Komentarze do wiadomości: Nawet 3000 ms opóźnienia w Cyberpunku 2077. Gracz przeprowadził ekstremalny test generowania klatek

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
15.04.2026 12:56
id404
1
6
odpowiedz
id404
5
Chorąży

dlss stal sie rakiem. kiedys bajer zeby miec wiecej fps na sredniej karcie. dzis koniecznosc zeby jako tako pograc w nowe gry na najnowszym sprzecie ktory bez upscalingu i mfg nie jest w stanie przekroczyc 30fps w 4k. a i tak przy 200 fps input lag jak przy 40 wiec jak ktos chce wincyj fps zeby miec wieksza responsywnosc to moze zapomniec. nie mowiac juz o artefaktach ktore sa chyba najnogrszymi ktore nowy tech kiedykolwiek wprowadzil do gamingu. bajer do pudrowania faktu ze nvidia odgrzewa technologicznego kotleta od lat. Przy nvidii i ich produktach lacznie z AI analogią do samochodow moze byc: Nvidia wynalazla silnik parowy i robi z niego biznes ignorujac fakt ze za rogiem stoi silnik spalinowy.  Ciekawe co powiedza tech giganci jak sie okaze za pol roku ze ich karty kupione z chorymi marzami sa teraz przestarzale i ne bedzie sensu ich uzywac. A juz teraz np. M$ ma wincyj gpu niz pradu zeby je zasilic ;) Przypomina mi to intela ktory zamiast robic cos nowego to tylko podkrecal stary tech a pozniej drama ze kakacpu od intela padaja jak muchy.

15.04.2026 13:26
tynwar
1.1
1
odpowiedz
tynwar
102
Legend

id404 no tak się kończy kiedy ludzie bezmyślnie akceptują takie różne cuda, które tak naprawdę nie są specjalnie dobre. Ale oni niestety nie chcą zobaczyć, że te "cuda" to tak naprawdę nie są cuda, są zaślepieni i z uporem będą powtarzać, że są super, bo przecież od początku tak miało być. To samo było z rt. A dlss zarówno jak i rt to były technologie stworzone tylko i wyłącznie z myślą o swoim zysku. Nawet nigdy nie chodziło o graczy, nigdy nie chodziło w ogóle o jakiekolwiek polepszenie czegokolwiek dla nich, a chodziło o biznes. Nawet deweloperzy bardziej niż gracze na tym skorzystają, producenci sprzętu i gier dzięki temu mają wzajemne korzyści, bo w grach oszczędza to czasu i obniża koszty produkcji, a także redukuje pewne elementy typu optymalizacja z powodu wdrożenia dlss, a przez wykorzystywanie tych narzędzi rośnie popyt na sprzęt obsługujący te "cuda". A teraz tylko czekamy, aż gry będą mieć tylko i wyłącznie rt jako baza do oświetlenia, cieni itd. oraz dlss jako podstawa do optymalizacji, nic tylko podnosić ceny nowego sprzętu albo wymyślić kolejnych tego typu "cudów".

15.04.2026 15:29
1.2
3
odpowiedz
sky0045
22
Pretorianin

id404 Odpowiedz tylko na jedno pytanie, to że nowa gra AAA na topowej karcie potrzebuje DLSS w trybie balans żeby w 4k mieć 30fps to bardziej wina twórców tej konkretnej gry czy producenta karty graficznej ?
Przecież tą grę chyba testowali przed wydaniem i mieli świadomość jak działa na danym sprzęcie

Do tego karty graficzne dogoniła kilka lat temu klątwa która trapi CPU już od ponad dekady, prawo Moora przestaje działać i coraz trudniej zrobić jakiś większy zysk czystej wydajność z generacji na generację, więc kombinują z czymś innym, gorszym ale wydzielanie ciepła a tym samym limit gigahertzów przez krzem trzyma na razie w ryzach całą elektronikę

15.04.2026 17:03
VoidCosmonaut
1.3
1
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

id404 A co sądzisz o FSR?

15.04.2026 17:55
Link
1.4
2
odpowiedz
Link
36
Senator

id404 DLSS to rak? Nie do końca się zgadzam z Tobą.

Po pierwsze, DLSS to najlepszy antyaliasing obok DSR i SSAA i MSAA, jak ktoś nie lubi "pixeli" w grach 3D. Owszem, są alternatywne rozwiązanie, ale zawsze zabierają więcej FPS.

Po drugie, gdyby nie DLSS, to dużo gry AAA dostają odczuwalne downgrade grafiki. Ile gry w przeszłości wyglądają dużo ładniejsze na pokazie E3, a jak wyglądają gorzej w wersji finalnej, np. Watch Dogs? Czy tego chcesz? Zastanawiam się, jak będą wyglądać Resident Evil 9, Kingdom Come 2, Alan Wake 2 i mnóstwo gry AAA, gdyby nie istnienia DLSS i FG. Wszystko ma swoją cenę.

To nieprawda, że grafiki gry AAA stoją w miejscu. Grałem w wielu gry AAA i już zauważyłem, że pewne elementy grafiki idą do przodu, jeśli chodzi o jakości. Góra (Death Stranding), las (Alan Wake 2, Kingdom Come), deszcz (Dying Light Beast i RE9) czy odbicie lustrzane, albo włosy i sierść bohatera (Ratchet & Clank) jest bardziej realistyczny. Czuć tu różnice, ale nie w takim stopniu, co przejście pomiędzy generacji PSX a PS2 i PS3. Owszem, ray tracing, a szczególnie path tracing za dużo mocy GPU zabiera, niestety.

Owszem, przez DLSS i FG niektóre twórców gier stają się leniwi w kwestii optymalizacji gier. Tu się zgodzę. Ale z drugiej strony, popatrzmy, ile rozmiary mają gry AAA, czyli ponad 1000 stron skryptów do poprawienia. Coraz trudniej jest optymalizować gry, im tytuł jest większy, bardziej złożony i rozbudowany, jeśli chodzi o grafiki. To będzie kosztowne i czasochłonne, a twórcy gier są po prostu zbyt zmęczone i wypaleni. Wydawcy gier też dokonują cięcie koszty w tworzeniu gry i nie dają więcej czasu dla twórcy gier w kwestii optymalizacji. To nie samo co gry NES i Atari i Amiga, gdzie mają tylko zaledwie 1 MB. Powodzenia w optymalizacji gier, jak chcesz to zrobić sam!

post wyedytowany przez Link 2026-04-15 18:09:00
15.04.2026 20:44
1.5
odpowiedz
piotrn212308
6
Legionista

id404 30 fps w natywnym 4K... Tak, na najwyższych ustawieniach. Jeśli Twoja karta graficzna daje radę na średnich ustawieniach to dzięki włączeniu DLSS nie musisz obniżać detali. Jeśli to nie jest korzyść, to nie wiem co nią jest. Od kiedy karty graficzne są projektowane do płynnej rozgrywki na najwyższych detalach w 4K? Ta rozdzielczość wymaga ogromnej mocy i ilości pamięci.

16.04.2026 12:15
Link
1.6
odpowiedz
Link
36
Senator

piotrn212308
Nie tylko rozdzielczość, ale również ray tracing jest prawdziwy zabójca GPU, a szczególnie path tracing. Wszystko ma swoją cenę.

Po to istnieje DLSS dla 4K i również ray tracing (lub path) jako niezbędny uzupełnianie. Nikt nie musi włączyć DLSS, ale gracz musi zapomnieć o ray tracing. Coraz więcej twórców gier będą stawiać na technologia RT, więc przyszłe gry AAA nie będą tak dobrze wyglądać bez RT w przeciwieństwie do Dead Space 2 (miło wspominam), jeśli chodzi o jakość cieni, światło i odbicie lustrzane. Resident Evil 9 dobrze to pokazuje, gdzie bez Path Tracing sporo traci. Więc rozumiem narzekanie id404.

Path Tracing bez DLSS i FG nie ma racji bytu do czasu udostępnione potężniejsze karty graficzne. Ale wątpię, by dostaniemy więcej prawdziwe FPS, bo szef NVIDIA za bardzo stawia na sztuczne inteligencji.

Choć rozumiem logiki NVIDIA, bo im więcej mamy prawdziwe FPS, tym więcej prądu zużywamy. Unia Europejska na to nie pozwala. Więc NVIDIA musiał zmienić strategie.

post wyedytowany przez Link 2026-04-16 12:20:22
15.04.2026 13:08
LukaszKukaszTm
2
1
odpowiedz
LukaszKukaszTm
36
Pretorianin

Ja bym te 40ms opuźnienia nie odczuł wogóle,bym tak robił,byzeszło do 22ms,spróbowałbym optiscalera przy tej karcie tylko by zobaczyć czy 5050 ma sens współdziałać z optiscalerem

15.04.2026 14:59
3
2
odpowiedz
Cyberfan
64
Pretorianin

Dlss i mfg to świetne technologie. Używam obu w cyberpunku i jest mega.

15.04.2026 15:54
Sarafan
4
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Sarafan
42
Konsul

W grach singlowych opóźnienia rzędu 30-40 ms są dla mnie akceptowalne. Oczywiście najlepiej, gdy utrzymują się poniżej tej wartości. Ale każdy ma inną subiektywną tolerancję na tę kwestię. Z tego powodu dla jednych efekt zastosowania Multi Frame Generation jest akceptowalny a dla innych nie. Wszystko ma swoje wady i zalety.

18.04.2026 08:41
Zapau
4.1
odpowiedz
Zapau
23
Centurion

Sarafan otóż to. Ja po dwudziestu paru latach zabawy w różnorakie MMO bez problemu jestem w stanie zdzierżyć wszystko poniżej 100ms. Przy skrajnych wartościach komfort mi znacznie już spada, ale są to wciąż akceptowalne kompromisy, idzie się zaadaptować. Poniżej 50ms jest poprostu bajka.

15.04.2026 17:31
Link
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
Link
36
Senator

Krótko mówiąc, 2x to maksymalnie. Używam to, gdy zajdzie taką konieczność. Więcej niż 2x po prostu nie opłaca się i lepiej jest grać na 30-60 FPS, ale z mniejszym opóźnieniem.

Nic nie stracę, jak nie mam RTX 5070, bo RTX 4070 jest nadal wystarczający nawet dla Resident Evil 9 w trybie Path Tracing (testowałem to).

16.04.2026 00:12
LukaszKukaszTm
5.1
odpowiedz
LukaszKukaszTm
36
Pretorianin

Znajomek ogrywa Resident Evil Requiem.Jego Config i5 11400f 32 gb ram rtx 3070 ti ustawienia max Path Tracing Optiscaler + dlss enabler i ma 50 fps,nie mam pojęcia jak z optiscalerem to działa i jakim cudem z path tracingiem włączonym jest to możliwe,realnie w takich ustawieniach max 10 fps by miał
Kiedyś ogram jak już powydadzą dlc do tego i nie będzie raka denuvo

18.04.2026 09:24
raziel88ck
5.2
odpowiedz
raziel88ck
226
Reaver is the Key!

Po ostatniej aktualizacji spokojnie można używać x4.

15.04.2026 18:57
baltazar1908
6
odpowiedz
1 odpowiedź
baltazar1908
47
Generał

Cyberpunk 2077 jest pod te wszystkie technologie wręcz stworzony wiem bo mam długo dłużej jak premiera była, tylko że karty z 50 na końcu to bezczelna szydera z klijenta.

15.04.2026 20:02
6.1
odpowiedz
Darek1785
9
Generał

No jakżeby inaczej gdyż taka gra jak Cyberpunk 2077 to zdarza się raz na kilka lat więc Nvidia nie zaprzepaści takiej okazji aby tutaj sporo namieszać.
Następna najbliższa tak duża okazja to GTA VI i Wiedźmin 4, na szczęście Valve trzyma się od nich jak najdalej i przy Half-Life 3 nie będą mieszać.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-04-15 20:03:41
18.04.2026 08:35
Zapau
7
odpowiedz
Zapau
23
Centurion

25 lat temu zacząłem grywać w szeroko pojęte MMO. Opóźnienia poniżej 100ms są absolutnie akceptowalne i w pełni do adaptacji. Generatory klatek w singlach mi nie straszne ??

18.04.2026 09:26
raziel88ck
8
odpowiedz
raziel88ck
226
Reaver is the Key!

Nowym konsolom przydałby się generator klatek, bo granie w trybie jakości w 30 fpsach to niski komfort, który można wybaczyć tylko i wyłącznie w przypadku starszych konsol.

post wyedytowany przez raziel88ck 2026-04-18 09:32:18
19.04.2026 08:05
booboo7
9
odpowiedz
booboo7
23
Centurion

- 2x – Klatkaż wzrósł do 100, a opóźnienie do średniego poziomu od 17 do 22 ms, a rozgrywka stała się odczuwalnie bardziej ociężała...
Jak można pier...ić takie farmazony? 17-22ms to lag totalnie nieodczuwalny.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl