"Ogrywany", "Ogrywaliśmy", "Ograne" - co to są za słowa pseudopopularne tutaj? Nie rozumiem, co drugi artykuł/news i ciągle to słowo, które nijak ma się to faktycznej treści.
"Słownik języka polskiego: 1. «zwyciężyć kogoś w jakiejś grze, często pozbawiając go przy tym pewnej sumy pieniędzy»" - ograłem kogoś, czyli go pokonałem. Czy można ograć grę? Rozumiem, że to taki potoczny skrót, ale stosowany już do porzygu... Nie można użyć słowa - "zagraliśmy", "wśród najbardziej popularnych wśród graczy" ???
Tak samo na Youtubie pseudostreamerzy ciągle "ogrywają" wszystko, że się już tym niepoprawnie brzmiącym słowem chce rzygać. Tak, przeszkadza mi to już i się czepiam.
To już chyba zbyt mocno zadomowiło się w mowie potocznej. Do tego IMHO i tak brzmi lepiej i jest mniej kontrowersyjne niż choćby - jak najbardziej poprawne (sic!) - "oglądnięcie".
Jasne, grę można przejść czy ukończyć/skończyć i jest to stwierdzenie równie krótkie i proste, a brzmi lepiej, ale to ogranie jakoś mnie osobiście nie drażni... A że jest nadużywane? No, to już kwestia niskiej biegłości językowej użytkownika.
Mozna. Np ogrywajac pirata pokonujesz wydawce i pozbawiasz go pewnej sumy pieniędzy. Mnie najbardziej bawi ze mozna ograc gre na YouTube.
Jak wyżej już ktoś napisał, język ciągle ewoluuje, a to, że tobie się to nie podoba to #nikogo.
To jest zabawne, że ludzie którzy poświęcili życie językowi polskiemu nie mają problemu z jakimiś nowymi słówkami wymyślanymi przez ludzi czy przez młodzież, a jakiemuś randomowi to przeszkadza BO TAK JEST W SŁOWNIKU!!!
Ogólnie to trochę mnie przeraża jak bardzo ludzie nie potrafią samodzielnie myśleć. Coś jest w książce więc tak musi być...
Ale internetowe wyobrażenia i tworzenie nierealnych scenariuszy jakoś mnie nie dziwi.
Najpierw to polecam przeczytać tak z dziesięć razy własny komentarz, dobrze przemyśleć i się zastanowić czy było warto robić z siebie d.....
Czepiasz się jednego słowa w artykule. Wyjdź i dotknij trawy, tyle ode mnie.
W tym tygodniu na Steamie zadebiutują takie produkcja
Kolejna pomyłeczka literóweczka.
I to mają być najbardziej oczekiwane gry? Boki zrywać. O żadnej z nich nie słyszałam ani razu.
Fajnie, że robicie takie wpisy. Można dowiedzieć się o tytułach, których się nie śledziło. I trochę mam takie FOMO - chciałbym parę spróbować a tu nie mam tyle czasu.
Steam: najbardziej oczekiwana gra świata
To jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla Half-Life 3!
najbardziej oczekiwana gra świata
Nawet nie będę tutaj subiektywny jak inni bo nie czekam specjalnie na tę grę ale od razu pomyślałem o GTA VI.
No ale trailera nawet nie ma to jaka premiera :D
To może jutro, razem z HL3 na dokładkę ;)
By the beard of Zeus! Myślałem że chodzi o nowego Mass Effecta.