Ja Wam mówię, zbierajcie świerszczyki, bo jak to wszystko dupnie, to będziecie mieli mocną walutę.
Tak tylko zobrazuje - 140 megawatów zapotrzebowanie na prąd miasta mającego około 200tys mieszkańców... nie chce podawać ile wody zmarnują by to chłodzić.
Oni dosłownie przepalają zasoby tej planety jednocześnie cisną nas by oszczędzać i być eko...
Wszystko to po to by ludzie mogli zadawać durne pytania i generować gołe baby (statystycznie dwa najpopularniejsze zastosowania AI)... no i płacić więcej za części komputerowe i pewnie w przyszłości prąd i wodę.
Gdzie się podział świat bardziej analogowy? Co będzie kiedy coś lub ktoś wyłączy wtyczkę? Gdzie się podziały te mocne karty po 3 tys. złotych ? Dokąd zmierzamy jako wspólna cywilizacja? I co będzie dziś na obiad ?
Ja Wam mówię, zbierajcie świerszczyki, bo jak to wszystko dupnie, to będziecie mieli mocną walutę.
Tak tylko zobrazuje - 140 megawatów zapotrzebowanie na prąd miasta mającego około 200tys mieszkańców... nie chce podawać ile wody zmarnują by to chłodzić.
Oni dosłownie przepalają zasoby tej planety jednocześnie cisną nas by oszczędzać i być eko...
Wszystko to po to by ludzie mogli zadawać durne pytania i generować gołe baby (statystycznie dwa najpopularniejsze zastosowania AI)... no i płacić więcej za części komputerowe i pewnie w przyszłości prąd i wodę.
No gołe baby są bezcenne, może podkreślmy te durne pytania
Ale skoro ludzkość tak masowo pragnie sztucznego XXX to zasługuje na to całe AI.
To musi się dotrzeć. Pozostaje tylko obserwacja jak w przypadku zaniku pudełek do gier.
"Według ostatnich analiz, to właśnie ten sektor ma przyczynić się do powiększania różnicy między popytem a podażą na pamięci DRAM i NAND. Przewidywania te sugerują, że dostępność pamięci będzie coraz gorsza."
A, czyli że ma być jeszcze drożej? Masakra....
Generalnie takiego jednego z drugim piewców AI , powinna zastopować i utemperować jakaś rozumna międzynarodowa organizacja.
Ceny podzespołów do kompa są takie, że cieszę się złożeniem prawdziwego potworka przed podwyżkami.
Z kolei trzęsę portami na myśl o upgrajdzie za jakieś 3-4 lata, jak ostatnio przeliczałem to za mój komp teraz ktoś musiałby dać z 30tys. za samo pudełko bez monitora itd. To już chore.
A zwolennicy cyfryzacji i AI poczytajcie sobie jak wygląda życie w rejonach gdzie postawiono te centra danych, jak wzrosły rachunki, zużycie wody itd.
To są już wielkości nie jakieś serwerowe ale skala urbanistycznych decyzji.
Ale skur... łe czasy nadchodzą... :/
Czyli nie wojny, nawet atomowe zniszczą świat tylko centra danych AI które przepalą zasoby planety i będziemy padać jak muchy. Prezesów też to w końcu dotknie, ale ja już stary więc może nie doczekam takiego czasu bo na razie widzę tylko początek.
Ale to KLIMATYZACJA w domach podnksi temperaturę. Może wystarczy już tego nonsensu AI?
K... , kiedyś w sieci człowiek potrafił pomóc człowiekowi bez AI
Pamiętajcie nie odrywajcie nakrętek od butelek, bo złe dla planety, ale masowe latanie samolotami przez urzędaski z brukselki jest już ok, bo to ich "praca" xD.

sztuczna inteligencja czy może raczej prawdopodobieństwo głupoty ludzkiej
Obstawiam, że spokojnie w ciągu najbliższych 30 lat ludzie ruszą z pochodniami na takie centra i na prezesów tych wszystkich big techów. Oby było to jeszcze zanim będą chronieni przez prywatne armie robotów i dronów.