-twistem i bohaterem, ale dwójka była bardziej złożona gameplayowo (np. umiejętności miały większy udział) i dojrzalsza fabularnie. Stawiam na dwójkę.

Ludzie doceniają ICWD2, na którego niegdyś było sporo narzekania.

Icewindy zawsze cierpiały przez porównanie do BG, a niesłusznie bo nie były gorsze, tylko pisane z inną filozofią w tle. Pod względem mechanik tylko NWN/NWN2 może się z nią równać, a pod względem projektu walk to dla mnie dalej top.

Oraz Arcanum wysoko na liście, dla mnie pomimo bugów to S tier, ale mam do tej gry sentyment.

Myślę, że byłaby S-ka, ale te bugi... Tak jak pisałem w wątku RPG, zabierałem się za niego kilkanaście razy a skończyłem tylko kilka - właśnie przez bugi.

Forum Forum Top-listy
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl