Komentarze do wiadomości: Nowości na Steam: najbardziej oczekiwana gra świata w końcu debiutuje

Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz
11.05.2026 12:30
Splinter_fraz
1
1
odpowiedz
Splinter_fraz
54
Mora

"Ogrywany", "Ogrywaliśmy", "Ograne" - co to są za słowa pseudopopularne tutaj? Nie rozumiem, co drugi artykuł/news i ciągle to słowo, które nijak ma się to faktycznej treści.

"Słownik języka polskiego: 1. «zwyciężyć kogoś w jakiejś grze, często pozbawiając go przy tym pewnej sumy pieniędzy»" - ograłem kogoś, czyli go pokonałem. Czy można ograć grę? Rozumiem, że to taki potoczny skrót, ale stosowany już do porzygu... Nie można użyć słowa - "zagraliśmy",  "wśród najbardziej popularnych wśród graczy" ???

Tak samo na Youtubie pseudostreamerzy ciągle "ogrywają" wszystko, że się już tym niepoprawnie brzmiącym słowem chce rzygać. Tak, przeszkadza mi to już i się czepiam.

11.05.2026 12:51
Kalem
1.1
Kalem
29
Centurion

Splinter_fraz Tak, również czułem jakiś wewnętrzny zgrzyt słysząc lub czytając to słowo.

11.05.2026 13:01
Herr Pietrus
1.2
1
Herr Pietrus
243
Jestę Grifterę

To już chyba zbyt mocno zadomowiło się w mowie potocznej. Do tego IMHO i tak brzmi lepiej i jest mniej kontrowersyjne niż choćby - jak najbardziej poprawne (sic!) - "oglądnięcie".

Jasne, grę można przejść czy ukończyć/skończyć i jest to stwierdzenie równie krótkie i proste, a brzmi lepiej, ale to ogranie jakoś mnie osobiście nie drażni... A że jest nadużywane? No, to już kwestia niskiej biegłości językowej użytkownika.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-05-11 13:02:40
11.05.2026 13:19
Gimemoa
1.3
1
Gimemoa
18
Pretorianin

Splinter_fraz Ale ty wiesz, że język nie jest stały? I czepiasz się trochę na siłę. Są pewne słówka które na stronie poświęcone grom jak najbardziej pasuje, a to właśnie takim jest. Gorzej z jego nadużywaniem.

11.05.2026 13:33
Metaverse
😉
1.4
Metaverse
86
Senator

Splinter_fraz Czy można ograć grę?
Mozna. Np ogrywajac pirata pokonujesz wydawce i pozbawiasz go pewnej sumy pieniędzy. Mnie najbardziej bawi ze mozna ograc gre na YouTube.

11.05.2026 13:39
Splinter_fraz
1.5
Splinter_fraz
54
Mora

Gimemoa No właśnie są bardzo mocno nadużywane, o tym piszę.

11.05.2026 12:55
2
odpowiedz
nazgul-r4jdowi3c
1
Chorąży

W tym tygodniu na Steamie zadebiutują takie produkcja

Kolejna pomyłeczka literóweczka.

post wyedytowany przez nazgul-r4jdowi3c 2026-05-11 12:56:03
Forum Forum Gry Przygodowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl