Plastik dosłownie wylewa się z ekranu. Czy naprawdę tak trudno zrobić remaster Heroes 3 na wzór Diablo 2 Resurrected? Do tego nie potrzeba kodu źródłowego oryginalnej gry, czym zasłaniali się przy remasterze trójki dostępnym na Steamie. Jestem w szoku, że ktoś naprawdę klepnął wypuszczenie tego czegoś, co widać na tym trailerze. To jak dolewanie benzyny do ognia przy obecnym stanie Ubisoftu.
Ale paskuda. Wygląda jakby wzorowali się na Heroes V. I to ma niby zastąpić oryginał? Śmiech na sali.
A dla mnie wygląda świetnie. Dla was każdy remake starej gry będzie wyglądał tragicznie. Często to czytam tutaj. Jesteście zamknięci w piwnicach i jak tylko ktoś tknie waszą grę na którą patrzycie przez okulary nostalgii, to od razu jest kwik. O golowiczach jest pełno memów, którzy ciągle mówią nie. Legendą jest mem z Gothiciem, który po premierze remake wygląda identycznie, jak oryginał, bo twórcy robili wszystko, żeby nie wkurzyć fanów 🤣
Bardzo dobrze wygląda, a jak komuś się nie podoba to niech gra dalej w oryginalną wersję. Fajnie, że ubi remasteruje stare marki, duży plus dla nich za to. 👍
Jeśli o Olden Era był płacz i wycie (w sumie dalej jest), że wygląda jak mobilka, to co ludzie powiedzą na to? :D
Ależ paskudnie to wygląda. Zamiast dać poprawioną rozdzielczość, to wciskają jakieś 3D i generyczne modele.
Ależ paskudnie to wygląda. Zamiast dać poprawioną rozdzielczość, to wciskają jakieś 3D i generyczne modele.
Jeśli o Olden Era był płacz i wycie (w sumie dalej jest), że wygląda jak mobilka, to co ludzie powiedzą na to? :D
ale kto im to kupi ? Graficznie wygląda to tragicznie jak jakaś popierdółka. Fani serii tego osranym kijem nie dotkną.
Takiej legendy się nie tyka, a oni puścili na nią kolorową święcącą kupę.
No to Unfrozen od Olden Ery dostało nóż w plecy. Gra dalej we wczesnym EA, a tu nowe HoMM.
Ten Remake wygląda jednak tragicznie; jak AI slop na telefony. Co to za styl graficzny? W ogóle nie przypomina oryginału.
Obawiam się że teraz Ubi$oft będzie walczył z modami do HoMM3 aby podbić sprzedasz swojego slopu.
Ale paskuda. Wygląda jakby wzorowali się na Heroes V. I to ma niby zastąpić oryginał? Śmiech na sali.
Tragiczny ten Gamescom, zalew japo-chińskiego slopu, zero fajnych gier , wyjątkiem BLOOD OF DAWNWALKER , TRANSPORT FEVER 3 i .... koniec na tym, świat się kończy :)

Stylistyczna sraka. Już amatorskie projekty z ArtStation wyglądają milion razy lepiej -->
No ale po kierunku obranym przez Olden Era to zero zaskoczenia. Zawsze mnie natomiast zastanawiało jak wygląda proces decyzyjny w takich kwestiach, ktoś siada i stwierdza "tak, to będzie dobre"? Przecież nie trzeba Nostradamusa by przewidzieć co się będzie działo w komentarzach pod trailerem prezentującym taką stylistykę.
A dla mnie wygląda świetnie. Dla was każdy remake starej gry będzie wyglądał tragicznie. Często to czytam tutaj. Jesteście zamknięci w piwnicach i jak tylko ktoś tknie waszą grę na którą patrzycie przez okulary nostalgii, to od razu jest kwik. O golowiczach jest pełno memów, którzy ciągle mówią nie. Legendą jest mem z Gothiciem, który po premierze remake wygląda identycznie, jak oryginał, bo twórcy robili wszystko, żeby nie wkurzyć fanów 🤣
Gdyby mi ktoś powiedział, że na etapie koncept artów korzystano tutaj z grafik generowanych przez AI, to w ogóle bym się nie zdziwił.
Psychofani Herosów to chyba większy rak od psychofanów Gothica
Plastik dosłownie wylewa się z ekranu. Czy naprawdę tak trudno zrobić remaster Heroes 3 na wzór Diablo 2 Resurrected? Do tego nie potrzeba kodu źródłowego oryginalnej gry, czym zasłaniali się przy remasterze trójki dostępnym na Steamie. Jestem w szoku, że ktoś naprawdę klepnął wypuszczenie tego czegoś, co widać na tym trailerze. To jak dolewanie benzyny do ognia przy obecnym stanie Ubisoftu.
Jeśli Ubisoft nie używał do projektowania portretów 2D generatywnego AI, to ja jestem Święty Mikołaj.
Ja osobiście podziękuję. Nie wiem po co ten remake i dla kogo, ale wygląda on koszmarnie.
No i elegancko, jak jeszcze pewne archaiczne mechaniki poprawią to będzie super. Na golu nie spodziewałem innych reakcji jak jęków frustratów, którzy zamiast grać w gry siedzą w necie od rana do wieczora i sieją na wszystko nienawiść.
Kupujcie klasyczne HoMM 3 na GOGu bo zaraz Ubi$Oft go usunie. Z modami zapewne też będzie walczył aby podbić sprzedaż tego phone AI slopu.
Ubisoft w pełnej krasie xD Oby to coś podzieliło los ich hinduskiego remake'a Piasków Czasu.
Gratuluje odwagi ubisoftowi, ale dla bezpieczeństwa odradzał bym szefostwu zaglądanie do skrzynek pocztowych albo w ogóle wychodzenia na zewnątrz lub jedzenia czegokolwiek przez najbliższy rok.
Bardzo dobrze wygląda, a jak komuś się nie podoba to niech gra dalej w oryginalną wersję. Fajnie, że ubi remasteruje stare marki, duży plus dla nich za to. 👍
Zawsze chętnie zobaczę moją ulubioną część herosów w innej szacie graficznej.
Jestem stary, H3 grałem po raz pierwszy (tak na poważnie, by skończyć wszystkie kampanie) dopiero w tym roku i byłem zachwycony. Styl graficzny mi odpowiadał jak cholera i nie chcę żadnego 3D ani mobilek jak Olden Era czy pixelozy Songs of Conquest. Era remaków z generatora AI trwa w najlepsze. Tęsknie za ręcznie rysowanymi tłami jak w Baldurach 1-2 czy H3.
Wcale nie wygląda to aż tak źle. Na pewno to kupię choć nie spodziewam się grywalności identycznej z oryginalnym HOMM III.
Idealnym zobrazowaniem jakości tego remake'u niech jest sposób, w jaki centaur uderza królewskiego gryfa. Widać, że coś tam jest nieco niedopracowane. Kopalnia siarki też wygląda bardzo biednie. Ale łatwy skok na hajs to wciąż lepszy skok niż żaden :)
Nie mam nic przeciwko Olden Erze, mimo że graficznie coś tam nie do końca pasowało - ale to? Nie uważam, że H3 jest świętością, której nie wolno tknąć... ale na pewno nie powinno się tego robić w taki sposób. Wystarczyło to graficznie odświeżyć, przyłożyć się do sprite'ów, poprawić balans wzorem tego, co oferowały najlepsze dostępne mody i byłoby git. A oni skupili się na grafice i to właśnie grafiki spieprzyli najbardziej. No nic tylko pogratulować.
PS. Pierwszy raz z ogromną chęcią posłucham Kiszaka wyżywającego się na każdym, kto próbuje przerobić/podrobić H3 :P
[edit] Hota 20 minut temu wydała wersję 1.8.1, która niby potrafi patchować także wersję complete ze steama.
Przy czym jednak brak HOTy w nowym remaku będzie dokuczliwy, to jednak ostatniej wersji Hoty już nie ruszałem, bo zmiany poszły już za daleko i chyba temu modu już za blisko do WOGa ( o erze i vcmi nie wspominając)....(zwłaszcza niepotrzebnie ruszali mało użyteczne skille. one miały takie być. nie wszystko musi być super)
Zatem w zasadzie jedyny jeszcze sensowny, bazujący na starej mechanice remake to chyba tylko możliwość robienia jej w 3D, dla "młodych odbiorców", bo stare grzyby będą siedzieć na starej wersji. Pozostaje pytanie, co realnie można jeszcze zrobić tu lepiej, bo chyba porównań do H5 / mobilek, najwyraźniej po prostu nie da się uniknąć.
Inna sprawa, że Homm3 nie ma remake'u. Homm3 nie potrzebuje remake'u.
Stare HoM&M3 z dodatkami wjechało po latach na Steam:
https://store.steampowered.com/app/4921760/Heroes_Of_Might_And_Magic_III/
hmm, kurczę, ale jednak remake może nie oddać ducha oryginału, może nie mieć tego, bo jednak trójka miała całkiem baśniową i ładną grafikę w 2D, a tu jest po prostu 3D.
Jednak mimo wszystko fajnie, że robią remake i to w całości z dodatkami, a nie tylko podstawka jak nędzna wersja HD. Bo widzicie, do takiego remake najlepiej podejść tak jak do homm 4, czyli jak do innego homm o nowych pomysłach i odświeżonych fundamentach (no a co, chcielibyście dokładnie takiego samego? To mijałoby się z celem tworzenia nowych części). Tak najlepiej do tego podchodzić, po prostu potraktujmy to jako inną, ale uwspółcześnioną wersję i będzie dobrze tak jak z homm 4, którego uważam za dobrego herosa. Będzie ciekawie zagrać w uwspółcześnioną wersję, zawsze to coś świeżego.
O wychodzi chujowe MMO z początku lat 2000, fajnie , ale po 30 latach mogli by dać lepszą grafikę

Kurde, najpierw naprawdę się ucieszyłem, jak zobaczyłem tego newsa, ale po obejrzeniu materiałów mój entuzjazm bardzo szybko opadł. I nawet nie chodzi o to, że sama nowa grafika jest zła albo że Heroes III powinno zostać na zawsze w 2D. Pełna mapa 3D? Spoko. Nowocześniejsza grafika? Też spoko. Heroes V pokazało, że można całkowicie zmienić technologię, a jednocześnie zachować własny, bardzo wyrazisty styl.
Tutaj największym problemem jest dla mnie po prostu art direction. Mam wrażenie, że ktoś kompletnie olał to, co sprawiało, że Heroes III wyglądało jak Heroes III, i zastąpił to bardzo generycznym, współczesnym fantasy.
1. Gra jest zdecydowanie zbyt jasna i płaska. Brakuje mocnego kontrastu, głębokich cieni i ciężaru. Oryginalne H3 wcale nie było cały czas ponure, ale nawet kolorowe lokacje miały bardzo wyraźny światłocień. Tutaj wszystko jest mocno doświetlone i przez to wygląda trochę plastikowo.
2. Mapa straciła część swojej czytelności. Budynki jeszcze są dobrze widoczne, ale mniejsze elementy, takie jak zasoby, skrzynie czy artefakty, za słabo odcinają się od otoczenia. W oryginale mapa była trochę jak plansza pełna bardzo charakterystycznych ikon i praktycznie od razu wiedziałeś, na co patrzysz. Pełne 3D samo w sobie nie jest problemem. Heroes V też miało mapę 3D, a mimo to potrafiła być czytelna.
3. Największy problem mam zdecydowanie z jednostkami. Są zbyt wygładzone, czyste, generyczne i momentami wręcz plastelinowe. Brakuje im charakterystycznych sylwetek i tego ciężaru, który miały jednostki w H3. Stare modele były mniej szczegółowe, ale dosyć charakterystyczne. Tutaj część z nich wygląda po prostu jak modele z dowolnej współczesnej gry fantasy.
4. Całość poszła za mocno w stronę baśniowego, wygładzonego fantasy. I nie powiedziałbym nawet, że oryginalne Heroes III było typowym dark fantasy, ale jednak Heroes III miało bardziej poważny, malarski klimat fantasy z lat 80. i 90. Tutaj wszystko jest dużo bardziej baśniowe i wygładzone.
I żeby nie było, nie każde ujęcie wygląda źle. Wnętrze Fortecy wygląda naprawdę bardzo ładnie, niektóre fragmenty mapy też są nawet ładne. Tym bardziej szkoda, bo widać, że technologicznie twórcy potrafią zrobić ładną grę. Na ten moment mam wrażenie, że największym problemem tej gry nie jest grafika jako taka. Problemem jest to, że wygląda nowocześnie, ale przestała wyglądać jak Heroes III.
W załączeniu mój "remake" od Chat GPT xD Należy się 200... z fakturką będzie drożej xD
Szkoda że do tego Remaku nie dodadzą jeszcze THe Forge które miało być w Armageddonie zamiast żywiołaków.
Powinni się dogadać z tymi od modów Abysa i wprowadzić to nad czym tak długo pracowali.
Widać że to robota Chińczyków, ja tam nie jestem negatywnie nastawiony, ale mogliby dać nową frakcję do gry.
Ale zestaw kampanii z Heroes Chronicles to już nie łaska dodać do kompletu?
Phi...
Niech wreszcie zrobią smoki poprawnej wielkosci, bo już nie wytrzymam. W piątce było git, wreszcie było czuć rozmiar poszczególnych jednostek. No a później to olden era i teraz to gdzie smoki wyglądają jak latające warany z Komodo