Ja szczerze powiedziawszy odradzam zakup takiego laptopa ponieważ posiada za mało Vram. 8GB dzisiaj to jest bardzo mało a za rogiem puka nowa generacja. 16-24GB Vram dzisiaj ma sens a 8 to miało sens 5 lat temu jak wyszła PS5.
Ktoś napisze. Co ty gadasz? Przecież 8 Vram zupełnie wystarczy do grania FHD. Właśnie nie do końca bo niektóre gry wymagają już 10-12 i więcej nawet do FHD. Już nie wspominam, że na 15" ekranie to słabe granie więc jak ktoś wpadnie na pomysł podłączenia OLEDA 27"-32" 2K to 8Vram niestety nie pogramy na Full detalach. Także jak brac lapka to min. 12Vram lub więcej.
Tak mogę doradzić.
Ale twoje doradzenie nikogo nie obchodzi bo mówisz tak naprawdę za siebie i patrzysz tylko ze swojej perspektywy i nawet nie pomyślisz, że dla kogoś granie na 15 calach może być tak samo wystarczające jak granie na Switchu, Steam Decku lub nawet smartfonie.
8 daje nawet sobie radę jako GDDR5 więc nie p* farmazonów.
"8Vram niestety nie pogramy na Full detalach"
No i już widzę z czym mam do czynienia.
Ale on ma rację. Mówicie, że każda gra odpali na max na 8GB ram ? Odpalcie sobie Indianę Jonesa i Dooma TDA, włączcie choćby jedną dowolną scenę z tych gier i wróćcie tu jeszcze raz
Lucky - chyba cos ci sie pomyliło. Mam 4080 AMP extreme zotaca z 16gb i gram na tej karcie w 4K od kilku lat. Wykorzystanie vram w dzisiejszych grach (ACS, DCS, WT, Indiana, Stalker 2, etc.) nie przekracza 8-10GB.
Granie na laptopie nawet w nowe gry AAA to dziś dla mnie żaden problem. Mam taki, do najtańszych nie należał ale mi zależy na mobilności bo często go przenoszę i zabieram. Ważne aby była wydajna podstawka chłodząca.
Do starszych gier i klasyków idealnie jak w moim przypadku, po co mam katowac laptopa cyberpunkiem jak mogę pograc w Dirt 3 CE, Grid 2 lub serie Batman i Max Payne 2. Co kto lubi so starszych hitów i klasyków idealnie ;) polecam
Ja mam i to zajebista, a i tak spalilem :p Zreszta regularnie widuje spalone sztuki w tym nowe modele. Pograc sie da owszem, ale nie na maxa. Trzeba dostosowywac ustawienia, ciagle monitorowac temperatury i nie robic za dlugich sesji. No i sprobuj cos wylac na klawiature. Aczkolwiek, jesli stacja albo konsola nie wchodza w gre, to chyba nie ma za bardzo alternatywy :]
Czyscilem, smarowalem, wybralem topowa podkladke, podlaczylem keypada. Po czym go zajechalem az kleknela grafika. Po prostu od zawsze gralem na stacji i dostal tegiego lupnia :p
To, że grzeje to jeszcze nic, za to szumi jak odrzutowiec podczas startu.
Szanuję ten potral, niemniej przestańcie pisać „laptop do gier” gdyż ktoś może stracić na tym pieniądze kupując g. warty komputer.