Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Prezesi chcieli zastępować ludzi sztuczną inteligencją, a teraz nie rozumieją, skąd biorą się ogromne rachunki

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
09.07.2026 10:41
1
odpowiedz
arthelass
15
Legionista

Bańka zaczyns pękać

09.07.2026 12:56
1.1
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

arthelass nie zaczyna pekac tylko agentowe ai potrafi tak wiele ze trzeba zrobic paywall aby wielkie giganty nie stracily dominacji.

09.07.2026 10:49
2
6
odpowiedz
9 odpowiedzi
sabaru
39
Senator

Zmiany sposobu rozliczeń sztucznej inteligencji wskazują, że skończył się czas taniej sztucznej inteligencji. Już w kwietniu tego roku pojawiły się doniesienia, że w niektórych przypadkach człowiek okazywał się tańszy od maszyny i brak wiedzy o tym, jak wdrażać AI z pewnością miał na to wpływ.
Korporacje tworzące generatory AI najpierw obiecywały cuda na kiju, a jak już zwabiły prezesów chętnych szybkiego zysku to okazuje się że w cale tak na dłuższą metę nie jest. I to zdaje się głównie twórcy tych generatorów AI najbardziej się bogacą. Swoją drogą co poniektórzy zachwyceni są że AI jest wprowadzane do gier i twórcy z niego korzystają przy ich tworzeniu. Ciekaw czy podobnie tu też tak będzie.

post wyedytowany przez sabaru 2026-07-09 10:50:03
09.07.2026 13:02
2.1
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

sabaru jak puszczasz loop ktory robi testy i optymalizuje dane funkcje ,kod i wydajnosc ficzerów - tak jest to doskonałe:) z malucha robisz ferrari - mniej wiecej tak to dziala.

09.07.2026 13:38
2.2
odpowiedz
sabaru
39
Senator

dbq może oni mają jakieś lepsze te generatory ale jak ja to testuje i chce żeby mi napisał jakieś skrypt to jest wręcz odwrotnie. To samo jest np. z modelami 3D czy nawet z obrazkami. Dużo jest potem do poprawiania. Np. jeżeli chodzi o modele to trzeba siatkę odchudzać bo taki generator jak robi model 3D na podstawie np. zdjęcia to nawali jej tyle że by 4 z tego takie same modele zrobił.

09.07.2026 13:46
Kasrkin
2.3
4
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

dbq Bzdura. Z AI korzystam jako trochę lepszej wyszukiwarki, nigdy w życiu bym nie pozwolił wrzucać kod z agenta bezpośrednio na testy/produkcję bo potrafi takie bzdury wypływać że głowa mała. A już z kodem SQL to potrafią wyprawiać takie kombinacje alpejskie, że głowa mała.

A bajkioo tym jak to za pomocą AI zrobisz z malucha Ferrari zapętlając jakieś testy i optymalizację to... bajki xD

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-07-09 13:47:39
09.07.2026 13:55
2.4
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin
Image

Kasrkin dobra powiem Ci co zrobilem a Ty ocenisz czy to progres - mialem 50 followujacych ai w Unreal Engine bohatera - teraz mam 500 . zainicjowalem self improvement loop celem optymalizacji. Jaki masz problem z lepszymi rozwiazaniami. Stworzylem tez bezkosztowe UI runtime. Robisz blad ale to moje zdanie :) Pamietaj ze mozesz opdalic agenta do wyszukiwania bledow i mozesz zrobic to parralel wiec z kilku roznych modeli i orchestratorem usprawnic. Mnie na to nie stac uzywam jednego modelu pod maska ale jak ktos ma hajsu to moze dzis budowac nieskazitelne imperium. I tak kod bedzie wydajniejszy - moze zablotowany na starcie ale mozna to agentowo rozwiazywac /simplify-code i budowas as go i testowac co kilka promptow

post wyedytowany przez dbq 2026-07-09 14:40:39
09.07.2026 14:04
2.5
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

sabaru nie ma nic idealnego zawsze sie poprawia, wazne ze wiesz gdzie poprawiac i z agentem to rozwiazesz - potem model otrzymuje to jako skill i w nastepnych iteracjach tego bledu nie popelni lub z niskim marginesem.

post wyedytowany przez dbq 2026-07-09 14:06:11
10.07.2026 09:53
Kasrkin
😃
2.6
2
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

dbq Unreal Engine

Ja piszę o zastosowaniu agentów AI w pisaniu kodu w RZECZYWISTYCH warunkach biznesowych, a nie zabawach w UE. Człowieku, ja jestem backendowcem ERP plus piszę integracje, nie ma opcji, żebym wrzucił gdziekolwiek kod, który nie wiem co w 100% robi i nie mam żadnego marginesu na niekończące się iteracje wyłapywania błędów. Na naszych błędach albo halucynacjach AI może popłynąć cała firma, nie ma ŻADNEGO marginesu błędu, bo nawet postawienie systemów i baz z backupów wygeneruje milionowe koszty/straty. Z doświadczenia wiem, że tam gdzie zaczyna się realna odpowiedzialność kończą się bajeczki od proroków AI. Oczywiście musieliśmy się kopać z bajkopisarzami AI, którzy sprzedawali opowieści jak to AI nie zredukuje kosztów w firmie, zwłaszcza w IT, ale na szczęście mamy ogarniętego szefa i kierownika - opowieści o cudach stworzonych przez AI zawsze kończyły się w momencie, kiedy padało pytanie o odpowiedzialność za wdrożony na produkcję kod wygenerowany przez agenta. Później wychodziło, że review całego kodu i tak musi zrobić człowiek, wprowadzić poprawki i zazwyczaj koszty były już większe (AI + pracownik) niż sam pracownik. A prawdziwe podniesie kosztów usług dopiero przed nami...

AI z nami zostanie, sam przecież używam jak pisałem wyżej, ale w obszarze infrastruktury krytycznej NIGDY nie zastąpi programistów, bo mało kto będzie miał jaja dać jakiekolwiek gwarancje za kod z AI. Z agentów korzystam do szukania dokumentacji lub ogarniania zajęć, których mi się nie chce robić (podsumowanie kontraktów, wstepne rozpisanie mapowań, struktura aplikacji, powtarzające się taski) i na tym się to finalnie skończy.

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-07-10 09:55:57
10.07.2026 11:13
2.7
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

Kasrkin po to masz srodowiska testowe i tworzysz narzedzia do testu zeby uchwycic bottlenecki na testach a potem produkcje wrzucasz jak robisz na hurra wdrozenia to nic nie poradze ;) . kwestia logiki masz teraz agentow z wiedza persistent wiec mozna edytowac ich zachowania - gadanie dzis o halucynacjach to osmieszanie sie. jak ktos sra w gacie i nie rozumie ze biznes to ryzyko to zawsze bedzie zbyt przezorny. ludzie sie boja ze straca prace dlatego nie wdrazaja ai i bronia sie reakmi i lokciami. Prawda jest taka ze Ai produkuje wiecej, szybciej .To co podałem jest to rzeczywistość wydaje narzędzia do silnika i tworzę grę 100 % vibecode. Nie rób z siebie ważniejszego i nie umniejszaj innym bo pracujesz w jakiejś firemce. W której nie masz żadnej decyjnosci i musisz pytać czy możesz cokolwiek używać.

post wyedytowany przez dbq 2026-07-10 13:57:25
10.07.2026 14:48
Kasrkin
😂
2.8
2
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

dbq po to masz srodowiska testowe i tworzysz narzedzia do testu zeby uchwycic bottlenecki na testach a potem produkcje wrzucasz jak robisz na hurra wdrozenia to nic nie poradze ;)

Przecież ci piszę, że w prawdziwym świecie nie ma czasu na ciągłe iteracje i wątpliwe poprawki kodu napisanego przez agenta. Dodatkowo jest bardzo często DROŻSZE rozwiązanie niż kod napisany przez pracownika, ponieważ poza ksoztem AI i tak musisz doliczyć roboczogodziny programisty. A kto poprawiał za AI ten wie, że czasami jest to droga przez mękę.

jak ktos sra w gacie i nie rozumie ze biznes to ryzyko to zawsze bedzie zbyt przezorny.

Taa... Każdy jest cwaniak kiedy nie będzie musiał położyć głowy za błędy kosztujące firmę miliony ;)

tworzę grę 100 % vibecode

Ty niczego nie tworzysz, tylko robi to agent. Kolejna wielka wada AI jest taka, że firmy tracą CAŁE know-how. Nawet gdyby ci się udało "napisać" całą grę agentem to ty nie będziesz miał zielonego pojęcia jak to działa, dlaczego to działa, dlaczego to nie działa, a dlaczego tatmo nie działa tak jak byś chciał :)

Nie rób z siebie ważniejszego i nie umniejszaj innym bo pracujesz w jakiejś firemce. W której nie masz żadnej decyjnosci i musisz pytać czy możesz cokolwiek używać.

Jak już zaczniesz gdzieś pracować to dowiesz się, że każdy, nawet dyrektor, nie jest wszech-decyzyjny ;)

post wyedytowany przez Kasrkin 2026-07-10 14:49:29
10.07.2026 15:01
2.9
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

Kasrkin pracowalem juz na etacie wiele lat i raczej wybor etatu to droga na latwizne. - Po co ci wiedziec jak jest zbudowane narzedzie ktore dziala , dodatkowo mozesz zagladac do kodu kiedy chcesz,przeprowadzac testow ile chcesz iterowac ile razy chcesz. Po co zatrudniac programiste skoro osoba ktora raczej rozumie potrzeby biznesowe i klienta moze iterowac narzedzia bez dotykania kodu. Mozna sie obrazac ale tak wglada rzeczywistosc - wystarczy miec wyobraznie checi i troche kasy do spalenia na tokeny i bedziesz miec szybciej dowiezione tematy niz z programistami , ktorzy raczej zrobia overthinkinng i wszystko aby wydluzyc procesy i zmaksymalizowac zysk ze swojej pracy. Takie mam doswiadczenia z IT a i raczej jak sie cos ubzdura komus wyzej to zmienia kolejki wdrozen wiec i tak raczej realizowane z giga poslizgami. Dla mnie praca na etacie to dzis marnowanie okazji zeby sie uwolnic od januszexow i poskladac te kolchozy jak domki z kart. Ai pozwala byc w 100% niezaleznym.

post wyedytowany przez dbq 2026-07-10 15:05:29
09.07.2026 12:53
3
1
odpowiedz
dbq
35
Pretorianin

no kto by pomyslal ze ludzi u gory nic nie potrafia tylko ciąć a potem nie ma pracowników ktorzy potrafiliby korzystac z technologii. Teraz beda zatrudniac coachow AI i tak gówno ogarną bo jak ktos tylko liczy na zyski a nie na jakość i zrównoważony rozwój to niech ma tam rozpierdziel w januszexie. Mam nadzieje ze poupada jak najwiecej firemek za brak poszanowania kultury pracy,zarobkow . zycze zeby zwolnieni pracownicy zalozyli konkurencyjne biznesy i doprowadzili do masowych bankructw. Trzymam kciuki

09.07.2026 13:25
Kwiliniosz
4
odpowiedz
Kwiliniosz
86
Generał

Dobrze im tak.

09.07.2026 22:51
WolfDale
😂
5
odpowiedz
WolfDale
109
~sv_cheats 1

Idealny przykład januszy biznesu, usłyszeli gdzieś że AI robi wszystko za pracowników więc można ich wywalić i zainwestować. Nawet to zabawne jest.

10.07.2026 16:58
Felipe
6
odpowiedz
Felipe
29
Messiah

I bardzo dobrze prezeski janusze biznesu jeszcze będą na kolanach błagać tych co zwolnili, żeby wrócili. A ci powinni im pokazać środkowy palec i niech se teraz AI zatrudniają do roboty.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl