Fajnie, że to nagłośniliście. Widać, że na zbiórce dokonano już kilka wpłat, po tym, jak pojawił się ten artykuł. Brawo Polacy👏🏻
Tak wiele razy ograłem Risen, że przywykłem do angielsiego dubbingu. Głosy wręcz znam na pamięć i dziwnie mi się tego słucha po Polsku. Gdyby taki dubbing był od razu to pewnie by mi się podobał.
Jednak oceniając to w sumie jest dobrze, głosy są w większości przyjemne ale główny bohater jest jednak zbyt 'inny' niż oryginał. Tak jakby sepleni albo mówi przez zęby i dość szorstko.
W angielskiej wersji brzmi bardzo młodo i rzeczywiście na zagubionego, trochę też jakby był zaspany lub zdezorientowany. Brakuje tutaj tej obojętności podobnej jaką też ma Bezi często w Gothic.
Aha, po 17 latach gierka otrzymuje dubbing. No świetnie, ale podziękuję. Ograłem ją 17 lat temu 😂
O, będzie pretekst by ograć Risena po raz szósty bodajże, ale to może za rok... Ostatnio ogrywałem rok temu chcąc wbić 100% osiągnięć na Steam. Nie słyszałem wcześniej o tym projekcie. Obsada całkiem zacna. Niektórzy aktorzy są nawet fizycznie podobni do bohaterów. Ciekawy jest ten jesienny texturepack, ale o ile nie wyobrażam sobie pierwszego Gothica bez jesieni, tak pierwszy Risen zawsze kojarzył mi się z wakacyjnymi, śródziemnomorskimi klimatami.
Ah, dla mnie o miesiąc za późno to info Właśnie ograłem Risen 1 z dubbingiem AI :) To brzmi oczywiście znacznie lepiej. Fajna sprawa. Dorzucę się :) Zaczynam właśnie Risen n 3 z dubbingiem AI. Do tej części nie planują robić, to zaczekam i wspomogę :)
Głosy spoko, ale same dialogi są napisane okropnie. Grając w angielską wersję, lepiej je zapamiętałem (choć PB nigdy w tej materii specjalnie dobra nie była), więc może to kwestia przekładu?
Ta nieszczęsna Cenega, jak można było nie zrobić dubbingu do pierwszego Risena po sukcesie serii Gothic w Polsce.
Osobiście z serii Risen zawsze najbardziej lubiłem drugą część. Co prawda poszło to w pirackie klimaty, ale pamiętam, że już te 14 lat temu bawiłem się świetnie. Chociaż końcówka gry była raczej słaba. I tutaj akurat był dubbing i to całkiem dobry.
przeszedłem dwa razy. nawet nie wiedziałem, że tam nie ma polskiego dubbingu.
Risen piękna gra, taki nowożytny Gothic 2 taki przypakowany. Pamiętam że ta gra zrobiła na mnie tak samo duże wrażenie jak G1-G2, mimo że było tam dużo powielonych schematów z G2. Ale walka to mistrzostwo świata, nigdy nie zapomnę pierwszej stoczonej walki na początku gry podczas łapanki gdy wpadłem. Nie pamiętam już ile, ale może 10-15 minut trwała walka zanim powaliłem dziada. Oczywiście nie zabiłem co też jest świetne w tych grach, ale w żadnej grze Piranii nie lubiłem tak walki jak tutaj.
No i projekt spoko, być może się skuszę jak znowu najdzie mnie ochota.
Mnie na premierę najbardziej brakowało w Risenie klimatu gier Piranii. Dopiero przy dwójce, choć jest ogólnie mniej lubiana, znowu poczułem, że gram w grę od tego studia.
Nawet nie pamiętałem teraz, że dwójka miała polski dubbing. Pierwszy Risen był ok, ale nie czułem, żebym grał w grę tego samego studia, które stworzyło Gothiki. Raczej jakby ktoś starał zrobić podobną grę, ale czegoś ostatecznie zabrakło. Dopiero właśnie dwójka, mimo zmiany scenerii znowu miała dla mnie ten klimat.
Fajnie, że to nagłośniliście. Widać, że na zbiórce dokonano już kilka wpłat, po tym, jak pojawił się ten artykuł. Brawo Polacy👏🏻
Do czego to doszło że o wiele bardziej czekam na dubbing do starego risena niż na jakieś nowości aaa:) Człowiek się starzeje.
Dubbing spoko ale mowic ze brzmi naturalnie to taki troche a bit of an overstatement...
Nigdy nie grałem w risena. To była ich pierwsza gra po gothic 3? Lepsze to chociaż?
Osobiście jeśli miałbym coś polecić osobie, która lubi serie Gothic to byłby to mod Kroniki Myrtany do Gothica 2. Super zrealizowany mod i szczerze (według mnie) najlepszy Gothic :D
No to jeszcze do trójki taki modzik :).
Pierwszy Risen chyba najlepsza ich gra po utracie praw do Gothica, szkoda ze wtedy wydawca nie zdecydował się na pełną lokalizację.
Taki Gothic, w którym już trochę czuć ducha tego, co później stanie się Elexem. A ja lubię obie gry, więc z chęcią wrócę do Risena. Mam tylko nadzieję, że są jakieś mody graficzne (jak directx 11 do g1 i g2), żeby aż tak nie kłuło w oczy po Gothicu Remake.
👍Stówka wpłacona, mam nadzieję, że i trójkę zdubbingują.