Oby to się okazało prawdą jedne z niewielu studiów, które może zrobić grę zgodną z lore, a nie odstawiać z dupy szopki jak amazon i wymyślać coś, co nie istniało, ale zobaczymy, już tak krystaliczni nie są, ale to i tak lepiej niż jakby to miał być kolejny turowy RPG (nic do nich nie mam, ale za dużo ich ostatnio wychodzi)
Wczoraj na PPE.pl był artykuł, tym razem okazali szybsi od was, jdnak z tą rożnica że ten projekt ma podobno wspierać jakiś saudyjski inwestor czy sponsor w kwocie 100mln euro.
Daniel VaVra by sie wygadał na twitter, postuje o wszystkim o AI, o grach i ch deweloperach, o KCD wec nie powstrzymał by jezora na wodzy ale pożyjemy zobaczymy.
Dużo ostrożniejszy artykuł jednak i bez chóralnego ogłaszania, że to już niemal pewne.

Jak zobaczyłem tytuł byłem pewieno o co chodzi, bo czytałem wczoraj, sorki na niedopatrzenie.
Zazwyczaj wy jesteście przed PPE.pl,
a tu prosze, karpik.
Jakiś czas temu z 10msc może 9 na pewno po premierze KCD2 było
pisane tutaj na gryonline.pl że Warhorse Studio pracuje nad kolejnym projektem ale bez żadnych szczegółów jak powyżej, więc pożyjemy zobaczmy.
Tylko że Daniel pewnie już by se pochwalił bo długi język ma i lubi twitter.
świecie dla gryonline.pl
Władca Pierścieni, Gwiezdne Wojny i Harry Potter mają to do siebie, że najlepsze gry i filmy w tym uniwersach mamy już za sobą i nic lepszego już nie wyjdzie.
Sądziłem, że nic lepszego niż Harry Potter i Zakon Feniksa oraz Więzień Azkabanu na GBA (Seria pierwszych 3 części w formie jRPGów na GBC i GBA to najlepsze według mnie w ogóle gry z serii, w które mało kto grał w Polsce), KOTORy i Force Unleashed nie wyjdzie oraz Bitwa o Śródziemie 2 i Powrót Króla nie wyjdzie.
A tu potem dostaliśmy Hogwart's Legacy, Star Wars Jedi: Upadły Zakon oraz Ocalony i Śródziemie Cień Mordoru.
Zresztą w przypadku Gwiezdnych Wojen na filmy też to wyszło dostaliśmy potem Andora, Mandalorianina (choć tu sezony są nierówne) i Łotra 1.
broń boże tego studia od władcy pierścienia... fabułę robią spoko, cała reszta leży.... a jakie mieli spiny że nie zrobili ich grą roku, że zostali "wydymani"... oni dalej nie czają że ten ich system walki nadaje się do śmietnika, wiezdmin 3 miał słaby system walki ale 3x bardziej satysfakcjonujący.... stawiają na realistykę, ale nie na klawiaturze i myszce, na padzie tym bardziej..... szczerze to jest jedyna gra która zapdła mi w pamięć jeśli chodzi o fabułę, ale nigdy do niej nie wracam drugi raz ze względu na system walki, który jest tak odpychający że odechciewa ci się grać momentami..... nawet teraz wyszedł dodatek, i mimo że uwielbiam te klimaty to nie jestem w stanie zdzierżyć tego systemu walki na który narzeka 80% osób grających w to
I o ile sama walka mi się podobała, zwłaszcza na początku gdy nasza postać nie wiele umiała, i każda potyczka była wyzwaniem, to było super.
Ale im dalej w las, tym nasza postać zwyczajnie zabijała każdego na dwa, góra trzy uderzenia. Cała frajda z tej walki, zwyczajnie uleciała bo nasz bohater stawał się takim koksem, że praktycznie żadne starcie nie przynosiło już satysfakcji. Od kolejne pionki do zaciukania na dwa strzały
Niektórzy nauczą się walki w KCD2, inni nie - i jak rozumiem, że model może frustrować niezaznajomionych z nim, tak sama walka nie jest zła - a jedynie specyficzna. Mechanicznie nie mam KCD2 prawie nic do zarzucenia, już bardziej fabularnie - parę plot armorów, rozczarowujące dodatki, nieco ucięte zakończenie i nierozwinięcie tematu bandy. Ale to nadal świetna gra.
Oby to się okazało prawdą jedne z niewielu studiów, które może zrobić grę zgodną z lore, a nie odstawiać z dupy szopki jak amazon i wymyślać coś, co nie istniało, ale zobaczymy, już tak krystaliczni nie są, ale to i tak lepiej niż jakby to miał być kolejny turowy RPG (nic do nich nie mam, ale za dużo ich ostatnio wychodzi)
Bez Vavry jakoś tego nie widzę. Gość jest wizjonerem i jego bezkompromisowość w gruncie rzeczy zbudowała markę studia. Oczywiście nie umniejszam ani trochę artystom którzy pracowali nad grami tam. Dla mnie to arcymistrzowie. Jednak Napoleon musi być u streru
A dla mnie to może być początek końca Warhorse studio, lepiej aby te plotki sie nie potwierdziły.
No niby w tym roku ma wyjść strategia Wojna o Westeros, które się zapowiada ciekawie, ale nie jestem przekonany, że to będzie coś dobrego.
A Walking Dead ma jeszcze większego pecha do gier, poza serią Telltale nic dobrego.
Jeszcze przed powstaniem serialowej adaptacji PLiO Obsidian miał możliwość zbroić RPG w świecie Martina, ale doszli do wniosku, że to się nie przyjmie, bo m.im. nie ma tam magii jak w high fantasy i bestiariusza monstrów, a gracze narzekaliby na grę fantasy, w której ciągle tylko ludzie i ludzie :P
"Co istotne, podczas rozmowy Rysław dodał, że 15 lutego (podcast nagrywany był 21 stycznia) miał odbyć się koncert muzyki z Kingdom Come: Deliverance, którą to okazję planował wykorzystać, by zapytać Daniela Vávrę – wówczas pełniącego jeszcze funkcję reżysera kreatywnego studia – o krążące plotki. Dziś mamy jednak końcówkę marca i dziennikarz nie podzielił się żadnymi nowymi informacjami."
No nie, Rysław na podcaście GRUV u UV powiedział, że zapytał o to Vavrę, miał bodajże odpowiedzieć z uśmiechem, że nie może powiedzieć nad czym pracują, czy coś w tym stylu.
Nie pytał Vavry, tylko Jana Valta - kompozytora KCD1 i KCD2.
https://youtu.be/xWcad_-b7QQ?si=6QcXcdPGSnA7moCn&t=6999
Władca Pierścieni zasługuje na porządną grę, dalej boli że EA uwaliło białą radę.
Shadow of mordor to była istna kupa, fajnie jakby się okazało to prawdą że powstaje cprg w wladcy pierścieni