Z tego co właśnie ptaszki ćwierkają, to podwyżki kart mogą byc już teraz na początku grudnia. Więc w sumie ten weekend, to ostatni pewny termin, że już nic bardziej nie podskoczy, łącznie z niektórymi ramami .
Ja zamawiam wszystko jutro. Tysiak i tak już jestem do tyłu przez te głupie AI, i mój brak czasu w lato. Spokój na lata, chociaż kwota dla mnie wysoka.
No niestety u mnie podobnie, myślałem, że sobie zaoszczędzę na tych promocjach, ale przez RAM nici z zaoszczędzonych pieniędzy...
Z tekstu wynika że są to plotki. Tak się zaczyna nakręcać popyt na sprzęt. Takie samy cyrki jak z cukrem.
Plotki plotkami, ale ceny pamięci RAM i dysków SSD, w ostatnich tygodniach poszły mocno w górę. Nie można więc wykluczyć, że to samo czeka karty graficzne. Zwłaszcza że, Nvidia ma umowy na dostawy procesorów AI na wiele miesięcy naprzód, więc produkty na rynek konsumencki zejdą na dalszy plan, a to oznacza wzrost cen.
Plotki czy nie, ceny kart graficznych i tak pójdą w górę. Choćby dlatego, że zarówno NVIDII i AMD bardziej się opłaca produkować układy dla AI i centrów danych.
Ja już wysiadłem z tego pociągu czekania (na wersje Super lub Ti) czy na jakieś super okazje cenowe. Kupiłem 5080 i teraz cieszę się z przechodzenia gier (już po Indiane Jones i Alan Wake 2 końcówka) już na spokojnie bez glebienia z niepokojem właśnie w takie newsy. Co najmniej 3 lata spokoju przede mną.
Teraz jakiś Tandem Oled i tyle ale to już na spokojnie. Ceny podzespołów pójdą w górę to monitory i lokomotywy stanieją.
Myślę, że jak ktoś ma karty pokroju RTX 4XXX/5XXX oraz RX 7XXX/9XXXX to ma spokój do końca obecnej generacji konsol, czyli tak jak piszesz - jakieś 3 lata.
AMD widzę, że zaczęło też podnosić już ceny kart.
Trzeba korzystać z promek.
to kolejna zła informacja dla graczy
Nawet nikt na to nie patrzy z tej strony i dla wszystkich jest to już normalne, że granie na PC-tach sprowadza się praktycznie od monopolu jednej korporacji gdzie ta korporacja na pewno nigdy nie wpadła na to aby wymuszać co jakiś czas zmianę sprzętu zwłaszcza tego najdroższego bo zawsze znajdą się tacy którzy muszą mieć wszystko najlepsze bo na takich ludziach najlepiej się zarabia.
Na czym polega to wymuszanie no to już łatwo można się domyślić.
Robi sie ciekawie, to moze oznaczac ze niedlugo wrocimy do grafiki za czasow PSX :D
Najwyżej NVIDA wypuści kartę dedykowną tylko pod Ai, tak jak podczas kryzysu koparkowego wypuściła dużo spóżnione karty tylko dla górników.
To, co roni nVidia od pewnego czasu jest po prostu żałosne... Czy oni serio myślą, że gracze będą wiecznie udawać, że wierzą w te brednie o brak surowców alno innych problemach z dostępempodzeapołów, co ma niby argumentować chore ceny GPU?
I wtedy wchodzi Pan Kińczyk, cały na.... biało.
No dobra, jeszcze trochę im brakuje, ale jeśli korpo dalej będą sobie tak poogrywać, to obudzą się w sytuacji podobnej do gigantów niemieckiej motoryzacji i japońskich potentatów elektroniki użytkowej, albo producentów smartfonów..