A później dziwnym trafem spora część użytkowników nie chce kupować gier na innych platformach, ciekawe jaki może, być tego powód.
Ciekawy feature.
Jeżeli to ma usprawnić weryfikację jakości danej recki to jestem za.
Brawo!!!! Fantastyczny opcja i powinien nawet być obowiązek ujawnienia specyfikacji swojego kompa!!! Oj wtedy wielu którzy tak stanowczo piszą "fatalna optymalizacja, brak optymalizacji w ogóle" albo "co za dureń zrobił tu optymalizację", etc., a piszą tak o nowej grze np. z 2025, oczywiście jakiejś AAA grając na GTX 950 2GB VRAM która ma z 10 albo i więcej lat by znikło z negatywnych recenzji! Mnóstwo negatywnych i hejterskich recenzji nawet by się nie pojawiło. I takie są fakty!!!
A później dziwnym trafem spora część użytkowników nie chce kupować gier na innych platformach, ciekawe jaki może, być tego powód.
Ciekawy feature.
Jeżeli to ma usprawnić weryfikację jakości danej recki to jestem za.
Jak nvidia ma nvcontainer i nvtelemetry to złe chciwe korpo zbiera dane o grach. Jak steam zbiera te same dane i jeszcze dołącza je do naszej recenzji to hurra, oby tak dalej!
To jest właśnie tak skonstruowane, że można (a nie trzeba) dołączyć te dane. Jest to jasno opisane w wiadomości:
Dzięki tym nowościom, gdy użytkownicy będą pisali swoją opinię na temat danej produkcji, wśród opcji pojawi się możliwość dołączenia do recenzji informacji o konfiguracji peceta, na którym grali.
Jeśli z tego skorzystamy, Steam zbierze dane o naszym sprzęcie. Idea jest taka, że gdy zobaczymy, jak ktoś chwali lub gani optymalizację, to będziemy mogli sprawdzić, czy ma sprzęt podobny do naszego.
Widać Valve chce wprowadzić coś podobnego do opisów technicznego działania gry na Linux umieszczanych na stronie ProtonDB, ale w bardziej przystępnej dla zwykłego użytkownika formie i dla każdego systemu operacyjnego.
Brawo!!!! Fantastyczny opcja i powinien nawet być obowiązek ujawnienia specyfikacji swojego kompa!!! Oj wtedy wielu którzy tak stanowczo piszą "fatalna optymalizacja, brak optymalizacji w ogóle" albo "co za dureń zrobił tu optymalizację", etc., a piszą tak o nowej grze np. z 2025, oczywiście jakiejś AAA grając na GTX 950 2GB VRAM która ma z 10 albo i więcej lat by znikło z negatywnych recenzji! Mnóstwo negatywnych i hejterskich recenzji nawet by się nie pojawiło. I takie są fakty!!!
Nie tylko kompa. Pierwsza rzecz to powinien być model monitora, bo w dużej mierze on bezpośrednio pracuje nad odbiorem gry.
Widzicie już tą opcję? U mnie nie ma w tej Beta
No może przesadzam :) od głębszej analizy jest forum, ale jeśli już robimy wykaz to można kompletny. Bawiłem się teraz Steam to dopóki w Bios nie wyłączyłem integry procesora to nie widział karty graficznej.
Windows widzi model monitora, nawet TV mi dokładnie rozpoznaje podłączony więc nie widzę przeszkody z ekranem.
W końcu ankieta steam sama robi analizę ekranu.
Większy sens miałaby w specyfikacja sama informacja o rozdzielczości ustawionej w grze i użytych skalerach tejże, niż konkretny model monitora.
(Recenzja ble ble ble)
i9 14900KF 64Gb ram DDR5 RTX 4090
I tu gdzies ewentualnie ustawienia na jakich sie gra uruchamia, wlacznie z rozdzielczościa i średnia ilością fps, I ewentualnie moze jeszcze jakas wartość gdy sie duzo dzieje na jakims etapie gry
Globalnie patrząc ta opcja chyba jest zbyteczna. Bo co powie nam samo cpu i gpu? I tak najlepiej obejrzeć testy na YT.
6 lat temu recke Rage 2 zakończyłem wpisem:
"4790k + 1070ti i zabawa 70-90 FPS na ultra"
Za co uslyszalem komentarz:
"Nie ma to jak grę oceniać bo odpala na 1070ti w 70-90fpsach na ultra... Pozdro..."
Super. A kiedy ten cholerny ekwipunek będzie działać? Ciągle zbyt dużo żądań, albo ekwipunek jest teraz niedostępny, spróbuj później. To jest jakaś kpina.
Przeciez steam już zbiera dane o sprzęcie graczy. Wystarczy dodać je do recenzji po otrzymaniu zgody użytkownika.
Dlatego nigdy nie kupuje gier na czymkolwiek innym niż steam. Epic i inne to tylko okienko z opcją włączenia gry, nic więcej.
Ta opcja jest bez sensu. Ile razy to ja czytałem jak ktoś się żalił że optymalizacja gry jest skopana, a potem jak się patrzy na jakim sprzęcie grał to miał procek z 4 rdzeniami gdzie gra wymagała minimum 6. To samo z kartą, było podane że była wymagana karta rtx 4090, a owa osoba grała na jakimś RTX 2060, itd.