Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Oficjalna zapowiedź Twierdzy 4 zelektryzowała fanów strategii. Kultowy symulator zamku powraca do korzeni z zaskakującym zwrotem akcji

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
08.06.2026 10:15
kuzyn123
9
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
kuzyn123
149
Konsul

Nie rozumiem tej firmy. Nie mają budżetu lub pomysłu i umiejętności na dobrze wyglądające 3D (porównajcie to z Manor Lords...), a dalej się w to pchają. Ludzie pokazali, że 2D jest jak najbardziej w porządku. A co tutaj mamy?

Budynki dosłownie wyciągnięte z pierwszej Twierdzy, przerobione na 3D, z lichymi modelami postaci i wszystko wygląda jak tania mobilka, ale jeszcze taka bez polotu. Interfejs za to jeszcze brzydszy niż w przeciętnych mobilkach czy indie gierkach na PC, rodem z wczesnych lat 2000. Jest to nieczytelne i przeciętne.

Nic mi się w tej zapowiedzi nie klei. Oni naprawdę chyba nie lubią zarabiać pieniędzy.

07.06.2026 22:01
1
odpowiedz
Liittas_NPC
23
Centurion

bedzie grane ;D

07.06.2026 22:10
Dead Men
2
odpowiedz
Dead Men
199
Senator

szczerze spodziewałem się targedii a jest całkiem znośnie.

07.06.2026 22:37
3
1
odpowiedz
8 odpowiedzi
Andre
1
Junior

Hmmm, tak sobie to wygląda, jest ładnie i kolorowo, lecz twierdza misjami stoi to one przyciągały gracza i do dzis przyciagają... patrzac na to video, gdyby nie było napisane 4, to powiedziałbym ze jest to odswiezenie niesławnej czesci 3, bo tak to mniej wiecej wygląda.
Zobaczymy, mysle ze po remaikach 1i2 tworcy wiedza jak powinna wygladac twierdza

07.06.2026 23:16
Diuk De Puce
3.1
2
odpowiedz
Diuk De Puce
1
Junior

mysle ze po remaikach 1i2 tworcy wiedza jak powinna wygladac twierdza

No chyba właśnie nie za bardzo, skoro kolejny raz poszli w 3D, chociaż ludzie co premierę kolejnej gry dają im jasno do zrozumienia, że starczy im już tego dobrodziejstwa 3D. Zagłosowali nawet portfelami, bo taki Crusader DE w 2D, mimo ćwierćwiecza na karku oryginału i tak wykręcił 3x lepsze wyniki niż Crusader II w 3D.

08.06.2026 06:32
3.2
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

Diuk De Puce 2D ma swoje ograniczenia, a jechanie na sentymencie do pierwszych odsłon też będzie krytykowane. To nie 3D jako takie było problemem - bo takich strategii jest sporo i odnosiły sukcesy (chociażby Starcraft 2 czy AoE 4). Jeśli dodadzą sztywną kamerę w rzucie izometrycznym to nie zauważysz różnicy między 3D i 2D.

Zagraj w demo, daj informację zwrotną,poczekaj jak rozwinie się early access i zobaczysz za X miesięcy czy naprawdę ta gra jest do dupy, czy jednak oceniłeś książkę po okładce.

08.06.2026 07:13
3.3
2
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

Diuk De Puce Te klasyczne odsłony sprzedają się dobrze nie dlatego, że są 2d tylko dlatego, że są po prostu lepsze i ludzie to dodatkowo kupują z nostalgii. Jakoś nie widzę współczesnego gracza który patrzy na to i na tą ultimate uber edition i powie, że tamto jest lepsze BO JEST 2D.

08.06.2026 08:43
3.4
3
odpowiedz
PolujacySult@n
3
Legionista

Samaritan 2d ma więcej korzyści niż ograniczeń na czele z czytelnością.

08.06.2026 08:47
Diuk De Puce
3.5
2
odpowiedz
Diuk De Puce
1
Junior

Felo74 Ile jeszcze potrzeba takich 3D gierek w serii, które przejdą bez echa, mimo niemal identycznych mechanik rozgrywki (bo FS gameplayowo stoi w miejscu od czasu S2), by zauważyć, że ten mityczny współczesny gracz przyciągnięty do serii przez "super" grafikę 3D i efekty nie istnieje i już lepiej zrobić ukłon w stronę fanów oryginałów, których jak pokazały DE jest wcale niemało?

08.06.2026 09:04
3.6
1
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

Diuk De Puce Ale może te inne gry miały inne problemy, a nie samo to, że były 3d?

08.06.2026 09:34
Diuk De Puce
3.7
2
odpowiedz
Diuk De Puce
1
Junior

Felo74 Jakie problemy miała taka np. dwójka, biorąc pod uwagę, że ma dużo więcej ciekawych mechanik i treści od jedynki, ogólnie będąc chyba najlepszym i najbardziej rozbudowanym symulatorem zamku w serii, ale przy tym jest (w przeciwieństwie do poprzedniczki) zrobiona w paskudnym 3D, odpychającym nawet w czasach swojego debiutu?

