Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Polski gracz Farming Simulator 25 żądał 500 złotych za jedną mapę. Kilka dni później twórcy wprowadzają surowy zakaz

Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz
24.08.2026 20:34
animatiV
1
8
odpowiedz
animatiV
119
PCMR

Różnica polega na tym że Giants wydaje dodatki do swojego własnego produktu i tylko oni mają prawo wydawać je za paywallem.

25.08.2026 09:07
PanDaneX
7
5
odpowiedz
13 odpowiedzi
PanDaneX
25
Generał

wgl abstrakcją jest to że niektórzy bronią płatnych modów XD

24.08.2026 20:34
animatiV
1
8
odpowiedz
animatiV
119
PCMR

Różnica polega na tym że Giants wydaje dodatki do swojego własnego produktu i tylko oni mają prawo wydawać je za paywallem.

24.08.2026 22:26
2
2
odpowiedz
tybet2
171
Generał

Dobrze. Już wystarczająco dużo było problemów z modami, za które twórcy chcą kasę.

24.08.2026 23:40
3
1
odpowiedz
SkyOnFire
27
Konsul

Prawdziwą hipokryzją jest postawa Bethesdy która psuje wszystkim mody przez wydawanie patchy do gry które jedyne co robią to ulepszają obsługę ich płatnych modów, które są do tego gorsze od tych darmowych, oczywiście nigdy im nawet nie przyszło do głowy żeby naprawić jakieś bugi przy okazji.
W każdej innej grze gracze by się cieszyli że coś tam poprawili w kilkunastoletniej grze, ale przy Skyrim i Fallout 4 jedyną reakcją jest przekleństwo pod nosem

25.08.2026 02:50
Ergo
4
1
odpowiedz
Ergo
109
Senator
PLUS

Ludzie naprawdę mają problemy z myśleniem. Porównywać dlc do płatnych modów. 🤦Ciekawe jakby mieli własną firmę i ktoś by na niej zarabiał. Rozumiem, że machnęli by ręką i stwierdzili, że spoko, niech sobie zarabia. 😂

25.08.2026 07:23
5
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
oLaudix
7
Legionista

Może mi ktoś wytłumaczy bo nie rozumiem. Skoro ktoś wydaje moda i chce za niego pieniądze (co według mnie jest normalną rzeczą) a ktoś uznaje, że ów mod nie jest warty swojej ceny (co według mnie jest normalną rzeczą), to jaki jest problem takiego moda nie kupować? Nikt nikomu rąk nie wykręcał jak rozumiem żeby tą mapę kupować?

25.08.2026 10:17
5.1
odpowiedz
makaronZserem
60
Generał

oLaudix Bo to jest tak, jakbyś chciał sprzedawać koszulki z nazwą lub wizerunkiem jakiegoś znanego zespołu, koszulkę i napis zrobiłeś sam, ale używasz własności intelektualnej, która do ciebie nie należy. Rozumiesz już, co z tego, że koszulka i projekt są twoje, skoro nie masz wykupionej licencji ani pozwolenia na sprzedaż. Nie masz prawa tego robić, bo w świetle prawa okradasz oryginalnych twórców.

Tak samo jest z modami, twórcy gry pozwalają na to, aby ktoś dobrowolnie docenił cię jakąś kwotą (np. przez dotacje), ale mody, które produkujesz, muszą być darmowe dla każdego, a nie schowane za paywallem.

To jest zwyczajna kradzież i każdy moder, który próbuje w ten sposób obchodzić prawo, doskonale o tym wie. Zadajesz pytanie, „przecież nikt nie zmusza do zakupu”, ale moderów też nikt nie zmuszał do okradania twórców gry. Skoro wiedzą, że studio się na to nie godzi, to mogą przecież nie robić takich modów i zająć się czymś innym, nikt ich do tego nie zmusza.

Kupując grę, zgodziłeś się na to, co zawiera licencja, a licencja jasno mówi, co możesz robić, a czego nie odnośnie modów. I te akurat zapisy są zgodne z prawem w wielu krajach.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-08-25 10:21:10
23.09.2026 07:41
5.2
odpowiedz
oLaudix
7
Legionista

makaronZserem Tylko że ja w swoim komentarzu odnosiłem się głównie do samej dramy i ceny tej mapy, a nie twierdziłem, że autor na pewno działał zgodnie z EULA GIANTS. GIANTS w EULA zabrania sprzedaży modów/map bez zgody. Jeżeli autor się na te warunki zgodził, to je złamał. Tylko że „złamał EULA” i „okrada twórców gry, bo sprzedaje ich własność to dwie różne rzeczy. Porównywanie tego do sprzedawania koszulek z cudzym zespołem czy wizerunkiem to bzdura bo to nie jest ta sama sytuacja. Program napisany pod Windowsa też bez Windowsa nie działa, ale nie znaczy to, że Microsoft jest właścicielem programu. Tak samo plugin do jakiegoś programu nie staje się własnością producenta tego programu tylko dlatego, że jest z nim kompatybilny. Ponadto jeśli producent sam udostępnia edytor i assety właśnie po to, żeby tworzyć mapy i mody, to samo korzystanie z tych elementów trudno przedstawiać jako "okradanie twórców". Osobną kwestią jest to, czy licencja pozwala później taki efekt sprzedawać, ale to nadal nie to samo co bezprawne użycie cudzego logo czy wizerunku na koszulce.

I nadal nie rozumiem gównoburzy dookola ceny mapy. Autor może chcieć 500 zł, 5000 zł albo 500 000 zł. Jeżeli nikt nie uzna mapy za wartą tej ceny, to nikt jej nie kupi i autor sam się przekona na ile rynek wycenia jego pracę. To nie jest produkt pierwszej potrzeby, który człowiek musi kupić niezależnie od ceny. To opcjonalna mapa do gry. Nie podoba ci się cena to nie kupujesz. Kwestia EULA to osobna sprawa i nie była przedmiotem mojego komentarza.

post wyedytowany przez oLaudix 2026-09-23 07:54:22
25.08.2026 08:43
6
odpowiedz
PiterPan8
13
Legionista

Niektóre modyfikacje nie potrzebują nawet discorda czy innych, ponieważ posiadają własne dedykowane strony internetowe. Giants schodzi na psy w ostatnich latach bo każda kolejna odsłona poniekąd wygląda jak poprzednia z kilkoma modyfikacjami.

post wyedytowany przez PiterPan8 2026-08-25 08:45:18
25.08.2026 09:07
PanDaneX
7
5
odpowiedz
13 odpowiedzi
PanDaneX
25
Generał
PLUS

wgl abstrakcją jest to że niektórzy bronią płatnych modów XD

25.08.2026 09:29
7.1
odpowiedz
Shagwest
70
Centurion

PanDaneX Ja bronię, bo mogę ich po prostu nie kupować (co zresztą robię). Abstrakcją dla mnie jest to, że z jakiegoś powodu uznaliśmy za normalność to, że twórca oprogramowania może dyktować odbiorcom, co im wolno robić z ich produktem, a nawet dużo więcej. Odpalając głupią grę czy rejestrując się w serwisie streamingowym zgadzamy się na kilometrowe warunki użytkowania, których nikt nie czyta i jakoś przeszliśmy nad tym do porządku dziennego. Moja umowa hipoteczna i akt notarialny razem wzięte są krótsze niż "terms of service" przeciętnej gry.

Według mnie kwestia płatności za moda powinna być między twórcą moda a potencjalnym kupującym. I tyle.

25.08.2026 10:23
martekrpg
7.2
odpowiedz
martekrpg
96
Pretorianin

PanDaneX Jaki jest sens logiczny tego, że rozumiem, wg ciebie, wszystkie mody powinny być udostępniane za darmo? Że jakiś idealizm? Prawda jest dużo bardziej cyniczna i bez takiej bezpośredniej formy w postaci płatności czy innych typów monetyzacji, większość poważnych moderów nie poświęciłaby setek czy nawet tysięcy godzin na tworzenie modyfikacji.

Dobrym przykładem jest np. jayserpa - jeden z najpopularniejszych, ulubionych moderów Skyrima, wielokrotnie wymieniany jako osoba, która się "nie sprzedała". Po zmianie monetyzacji na Nexusie zaczął publikować o wiele rzadziej, za to w międzyczasie wydał dwa płatne mody w Creation Clubie.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, ile można było zarobić na Nexusie - koleś po prostu żył z monetyzacji, a po tym, kiedy ta została ograniczona, dostajemy od niego mniej albo wcale.

Sprzedawanie modów nie spowoduje, że będą darmowe - spowoduje to, że ich w ogóle nie dostaniemy.

25.08.2026 10:27
7.3
2
odpowiedz
makaronZserem
60
Generał

Shagwest Zabawne, jakbyś stworzył jakąś markę i ktoś wykorzystywałby twój wizerunek, sprzedając własny produkt, to ciekawe, czy też byś powiedział: „no ale ludzie mogą tego nie kupować” XD

Chłopie, prawo w Polsce i w wielu innych krajach jasno definiuje, czym jest własność intelektualna i co muszą spełnić osoby, które nie są jej właścicielami, aby móc na niej zarabiać. Nie musisz nawet czytać licencji gry, którą zakupiłeś, bo nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

Kupując grę, kupujesz tylko licencję na jej użytkowanie, a nie prawa autorskie do kodu, silnika czy marki. Moder nie tworzy produktu od zera na własnym silniku, buduje go na cudzej własności.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-08-25 10:29:33
25.08.2026 10:34
7.4
odpowiedz
Shagwest
70
Centurion

makaronZserem No i o tym dokładnie piszę. Zgadzasz się bezrefleksyjnie na to, żeby Ci dyktowali co możesz robić z czymś, co kupiłeś. W świecie produktów materialnych nadal rzadkością jest, by producent wtryniał się w to, co z nim robisz, co do niego dorabiasz, co do niego produkujesz i sprzedajesz innym. Jak jakaś firma typu John Deere jednak się wyłamuje i próbuje dyktować warunki, to są z tego afery i ciąganie się po sądach.

A w przypadku oprogramowania jest to już zupełna normalność. I szaraczki bronią tego ograniczania własnych praw. To jest absurdalne.

25.08.2026 10:39
Kwisatz_Haderach
7.5
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
30
GIT GUD or die trying

martekrpg większość poważnych moderów nie poświęciłaby setek czy nawet tysięcy godzin na tworzenie modyfikacji.

To niech nie poswieca. Moga sobie zrobic swoja gre od zera jak tacy zdolni i zajebisci sa (a nie sa bo wiekszosc modow nie tworzy praktycznie nic nowego, tylko przerabia albo wrzuca na chama gotowce w ten czy inny sposob (z innych gier itd..).
Znakomita wiekszosc modow za paywallem to slop i tyle. Zreszta ogolnie od paru lat ogolnie wiekszosc modow to slop.

spowoduje to, że ich w ogóle nie dostaniemy.

Mody powstawaly od zawsze i takze wtedy kiedy nie bylo patreonow i innych glupot. Ludzie robili je dla funu, jako hobby - bo tu nikt nikogo nie zmusza.
Poprostu wraz z naplywem coraz mlodszych "moderow" i wraz z rozwojem narzedzi, ktore to modowanie ulatwiaja pojawila sie roszczeniowosc.

Musialo by mnie niezle pogrzac zebym placil jakiemus randomowi za texture/color swapa (wlasciwie 90% "modow" dzisiaj to texture swapy albo okolice tego), albo zmiany w plikach konfiguracyjnych (bo i takie cuda sie zdarzaja).

Wyjatkiem sa dla mnie megamody, nad ktorymi pracuja cale grupy i ktore naprawde zajmuja miesiace i lata. Ale to jest promil w morzu gowna i popierdolek zmieniajacych 2 animacje albo dodajacych 5 spelli.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-08-25 10:48:20
25.08.2026 11:02
martekrpg
7.6
odpowiedz
martekrpg
96
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Trochę co ma piernik do wiatraka, bo nikt tutaj raczej nie dyskutuje o "tylko przerabia albo wrzuca na chama gotowce w ten czy inny sposób (z innych gier itd..)" - takich rzeczy się nawet nie da zmonetyzować. Podobnie nikt raczej nie będzie płacić za jakiś reshade preset albo plik z ustawieniami .ini.

Większość modów to badziew, ale biorąc taki flagowy przykład moddingu jak Skyrim - każdego miesiąca wychodzi do niego kilka czy kilkanaście modów, które są rewolucyjne/rewelacyjne - postęp w ciągu ostatnich kilku lat jest ogromny.

Zresztą, w przypadku innych gier też - w ciągu ostatnich kilku lat dostaliśmy chociażby Kroniki Myrtany, więc sorry, ale pierdzielisz od rzeczy.

25.08.2026 11:07
7.7
odpowiedz
makaronZserem
60
Generał

Shagwest najwyraźniej nie rozumiesz czym jest prawo własności, argument John Deere tyczy się USA, w EU nic takiego nie miało miejsca właśnie dzięki przepisom które tak krytykujesz. Poza tym mylisz dwa aspekty fizyczny produkt a całkowicie cyfrowy.

25.08.2026 11:16
7.8
odpowiedz
Shagwest
70
Centurion

makaronZserem Cały czas dokładnie potwierdzasz to, o czym mówię. Uznajesz tę sytuację za normalną, bo tak jest i już, nad czym tu się zastanawiać.

25.08.2026 11:42
7.9
odpowiedz
makaronZserem
60
Generał

Shagwest Jeśli myślisz, że kraj bez praw i obowiązków byłby lepszy, to podaj mi przykład takiego ustroju obecnie.

25.08.2026 11:49
7.10
odpowiedz
Shagwest
70
Centurion

makaronZserem A tu to chyba chciałeś mnie zaskoczyć i Ci się udało, bo zupełnie nie mam pojęcia, o czym Ty teraz piszesz :D

25.08.2026 11:50
7.11
1
odpowiedz
zloty.goblin
2
Legionista

Kwisatz_Haderach Najpierw niech stworzą cały kod źródłowy, wraz z silnikiem na którym jest oparta gra, ja też nie chciałbym aby jakieś menelstwo dodając dwa assety zrobione w paincie wołali za nie kasę... W Baldurs Gate 3 ludzie tworzą mody, dzielą się nimi z twórcami gry, a oni je udostępniają za friko... Tylko u nas w Polsce cebulactwo urosło do rangi pracy zarobkowej... Hatfu

25.08.2026 22:04
Marky
7.12
odpowiedz
Marky
40
Generał
23.09.2026 08:06
Gimemoa
7.13
odpowiedz
Gimemoa
23
Konsul

Shagwest W świecie produktów materialnych nadal rzadkością jest, by producent wtryniał się w to, co z nim robisz, co do niego dorabiasz, co do niego produkujesz i sprzedajesz innym.

Bo nadal ciężko ludziom pojąć, że fizyczne rzeczy są czymś innym niż istniejące tylko cyfrowo. Dlatego producenci oprogramowania muszą w inny sposób zabezpieczać to co wytworzą.

25.08.2026 18:12
8
odpowiedz
Bacory
3
Junior

Lepiej powiedzcie co za mapa... Skoro gość chciał 500 zł to musi to być jakaś konkretna robota. Z chęcią bym sprawdził ;)

25.08.2026 22:36
Marky
9
1
odpowiedz
Marky
40
Generał

Ja tu rozgrzanym głowom przypomnę, że to że mody są darmowe to stało i stoi u podstaw całej sceny moderskiej.
To, że z biegiem czasu pojawili się cwaniacy, którzy postanowili na tym zarabiać jest tak nie do końca w ogóle legalne i nic dziwnego, że część studiów z tym walczy.
Przede wszystkim dlatego, że mody mimo większego lub mniejszego dodania i zmian zawartości gry mody działają na: silniku który stworzyli lub zakupili licencję sami twórcy, podobnie jak niektórych technologiach od firm trzecich, stworzonym przez twórców kodzie źródłowym, mechanikach, assetach, a nawet jeśli wydali takowe oficjalnych narzędziach moderskich. PRAWA AUTORSKIE, MAJĄTKOWE I LICENCYJNE DO TEGO WSZYSTKIEGO MAJĄ TWÓRCY. Tworząc moda siłą rzeczy z tego korzystasz, dlatego też zwykle twórcy się nie czepiają, jeśli dystrybuujesz moda za darmo albo za dobrowolne wsparcie twórcy.

Zresztą... gdyby nie to że były pierwotnie darmowymi modami to prawdopodobnie takie mody jak CS, DayZ, Team Fortress czy PlayerUnknown's Battle Royale nie przerodziłyby się w pełnoprawne gry i nie były tak popularne, a tym samym nie wywarły takiego wpływu na branżę w ogóle.

Forum Forum Gry Symulacyjne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl