Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: Odyseja debiutuje z 96% na Rotten Tomatoes. Krytycy zapowiadają wizualne arcydzieło i najlepszy film Nolana, choć dostrzegają wady

Forum inne
Dodaj komentarz
16.07.2026 09:38
Phantom
3
11
odpowiedz
8 odpowiedzi
Phantom
2
Legionista

Krytycy z rotten czy filmszajsu i gryBuble.pl nikogo nie interesują. Ich zdanie tym bardziej.
Dlaczego?
A kogo obchodzą opłacone opinie?

16.07.2026 10:11
5
11
odpowiedz
16 odpowiedzi
Cothalup
18
Chorąży

Jestem zdania że im bardziej coś obecni krytycy chwalą tym lepiej się od tego trzymać z daleka.

16.07.2026 08:59
K I R O S H I
1
5
odpowiedz
K I R O S H I
56
Konsul

czekaj, czyli jak dobrze rozumiem każda opinia innych stron jest pozytywna i te tak zwane wady, głosy krytyki i rozczarowania to wyłącznie wasza tylko recenzja? chociaż mogliście wstawić też kogoś innego czy też krytykuje a nie tylko swojego filmomaniaka XD

16.07.2026 19:01
11
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Sandro_de_Vega
78
Pretorianin

Zapytałem AI czy recenzje krytyków na rotten tomatoes(co do tego filmu) prezentują cechy typowe dla kupionych recenzji. Takich jak, powtarzające się frazy, tzw talking points, zwracanie uwagi na elementy, które nie mają znaczenia dla widza(np sposób produkcji filmu), chwalenia elementów otwarcie krytykowanych przez opinię publiczną(np CAŁĄ GRECJĘ). I oto werdykt.

Recenzje „The Odyssey” Christophera Nolana na Rotten Tomatoes wykazują wysoki stopień powtarzalności narracyjnej, często skupiając się na technicznych aspektach IMAX i wzniosłych określeniach o „ratowaniu kina”, przy jednoczesnym unikaniu szczegółowej krytyki scenariusza. Wiele tekstów używa ujednoliconych frazesów, ugładzając kontrowersje castingowe i dystans emocjonalny produkcji, co sugeruje spójną kampanię PR-ową zamiast zróżnicowanego odbioru krytyków.

Co natomiast mówi o negatywnych recenzjach?

Negatywne lub bardziej powściągliwe recenzje filmu „The Odyssey” na Rotten Tomatoes stanowią zdecydowaną mniejszość, ale uderzają w punkty, które idealnie kontrastują z PR-owym zachwytem głównego nurtu. Podczas gdy większość krytyków powtarza te same frazesy, nieliczni recenzenci, którzy zdecydowali się wyłamać, zwrócili uwagę na konkretne wady scenariuszowe, językowe i techniczne.

Główne problemy(zrobię podsumowanie dla osób co wolą audiobooki od książek)
-IMAX ssie. Nolan tak się tym chwalił, a nie przyniosło to żadnych mierzalnych efektów(ta opinia stoi w 100% opozycji do pozytywnych recenzji)
-Współczesny język sprawia, że dialogi brzmią sztuczne. Cała historia traci na eposie, i wydaje się być ordynarna.
-Relacje między postaciami wydaje się być sztuczne i mechaniczne(to ciekawa opinia bo pochodzi z pozytywnej recenzji)
-Ugrzeczniony Odyseusz, który stracił głębię charakteru na rzecz bycia bardziej lubialnym.
-Tokenizm bardzo rzuca się w oczy, i kompletnie zaburza immersję.

Dalej AI podsumowuje, że wszystkie krytyczne opinie pokrywają się z tym co opinia publiczna sama dostrzegła na nielicznych materiałach wypuszczanych dla podbicia PR.

Dalej. Wspomina o ludziach(niezrzeszonych), którzy widzieli przedpremierowe pokazy(nie na zaproszenie, wylosowani, lub tacy co kupili wejściówki).
I mamy 2 obozy. Pozytywny chwali technikalia, które widzów nie obchodzą. A negatywny wytyka te same problemy, które wszyscy widzieli od miesięcy, dodając nowe jak np kalanie mitologii i eradykację tradycji europejskich.

TLDR
1. Krytycy kłamią.
2. Negatywne opinie dają prawdziwy obraz tego widowiska.
3. Jak ktoś nie próbuje wejść Nolanowi do majtek to widzi, że film ssie.

16.07.2026 08:59
K I R O S H I
1
5
odpowiedz
K I R O S H I
56
Konsul

czekaj, czyli jak dobrze rozumiem każda opinia innych stron jest pozytywna i te tak zwane wady, głosy krytyki i rozczarowania to wyłącznie wasza tylko recenzja? chociaż mogliście wstawić też kogoś innego czy też krytykuje a nie tylko swojego filmomaniaka XD

16.07.2026 09:05
Soulcatcher
1.1
odpowiedz
Soulcatcher
295
Crimson Desert

Premium VIP

K I R O S H I No właśnie, wszystkie opinie dosyć pozytywne tylko filmomaniak na nie. 🤔

16.07.2026 09:06
1.2
13
odpowiedz
Darek1785
12
Generał

K I R O S H I To są pozytywne recenzje stronnictwa lewicowo liberalnego, a oni kontrolują całą prasę i media i w tych recenzjach chodzi o to aby pokazać takim Muskom i prawakom, że nie mają racji.

Przeczytaj urywki tych recenzji są tam jakieś brednie o pięknych kostiumach lub chwalenie interpretacji Homera gdzie oni nawet tego nigdy nie przeczytali i nawet nie wiedzieli co to jest, a dowiedzieli się o tym pierwszy raz w życiu bo Nolan zapowiedział ten film.

16.07.2026 09:13
K I R O S H I
1.3
2
odpowiedz
K I R O S H I
56
Konsul

Darek1785 nie powiedziałem czy się z nimi zgadzam bo bym musiał obejrzeć film ale pewnie na ten moment można powiedzieć że może film będzie miał niektóre sprawy chujowo wykonane to nie będzie na pewno odebrać mu ładnego widowiska, Nolan ma dużo pieniędzy i unika CGI.

16.07.2026 09:14
1.4
odpowiedz
piotr1399
6
Pretorianin

K I R O S H I Fragmenty z recenzji Screenhub i The New Yorker też nie brzmią zachęcająco.

tailless
1.5
9
odpowiedz
tailless
8
Centurion

Darek1785 Typie Musk dosłownie wykupił cała platformę społecznościową, i teraz może tam promować co chce.

Dodatkowo przy wykupie z informacji których sam ujawnił wynika, że prawicowe narracje były bardziej promowane, jeszcze zanim doszło do wykupu. Więc jak ktoś tu kontroluje informacje to prędzej druga strona

16.07.2026 09:56
Kwisatz_Haderach
1.6
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Dareczek spi z Iliada i Odyseja pod poduszka lol.

16.07.2026 10:53
1.7
odpowiedz
dobaczenko
71
Konsul

K I R O S H I Czas pokaże czyja recenzja była lepsza. To w sumie bez znaczenia. Liczą się recenzje widzów. A dla Nolana wpływy z biletów. Nie mam zamiaru iść na to do kina, ale w końcu pewnie zobaczę. O ile liczące się recenzje nie zmasakrują filmu.

16.07.2026 11:03
Kasrkin
😃
1.8
4
odpowiedz
Kasrkin
20
Generał

Darek1785 Woohoo, widzę, że urojenia weszły mocno :D

Tak kontrolują, że największa telewizja kablowa w Stanach (Fox) jest skrajnie konserwatywna, tak samo jak w zasadzie największa platforma w necie - X, po przejęciu przez muska, który aktywnie wspierał samego trumpa oraz tworzył olbrzymią konserwatywną machinę propagandową podczas wyborów :D

16.07.2026 11:42
Kwisatz_Haderach
1.9
2
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Kasrkin Jak dariusz cos pisze, to mozna spokojnie zalozyc, ze w rzeczywistosci jest odwrotnie. Chyba ze jest dzien lekowy, to wogole nie istnieje.

xD

16.07.2026 12:38
1.10
odpowiedz
Darek1785
12
Generał

Kasrkin

Woohoo, widzę, że urojenia weszły mocno :D

Nic bardziej mylnego jeden Fox, a cała główna reszta to w ponad 90% ta druga strona, u nas jest to samo tak, że jest praktycznie jedna duża Republika, a cała reszta to ta lewa strona, patrz np. jak w mediach cały czas jest mielony i gaszony Trump gdzie wszystkie jego inicjatywy są mielone przez media albo jak się spotkał z Putinem to momentalnie media uciszają takie wydarzenia.

16.07.2026 15:02
Silas1415
1.11
2
odpowiedz
Silas1415
33
Konsul

tailless Swoją drogą Musk to też dość mocno przyczynił się do rozniesienia tego fejka, że Elliot Page gra Achillesa - co smutne, to tu zaszedł tak znaczny efekt kuli śnieżnej, że do teraz sporo osób jest w błędzie i pewnie przez długi czas będzie.

16.07.2026 09:25
Wronski
2
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wronski
42
Senator

Aha czyli teraz okazuje sie ze film jest swietny?
Cos sie tu nie klei...

16.07.2026 19:16
2.1
1
odpowiedz
ramirezrem
66
Konsul

Wronski nie rozumiesz, ze to była recenzja pojedynczej osoby a nie stanowisko całej redakcji? Druga sprawa, ze ten news mówi o recenzjach innych redakcji a one są świetne. Naprawdę, ze trzeba ludziom takie rzeczy tłumaczyć...

17.07.2026 08:33
Wronski
2.2
1
odpowiedz
Wronski
42
Senator

ramirezrem Wiem jak dziala Rotten Tomatoes i wiem jak mozna latwo wykupic recenzentow, takze tego...

Phantom
3
11
odpowiedz
8 odpowiedzi
Phantom
2
Legionista

Krytycy z rotten czy filmszajsu i gryBuble.pl nikogo nie interesują. Ich zdanie tym bardziej.
Dlaczego?
A kogo obchodzą opłacone opinie?

16.07.2026 10:31
DocHary
3.1
3
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

Phantom To poproszę jakiś przewodnik jak rozpoznawać (nie)opłacone i wiarygodne recki, jakieś konkretne przykłady z uzasadnieniem. Tylko konkretnie proszę, bez frazesów.

16.07.2026 13:27
3.2
3
odpowiedz
solonaryba
12
Legionista

DocHary To proste:
Oglądasz film, i te recenzje które pokrywają się z twoją opinią są wiarygodne.

16.07.2026 13:27
3.3
4
odpowiedz
Devil_Jack
21
Chorąży

DocHary Nikt Ci nie poda takich konkretnych przykładów, gwarantując uczciwość. Sęk w tym, że recenzje filmów pochodzą jeszcze ze świata, kiedy ktoś szedł do sklepu, kupował gazetę, a przez to finansowanie rzeczonego pisma odbywało się z uwzględnieniem potrzeb czytelnika. Dziś, skoro nie płacisz z tekst, a za darmo nic nie ma, to płaci ktoś inny - zgadnij kto? Albo producent, który chce reklamy, albo reklamodawca, który wymaga, żeby tekst generował emocje i "się klikał". W skrócie: masz klakierów albo hejterów. Chcesz mieć dobrą treść? Płać. Nikt za darmo nie będzie ślęczał trzech godzin w kinie i potem od 8 do 10 nad recenzją.
Co do polecania wiarygodnych recenzji... Pytanie jest następujące: co chcesz wiedzieć po przeczytaniu recenzji, tzn. jakie elementy są dla Ciebie ważne? Fabuła i jakość wykonania? O tym większość recenzji pisze względnie uczciwie - po przeczytaniu czterech różnych powinieneś mieć w miarę obiektywny osąd. Kwestia wierności adaptacji albo emocjonalna głębia? Od tego są albo poważne strony kulturalne (Dwutygodnik, Culture.pl), albo niezłe tygodniku (od "Polityki", przez "Tygodnik Powszechny" po "Więź" - warto zajrzeć do kilku dla porównania), albo niszowe blogi, gdzie autorzy - często np. akademicy "po godzinach" - dzielą się pasją do filmów. O kwestie ideologiczne? Musisz ocenić je samemu, bo tu pole minowe jest największe.
Nota bene, recenzja jako gatunek literacki to nie kwestia "podoba mi się / nie podoba", ale ocena realizacyjnej sprawności, trafności założeń artystycznych, a wreszcie - fundamentu intelektualnego. Mówiąc najkrócej, recenzent to ktoś, kto w zamyśle widzi w dziele więcej niż sam twórca. Dzisiaj takie teksty nadal powstają, ale jest ich mało, bo większość ludzi ich nie potrzebuje. Jeżeli chcesz zwyczajnej polecajki, to wybacz brutalność, ale najlepiej zapytać znajomych - im przynajmniej nikt nie płaci za opinię.

16.07.2026 14:53
Warsaw1916
3.4
2
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

Phantom nie interesuja foliarzy Muska a nie "nikogo"

17.07.2026 07:13
Phantom
3.5
3
odpowiedz
Phantom
2
Legionista

DocHary Jak rozpoznać kupioną opinię? Szukaj tych sygnałów:
Ogólniki i marketingowy bełkot
Nagły, podejrzany zalew ocen 5/5 w krótkim czasie.
Nowe i puste profile autorów z zaledwie jedną recenzją.
Wskazówka: Najbardziej wiarygodne są zawsze oceny 3 i 4 gwiazdki – tam znajdziesz bardzo rzetelne wady i zalety. Czytaj je najpierw.

Masz znajomych którzy zajmują się marketingiem bądź PR? Zapytaj.

post wyedytowany przez Phantom 2026-07-17 07:57:47
17.07.2026 11:26
3.6
2
odpowiedz
jerzyo
40
Pretorianin

DocHary Prosta instrukcja dla Rotten.
Te po prawej wiarygodne, te po lewej od sprzedajnych tutek.....proste.
Myślałem że każdy to wie...

17.07.2026 12:34
DocHary
3.7
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

jerzyo czyli Ty z tych co jara się Citizien Vigilante i przyklaskuje kolejnemu rimejkowi Di$neya? Teraz już każdy to wie.

post wyedytowany przez DocHary 2026-07-17 12:37:41
17.07.2026 12:56
DocHary
3.8
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

Devil_Jack czytałem recenzję Odysei Popieleckiego i po połowie odpuściłem, bo o filmie niczego w zasadzie się nie dowiedziałem czego nie wiedziałbym wcześniej. Aktualnie trzymam się głównie Marcina Łukańskiego i Filipa Malinowskiego, ale oczywiście trzeba uzupełniać innymi źródłami, bo choć pierwszy trzyma dość równy poziom i jest najbardziej kompetentny technicznie, to drugi potrafi już czasem odlecieć. Takiego Raczka traktuję z dużym dystansem od kiedy podpadł mi Jokerem 2.

16.07.2026 10:01
Kwisatz_Haderach
4
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

Ocena pewnie spadnie o pare punktow, bo mamy 200 recek a bedzie ze 400-500.

Tak to sie prezentuje na tle reszty filmow Nolana:

Following (1998): 87%
Memento (2000): 94%
Insomnia (2002): 92%
Batman Begins (2005): 85%
The Prestige (2006): 76%
The Dark Knight (2008): 94%
Inception (2010): 87%
The Dark Knight Rises (2012): 87%
Interstellar (2014): 73%
Dunkirk (2017): 92%
Tenet (2020): 70%
Oppenheimer (2023): 93%

Ciekawe czy wygra punktowo z Project Hail Mary.

18.07.2026 21:34
4.1
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

Kwisatz_Haderach Nic się nie zmieni bo recki już dawno kupione.

16.07.2026 10:11
5
11
odpowiedz
16 odpowiedzi
Cothalup
18
Chorąży

Jestem zdania że im bardziej coś obecni krytycy chwalą tym lepiej się od tego trzymać z daleka.

16.07.2026 10:59
DocHary
5.1
6
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

Cothalup Czyli takie Hail Mary, Obsession, czy The Invite (tak na bieżąco) radzisz omijać szerokim łukiem, a zawierzyć widzom i obejrzeć Citizien Vigilante i Moanę? Tak wnioskuję z Rotten i TWOJEGO ZDANIA.

16.07.2026 11:44
Kwisatz_Haderach
5.2
3
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
28
GIT GUD or die trying

DocHary a zawierzyć widzom i obejrzeć Citizien Vigilante i Moanę?

I Straszny Film 24 przeplatany Krzykiem 567. Taka sztuka ze hej.
Moze nawet Szybkich i Wscieklych 33 nakreca. Albo cos nowego z Sydney Sweeney i jej talentami (oboma).
Kultura wysoka dla wysublimowanych gustow.
Potem jak co wieczor rozdzial Odyseji do poduszki (wiadomo!) i spac.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-07-16 11:51:16
16.07.2026 12:06
rextrex
5.3
3
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Kwisatz_Haderach i DocHary - :D Jesteście jak dwa harty spuszczone ze smyczy, które mają kąsać wszystkich, którzy raczą źle napisać o filmie. Liżecie się po jajach, jeden "ironizuje" o filmach typu Obsession (fajny, nic wybitnego), a drugi przebija go jakimiś Krzykami 567 :) Policzyliście już ilu w obsadzie jest aktorów niebanalnych...przepraszam, niebinarnych i innych? Zgadza się statystyka? Jest równość? :)

16.07.2026 12:29
DocHary
5.4
4
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

rextrex po jajach nie lizany, a pokąsany to chyba Ty się poczułeś. Nie wyłapałeś, że nie bronię Odysei, tylko krytykuję krytykowanie krytyków wg własnego widzimisię. Rzygać mi się chce jak widzę hasło kupione recki, bo algorytmu na odbiór przez recenzentów i widzów NIE MA, obie strony odwalają szopkę, ale MOIM ZDANIEM widzowie częściej.

16.07.2026 13:29
rextrex
5.5
4
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

DocHary "Rzygać mi się chce jak widzę hasło kupione recki" - a to nie wiesz, że takie są? Wyżej pisałeś, że chciałeś konkretów. Nie kleisz 2 + 2, że jak ktoś jedzie do parku Star Wars w Stanach, za pieniądze Ubi, a potem ma o grze Star Wars, od Ubi, coś napisać/powiedzieć, to może to być lekko zafałszowane? Serio, potrzebne dowody? Nikt Ci nie da tych dowodów, bo screenów z przelewów nie zobaczymy, ale przynajmniej jest to nieetyczne, a obarczone przypuszczeniem nierzetelności.

"krytykuję krytykowanie krytyków wg własnego widzimisię" - krytykiem nie jestem, dzięki Bogu, ale...krytykujesz właśnie według własnego widzimisię. Dajmy na to jakąś grę - GTA V niech będzie - jeden skrytykuje, że za długa, rozwleczona, drugi skrytykuje, że za mała mapa, bo mogli jeszcze jakąś wyspę dorzucić. Krytykowanie nie według własnego widzimisię (w sumie bardziej to według poglądów na dany temat, obycia z innymi tworami z danej dziedziny, oczekiwaniami względem tegoż, itd.), a krytykowanie według szablonu, to właśnie lewacki zamordyzm. Czarna postać jest? Jest. Podkreślone. Kobietomężczyzna jest? Jest. Okejka. Przecież same wytyczne oskarów (zeszmacona nagroda swoją drogą) mają wyraźnie zaznaczone ile procent czego ma być. To jest cenzura. Wolę już, jak ktoś napisze "podobało/nie podobało mi się, bo lubię/nie lubię jak główny bohater moralizuje widza".

16.07.2026 15:08
DocHary
5.6
1
odpowiedz
DocHary
92
Unclean One

rextrex tak, rzygać mi się chce, choć wiem, że są "kupione". CZĘŚĆ, jakaś, niedosłownie, ale generalizowanie jest debilizmem, który mi zarzucasz. Moana/Vaiana jest dobrym przykładem - 32%/89%. I teraz mi powiesz, że Disneyowi kasa się skończyła na kupowanie recek? A może widzowie są debilami? Albo na odwrót?
Odbijasz się ciągle od mojej tezy, którą postawiłem, żeby podbudować własną wtrąconą narrację. Moja teza brzmi: zarówno recenzenci jak i widzowie, to w większości debile. Pierwsi zmanipulowani przez korpo, drudzy przez emocje i narracje w sieci, a i tak wszystko zależy w czyje gusta finalnie trafi produkcja. Zdarza się, że jednak wszystkim pasuje.
Jeśli jednak mam wybierać między recenzentami a widzami, to wybieram tych pierwszych. Tu mam też zawsze możliwość trzymania się konkretnych osób, a nie "głosu internetu".

post wyedytowany przez DocHary 2026-07-16 15:10:09
16.07.2026 15:14
5.7
odpowiedz
lis22
101
Generał

DocHary "Moana" jest ok, jest to po prostu bardzo bezpieczny remake, który nic nie zabiera i nic nie dodaje, to 1;1 odzwierciedlenie animacji - z drugiej strony, taki "Lilo i Stich" i "Jak Wytresować Smoka", które też są remakami 1:1 odniosły sukces a "Śnieżka", która oferuje najwięcej zmian względem oryginału już nie ;)

16.07.2026 16:11
rextrex
5.8
3
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

DocHary "ale generalizowanie jest debilizmem, który mi zarzucasz" - nic Ci nie zarzucam. Napisałem "a to nie wiesz, że takie są?". To znaczy, że takie są, a nie, że wszystkie są. Czyli właśnie część, a nic nie generalizowałem.

"Moana/Vaiana jest dobrym przykładem - 32%/89%. I teraz mi powiesz" - niestety nic, bo nie wiem o czym piszesz :D Vaiana to była chyba animacja Disneya, ale kompletnie nie wiem o co chodzi, nie widziałem, nie czytałem opinii, nie wiem. To tak jak z np. Avatarem. Pierwszy widziałem, niewiele pamiętam (w sumie to nic), choć mam na BD, więc może obejrzę jeszcze raz. Drugiej i trzeciej części nie widziałem, i kompletnie nie mam pojęcia o czym są te filmy ("niebieskie ludziki", tyle).

"Disneyowi kasa się skończyła na kupowanie recek?" - nie skończyła. Bo np. taka "Szaro-Bura urodzona wśród krasnali przy zamieci" przyniosła straty, to Deadpool 3 zarobił. Poza tym istnieje - niestety - finansowanie z szemranych fundacji itp. (jak je w Stanach obcięli, to wycie było niesamowite...po tej lewej stronie).

"A może widzowie są debilami? Albo na odwrót?" - podejrzewam, że wśród "widzów" są debile (debile, w sensie ludzie łykający wszystko, obojętni na przekaz), bo jest to tak naprawdę cała masa ludzka (potencjalnie), a i wśród..."na odwrót"...masz na myśli twórców czy kogo?

"Odbijasz się ciągle od mojej tezy, którą postawiłem, żeby podbudować własną wtrąconą narrację." - od niczego się nie odbijam, a to Twoje zdanie nie ma sensu.

"Moja teza brzmi: zarówno recenzenci jak i widzowie, to w większości debile" - Jeśli osoby, które nie dostrzegają smaczków w danym filmie, albo nie wyłapują piękna brzmienia gitary w jakiejś melodii, to "debile", to nie do końca. Nie lubię serialu Świat Według Kiepskich. Czy te miliony, które to oglądały, to debile? Jakaś część bawiła się na tym autentycznie dobrze, a inna wiedziała, że to badziew, ale to taki "odmużdżacz". I ja sam mam wiele filmów, które wiem, że patrzę na nie przez różowe okulary, ale to są te moje wspaniałe filmy. A recenzenci? Patrz wyżej. Jedni piszą, że coś jest fajne bo jest fajne, inni zganią, bo coś o patriotyzmie, a przy innym dodadzą plusa, bo uderza w patriotyzm. Patriotyzm, czarny aktor, gej (jak bogaty), pedał (jak biedny), Żyd...Plusy, albo minusy, zależy od strony. Recenzent...no, też człowiek, żyć musi, a widełki są jakie są :) Ergo - recenzent nie równa się widz. Widz nie będzie pisał wbrew sobie (chyba, że ktoś go przekupił).

"Pierwsi zmanipulowani przez korpo, drudzy przez emocje i narracje w sieci, a i tak wszystko zależy w czyje gusta finalnie trafi produkcja" - Owszem, duża część jest zmanipulowana (pewnie większość), co pokazują różne preordery w grach czy inne zachowania typu "firma mnie wydymała na grze X, ale nie mogę doczekać się gry Y". Drudzy, nie do końca liczą na trafianie w gusta, jeśli finansowanie mają z innych źródeł. Weźmy przykład samochodów - Volkswagen czy Porsche były dofinansowywane przez rząd niemiec (a zakładam, ze cała unia - z małej - się na to zrzuciła). Ubi też jest dofinansowywany przez francuski rząd czy inne "instytucje pozarządowe, fundacje itd.".

"Tu mam też zawsze możliwość trzymania się konkretnych osób" - te "konkretne osoby" też mogą się zmienić. Przykłady? A weźmy z polityki, żeby nie mieszać gier czy filmów. Arłukowicz, Sikorski, Niesiołowski...i tak dalej. I czy to z tej czy innej strony, ludzie przechodzą do innych "parafii". Jak jesteś starszy, to pewnie pamiętasz, jak z 20 lat temu, wszyscy jutuberzy mówili, że robią to z pasji. Pokaż mi teraz tych "pasjonatów". Jak nie wklei reklamy xtb czy innego holy, albo sharka, to jest...w sumie nie święto, to jest mały jutuber, który nie zarabia na reklamach, tylko chce się wybić. Reszta jebie po całości. A pamiętasz jacy byli na początku? Pełni pasji, zaangażowania, pieniądze nieważne, pasja się liczy. I teraz słuchasz tych samych "konkretnych osób", które zarabiają konkretne pieniądze, bo zaczęło się konkretne życie, a nie bajka pt. YT. I te osoby...czasem mogą coś dostać, co być może wpłynie na ich ugłaskanie krytyki.

16.07.2026 17:53
5.9
odpowiedz
SQNISGOOD
38
Centurion

DocHary Hail Mary to świetny film jest. Citizen vigilante to syf, ale jednak pokazuje pewna prawdę o której nikt nie chce mówić głośno, wystarczy pobyć trochę chociaż w Niemczech żeby ta prawdę zobaczyć na własne oczy.

17.07.2026 07:13
Gimemoa
5.10
1
odpowiedz
Gimemoa
21
Konsul

rextrex Nie kleisz 2 + 2, że jak ktoś jedzie do parku Star Wars w Stanach, za pieniądze Ubi, a potem ma o grze Star Wars, od Ubi, coś napisać/powiedzieć, to może to być lekko zafałszowane?
Nie, to są tylko twoje urojenia. A wystarczy gościa posłuchać i rozumieć co gada. Bo tutaj chyba picie do Quaza widzę ponownie (bo u niego te zarzuty pojawiały się najczęściej). A tak naprawdę facet pojechał, pobawił się, a potem wydał szczerą recenzję (w jego przypadku norma i jeden z niewielu recenzentów, którym można zaufać) z jego punktu widzenia jaka ta gra jest.

Swoją drogą to ja swego czasu bardziej ufałem odbiorcom gier czy filmów, teraz nawet im nie ufam. Większość krytyków kieruje się dziwnymi rzeczami przy ocenianiu albo leci za modą/ideologią. Odbiorcy natomiast nie są lepsi, potrafią wystawić czemuś 1/10 bo się jedna rzecz im w danym filmie/grze/książce nie podoba (i dla mnie to są idioci gorsi od przekupionych recenzentów), albo 10/10 tylko wojując z tymi poprzednimi (taki sam poziom upośledzenia) albo bo im pasuje w narrację ich ideologii i światopoglądu.

17.07.2026 12:24
rextrex
5.11
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Gimemoa "Nie, to są tylko twoje urojenia." - nie, to nie są urojenia. Napisałem, że może być zafałszowane, a nie że zawsze jest. Jeśli ktoś dostanie coś w prezencie - samochód, komputer czy buty, to jakoś tak po ludzku głupio skrytykować prezent. Są ludzie, którzy się z tym nie certolą (nawet jest taki jutuber, ale nie napiszę który :) a są tacy, że oceniają coś emocjami, ot na przykład jutuber z małym kanałem, który nagle dostanie za darmo grę od wydawcy, żeby coś o niej nagrał. Sam fakt, że został zauważony, i dostał za friko grę sprawia, że będzie patrzył na ocenę życzliwszym okiem.

"Bo tutaj chyba picie do Quaza widzę ponownie" - nie, nie chodziło mi o niego. Nie miałem na myśli jednego konkretnego kanału czy recenzenta.

"A tak naprawdę facet pojechał, pobawił się, a potem wydał szczerą recenzję" - nie robię tego bo to głupie, ale zrobię wyjątek - XDXDXDX :) A sędzia uniewinnił brata, ale zupełnie, zu peł nie, nie ma to związku, że są spokrewnieni, e e. Jednak niesmak pozostaje.

"Odbiorcy natomiast nie są lepsi, potrafią wystawić czemuś 1/10" - tu się zgadzam, dawanie 1 czy z drugiej strony 10, żeby jak najbardziej zaniżyć lub zawyżyć ocenę jakiegoś tworu, jest zwyczajnie głupie.

19.07.2026 12:53
5.12
odpowiedz
LiarHunter
4
Legionista

DocHary Kwisatz_Haderach Gimemoa - chłopaki, czy tam dziewczyny też może 😉 nieważne. Nie wchodźcie w dyskusję z tym typem REXTREX. To jest człowiek chory, bardzo zaburzony. Typ który tylko tutaj pokazuje, że coś znaczy. Do tego jest perfidnym kłamcą więc nie wierzcie w żadne jego słowo. Przejrzałem go całkowicie już dawno. Ale widzę, że on dalej perfidnie kłamie. Jest nikim, nie ma nic co sam by zdobył/zarobił a wyśmiewa innych ludzi którzy krytykują np. wysokie ceny gier. KŁAMCA i to do tego malutki szczurek w norce.

19.07.2026 14:07
rextrex
5.13
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

LiarHunter Ty naprawdę masz jakieś zaburzenia. Podałem ci już telefony, zadzwoń, postawią ci diagnozę.

19.07.2026 14:33
Wrzesień
5.15
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

LiarHunter Rozumiesz? Wszędzie?
No wszędzie to chyba nie. Nie ma takiej fizycznej możliwości, żebyś napisał to WSZĘDZIE.

19.07.2026 14:36
5.16
odpowiedz
LiarHunter
4
Legionista

Wrzesień no tak. Ale wszędzie pod jego kolejnymi kłamstwami. Bo gdybyś zobaczył jak on wyśmiewa chłopaka tylko dlatego że dla tego chłopaka 200zł to jest dużo, gdybyś to zobaczył to sam byś miał już częściowe zdanie o tym typie!

Chyba, że jesteś z jego ekipy i jesteś odsieczą....to sorry, na darmo pisałem.

post wyedytowany przez LiarHunter 2026-07-19 14:37:34
20.07.2026 18:10
rextrex
5.17
odpowiedz
rextrex
20
Centurion

Wrzesień On napisze wszędzie :) Świr z niego całkiem pocieszny :)

16.07.2026 10:17
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
marekk258
7
Legionista

W ogóle sama obsada jest beznadziejna, dlaczego tam dali SpiderMana? Co za absurd.

16.07.2026 10:24
6.1
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
3
Pretorianin

Bo jest mężem Zendayi, pomyśl czasami.

16.07.2026 15:19
6.2
1
odpowiedz
lis22
101
Generał

marekk258 Podobno Holland wypadł tak dobrze, że ma szansę na Oscara za drugoplanową rolę, to nie tylko Spider Man, to aktor ;)

16.07.2026 10:22
Wrzesień
7
1
odpowiedz
Wrzesień
83
Idiot Doom Spiral

Nie wiem jak cały film, ale z tym wizualnym arcydziełem to na pewno przesada. Już na zwiastunach było widać, że to kolejna produkcja z gładziutkim, plastikowym obrazem. No i oczywiście ciemno jak w dupie, bo jak inaczej...

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-07-16 10:22:55
16.07.2026 12:53
8
odpowiedz
vayha
30
Centurion

Co za bzdury.

16.07.2026 13:41
9
3
odpowiedz
ramirezrem
66
Konsul
Image

Czemu o tym arcydziele nie wspomnieliście? Ma jeszcze wyższą średnią niż Odyseja i równie wysoką od widzów, czyli krytycy tym razem dobrze ocenili

16.07.2026 14:58
Warsaw1916
10
2
odpowiedz
Warsaw1916
9
Centurion

Foliarze Muska już sie postarają o zaniżenie wyniku. Na RT gó..o Melania ma od krytyków srednią ocene 10 % a od sekty Trumpka i bootów 99 %

16.07.2026 19:01
11
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Sandro_de_Vega
78
Pretorianin

Zapytałem AI czy recenzje krytyków na rotten tomatoes(co do tego filmu) prezentują cechy typowe dla kupionych recenzji. Takich jak, powtarzające się frazy, tzw talking points, zwracanie uwagi na elementy, które nie mają znaczenia dla widza(np sposób produkcji filmu), chwalenia elementów otwarcie krytykowanych przez opinię publiczną(np CAŁĄ GRECJĘ). I oto werdykt.

Recenzje „The Odyssey” Christophera Nolana na Rotten Tomatoes wykazują wysoki stopień powtarzalności narracyjnej, często skupiając się na technicznych aspektach IMAX i wzniosłych określeniach o „ratowaniu kina”, przy jednoczesnym unikaniu szczegółowej krytyki scenariusza. Wiele tekstów używa ujednoliconych frazesów, ugładzając kontrowersje castingowe i dystans emocjonalny produkcji, co sugeruje spójną kampanię PR-ową zamiast zróżnicowanego odbioru krytyków.

Co natomiast mówi o negatywnych recenzjach?

Negatywne lub bardziej powściągliwe recenzje filmu „The Odyssey” na Rotten Tomatoes stanowią zdecydowaną mniejszość, ale uderzają w punkty, które idealnie kontrastują z PR-owym zachwytem głównego nurtu. Podczas gdy większość krytyków powtarza te same frazesy, nieliczni recenzenci, którzy zdecydowali się wyłamać, zwrócili uwagę na konkretne wady scenariuszowe, językowe i techniczne.

Główne problemy(zrobię podsumowanie dla osób co wolą audiobooki od książek)
-IMAX ssie. Nolan tak się tym chwalił, a nie przyniosło to żadnych mierzalnych efektów(ta opinia stoi w 100% opozycji do pozytywnych recenzji)
-Współczesny język sprawia, że dialogi brzmią sztuczne. Cała historia traci na eposie, i wydaje się być ordynarna.
-Relacje między postaciami wydaje się być sztuczne i mechaniczne(to ciekawa opinia bo pochodzi z pozytywnej recenzji)
-Ugrzeczniony Odyseusz, który stracił głębię charakteru na rzecz bycia bardziej lubialnym.
-Tokenizm bardzo rzuca się w oczy, i kompletnie zaburza immersję.

Dalej AI podsumowuje, że wszystkie krytyczne opinie pokrywają się z tym co opinia publiczna sama dostrzegła na nielicznych materiałach wypuszczanych dla podbicia PR.

Dalej. Wspomina o ludziach(niezrzeszonych), którzy widzieli przedpremierowe pokazy(nie na zaproszenie, wylosowani, lub tacy co kupili wejściówki).
I mamy 2 obozy. Pozytywny chwali technikalia, które widzów nie obchodzą. A negatywny wytyka te same problemy, które wszyscy widzieli od miesięcy, dodając nowe jak np kalanie mitologii i eradykację tradycji europejskich.

TLDR
1. Krytycy kłamią.
2. Negatywne opinie dają prawdziwy obraz tego widowiska.
3. Jak ktoś nie próbuje wejść Nolanowi do majtek to widzi, że film ssie.

16.07.2026 19:13
11.1
4
odpowiedz
Sandro_de_Vega
78
Pretorianin

Oh, dodam małe PS. Bo widziałem ludzi, broniących opini krytyków mówiąc, że "A co? Hail marry to też zły film bo krytycy go lubili?" Zapytajmy więc AI.

"Porównanie obrońców filmu do Project Hail Mary (który miał premierę w marcu 2026 roku) jest całkowicie nietrafione, ponieważ reakcja widowni przed premierą obu tych filmów była skrajnie inna.
W przypadku Odyssey zwiastuny wywołały masę negatywnych komentarzy, obaw o ideologiczne podejście (DEI) i niszczenie materiału źródłowego. Z kolei materiały promocyjne do Project Hail Mary wywołały gigantyczny, autentyczny zachwyt i stały się wielkim hitem internetu.

Jak wyglądał odbiór widzów
-Pierwszy zwiastun z czerwca 2025 roku stał się najchętniej oglądanym zwiastunem oryginalnego filmu w historii (ponad 400 milionów wyświetleń w tydzień).
-Fani książki Andy’ego Weira od początku byli zachwyceni, że za scenariusz odpowiada Drew Goddard (ten sam, który świetnie zaadaptował Marsjanina), a reżyserią zajął się duet Lord i Miller (Spider-Man: Uniwersum).
-Widzowie w komentarzach pod zwiastunami pisali, że ta ekipa to gwarancja szacunku do materiału źródłowego, co diametralnie różni się od wywiadów z obsadą Odyssey, która sama przyznaje, że nie rozumie Homera.
-Fani książki bali się, że ujawnienie wyglądu i obecności kosmity „Rocky’ego” (w finałowym zwiastunie z Super Bowl) zepsuje niespodziankę widzom kinowym. Społeczność narzekała na spoilery, a nie na jakość, ideologię czy nudne perspektywy.

Podsumowanie.
Próba uciszenia krytyków Odyssey za pomocą hasła „A Project Hail Mary też chwalili i co?” to manipulacja. Project Hail Mary zachwycił krytyków (95% na Rotten Tomatoes) oraz widzów, ponieważ od pierwszego trailera obiecywał dokładnie to, czego ludzie oczekiwali: mądrą, wierną adaptację, świetne aktorstwo i szacunek dla widza.

W przypadku Odyssey mamy do czynienia z sytuacją, gdzie zwiastun zniechęcił publiczność, a krytycy w recenzjach próbują na siłę wmówić ludziom, że to, co widzieli i co im się nie podobało, jest w istocie „arcydziełem”."

post wyedytowany przez Sandro_de_Vega 2026-07-16 19:13:48
18.07.2026 21:32
11.2
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

Sandro_de_Vega No przecież goły okiem widać, że RottenTomatoes znowu sobie ustawiło takie oceny od widzów jakie chce (wcześniej tak zrobili z filmem Skywalker.Zeszmacenie). Na metacritic oceny od widzów to tylko 5.1

A te od 'krytyków' są kupione. Nikt normalny nie daje 10/10 za rasizm.

post wyedytowany przez citarcitar2 2026-07-18 21:33:24
16.07.2026 23:03
bmwbmw2
12
1
odpowiedz
1 odpowiedź
bmwbmw2
95
PAPIEŻ GIER IV

Czemu helena ma byc czarna? ;O to jakoś wytłumaczyli ?

18.07.2026 21:37
12.1
1
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

bmwbmw2 wytłumaczyli tym, że nienawidzą Białych ludzi

17.07.2026 05:30
13
odpowiedz
Szef23456
4
Junior

Ten film to arcydzielo bo jeszcze zaden nie odklejony czlowiek go nie widzial ale dzis jade do kina to sie dowiem czy jest git czy jest lewacka wypocina

17.07.2026 06:56
14
1
odpowiedz
arkadiuszw
17
Legionista

Gówno woke - upadek dzień pierwszy.

17.07.2026 08:03
😂
15
1
odpowiedz
trumpf
19
Generał

największa promocje filmowi robi Achilles, nie nadążaja z usuwaniem filmików.

17.07.2026 11:39
16
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

Nie ma opcji żebym zapłacił by to obejrzeć , zresztą nawet za darmo nie wiem czy chce tracić czas

17.07.2026 16:09
17
1
odpowiedz
1 odpowiedź
user323513173b
2
Junior

Nie podniecajcie się tak. Pewnie takie arcydzieło jak Titanic. Aż się żygać chciało.

17.07.2026 16:29
17.1
2
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
3
Pretorianin

Najpierw to naucz się pisać, a potem używaj słów.

18.07.2026 21:26
18
odpowiedz
2 odpowiedzi
citarcitar2
4
Centurion

Czyli recenzje kupione? Nowe, nie znałem...

I widzę, że zrobili tu to samo co ze Skywalker.Odrodzenie, czyli ręcznie ustawili wysoką ocenę od widzów i już nigdy się nie zmieni. Wszystko ustawione. Dowodem na to jest Metacritic, tam ocena od ludzi to tylko 5.1.
Więc moglibyście przestać pisać o serwisie, który sam sobie ustawia oceny.

post wyedytowany przez citarcitar2 2026-07-18 21:28:39
19.07.2026 13:09
18.1
odpowiedz
Darek1785
12
Generał

citarcitar2

I to cały czas działa, a ludzie tak samo naiwni.

21.07.2026 22:53
18.2
odpowiedz
citarcitar2
4
Centurion

Darek1785 Jakby działało to nie czytalibyśmy o tym, że tego typu filmy ponoszą porażki finansowe.

19.07.2026 16:35
19
odpowiedz
axatl
2
Junior

Wszyscy ci krytycy żyją z tego że nie krytykują więc ich opinie są gó... warte.

Forum Forum inne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl