A wystarczyłoby zdelegalizować działalność firm telemarketingowych i podpiąć to pod natarczywe nękanie. Ja to w ogóle zablokowałem wszystkie połączenia przychodzące z nieznanych numerow i od tamtej pory mam z tym spokój (jedyne co to nadal dostaję smsy o próbach połączenia). Najwyżej prawujek miliarder szukający nowego spadkobiercy się nie dodzwoni.
Albo przychodnia czy szpital...
Przecież w Android jest już antyspam, albo informuje albo sam blokuje
Ja odbieram i zawsze podaję im wszystkie dane. Raz jestem Al Bundy, innym razem Marian Paździoch, czasem Józef Stalin. Czasem mieszkam w Pcimiu Trzydziestym, czasem w Końskin Łajnie, różnie bywa. Bocik wszystko spisuje i przekazuje dalej. A te mendy są na tyle bezczelne, że potrafią po kilku dniach zadzwonić z pretensjami i jeszcze mnie straszą konsekwencjami.
Ja to mam spamowe połączenia od mojego operatora, co miesiąc dzwonią do mnie z "lepszym pakietem" z racji tego że niby regularnie opłacam, co miesiąc odmawiam. Orange jakby ktoś się zastanawiał.
Takie coś denerwuje. W Plusie mam spokój obecnie. Podlegam pod Plush abo. Teraz jest abonament bezterminowy, więc w ogóle spokój będzie bez odnawiania umowy. Telefony kupuje oddzielnie
Wierz mi, nie będzie spokoju. Ja też mam bezterminową umowę i zablokowałem ich spam. Mimo to co jakiś czas na drugi telefon (prepaid przypisany do tego samego konta) dzwoni automat z propozycją nowej umowy.
"Nowoczesna technologia VoLTE" ma już 13 lat. Pisz lepiej o grach, bo o telekomunikacji nie masz zielonego pojęcia.
Do mnie też, co jakiś czas wydzwaniają różnego rodzaju "oferty". A to propozycje fotowoltaiczne, czy w odzyskaniu jakiegoś długu. Kiedyś nękali mnie tak z Orange, kiedy minął dwuletni czas umowy i przeszedłem na umowę nieokreśloną. Nikt mi nowego nie proponowali obiecywali jakieś zwiększenie internetu, tylko po to żebym podpisał nową umowę i się uwiązał. Też się przedstawię jako prokuratura, wydział zabójstw, wykładowca na uczelni w czasie prowadzenia wykładu, czy chirurg w trakcie konferencji. Nic nie dociera. Baby z drugiej strony słuchawki wypluwały jak karabin maszynowy słowa, nie dając mi dojść do głosu. Blokowanie nic nie daje bo ciągle dzwonią z nowych numerów. Mieszkałem w Danii 30 lat, i tam ani razu w życiu nie dostałem takiego telefonu. Niestety w Polsce jest inaczej.
Po prostu nasze numery telefonów co chwila wyciekają z włamań do różnego rodzaju sklepów online, a to jest raj dla wszelkiego rodzaju oszustów. Mnie też swego czasu mendy atakowały i zdarzało się, że w jednej serii potrafili dzwonić jeden po drugim z pięciu różnych numerów. Ale ciągle blokowałem i zgłaszałem ich numery jako spam (zablokowałem grubo ponad setkę numerów) i na razie jest spokój. Raz na jakiś czas tylko ktoś się trafi, ale od razu jest blokowany. Fakt, przydałoby się jednak jakieś prawo, które nakładałoby duże grzywny na firmy uporczywe nękające telefonami.
Należałoby wprowadzić prawo, i jest na to najwyższy czas, że dysponować danymi osobowymi może tylko i wyłącznie właściciel danych. Zakazać pod groźbą więzenia sprzedaży i wymiany danych osobowych, bo aktualne przepisy to jest parodia - moimy danymi może hadlować jakiś trzeci podmiot tylko na podstawie zapisów regulaminowych, które są najczęściej nie do uniknięcia.
Ktoś chce mój numer? Ok, możesz uzyskać do niego dostęp ale tylko i wyłącznie za KAŻDORAZOWĄ I BEZPOŚREDNIĄ zgodą właściciela, wyeliminować całkowicie możliwość handlu danymi przez podmioty trzecie. Zmusić butem firmy pozaeuropejskie do ścisłego przestrzegania tego prawa i mamy problem rozwiązany.