Komentarze do opinii: Nowa gra Molyneux to nostalgiczna podróż do czasów Populousa i Dungeon Keepera, a my widzieliśmy ją jako jedyni w Polsce

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
23.03.2026 16:09
1
2
odpowiedz
jako8436703776
2
Centurion

Dungeon Keeper 1 i 2 to było arcydzieło!!

23.03.2026 16:25
Kwisatz_Haderach
2
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Nie moge sie doczekac az to sie okaze wiekszym lub mniejszym scamem, tak jak wszystko co zrobil w ciagu ostatnich ~15 lat, i wszystko co zrobiono pod szyldem 22 Cans.

Do spolki z Garriotem. Jeden bajkopisarz (a w niektorych przypadkach poprostu oszust i tyle) warty drugiego.

Zabawne jest jak ci tak zwani "kreatywni geniusze branzy" produkuja sam syf, gdy zabraknie wokol nich naprawde utalentowanych (i czesto pomijanych) ludzi, ktorzy im pomoga (a tak naprawde to pewnie naprostuja ich "genialne" idee).

Jak czlowiek widzi jaki syf potrafia "wydesignowac", to az sie zastanawia na ile te legendy sa prawdziwe, oraz ile ich prawdziwej zaslugi w grywalnosci i oryginalnosci tych starych, uznanych tytulow.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-23 16:28:28
24.03.2026 09:51
Zmroku
2.1
7
Zmroku
100
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

Kwisatz_Haderach rozumiem Cię i chyba wiem, skąd takie podejście. Wychowałem się na jego grach, a potem przez lata patrzyłem, załamując ręce i przecierając oczy ze zdumienia, bo nie wierzyłem, że można tak roztrwonić zaufanie.

Ale mimo wszystko nie podchodzę do tego "nie mogę się doczekać aż się wywali na twarz". Wręcz przeciwnie - wolałbym jednak żeby okazało się, że coś z tego będzie.

No i inna sprawa - choć oczywiście roszczę sobie prawo do omyłki, zwłaszcza, że nie grałem w ostateczny produkt - ale ja tu za bardzo nie widzę miejsca na scam. Ta gra co najwyżej może okazać się po prostu słaba. Nudna. Źle zaprojektowana. Niedająca radości. Ale scamem jednak chyba nie będzie, a przynajmniej nie widzę tu obietnic spełnienia naszych marzeń i narracji, która jakkolwiek odbiegałaby od współczesnych narracji wszystkich wydawców i devów. To zwyczajnie chyba mały projekt.

No ale - zobaczymy. Startuje we wczesnym dostępie - pytanie, ile contentu ta gra będzie miała na start.

24.03.2026 16:09
WeCreateWorlds
2.2
WeCreateWorlds
13
Konsul

Rozumiem, że Twoja teza jest taka, że te udane gry Garriota czy Petera to zasługa ludzi 2 linii. Postaram się to zbadać w materiale o Garriocie, który powoli przygotowuje. Ale na obecnym poziomie wiedzy, wydaje się, że jednak to silna osobowość i wizja takich gości jest spoiwem, które utrzymuje spójność gry.

Ultima 8 i 9 to przykłady pracy tych samych, pewnie zdolnych programistów i designerów z 2 linii, często pomijanych. Wydaje mi się, że nie na darmo game directorów nazywa się też "keepers of the vision", ponieważ bez tego całościowego nadzoru spójna wizja gry jest rozmieniana na drobne.

Do tych wizjonerów albo jak wiele osób woli - "hohsztaplerów" można jeszcze śmiało dorzucić Todda, Sida Meiera, Davida Perry'ego, czy z bardziej współczesnych Seana Murraya.

23.03.2026 19:41
CJzSanAndreas
3
odpowiedz
CJzSanAndreas
57
Konsul

Jakaś fajna kolorowa bajkowa gra fantasy jak się kiedyś robiło np. Fable albo Spellforce.

23.03.2026 20:43
4
odpowiedz
1 odpowiedź
bjblazkowicz
17
Legionista

A obiecywał ze w grze będą się zmieniać pory roku?

24.03.2026 09:52
Zmroku
4.1
Zmroku
100
Redaktor Bezczelny

GRYOnline.plRedakcja

bjblazkowicz Nie. I o żołędziu też jakoś zapomniał ^^

23.03.2026 22:01
5
2
odpowiedz
WindMorro
15
Pretorianin

Powiem tak: w ciemno bym nie kupował :D

23.03.2026 22:57
abesnai
6
1
odpowiedz
abesnai
111
Kociarz

Zapowiada się interesująco, ciekawe co z tego ostatecznie wyjdzie.

post wyedytowany przez abesnai 2026-03-23 23:10:55
24.03.2026 10:33
cenzura
👍
7
odpowiedz
cenzura
62
Konsul

Zapowiada się super

24.03.2026 16:14
👍
8
odpowiedz
NightGeisha
10
Generał

Faktycznie, już sam opis budzi we mnie sentymentalną tęsknotę za przeszłością, zagram z chęcią, oczywiście jeśli projekt zakończy się sukcesem w postaci wydania dobrej gry.

27.03.2026 12:43
hardcoholic
9
odpowiedz
hardcoholic
161
Generał
Wideo

to pozycja obowiązkowa

https://www.youtube.com/watch?v=a56Se27v0aE

Masters of Albion

Master of disaster raczej. Skonczy sie zapewne tym, ze ponownie odpale Black & White, a mlodsi siegna po nowe Fable :]

29.03.2026 10:17
10
odpowiedz
Peregrino82
4
Centurion

Lubię city buildery + lubię tower defense + lubiłem Dungeon Keepera + z jakiegoś powodu nigdy nie zagrałem w Black & White czy Populous chociaż chciałem + gra zapowiada się ciekawie -> do obserwowanych i ewentualnie do kupienia jeśli będzie miała pozytywne recenzje, gdy tylko wyjdzie z EA i zostanie już połatana.

06.04.2026 22:12
Marky
11
odpowiedz
Marky
35
Generał

Jeśli tym razem w grze będzie wszystko o czym mówił, to będę pozytywnie zaskoczony :D

Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl