Najbardziej overrated gra ostatnich lat. Za RPG powinno dostać Kingdom Come, a za narrację Silent Hill f
Clair Obscur w pełni zasłużone jak najwięcej nagród, ta gra to był gigantyczny powiew świeżości pod każdym względem, od gameplayu który był jakimś miksem persony i soulsów po niesamowity styl i muzykę. Pamiętam że na początku tego roku mówiłem że KCD2 to gra roku, ale wtedy jeszcze nikt nie słyszał o Clair Obscur.
Trochę szkoda, że KCD2 nie zgarnęło nic, no ale Clair Obscur zdecydowanie zdominowało ten rok.
Silksong i Donkey Kong chociaż po jednej nagrodzie zgarnęli.
Osobiście bardzo mi szkoda twórców KCD2 ale mam wrażenie,że dostało się jej przez słabe dodatki w porównaniu do poprzedniej odsłony..Mimo tego powinna dostać nagrodę za najlepszy RPG.
Warhorse powinni dostać za najlepsze RPG bez dwóch zdań. Z całą moją miłością do ekspedycji, to nie zasłużyli na nagrodę w tej kategorii.
Najbardziej overrated gra ostatnich lat. Za RPG powinno dostać Kingdom Come, a za narrację Silent Hill f
"Przereklamowana", jeśli już. Takie wplatanie angielskich wyrazów do polskich zdań to słaby nawyk.
Szkoda. Gra zdecydowanie przeceniana. Poza tym z tej gry takie RPG jak z koziej dupy trąba.
To był chyba najnudniejszy show w historii.
Już pal licho, że większość zwiastunów była mało porywająca to fakt, że tylko E33 wygrywało sprawiło, że czekanie na te nagrody mijało się trochę z celem, jeśli wszystko było wiadomo niemalże od początku (a mimo wszystko lubię kibicować lubianym tytułom).
Ekspedycja zasługuje na grę roku, bez dyskusji.
Rpg roku powinno powędrować do Kingdom Come Deliverence 2, najbardziej pokrzywdzona gra.
Clair Obscur w pełni zasłużone jak najwięcej nagród, ta gra to był gigantyczny powiew świeżości pod każdym względem, od gameplayu który był jakimś miksem persony i soulsów po niesamowity styl i muzykę. Pamiętam że na początku tego roku mówiłem że KCD2 to gra roku, ale wtedy jeszcze nikt nie słyszał o Clair Obscur.
Trochę szkoda, że KCD2 nie zgarnęło nic, no ale Clair Obscur zdecydowanie zdominowało ten rok.
A powinno być odwrotnie - to kolejne Final Fantasy powinno być jak Clair Obscur, tylko w innym ubraniu. Bo tak przeraźliwie nudnych i napakowanych ubisoftowymi zapychaczami FF jak FFVII Rebirth i XVI to jeszcze nie było.
Clair Obscur nie było powiewem świeżości ze względu na gameplay. Do tego o grze było dość głośno ze względu na pokazy Microsoftu i w zasadzie na długo przed premierą sugerowano, że może być czarnym koniem.
W pełni zasłużona wygrana. W tym roku z nominowanych do nagrody roku było tak naprawdę 3 faworytów - Właśnie Clair Obscure, KCD2 i Death Stranding. I każda z tych gier jest po prostu zrealizowana świetnie, tak jednak bądźmy szczerzy, że Clair weszło w świat gier z buta, będąc zupełnie nowym tytułem, z fantastycznie wykreowanymi postaciami, światem, dialogami, voice actingiem, muzyką oraz fabułą, do tego w końcu z turową walką, która jest czymś świeżym dla gatunku. Po prostu nie mogło być innego wyboru w kwestii gry roku.
Szkoda jedynie, że Death Stranding i KCD2 mimo wszystko nie załapały chociaż po jednej nagrodzie. Pominięcie także Wuchanga: Fallen Feathers, mnie smuci, mocno niedoceniona gra tego roku. A także, że Dispatch nie dostał nagrody w kategorii Najlepszy debiut indie.
To tego co napisałeś (napisałaś?) dodałabym jeszcze Split Fiction - wielka szkoda, że też nic nie dostali, bo bawiłem się przy tej grze rewelacyjnie.
Gra dobra, ale uważam, że zamieszczenie expedycji w kategoriach w gra indie i niezależna jest mocno kontrowersyjna
No i super, Ekspedycja jest absolutnie cudowną grą. Chociaż nadal nie rozumiem jak można w nią grać w innym języku niż francuski.
jak można w nią grać w innym języku niż francuski
Szczerze, to angielskojęzyczni aktorzy zrobili taką robotę, że w tym wypadku francuska wersja wypada po prostu gorzej. Do tego dla mnie osobiście poza Tha Plague Tale (a nawet tutaj czasem przeszkadzał i irytował) ten język jest po prostu... nieprzyjemny, tak jak np. języki azjatyckie.
Pograłem może 5 minut w wersję angielską i odpadłem, jakoś gryzło mi się to razem.
Gimemoa
A widzisz, dla mnie Francuski to obok Koreańskiego najładniejszy język na świecie.
Hehe. Ja tam ani koreańskiego, ani japońskiego, ani chińskiego nie mogę za bardzo zdzierżyć. Za dziwne te języki dla mnie, do tego zawsze mam wrażenie, że w każdym serialu, filmie czy grze każdy się drze w tych językach i za bardzo przesadzają z ekspresją, dlatego niezbyt mi to podchodzi. A francuski to ja bardziej wolę jako akcent w języku angielskim. Swoją drogą głupio się przyznawać w obecnych czasach, ale bardzo lubię angielski z rosyjskim akcentem. Język ten robi się wtedy taki twardszy, a także bardziej wyrazistszy. Fajnie to przykładowo słychać w filmie 2012, kiedy mówi Yuri grany przez Zlatko Buricia.
A widzisz, dla mnie Francuski to obok Koreańskiego najładniejszy język na świecie.
Kwestia gustu. Znam kilka języków, ale nie nazwałbym francuskiego najładniejszym. Wolę włoski i w pewnych aspektach walijski, którego uczę się od pewnego czasu. Przykładowe zdanie po walijsku: "Dw i'n dysgu siarad Cymraeg, yr hen iaith sy'n byw er gwaetha pawb a phopeth." ("Uczę się mówić po walijsku, starym języku, który żyje wbrew wszystkich i wszystkiemu."). Podobają mi się też niektóre elementy fonologii fińskiego i estońskiego.
Od nowego roku zamierzam się rzetelniej zabrać za naukę języka kannada (jeden z języków drawidyjskich z południowych Indii), który, podobnie jak włoski, wyróżnia się tym, że większość słów kończy się na samogłoskę. Pewne utrudnienie stanowi konieczność poznania abugidy (alfabetu sylabicznego, nie mylić z sylabiariuszem), co do pewnego stopnia osiągnąłem. Przykładowe zdanie w języku kannada: "Nanna hesaru X, matta ninu?" ("Nazywam się X, a ty?")
I w pełni zasłużone, jak to przeszedłem, a było to niedługo po premierze to powiedziałem że goty. Takie gry trafiają się rzadko. A co do rpg to sam zagłosowałem na kcd2, bo uważam że na jakąś nagrodę zasługiwało, ale z drugiej strony ci co mówią że ekspedycja to nie rpg to się mylą. W kategorii nie jest konkretny rodzaj rpg a ogólnie rpg, jrpg to też rpg.
Bo to nie jest rpg. To jest QTE z udawaniem rpg i levelowaniem animacji a nie rozwojem.
A to nie są gracze? Co z tego że chińskich, głupie tak samo jak czepianie się tego że w wukonga to w większosci chińczyki grali. Gracze to gracze
Drogie, Clair, głosowałem na Pana.
Nie rozumiem tylko tego wyboru graczy, pierwsze słyszę o tym gównie
Wygrana Clair Obscure Expedition 33 w pełni zasłużona.Czekam na jakieś dlc,bo z chęcią wrócę do tej gry
to miał być pstryczek wymierzony w branże przez graczy, ale to i tak nic nie zmieni.
Nie wiem, może ja jestem jakiś dziwny, ale Clair Obscur to fajna gierka 7/10 i tyle. A już porównywanie tego przez niektórych do najlepszych części Final Fantasy to profanacja.
Wygrana Ekspedycji OK ale bez przesady ze to najlepsze RPG, tu powinno wygrac KCD2.
Arc raiders jako najlepsze multi w pelni zasluzone. Swietna gra.
Dla mnie sama nominacja Clair Obscur do gry RPG to żart, przecież tam jedynie rozwój postaci jest zaciągnięty z erpegów, ale nie ma za grosz tego, co jest podstawą RPG, czyli tworzenia fabuły po swojemu.
Odnosze wrazenie ze pojecie RPG zostalo zatarte juz ponad dekade temu, tylko uparte dziady na GOLu nie ogarniaja. W waszych glowach RPG to moze CRPG, a od ponad dekady RPG to znaczy fabularna gra akcji z okienkiem ekwipunku i drzewkiem rozwoju. C2077, W3 i KCD 1/2 dla mnie sa na tej samej polce w kategorii RPG, jakies tam wybory, 4 rozne zakonczenia ale historia jest swietnie napisana, postacie sa fantastyczne i muzyka daje czadu, a po drodze cos tam sie utlucze i pozbiera.
Zasłużony wynik Clair Obscur. Szkoda tylko, że w obu kategoriach indie nie przebiły się mniejsze gry.
Nagroda graczy to żart. To przecież gra z 2024 roku. Zagłosowało parę chińskich wiosek i przegłosowało wszystkich.
Nawet jeśli to gra tysiąclecia, to i tak nigdy w to nie zagram, bo po prostu ten gatunek mnie totalnie nie interesuje.
Litości, Clair Obscur grą RPG roku?! Przecież to nie jest RPG. Owszem, jest grą wybitną, ale RPG to gry FA-BU-LAR-NE, budowanie fabuły jest elementem gameplayu. Tutaj, poza jedną decyzją w finale, nie ma tego w ogóle. A sam rozwój postaci i parę opcji dialogowych to za mało.
Tak na przykład uważam Wiedźmina 3 za GOAT, ale jednocześnie jest najsłabszym RPG ze wszystkich Wiedźminów.
Warto dodać, że gra pobiła rekord w ilości otrzymanych nagród na TGA. Poprzednik to The Last of Us 2, które miało dwie mniej.
Kiedy już ogram ten tytuł z pewnością odniosę się do tego czy zasłużyła choć z tego co widziałem a było tego niewiele to wygląda bardzo obiecująco.
Paluch dla Ubisoftu i branzy aaa i niezłe zdeptanie ego Kojimy :D:D Oglądałem do końca wesół i obudziłem się z uśmiechem
Wyniki prawie bez zastrzeżeń. Gratulacje dla Clair Obscur. Należało się. Jaśniejąca gwiazda branży w tym roku. To także moje GOTY i absolutne 10/10, choć po skończeniu oprawiłem w ramkę, wstawiłem do muzeum i nie wracam, a więcej zagrywałem się już w inne gry. Dziwne tylko, że wybór graczy był inny. Szkoda trochę KCD2. Nawet Siksong dostał swoją nagrodę. Brawo dla Nintendo za nagrody dla Donkey Kong i Mario Kart. Gratki dla South of Modnight - oryginalna i przyjemna gra, i No Man's Sky - nie moja gra, ale doceniam postępy w mojej kosmicznej bańce. A tymczasem wracamy do zagrywania się w ER Nightreign The Forsaken Hollows :-)
Dla mnie KCD2 bez dwóch zdań 10/10 GOTY2025 ta francuska gra mnie nie zachwyciła.
Rynek gier spadł na totalne dno jeśli taka gra jak Clair Obscur zostaje grą roku.
Ale i tak dobrze że ona a nie to crapiszcze sraj raiders czy jakoś tak.
Clair Obscure nie powinno dostać RPG roku, pod względem rpgowości KCD2 bije frańcuską grę na głowę
Nie gralem w Ekspedycje ani KCD2 ale wyniki w ogole nie sa zaskakujace. Reakcje graczy, szum w internecie i to jak dlugo po premierze dana gra byla jeszcze dyskutowana raczej nie zostawialy zadnych zludzen. :)
Warto tez podkreslic, ze to byl swietny rok dla osob grajacych w multiplayery. Battlefield 6, Nightreign i w koncu ARC Raiders to bardzo mocne tytuly a byl jeszcze np. Split Fiction.