Nie rozumiem tej firmy. Nie mają budżetu lub pomysłu i umiejętności na dobrze wyglądające 3D (porównajcie to z Manor Lords...), a dalej się w to pchają. Ludzie pokazali, że 2D jest jak najbardziej w porządku. A co tutaj mamy?
Budynki dosłownie wyciągnięte z pierwszej Twierdzy, przerobione na 3D, z lichymi modelami postaci i wszystko wygląda jak tania mobilka, ale jeszcze taka bez polotu. Interfejs za to jeszcze brzydszy niż w przeciętnych mobilkach czy indie gierkach na PC, rodem z wczesnych lat 2000. Jest to nieczytelne i przeciętne.
Nic mi się w tej zapowiedzi nie klei. Oni naprawdę chyba nie lubią zarabiać pieniędzy.
Hmmm, tak sobie to wygląda, jest ładnie i kolorowo, lecz twierdza misjami stoi to one przyciągały gracza i do dzis przyciagają... patrzac na to video, gdyby nie było napisane 4, to powiedziałbym ze jest to odswiezenie niesławnej czesci 3, bo tak to mniej wiecej wygląda.
Zobaczymy, mysle ze po remaikach 1i2 tworcy wiedza jak powinna wygladac twierdza
mysle ze po remaikach 1i2 tworcy wiedza jak powinna wygladac twierdza
No chyba właśnie nie za bardzo, skoro kolejny raz poszli w 3D, chociaż ludzie co premierę kolejnej gry dają im jasno do zrozumienia, że starczy im już tego dobrodziejstwa 3D. Zagłosowali nawet portfelami, bo taki Crusader DE w 2D, mimo ćwierćwiecza na karku oryginału i tak wykręcił 3x lepsze wyniki niż Crusader II w 3D.
Zagraj w demo, daj informację zwrotną,poczekaj jak rozwinie się early access i zobaczysz za X miesięcy czy naprawdę ta gra jest do dupy, czy jednak oceniłeś książkę po okładce.
Obejrzałem kawałek gameplayu u Lutela i trochę za bardzo wygląda to na dwójkę, trójkę, nie do końca odpowiadają mi punkty honoru. Ale tak samo nie odpowiadałyby mi w 2D.
Wygląda jak trochę taka mieszanka Twierdzy i Twierdzy 2. Graficznie jest ok, zamki wyglądają całkiem ładnie, ale jednostki są już według mnie dosyć brzydkie i ich animacje poruszania się są tragicznie. Mam nadzieje, że to poprawią.
Ogólnie? Na ten moment 6/10. Zobaczymy jak będzie dalej. Oczywiście trzymam kciuki, że to się uda, zresztą jak zawsze dla tej serii, ale pożyjemy zobaczymy, bo jak dla mnie od czasów Twierdzy 2 (która też była średnia), te studio nie wydało naprawdę dobrej gry...
Były co prawda remastery, które są naprawdę fajne, ale to nie jest to samo co zrobienie nowej gry.
Wygląda trochę jak Twierdza Krzyżowiec 2, a akurat mi się osobiście ta odsłona dość tak podobała. Ja tam nie mam nostalgii do klasycznych odsłon ani do 2d więc pewnie przetestuje jak wyjdzie.
Że niby zrobienie modeli 3d jest trudne w 2026 roku? Trochę to niepoważne. Jest masa RTSów w 3d która jest absolutnie czytelna, powiedziałbym, że większość jak AOE4, AOMRetold, SC2, WC3. Jakie są w ogóle inne niż tweirdza RTSy w 2d które wyszły w ostatnie 10 lat?
Oczywiście zgadzam się co do czytelności, ale to, że chwalisz czytelność w grze gdzie 200 jednostek potrafi się zestackować na 1 pixelu jest trochę śmieszne ;)
Via Tenor
Trąci tutaj Twierdzą 2, 3.... Jest duża szansa że z tego nic dobrego nie wyjdzie. Znów.
Dla mnie nie ma znaczenia czy to jest 2D czy 3D. Choć w DE obecne gram z ogromną przyjemnością. Grałem w każdą grę i po ostatnim 3D - Warlords, to powiem, że grało się całkiem zacnie. Samo to, że jednostki nie przenikają przez siebie to dobra zmiana. Chociaż z czytelnością, zwłaszcza budynków, były problemy momentami. Najwiekszy mankament dla mnie to ciasnota i jakoś te misje fabularne, krótkie i bez polotu.
Nie rozumiem tej firmy. Nie mają budżetu lub pomysłu i umiejętności na dobrze wyglądające 3D (porównajcie to z Manor Lords...), a dalej się w to pchają. Ludzie pokazali, że 2D jest jak najbardziej w porządku. A co tutaj mamy?
Budynki dosłownie wyciągnięte z pierwszej Twierdzy, przerobione na 3D, z lichymi modelami postaci i wszystko wygląda jak tania mobilka, ale jeszcze taka bez polotu. Interfejs za to jeszcze brzydszy niż w przeciętnych mobilkach czy indie gierkach na PC, rodem z wczesnych lat 2000. Jest to nieczytelne i przeciętne.
Nic mi się w tej zapowiedzi nie klei. Oni naprawdę chyba nie lubią zarabiać pieniędzy.
Nie powiem, też liczyłem na kierunek bliższy Manor Lords, ale to nie kwestia budżetu, Styczeń też raczej nie spał na hajsie kiedy wypuszczał pierwsze demo, a już na pewno przed podpisaniem umowy z wydawcą - a Firefly ma za sobą Devolvera.
1. Nie chodzi mi o to, że budynki wyglądają lub nie wyglądają jak 1 do 1, miałem na myśli funkcje gameplayowe. Patrząc po trailerze ta gra nie oferuje nic nowego, ale za to brzydziej.
2. Interfejs mogą poprawić, ale nie sądzę, żeby dużo się zmieniło. Natomiast całej reszty już nie zmienią.
3. Ja nie liczyłem na kierunek bliższy Manor Lords, tylko chodzi mi o wskazanie jaka jest przepaść graficzna.
Odpaliłem ten filmik Lutela, pierwsze minuty wyglądają dosłownie jak reklama gry mobilnej, która nie istnieje w takiej formie jak się reklamuje xD nie wiem, może kwestia oświetlenia. Co do gameplayu, wychodzi na to, że w takim razie miksują Twierdzę 1 i 2. Nie wiem czemu miałbym chcieć kupić 4 raz to samo (wliczając w to trójkę). Ten sam generyczny setting i pomysł na rozgrywkę bez jakiejś innowacji.
Jedyne co robi większe wrażenie to te różnice terenu, przez co mapy mają ciekawszą głębię i lepiej wyglądają.
Early access jest po to, żeby wprowadzać zmiany, także tu też będziemy się różnić - staram się hamować oczekiwania, ale nie widzę powodu by po wytknięciu problemów nie mieli zmienić części funkcji, interfejsu czy poprawić czytelności oprawy.
Szczerze to wygląda dobrze, takie połączenie trójki i władców wojny, oby tym razem gra była dopracowana, co najmniej na poziomie ostatniej części.
Rozwala mnie tylko Szczur, który wygląda jak zombiak.
po Manor Lords nic już nie wygląda tak dobrze. Wiem że to troch e inny gameplay ale grafika dużo słabsza.
Nie wiem jaki ludzie mają problem z 3D. Przecież wygląda dobrze.