Poteżny sprzęt :P Ktoś tu chyba buja w obłokach.... rdna 3!!! ekwiwalent rx 7600m... czyli nie dość ze mizerota to jeszcze bez FSR4... to ledwo sprzęt FHD a przy podpieciu do TV upscaling do 4k na fsr3x to bedzie dramat!
Chodzilo raczej ze lepszy od Steam Decka poza tym jezeli OS bedzie dobrze zoptymalizowany to specyfikacja nie gra az tak duzej roli.
A to OS załatwia ci sprawę wydajności? Ahhh głupie Sony i MS o tym nie wiedzą.....Przecież Xbox One to z dobrym OSem pewnie by Cyberpunka z pełnym RT w 4k odpalał....
Tak Linux bierze mniej zasobów ale nie zakryją tym przestarzałego sprzętu, który jest totalnym lowendem. Konsola do indyków i starych gier bo jak ktoś idzie grać na PC to raczej nie chce grać na low-medium z tragicznym FSR3.1.
Ledwo fullhd ehh nic nie wiesz.
Używam tego GPU lub podobnego, które wpakowali do Steam Machine, czyli XT7600M 8 GB VRAM. Naprawdę, do FullHD+ spokojnie pograsz na wysokich/średnich detalach – może nie na ultra, które nic nie wnoszą poza większymi wymaganiami. Większość gier AAA u mnie w 1920×1200 (ekran 16:10) zajmuje 6–7,3 GB VRAM, a starsze tytuły AAA jedynie 4–6 GB. Z kolei mniejsze gry AA potrzebują tylko 3–4,5 GB. Spokojnie wystarcza. Gorzej jest z niektórymi grami na silniku UE5. Niedawno przeszedłem RoboCop: Rogue City w FullHD+, mając stabilne 65–75 FPS na mieszanych średnich/wysokich ustawieniach na Bazsite OS, więc dało się grać. Szkoda, że brak FSR4, bo implementacja FSR2 w tej grze jest fatalna – ale to już wina twórców.
Ray tracing? Lepiej zapomnieć. Próbowałem grać w Avatar oraz Indiana Jones – gry, które wymuszają tę technologię – i uzyskiwałem stabilne 30+ FPS na niskich ustawieniach. Borderlands 4 jeszcze nie sprawdzałem, ale spodziewam się maksymalnie 30 FPS na niskich przy tej tragicznej optymalizacji. Oczywiście mam znacznie mocniejszy CPU – 16 rdzeni, 32 wątki, do 5 GHz przy 75 W – ale z ciekawości zmienię w BIOS na 55 W, a potem może na 35 W. Sam jestem ciekaw tego procesora robionego na zamówienie przez AMD w ich maszynce.
Co mnie jedynie martwi w tej maszynce, to brak większej liczby portów USB-C. Jest więcej USB-A niż C, a przecież dziś wszystko przechodzi na USB-C (choć końcówkę można spokojnie dołożyć). Drugą kwestią jest chłodzenie – fajnie, że zastosowali jeden duży wentylator do 2000 RPM, ale u mnie są cztery wentylatory z laptopa. Na szczęście skonfigurowałem je tak, żeby mnie nie ogłuszały podczas grania.
Gry na niższych detalach wyglądają bardzo ładnie, więc nie ma co płakać. Ci, którzy narzekają, że nie pograją na ultra, powinni po prostu grać na średnich i cieszyć się stabilnymi 60+ FPS.
Normalnie się ludziom w te sprawy nie wtrącam ale mógłbyś trochę mniej hałaśliwie kompensować małego ^2 ?
Oczekiwałeś, że za grosze dostaniesz bestie? Do tego, że uda się ją jeszcze zmieścić w małym pudełeczku bo "prawa fizyki są dla nerdów"?
Nie masz już wystarczająco dużo problemów na głowie (patrz: pierwszy paragraf) żeby jeszcze pielęgnować umysłową tępotę?
Chcesz więcej mocy, kup droższą wersje wyprodukowaną przez konkurencje jak nie potrafisz złożyć czegoś samemu - co za problem?
Specyfikacja została ewidentnie dobrana pod to żeby spasowała cenowo-wydajnościowym oczekiwaniom jak największej grupy graczy.
Do czego osoba która nie jest kret*m może się tutaj przyp*ć?
Jeśli uda im się osiągnąć wydajność na poziomie zbliżonym do PS5, to wystarczy. Pytanie, czy będzie przy okazji obsługiwało platformy streamingowe, odtwarzało muzykę i filmy. Jesli tak, to dla mie byłby to strzał w 10. Mam dość mocny PC, ale potrzebuję czegoś do projektora w salonie, do grania raczej okazjonalnego, a głównie jako urządzenie multimedialne. Niestety obecne na rynku konsole nie pozwalajamuruchamiac gier ze steam, więc są dla mnie bezużyteczne. Myślę, że niejedna osoba, która posiada jakąś bibliotekę na steam, a nie ma ochoty animpotrzeby wydawać kilkunastu tysięcy na mocny PC, może być potencjalnie zainteresowana. Dodatkowo od niedawna jest przecież steam family sharing, więc biblioteki robią się naprawdę konkretne.
Muzyka z youtube czy inne "nieagresywne" serwisy - będzie działać OK. Gorzej z VOD... Valve jako jedna z nielicznych firm jest bardzo przywiązana do otwartości, więc jest bardzo wątpliwe, żeby zgodziło się na zaimplementowanie drakońskich DRM L1 znanych z komercyjnych Android/Windows/iOS.
Netflixy/disneye/hbo/itd. to strasznie pazerne dranie, które widocznie za jeden ze swoich celów obrały uprzykrzanie życia legalnym userom poprzez stosowanie drakońskich zabezpieczeń DRM L1 (które jak już wspomniałem jedynie uprzykrzają życie legalnym userom, bo dla piratów nie są żadną przeszkodą - release 4K w dniu premiery to jest standard).
Na SteamOS, jak zresztą na każdym Linuksie, ruszy wyłącznie DRM L3, czyli Netflix, Disney, HBO przez przeglądarkę w jakości 480p~1080p (zależy od treści, Netfliksa produkcje własne zwykle mają 1080p, ale filmy "zewnętrzne" często mają wyraźnie pogorszoną jakość odpowiadającą mniej więcej jakości 480p).
Paradoksalnie im VOD jest bardziej niszowy to... ograniczenia względem Linux są jeszcze większe! primevideo.com - jakość chyba zawsze jest ~480p.
Najgorzej jest z skyshowtime.com, rakuten.tv - te serwisy z premedytacją, sztucznie blokują dostęp do swoich serwisów nawet przez przeglądarkę o ile wykryją Linux. Da się to sztuczne ograniczenie obejść, ale szkoda zachodu (w skrócie: serwisy te ruszą... z poziomu VM z Windowsem).
Jeżeli więc jesteś streamingowym maniakiem, który chce wygodny dostęp do wszystkiego i w dobrej jakości - Steam Machine kompletenie się do tego nie nada. (No chyba, że Steam Machines będzie tak wielkim komercyjnym sukcesem, że serwisy "łaskawie" odblokują dostęp albo nawet przygotują dedykowane aplikacje...)
Steam Machine kompletenie się do tego nie nada.
Jeśli zostaniesz przy SteamOs to tak, ale sprzęt pozwala na instalowanie innych systemów, więc można windowsa pyknąć.
edit. Istnieje spora szansa, że dla SteamOs powstaną dedykowane aplikacje vod, jeśli Gabe rozmawia na temat implementacji zabezpieczeń na równi z tpm+secureboot combo by można odpalać COD czy B6 to mogą się pokusić o rozmowę z innymi producentami, zresztą jak wypali popularność to inni nie będą mieć wyboru jak usiąść do rozmów :D
> Jeśli zostaniesz przy SteamOs to tak, ale sprzęt pozwala na instalowanie innych systemów, więc można windowsa pyknąć.
Zastąpić Linux Windowsem?! Proszę nie bluźnić;)
> edit. Istnieje spora szansa, że dla SteamOs powstaną dedykowane aplikacje vod, jeśli Gabe rozmawia na temat implementacji zabezpieczeń na równi z tpm+secureboot combo by można odpalać COD czy B6 to mogą się pokusić o rozmowę z innymi producentami, zresztą jak wypali popularność to inni nie będą mieć wyboru jak usiąść do rozmów :D
W pierwszej chwili taka perspektywa wydaje się kusząca, ale z drugiej strony wolałbym, żeby Valve tego nie robiło. "Wpuszczenie" TPMów i innych drakońskich zabezpieczeń to pierwszy stopień do "walled garden" i początek końca otwartości...
Android też przecież przez długi czas był uznawany za "otwarty" (trochę na wyrost, bo jego otwartość sprowadzała się do tego, że Google "łaskawie" udostępniało źródła). Teraz ta otwartość Androida jest już tylko teoretyczna (wiele istotnych aplikacji przestaje działać w przypadku odblokowania bootloadera), a od przyszłego roku - każde apk będzie musiało dostać "błogosławieństwo" od Google, żeby móc go zainstalować (czyli de facto będzie to "walled garden" niemal identyczny jak w przypadku Apple iOS).
Dzięki
Jakie rzuca rękawicę Sony i Microsoftowi? Przecież to jest nic innego jak stacjonarny PC z mocno przeciętnymi bebechami i Linuxem w nietypowej obudowie, a nie konsola.
Chryste Panie, Valve co ty robisz? Jedynie nowy pad wydaje się ciekawy i te gogle, jak już ktoś się przekonał ale komputerek na linuxie? Miniaturowy mały PC mogę złożyć sobie sam i nie potrzebuje do tego Valve. Fani łykną( chociaż...) a reszta oleje. Brać się za SteamDecka 2 a nie wymyślać cuda i dziwadła.