08.06.2026 10:16
3.8
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

PolujacySult@n widziałem pstrokate 2D, widziałem czytelne 3D - sama perspektywa niewiele zmienia w tej kwstii. Naprawdę, jeśli by dodali jako opcję sztywną kamerę pod odpowiednim kątem (bodajże ~35° nachylenia od osi Y, 45° od osi X?) to byłoby to samo co 2D. Ale czytelność to faktycznie ważna kwestia - i tu mogę się zgodzić, że wypadałoby tę kwestię poprawić, tylko to kwestia modeli, tekstur, oświetlenia, względnie ustawień kamery.

Obejrzałem kawałek gameplayu u Lutela i trochę za bardzo wygląda to na dwójkę, trójkę, nie do końca odpowiadają mi punkty honoru. Ale tak samo nie odpowiadałyby mi w 2D.

08.06.2026 01:14
Shadoukira
4
4
odpowiedz
Shadoukira
122
Chill Slayer

Wygląda jak trochę taka mieszanka Twierdzy i Twierdzy 2. Graficznie jest ok, zamki wyglądają całkiem ładnie, ale jednostki są już według mnie dosyć brzydkie i ich animacje poruszania się są tragicznie. Mam nadzieje, że to poprawią.

Ogólnie? Na ten moment 6/10. Zobaczymy jak będzie dalej. Oczywiście trzymam kciuki, że to się uda, zresztą jak zawsze dla tej serii, ale pożyjemy zobaczymy, bo jak dla mnie od czasów Twierdzy 2 (która też była średnia), te studio nie wydało naprawdę dobrej gry...

Były co prawda remastery, które są naprawdę fajne, ale to nie jest to samo co zrobienie nowej gry.

post wyedytowany przez Shadoukira 2026-06-08 01:15:16
08.06.2026 07:13
5
odpowiedz
Assassinek06
123
Generał

Wygląda spoko. Zobaczymy czy utrzymali grywalność.

08.06.2026 07:16
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Felo74
138
Konsul

Wygląda trochę jak Twierdza Krzyżowiec 2, a akurat mi się osobiście ta odsłona dość tak podobała. Ja tam nie mam nostalgii do klasycznych odsłon ani do 2d więc pewnie przetestuje jak wyjdzie.

08.06.2026 08:42
6.1
1
odpowiedz
PolujacySult@n
3
Legionista

Felo74 W 2d nie chodzi o nostalgie, tylko 2d jest najłatwiej do zrobirnia dla developerów żeby było 10/10. Deweloperzy wiedzą z której strony gracz będzie oglądał budynki, jednostki, drzewa itd itd. Więc nie chodzi tylko o wydajność, ale o czytelność i jakość grafiki. Czytelność powinna być numerem jeden dla ludzi robiących strategię. Widziałem nagrania i to jest tragedia w 3d.

08.06.2026 09:03
6.2
1
odpowiedz
Felo74
138
Konsul

PolujacySult@n Kompletnie nie rozumiem co niby jest takiego przyciągającego w 2d, że samo użycie go daje 10/10. Poza tym gra ma być dobra, a nie łatwa w zrobieniu dla devów.
Że niby zrobienie modeli 3d jest trudne w 2026 roku? Trochę to niepoważne. Jest masa RTSów w 3d która jest absolutnie czytelna, powiedziałbym, że większość jak AOE4, AOMRetold, SC2, WC3. Jakie są w ogóle inne niż tweirdza RTSy w 2d które wyszły w ostatnie 10 lat?
Oczywiście zgadzam się co do czytelności, ale to, że chwalisz czytelność w grze gdzie 200 jednostek potrafi się zestackować na 1 pixelu jest trochę śmieszne ;)

08.06.2026 07:35
Lateralus
7
2
odpowiedz
Lateralus
159
Last Of The Wilds

Via Tenor

Trąci tutaj Twierdzą 2, 3.... Jest duża szansa że z tego nic dobrego nie wyjdzie. Znów.

08.06.2026 09:19
8
1
odpowiedz
StilleR666
98
Pretorianin

Dla mnie nie ma znaczenia czy to jest 2D czy 3D. Choć w DE obecne gram z ogromną przyjemnością. Grałem w każdą grę i po ostatnim 3D - Warlords, to powiem, że grało się całkiem zacnie. Samo to, że jednostki nie przenikają przez siebie to dobra zmiana. Chociaż z czytelnością, zwłaszcza budynków, były problemy momentami. Najwiekszy mankament dla mnie to ciasnota i jakoś te misje fabularne, krótkie i bez polotu.

08.06.2026 10:15
kuzyn123
9
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
kuzyn123
149
Konsul

Nie rozumiem tej firmy. Nie mają budżetu lub pomysłu i umiejętności na dobrze wyglądające 3D (porównajcie to z Manor Lords...), a dalej się w to pchają. Ludzie pokazali, że 2D jest jak najbardziej w porządku. A co tutaj mamy?

Budynki dosłownie wyciągnięte z pierwszej Twierdzy, przerobione na 3D, z lichymi modelami postaci i wszystko wygląda jak tania mobilka, ale jeszcze taka bez polotu. Interfejs za to jeszcze brzydszy niż w przeciętnych mobilkach czy indie gierkach na PC, rodem z wczesnych lat 2000. Jest to nieczytelne i przeciętne.

Nic mi się w tej zapowiedzi nie klei. Oni naprawdę chyba nie lubią zarabiać pieniędzy.

08.06.2026 10:31
9.1
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

kuzyn123 to wersja sprzed EA i bynajmniej nie wygląda jak mobilka, obejrzyj dostępne fragmenty gameplayu (np. u Lutela). Można zgłosić zażalenia (zobaczymy czy i jak uwzględną), mogą poprawić czytelność interfejsu (zgadzam się, że to słabszy element) czy szczegółowość modeli. Budynki nie wyglądają jak te z Twierdzy jedynki, prędzej dwójka czy trójka. Zupełnie inne bramy, kamieniołomy, nawet siedziba lorda, przykłady pierwsze z brzegu.

Nie powiem, też liczyłem na kierunek bliższy Manor Lords, ale to nie kwestia budżetu, Styczeń też raczej nie spał na hajsie kiedy wypuszczał pierwsze demo, a już na pewno przed podpisaniem umowy z wydawcą - a Firefly ma za sobą Devolvera.

08.06.2026 16:06
kuzyn123
9.2
3
odpowiedz
kuzyn123
149
Konsul

Samaritan
1. Nie chodzi mi o to, że budynki wyglądają lub nie wyglądają jak 1 do 1, miałem na myśli funkcje gameplayowe. Patrząc po trailerze ta gra nie oferuje nic nowego, ale za to brzydziej.
2. Interfejs mogą poprawić, ale nie sądzę, żeby dużo się zmieniło. Natomiast całej reszty już nie zmienią.
3. Ja nie liczyłem na kierunek bliższy Manor Lords, tylko chodzi mi o wskazanie jaka jest przepaść graficzna.

Odpaliłem ten filmik Lutela, pierwsze minuty wyglądają dosłownie jak reklama gry mobilnej, która nie istnieje w takiej formie jak się reklamuje xD nie wiem, może kwestia oświetlenia. Co do gameplayu, wychodzi na to, że w takim razie miksują Twierdzę 1 i 2. Nie wiem czemu miałbym chcieć kupić 4 raz to samo (wliczając w to trójkę). Ten sam generyczny setting i pomysł na rozgrywkę bez jakiejś innowacji.

Jedyne co robi większe wrażenie to te różnice terenu, przez co mapy mają ciekawszą głębię i lepiej wyglądają.

10.06.2026 09:54
9.3
odpowiedz
Samaritan
39
Generał

kuzyn123 Czaję. Inaczej to interpretowałem, ale czaję. Trochę sprowadza się to do dyskusji o gustach, Ciebie pewne elementy rażą, mnie nie; widzę jakieś próby wyjścia poza schemat, jak efekty pogodowe czy chłopi pod widłami, zmiana systemu honoru względem Twierdzy 2. Nie nazwałbym czwórki "tym samym", sama zmiana balansu między funkcjami znanymi z poprzednich części, nowa fabułka z innymi mapami, coop (w planach) czy skirmish to już są rzeczy które uznaję - zupełnie subiektywnie - za dość nowości, żebym zainteresował się grą. A jednocześnie oparcie na tych starszych częściach może sprawić, że nie odrzuci mnie zupełnie, co udało się, z różnych przyczyn, dwójce i trójce.

Early access jest po to, żeby wprowadzać zmiany, także tu też będziemy się różnić - staram się hamować oczekiwania, ale nie widzę powodu by po wytknięciu problemów nie mieli zmienić części funkcji, interfejsu czy poprawić czytelności oprawy.

08.06.2026 10:28
10
1
odpowiedz
katai-iwa
72
Legend

Szczerze to wygląda dobrze, takie połączenie trójki i władców wojny, oby tym razem gra była dopracowana, co najmniej na poziomie ostatniej części.
Rozwala mnie tylko Szczur, który wygląda jak zombiak.

08.06.2026 13:11
pyszniak
11
1
odpowiedz
pyszniak
35
Centurion

po Manor Lords nic już nie wygląda tak dobrze. Wiem że to troch e inny gameplay ale grafika dużo słabsza.

08.06.2026 13:57
modrzew
12
odpowiedz
modrzew
247
Nuka Cola

Wygląda w porządku. Zobaczymy w praktyce.

08.06.2026 18:25
13
odpowiedz
MH-Kage
28
Pretorianin

Nie wiem jaki ludzie mają problem z 3D. Przecież wygląda dobrze.

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl