Komentarze do wiadomości: Psychologia mówi, że dorośli w wieku od 30 do 40 lat, którzy nadal grają w gry wideo, budują coś, co zobaczą dopiero mając 70 lat

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
29.04.2026 13:31
1
1
odpowiedz
wojtek750
74
Pretorianin

Ciekawe, czy brano pod uwagę różne gatunki gier. Mogłoby być interesujące sprawdzić, które rodzaje gier w jakim stopniu i w jakim zakresie  są efektywne. Np. gracze grający głównie w strategie vs. fpsy online vs. RPG. I dobrze byłoby wiedzieć, jak wypadają korzyści z grania w porównaniu do innych aktywności, np. czytania, nauki języków, gry na instrumencie, oglądania filmów itd.

post wyedytowany przez wojtek750 2026-04-29 13:32:59
29.04.2026 14:44
1.1
toyminator
97
Senator

wojtek750 Były już kiedyś badania(chyba ;D)  Strzelanki i gry akcji zwiększają refleks. RPG rozwija głównie wyobraźnię i w pewnym stopniu skupienie, bo dużo czytania. Strategie szybkiego reagowania w stresie, przygodówki i gry logiczne ułatwiają nooo logiczne myślenie ;D Ja osobiście przez gry, sonduję otoczenie. Nie wiem czy to akurat dobrze czy nie, ale jak ktoś mi minimalnie wejdzie w kąt widzenia, to muszę sie spojrzeć, żeby ogarnąć czy to zagrożenie czy nie ;D I chyba rozglądam sie dużo więcej niż sporo ludzi. Zwracam uwagę na pierdółki, jak ptaki, małe robaczki na chodnikach. I mam niezły refleks, i mimo wady wzroku, zauważam małe muszki i robaczki, nawet te które są czarne na czarnym np dywanie. Jak coś jest wielkości drobinki kurzu i się rusza, to prawie na pewno to zauważę.

29.04.2026 14:25
2
odpowiedz
Darek1785
8
Generał

Jak już to bardziej rekreacyjne granie coś jak rozwiązywanie krzyżówek lub czytanie książek bo na pewno notoryczne granie przez kilkadziesiąt lat nikomu nie dobrze nie posłuży.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl