Komentarze do wiadomości: Naukowcy ujawniają całą prawdę o polskich graczach. Zawrotne tempo rozwoju rynku gier niesie za sobą dwa wielkie zagrożenia

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
29.03.2026 16:16
1
1
odpowiedz
LlanosDelu
2
Legionista

To zetki chcom w koncu grać czy nie chcom?

29.03.2026 21:47
cenzura
1.1
cenzura
62
Konsul

LlanosDelu zetki nigdy nie wiedzom co chcom

29.03.2026 16:20
2
2
odpowiedz
4 odpowiedzi
Bolson1
2
Junior

Jakoś nie wierzę w ten stosunek 52% do 48%

29.03.2026 16:36
RejzorekPL
2.1
4
RejzorekPL
12
Legionista

Bolson1 To jest standardowa statystka pod którą zawsze są ukryte głębsze dane pokazujące, że z tych 48 procent może z 5% gra w "prawdziwe gry" a nie mobilki, gdzie faceci większość konsola, pc + ewentualnie granie mobilne. Oczywiście dane lekko z dupy, ale raczej się za wiele nie pomyliłem.

29.03.2026 17:58
tynwar
2.2
tynwar
102
Legend

Bolson1 również nie wierzę w 64%, bo to jest strasznie dużo, aż za dużo jak na rzeczywistość. Przecież jak w artykule, gry były niszą, a więc ci kto interesowali się grami, byli ludźmi prawdziwie zainteresowani grami i nie byli tak liczni, w końcu gry to jednak była nisza. A skoro gry były niszą, to w nie grali tylko ludzie, którzy naprawdę cenili gry. Teraz gdy gry są mainstreamem? Już wystarczy tylko kupić i odpalić, więc bardzo dużo ludzi gra w nie, ale nie tak naprawdę, tylko mainstreamowo. Niektórzy troszkę sobie popykają w gry mobilne, niektórzy włączą sobie gierkę na konsoli czy pc raz na kilka dni, a zdecydowana większość gra, bo się nudzi i to w zasadzie tyle. To nie są gracze, ale jednak obecnie ci ludzie są najliczniejszą grupą odbiorców odkąd gry stały się mainstreamem. W końcu tak naprawdę jednak tacy gracze, którzy traktują gry jak wtedy gdy były niszą, dalej nie są liczni, bo w końcu taką niszą były gry.

Gdyby większość ludzi nie traktowała gry jak mainstreamu, to by gry nie zeszły na poziom mainstreamu dla mas. Ale jednak zeszły na ten poziom, więc grupa taka jest bardzo dominująca w branży, a nie gracze, którzy naprawdę lubią grać. Branża zeszła na psy, bo zobaczyli, że można na takich ludziach najlepiej zarobić, gdyż oni nic nie wiedzą o grach ani o sprzęcie, nie wiedzą też po co tak naprawdę są gry. Więc oni orają jak mogą i wyzyskują ile tylko się da czy to przez wyższe ceny, monetyzację, czy to przez redukcję kosztów jak stosowanie narzędzi AI obniżających wydajność gry i obniżenie jakości gry jak gorsza optymalizacja czy ogólnie gorsze gry. Gdyż tacy ludzie po prostu nie wiedzą, że są manipulowani, wykorzystywani i wyzyskiwani, więc są idealnym targetem branży7.

Albo statystyki miały fałszywe dane albo ktoś był niekompetentny i nie poradził sobie z zdobyciem odpowiednich danych.

29.03.2026 21:48
Angemona
2.3
Angemona
98
Generał

Bolson1 kobiety również grają, zwłaszcza te młode. U mnie w pracy łącznie jest 8 kobiet - ja gram dużo wyłącznie w gry singlowe i jedna młoda gra po siedzi, nawet w turniejach brała udział. 2 koleżanki nie grają wcale, a 4
 okazjonalnie 3 na domowej konsoli, a jedna wyłacznie w MFS. W mobilki grają dzieciaki i staruszkowie niezależnie od płci, a nie kobiety.

30.03.2026 08:08
2.4
Legalizex
93
Generał

Bolson1 Ja wierzę, tylko że te wykresy nie biorą pod uwagę tego, że kobieta grająca w gry to zazwyczaj candy crush na telefonie, a na komputerze ewentualnie The Sims albo Genshin Impact. Mam pracę biurową i znam przez to kilkanaście kobiet w wieku 25-35, u wszystkich tak to wygląda, nawet te które twierdzą że są poważnymi graczami i mają super różowy fotel gamingowy w domu graja w co najwyżej jakąś jedną darmową grę typu Genshin albo właśnie Simsy, czyli typowe gry kierowane pod kobiety. Tymczasem jak facet twierdzi, że jest graczem to bardzo często ma dziesiątki albo i setki gier na różne platformy.
Oczywiście są wyjątki i są kobiety na poważnie grające w gry, ale zazwyczaj to wygląda właśnie tak jak opisałem.
Rynek gier jest bardzo mocno spolaryzowany, producent gier, który wierzy w tego typu statystyki pokazujące, że połowa graczy to kobiety i próbuje stworzyć grę pod taką wyimaginowaną audiencję niestety poniesie srogą porażkę. O ile nie robisz gier typowo skierowanych pod kobiety, w których prowadzisz rodzinkę i ubierasz postacie w cute ubranka albo dekorujesz domek to nie opłaca się uwzględniać preferencji kobiet, bo standardowa gra będzie ogrywana w 90+% przez mężczyzn. Nic mnie nie przekona, że jest inaczej, gram w gry od 20 lat, udzielałem się zawsze na forach, jak jeszcze fora były popularne i dosłownie niemal wszyscy ludzie, z którymi dyskutowałem i którzy widziałem, że dyskutują o grach (np. Gothic, Wiedźminy, Mass Effect, Dragon Age i inne popularne serie) to zawsze byli faceci.

post wyedytowany przez Legalizex 2026-03-30 08:56:37
29.03.2026 18:21
3
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
NightGeisha
10
Generał
Wideo

Zabijanie nudy Ponad 41%. Smutne Zawrotne tempo rozwoju rynku gier Nie zauważyłem, raczej można mówić o regresie lub przynajmniej stagnacji: The gaming industry is currently experiencing a severe downturn (2023–2026), characterized by widespread layoffs (over 10,000 in 2023), studio closures (e.g., Red Storm, Riot Forge), and falling revenues. This "correction" follows post-pandemic overexpansion, high inflation, and bloated development budgets, resulting in significant studio downsizing and reduced consumer trust.

https://m.youtube.com/watch?v=MNdFW39NssQ&t=596s&pp=2AHUBJACAdIHCQmaAaO1ajebQw==

https://en.wikipedia.org/wiki/2022%E2%80%932026_video_game_industry_layoffs

https://news.instant-gaming.com/en/articles/13901-the-video-game-industry-in-crisis-and-how-it-may-recover

30.03.2026 06:48
3.1
skorp_
69
Pretorianin

NightGeisha I co jest smutnego w zabijaniu nudy? To właściwie definicja hobby, więc czy wszystkie hobby są smutne?

30.03.2026 10:10
3.2
1
Jerry_D
82
Senator

skorp_ No nie. Hobby to coś, co robisz z pasji. interesuje cię to i chcesz to robić. A zabijanie nudy to "Kurde, nie mam nic do roboty, nuda! A pogram sobie".

30.03.2026 13:39
3.3
2
NightGeisha
10
Generał

I co jest smutnego w zabijaniu nudy? Twoje pytanie jest paradoksalne. Samo w sobie sugeruje odpowiedź, że czas - w którym nie jesteśmy intensywnie stymulowani - jest czasem straconym, jeśli rozumiesz.

Nuda to emocjonalny sygnał, że jesteśmy niewystarczająco zaangażowani w to, co robimy lub potrzebujemy zmiany. Jesli ktoś nie gra dla przyjemności, stymulacji umysłu, rozwoju kreatywności, nauki języka, etc., a jedynie dlatego, że się nudzi (ponad 42% osób w tym badaniu!), to zwyczajnie oznacza, że niepotrzebnie traci czas „na kolejną nudę”. To znany mechanizm zamkniętego koła braku motywacji i radości, zwyczajna anhedonia.

29.03.2026 20:30
KymJonEst
4
odpowiedz
KymJonEst
12
Centurion

O zostały podane nazwiska tych naukofcóf ale one nic nigdzie nie znaczą. Szukałem ale nic nie znalazłem. Może źle szukałem?

post wyedytowany przez KymJonEst 2026-03-29 20:33:25
29.03.2026 21:44
cenzura
5
odpowiedz
1 odpowiedź
cenzura
62
Konsul

"zwykle z wnioskiem gotowym jeszcze przed przeprowadzeniem badania" -- skąd taki wniosek?

30.03.2026 10:22
5.1
Jerry_D
82
Senator

cenzura Widać nigdy nie widziałeś jak o grach pisały na przełomie wieków nie tylko żądne sensacji media, ale też "poważni" profesorowie doktorowie w swoich pracach z zakresu psychologii. Toż to się czytało jak bełkot nawiedzonego księżula grzmiącego o ogniu piekielnym i widzącego demony za każdym krzakiem. No jak ktoś w pracy naukowej rzucał tak uogólniającymi i niemającymi pokrycia stwierdzeniami jak "wszystkie gry opierają się na brutalnej przemocy" czy "wrzaski torturowanych i mordowanych docierające z dziecinnego pokoju, gdzie wasza pociecha ćwiczy się w mordowaniu" (cytuję z pamięci, może być niedokładnie, ale ogólny styl został zachowany) i wprowadzał "naukowy" termin "syndrom małego seryjnego mordercy" to ciężko dojść do innych wniosków, niż to że pisał pod tezę.

29.03.2026 22:01
baltazar1908
6
odpowiedz
baltazar1908
47
Generał

Chyba przesada z tym uzależnieniem od grania bo jak to można zrobić ciekawe, przedział wiekowy jeżeli takowy istnieje też wygląda nie źle mi zdecydowanie bliżej do tej drugiej liczby.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl